Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do realizacji naszych marzeń

tofee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapomniałam że mam foty tarasu.

Od kiedy go wylali zaczęliśmy się zastanawiać czy by nie zrezygnować z bocznych schodków :-? .

Wygląda nawet fajnie, ale zabiera miejsce i boję się że będzie za mało bezpiecznej przestrzeni żeby postawić stół dla 6-8 osób :-? . Zastanawiam się czy nie zalać na równi powiększając prawą część. Pomóżcie!!!

http://images36.fotosik.pl/105/00486618dee32d29.jpg

http://images42.fotosik.pl/130/d333de629411aa48med.jpg

Cześć Sure :D . Drzewka niestety na granicy działki i posadzone po tej niekorzystnej stronie - nie mojej :( .

Taras - strasznie podoba mi się drewno, ale nie podoba mi się jak się starzeje więc chyba będą płytki ... sama nie wiem, decyzję podejmiemy w przyszłym roku, więc jest jeszcze trochę czasu.

Zmieszczą się na 100% tylko wydaje mi się że pozostaje takie nieprzyjemne wrażenie że ktoś ma strasznie blisko krawędź tarasu za plecami a i przechodzenie do dalszych miejscówek nie będzie łatwe ...

Z drugiej strony nie chciałabym wielkiej betonowej bryły :x stąd moje rozterki.

to trzeba praktycznie sprawdzić, czy będzie po co zchodzić w tych obu kierunkach?

a ile powierzchni ma taras, bo nie doczytalam? Bo jesli tam masz wstawiać stół, warto wizualnei "przymierzyć" ile zajmie i czy goście będą mieli wygodnie... ;)

a ja mam na działce piękne sosny, które rosna za moja granicą i pewnie ktoś je wytnie podczas budowy..

Chyba macie racje ... przezimujemy decyzje i może faktycznie zrobimy test na pierwszej imprezie 8).

Taras ma tyle co moje obecne całe mieszkanie :lol: :lol: :lol: 27 m2 (już ze schodami). Schody zabierają po każdej stronie 90 cm w głąb bryły (3x30). Postaram się odnaleźć rzut z wymiarami i jeszcze wkleić ...

ja mam dwa tarasy (jeden nasłoneczniony, drugi w cieniu), mają po 16 i 20 m2. Będą prawie na poziomie gruntu, więc nie obawiam się, że mi imprezowicze pospadają... ;)

możesz sobie na rzucie tarasu połozyć rysunek ewentualnego stołu dla gości i sprawdzić orientacyjnie ile miejsca zajmie i jaki ma miec kształt? Czy będzie jak dojść do miejsc? Bo jeśli planujesz duże biesiady, to czy będzie prostokątny z ławami, czy jakiś inny z krzeselkami? A moze rozłożyste fotele (no, taki się raczej nie zmieści)? Albo wcale tam nie sadzać gości, tylko ustawic mały zestaw do "kawkowania", a większe imprezy we wnętrzu lub na trawniku... innymi slowy, co kto lubi!

Już wiem że sprawa tarasu musi zostać na po wiośnie. Dzisiaj trzy osoby wypowiedziały się widząc go na żywo i ich zdaniem powinniśmy zrezygnować ze schodów na wprost ogrodu a zostawić te boczne :o :o :o :o (czego zupełnie nie brałam pod uwagę).

Nie pozostaje nic innego jak go wypróbować i zobaczyć co okaże się bardziej ergonomiczne.

Już wiem że sprawa tarasu musi zostać na po wiośnie. Dzisiaj trzy osoby wypowiedziały się widząc go na żywo i ich zdaniem powinniśmy zrezygnować ze schodów na wprost ogrodu a zostawić te boczne :o :o :o :o (czego zupełnie nie brałam pod uwagę).

Nie pozostaje nic innego jak go wypróbować i zobaczyć co okaże się bardziej ergonomiczne.

to dokładnie tak samo jak ja sobie pomyślałam 8)

Tofee: jeśli chodzi o schody, to fakt - sporo miejsca zabierają. Jeśli możecie coś z tym zrobić, to ja na Waszym miejscu przesunął bym schody poza obrys tarasu. Natomiast sam taras będziecie musieli chyba ogrodzić - ze względu na wysokość PINB może od Was wymagać takiego zabezpieczenia przed odbiorem. U mnie się chcieli czepiać wyjścia na taras, którego jeszcze nie mamy (nawet fundamentów), które to wyjście jest ponad terenem ok 3 bloczki :/

Co do drzewek, to u nas też są tuż za płotem takie sosenki, ale kombinujemy, co z nimi zrobić "polubownie", bo jak podrosną, to zasłonią nam cały zachód słońca i zacienią salon i pokoje na poddaszu od zachodu (w tym naszą sypialnię)... Póki są małe, to są ładne, ale jak podrosną, to tylko kłopot :/ Gałęzie opierające się o dach, igły i szyszki w rynnach... No a jak pień uzyska odpowiednią grubość, to nawet nie wytniesz :x