Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do realizacji naszych marzeń

tofee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak już będziecie wiedzieć gdzie ma stać tv w salonie to warto też od razu rozplanować gniazdka głośnikowe (wtedy nie będą Ci się walać kable po domu- czego ja osobiście nienawidzę). My mamy 3 czy 4 punkty do bezpośredniego podłączenia głośników. W kuchni w szafkach zrob też zwykły kontakt koło płyty gazowej/ indukcyjnej . Jeśli będzie gazowa przyda się do zapalarki, jeśli indukcyjna- wiadomo ;)

I w garażu może warto poprosić o gniazdko z siłą? może się małżowi kiedyś przydać :wink: I jakieś zwykłe bliżej bramy- żeby nie trzebabyło ciągnąć się z kablami od tylnej ściany :roll:

Podsumowując.... jakoś mało wam tego wyszło :wink: pewnie dojdzie wszystko w praniu jak sie spotkasz na budowie z elektrykami :wink:

Będziesz miała zmywarkę? dodatkowy kontakt :roll:

W łazience zrób sobie też koło grzejnika- teraz do grzejnika istnieje możliwość dokupienia grzałki elektrycznej (jak w lecie nie będziecie grzać wtedy cyk do kontaktu i ciepły ręczniczek :roll: )

Czy planujecie kominek?

:oops: Hmm dziekuje wam za wszystkie wpisy i porady ... co prawda nie mam pojęcia jak można wykorzystać w pomieszczeniu 9m2 22 gniazdka??? ALE ... posłucham rady i zrobię ten kabel w listwie na pewno kiedyś się przyda. Mam jednak wrażenie, że ja liczyłam punkt jako jeden nie zależnie czy ma 2 czy 4 wyjścia na wtyczkę ... a wy liczycie każdy osobno ...

Przy realizacji na pewno jeszcze sporo się zmieni, nie mniej bardzo dziękuję za wpisy, o zmywarce faktycznie zapomniałam :oops: :oops: :oops: :oops:

tofinko, wszystko zależy od tego co jest w pomieszczeniu

jak stoi biurko z dwoma kompami to skoro ty liczysz jedną sztukę a ja 11 to faktycznie wychodzi drastyczna różnica. to samo w kuchni albo przy telewizorze - na cala machinerie do tv potrzebujemy ok 8 gniazdek. na co? nie potrafie powiedzieć, ale wiem że w tym mieszkaniu mamy 5 i byliśmy zmuszeni przypiąć acara bo się ciągle coś nowego przyplątywało, a to nagrywarka, a to coś do kablówki a to router a to się okazało że to najlepsze miejsce na drukarke

to samo w kuchni - pod blatem potrzebuje na zmywarke, rozdrabniacz pod zlewem (młynek), na szuflady chłodnicze i jeden zostawiam w zapasie jakby nam co kiedy do głowy strzeliło. po drugiej stronie mam dwa piekarniki i ekspres do kawy więc daje 6 sztuk bo do tego są jeszcze szuflady grzejne i gdyby tak nas naszła ochota to warto by było mieć taką możliwość. na trzeciej ścianie stoi lodówka a w żaluzji małe agd - część z tego chce mieć przypięte na stałe, żeby tylko wysunąć i móc korzystać, np toster czy maszynkę do krojenia. do tego na wyspie będę miała taki port z gniazdkami wysuwany z blatu - żeby móc np. podpiąć mikser ręczny.

w pomieszczeniach zwykłych typu sypialnia mamy trzy miejsca z gniazdkami czyli razem 6 sztuk bo są podwójne. staralismy sie miejsca dobrać tak żeby pasowały do aktualnej koncepcji ustawienia mebli ale i były rozwojowe, niestety nie jest to wcale takie proste.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Efii ty nawet nie wiesz ile ja bym dała żeby być na waszym etapie.

Ps. masz piękną wizualkę sypialni i wszystko wydaje się być u ciebie super ... wiec trzymam za was kciuki żeby jak najszybciej te wnętrza ruszyły ;-). Zaglądam często ale taki tam u was gwar że nieśmiało tylko czytam z ukrycia :oops:

• 1 month później...

Witam

Fajny domek i fajna okolica, kiedyś niedaleko od Was w Puszczy Kampinowskiej bywałem bardzo często....ale do rzeczy.

Co punktów elektrycznych/TV/INTernet/TEL/VIDEOFON plus instalacja alarmowa (sama elektryka jakieś 130 punktów) wyszło ponad 200 na 237m2 powierzchni ale szczerze to wzieliśmy projektantkę wnętrz i dzięki temu przesunęliśmy ściankę i dobudowaliśmy jedną ściankę i dostaliśmy ogólną koncepcję wraz z punktami elektrycznymi i hydraulicznymi (oczywiście po negocjacach). Moim zdaniem warto skorzystać.

Dodatkowo u mnie spisażarnia ma wejście od kuchni i w niej stoi lodówka, dzięki temu w kuchni jest więcej miejsca, a w spiżarni mam miejsce na dużą lodówkę z zamrażarką. W obecnym domu, w którym mieszkam, tak mam i jestem zadowolony, tak więc pomyśl o tym.

Pozdrawiam serdecznie i życzę pogody i jak najwięcej dudków ;)

• 3 weeks później...

Hejka, podobno coś się ruszyło. Dzisiaj mąż jedzie na działkę - ok 10.30 mają zasypywać juuuuuuuuż ;) fundamenty (w tym tyg. podobno ostatecznie ocieplili i zaizolowali folią - fotki może wieczorkiem).

Od poniedziałku podobno ruszają ze ścianami. Aleeeeeeeee jak zobaczę to uwierzę ... ostatnio pogoda była tak w kratkę że już na nic się nie nastawiam :(. Za każdym razem jak juuuuuuuuż mieli zaczynać zrywała się śnieżyca :( więc pozostaje nie zapeszać.

Chociaż dzisiejsza pogoda cudo :D