Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do realizacji naszych marzeń

tofee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uruchomienie ogrzewania podłogowego

Jak powinno wyglądać wygrzewanie podłogówki przy pierwszym jej uruchomieniu? Ile dni i jaka temperatura?

Po 3 tyg. od położenia, należy zacząć podgrzewać jastrych. Pierwsze 3 dni wodą o temperaturze ok. 25oC, a następne 5 dni temperaturą roboczą (projektowaną) Po ok. miesiącu można układać posadzkę. Podłoga powinna mieć wtedy odpowiednią wilgotność.

Nie wiem czy prawda nadal szukam :roll:

Uruchomienie ogrzewania podłogowego

Jak powinno wyglądać wygrzewanie podłogówki przy pierwszym jej uruchomieniu? Ile dni i jaka temperatura?

Po 3 tyg. od położenia, należy zacząć podgrzewać jastrych. Pierwsze 3 dni wodą o temperaturze ok. 25oC, a następne 5 dni temperaturą roboczą (projektowaną) Po ok. miesiącu można układać posadzkę. Podłoga powinna mieć wtedy odpowiednią wilgotność.

Nie wiem czy prawda nadal szukam :roll:

Niestety, prawda. Jastrych musi być suchy, aby można było na nim cokolwiek zacząć układać. Najlepiej suszyć go przy okazji sprawdzając stan jego wilgotności: na podłodze przykleić kawałek folii paroizolacyjnej 1m * 1m (1m2 w sensie) jakąś dobrą taśmą (np. DUCT). Jastrych będzie mokry, dopóki będzie zauważalna różnica w kolorze jastrychu pod folią, a poza nią ;)

Do tego bardzo ważne jest, aby wygrzać podłogę z ogrzewaniem podłogowym, na której będzie okładzina glazurnicza. Podłoga taka bardzo pracuje i na niewygrzanym jastrychu istnieje ryzyko powstawania pęknięć (co nie znaczy, że będzie obowiązkowo pękać ;)).

Siedzę w domu chora i kombinuję :-? stąd to skakanie z tematu na temat.

Powinniśmy wybrać drzwi i bramę. Dzisiaj bawiłam się wizualkami elewacji i z braku laku wstawiłam szarą plamę w miejscu bramy i drzwi.

http://images48.fotosik.pl/223/0c0275ddba94e3b2med.jpg

Zdjęcia lepszego nie miałam, jest syf wokoło i dach nie skończony i program totalnie nie opanowany ... ale nie o to chodzi.

Jak sądzicie do okien "złoty dąb" pasuje szara brama i szare drzwi wejściowe???

Szare drzwi podobają mi się dużo bardziej niż ala drewniane i zaczęłam się zastanawiać czy to nie wyszłoby głupio :roll: :roll: :roll:

Ktoś się wypowie ?

No właśnie :-? . Mi też się podobają ... Ale mam brązowe i takie chciałam głównie przez wzgląd na środek - bo właśnie tak mi się podoba. Jednak co do elewacji ... sama nie wiem.

Osobiście nie jestem zwolenniczką "komplecików" ... że niby wszystko powinno do siebie pasować ale brama i drzwi to duuuuża sprawa i raczej nie wymienię jak mi się nie spodoba :roll:

tu pierwszy lepszy (różnią się nieznacznie ale imho nie ma to większego znaczenia)

Wygrzewanie zaczyna się po okresie wiązania wylweki tzn 28 dni.

W niektórych regulatorach jest specjalny program suszenia jastrychu i on tego pilnuje

W skrócie wygląda to tak:

Temperatura startowa: 25 °C

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

4 dzień - 40 °C

5 dzień - 45 °C

6 – 12 dzień - 45 °C

13 dzień - 40 °C

14 dzień - 35 °C

15 dzień - 30 °C

16 dzień - 25 °C