Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do realizacji naszych marzeń

tofee

Recommended Posts

Ostatnio mam straszne "ciągoty kulinarne". Gdyby nie to że ok 21 jestem zwyle nieprzytomna to pewnie byłoby jeszcze więcej a tak to pokusa jest jeszcze w miarę umiarkowana.

ale dzisiaj znalazłam to

Muffiny z boczkiem i natką pietruszki - składniki

• 2 łyżeczki oleju
  • 6 plasterków chudego boczku lub bekonu
  • 1 duża cebula
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła

Muffiny z boczkiem i natką pietruszki - sposób przygotowania

(12 sztuk) Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. Przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać. Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.

na koniec ma wyglądać tak

http://ugotuj.to/im/6/9697/z9697106M.jpg

Jak tylko MNM wróci z pracy lecę po składniki bo już mi ślinka leci :lol:.

Mam jeszcze mega smaka ba bliny z łososiem i kwaśną śmietaną ale do babooshki raczej w tym tygodniu nie wyskoczymy :(.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

yyymm wyglądają smacznie:rolleyes:, jak zrobisz zdaj relacje czy dobre.

Z tą kawiarką to co rusz jakieś kwiatki ;), najpierw tabletki teraz filtr, za skomplikowany ten sprzęt się robi dla mnie :lol2:

Czyli mam rozumieć, że do pojemnika na wodę trzeba kupić filtr? Ciekawe gdzie ja go mam kupić... to jakiś tradycyjny brita ? czy cus specjalnego?

Mój tez na antybiotyku:bash:, dostałaś zwolnienie? U mnie nie wesoło maruda straszna i z jedzeniem się siłujemy cały czas, ale dopiero dwie dawki antybiotyku przyjął, może jutro będzie lepiej.

ooo, ja też bliny z łososiem z boboooshki! :yes:

Zrób sobie placki z cukini z łososiem i śmietaną. Są pycha

A cukinia teraz dostępna w sklepach? też bym zjadła...

Ja ostatnio( na Bartka urodzinach )robiłam tatar z łososia( przepis z netu) na krążkach pupernikla

Robiłam bez jajek

http://img16.imageshack.us/img16/9198/0908066720studiolipovco.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Marjel, a ja ze swojego saeco wyjęłam filtr i wlewam po prostu przefiltrowaną*wodę (z Brity), bo takiej używam do wszystkiego (herbaty, gotowania)

Tez dobry pomysł:cool:

Marta Był najzwyklejszy z Brity ale domyślam się że każdy od nich pasuje.

Marjel, a ja ze swojego saeco wyjęłam filtr i wlewam po prostu przefiltrowaną*wodę (z Brity), bo takiej używam do wszystkiego (herbaty, gotowania)

Problem w tej kawiarce jest taki że ona strasznie dużo wody "marnuje". Początkowo miałam wlewać tam butelkowaną, ale kawę pijam ja, zawsze z mlekiem i po każdej porcji robię płukanie systemu mlecznego co zużywa chyba więcej wody niż na moją latte. Doszłam do wniosku że szkoda kasy na wodę z butli i wlewam kranówę ale widzę po filtrze że bez niego byłabym skazana na butelkowaną bo filtr jest już cały usyfiony.

Marta filtr wsadzasz w środku pojemnika ... kupiłam zwykły w sklepie ale jak kupię już dzbanek Brity to chyba też sobie daruję.

ooo, ja też bliny z łososiem z boboooshki! :yes:

Zrób sobie placki z cukini z łososiem i śmietaną. Są pycha

Jak będę już na zakupach to jak dostanę cukinie "za rogiem" to chyba zrobię jutro ... tak postnie. A babooshka chodzi za mną już ruski rok ;) szkoda że tylko do 22 otwarte, bo jakoś ostatnio zawsze za późno żeby tam pojechać.

MarJel, no jacha, ja mam zawsze cukinię w lodówce to chyba dostępna ;)

Przepis mam na te placki chyba:rolleyes: zrobie na dniach.

Dzisiaj usmażyłam dwa talerze z górką, racuszków z jabłkami, z myślą że mój chory niejadek się skusi, a on się wypiął i nie zjadł nawet jednego:sick:

A ja się tak zastanawiam:rolleyes: z tymi filtrami...

Zawsze używałam- zawsze! jak mieszkaliśmy w bloku, wystarczyło że zaczynał się zużywać a już woda na herbatę była z pianą :sick: ohydna.

Teraz mam stację uzdatniania wody, nie używam jak na na razie filtrów, herbata jest klarowana i tak się zastanawiam czy ja w ogóle potrzebuję filtra? :rolleyes:

Zawsze używałam- zawsze! jak mieszkaliśmy w bloku, wystarczyło że zaczynał się zużywać a już woda na herbatę była z pianą :sick: ohydna.

Teraz mam stację uzdatniania wody, nie używam jak na na razie filtrów, herbata jest klarowana i tak się zastanawiam czy ja w ogóle potrzebuję filtra? :rolleyes:

No wydaje się, że raczej nie potrzebujesz filtra ;).

ja też mam stację uzdatniania wody i nie używam żadnych innych filtrów

ja też szukam tylko u mnie mało miejsca w kotłowni i muszę coś małego postawić

Lidzia i Zuza mają z Bims

http://www.bimsplus.com.pl/strony_p/91/30/Zmi%C4%99kczacze%20wody

ale chyba każdy producent ma je w swojej ofercie...

Aguś, małe robi Viessman. Sprawdź sobie