monsanbia 01.10.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Są! Kuuuurcze, listwy jeszcze nie takie Te "moje" są ścięte na całej szerokości równomiernie, tak, że nie ma żadnego rantu, nawet skośnego. Nie wiem jak to wytłumaczyć, a one też*bardzo rzadko spotykane i nawet w necie nie umiałam znaleźć Nie no, ta dwubarwna listwa wyszła zaaaaa...biaszczo! To że ona jest dwubarwna to jedno, ale mnie się*też*bardzo podoba, że ona jest listwą, i jeszcze ciętą pod 45st. Nie no, pięknie Merbau - mniaaaam. Ja to jednak uwielbiam egzotyczne parkiety Teraz merbaua bym sobie nie zrobiła, bo ponad 5 lat z nim mieszkam, ale jak zobaczyłam Twój od razu serce mocniej zabiło. Śliczny, idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.10.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Tofee - planujesz barierki na poddaszu? Na zdjęciach widzę że drewno przy 'dziurze' jest inne - deska położona w poprzek czy może było to robione pod schody? Nam parkieciarz powiedział że kawałek podłogi na poddaszu przy schodach musi być zrobiony jako kolejna stopnica A to oznacza że się będzie odznaczał od całej reszty podłogi na poddaszu (bo nie da się zrobić stopnic w dębie bielonym, identycznych w wyglądzie z deską dwuwarstwową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 01.10.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Nam parkieciarz powiedział że kawałek podłogi na poddaszu przy schodach musi być zrobiony jako kolejna stopnica A to oznacza że się będzie odznaczał od całej reszty podłogi na poddaszu (bo nie da się zrobić stopnic w dębie bielonym, identycznych w wyglądzie z deską dwuwarstwową). A to niby dlaczego ? ja mam na poddaszu do samych schodów położony parkiet i nie mam zrobionej stopnicy - parkiet dwuwarstwowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.10.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Salik, a mnie się*ta deska (to jest obróbka w drewnie robiona przez stolarza, tofee pokazywała ją przedwczoraj jak wyglądała przed montażem) właśnie podoba. Ni przepadam za tym rozwiązaniem które proponuje Twój parkieciarz. Kawałek podłogi wygląda wtedy tak, jakby inwestorowi zabrakło materiału (albo na materiał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.10.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Argumentem było zdaje się to że z deski dwuwarstwowej nie da się zrobić noska, a jakakolwiek obróbka stolarska tego miejsca, będzie się odróżniała od deski (czyt. dąb bielony od stolarza, będzie wyglądał inaczej niż deska dwuwarstwowa dąb bielony od parkieciarza).A że my nie robimy podstopni z drewna, to jest jak jest... Lidszu - a jakie masz podstopnie?Mogłabyś zrobić jakieś zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.10.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Mogę Ci odpowiedzieć za Lidkę, bo chyba już*jej nie ma. U niej podstopnica (identyczna jak stopnice) kończy się na tym samym poziomie co parkiet z poddasza. Czyli parkiet dochodzi do podstopnicy. Nie wiem czy Lidzia nie pokazywała tego w dz Ale u Was odpada U Tofee*ten jesion to też warstwówka, a tę obróbkę dorobił stolarz z litego. Nie chcesz tak? edit, tu masz Lidki wykończenie. Ostatnie zdjęcie w tym poście http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51806-Topaz-lidszu-i-rodzinki&p=4724749&viewfull=1#post4724749 Mam nadzieję, że Lidzia się*nie obrazi, że się*tak rządzę jej schodami Edytowane 1 Października 2011 przez monsanbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.10.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Dzięki monsanbia Aha, no to u nas faktycznie nie może być jak u lidszu, bo nie bierzemy dywanowych. A że będą noski to jest właśnie problem z ostatnim stopniem - nie da się zrobić na poddaszu deski jako ostatni stopień, bo nie będzie jak i z czego zrobić noska Chyba że jednak nam się zmieni koncepcja schodów, ale nie podejrzewam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.10.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 No to Wy macie taki sam problem ze schodami jak ja ze swoimi stopnicami do salonu. Też nie wiem jak załatwić rant gresu z holu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 02.10.2011 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Salik a musisz mieć nosek na ostatnim stopniu? U nas było wylane na końcu pod stopień, ale właśnie stolarz nam zasugerowała takie rozwiązanie. Zostało nadlane aby wyrównac powierzchnię, a listwa została pdpowiednia podfrezowana aby nachodzić na dechy i aby jej koniec opływowo schodził w dół. Cała listwa jest klejona do podłoża i tym samym trzyma też jesion który leży "pływając". Decha jest wybarwiona pod jesion idealnie, sama byłam w szoku jak to zobaczyłam. Jak ktoś mówi ci że czegoś się nie da to ja bym się zastanowiła czy ja chcę z kimś takich współpracować. W tym fachu w w większości "nie da się" oznacza "nie potrafię" lub "mi się nie chce". Dodam, że on to robił (wybarwiał) już połączoną dechę jesionu z merbau na miejscu w domu ... żeby idealnie dobrac kolory. Monia jeżeli listwa inna to chociaż wysokość możesz sobie próbować wyobrazić. I dzięki za miłe słowo o podłodze. Jak na nią patrzę to wydaje mi się że jest tak miejscami dziwnie usłojona jak nie merbau ... i ciemna, a podobno ma jeszcze ściemnieć po oleju ... już się boję ale kocham miłością wielką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 02.10.2011 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 No to Wy macie taki sam problem ze schodami jak ja ze swoimi stopnicami do salonu. Też nie wiem jak załatwić rant gresu z holu A wykonawca niczego nie sugerował, przecież oni nie z takimi rzeczami się stykają to powinni rzucić jakieś opcjonalne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.10.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Tofee - będą noski na pozostałych stopniach, więc ostatni bez będzie wyglądał dziwnie.Z dokładnym barwieniem drewna pod deskę jest problem.Bierzemy dąb bielony olejowany i w kilku miejscach już nam powiedziano że będzie problem wybarwić taki sam dąb na schody, idealnie pasujący odcieniem do deski na poddaszu.To jest niestety drewno i może się udać, a może też wyjść zupełnie inny odcień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.10.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 A wykonawca niczego nie sugerował, przecież oni nie z takimi rzeczami się stykają to powinni rzucić jakieś opcjonalne rozwiązania. Albo mogę*to sobie wykończyć listwą (kątownikiem), ale takim podkładanym pod płytki. Tak że widać listwę tylko od czoła gresu, od góry nie. Albo bez wykończenia. Gres barwiony jest w masie, więc głupio by nie wyglądał. Tylko jakoś to trzeba ładnie i równo zgrać z podstopnicą Salik, dlaczego uważasz że głupio, Przecież ostatni stopień, to nie stopien tylko już*podłoga holu na górze. Nie przypominam sobie (u znajomych) bym wchodziła po schodach gdzie na końcu jest podłoga z noskiem. Jest po prostu równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 02.10.2011 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 U mnie jest dokładnie tak jak pisze Monia czyli ostatni stopień jest podłogą na górze i wygląda bardzo naturalnie. Patrząc na to do głowy by mi teraz nie przyszło że tam powinien być jakiś stopień/nosek/cokolwiek ... wchodzisz na część podłogi korytarza i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.10.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Monsanbia - ale my nie bierzemy podstopni drewnianych.Więc jeśli damy na ostatnim stopniu deskę, to jakby to powiedzieć... będzie widać bok deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 02.10.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Albo mogę*to sobie wykończyć listwą (kątownikiem), ale takim podkładanym pod płytki. Tak że widać listwę tylko od czoła gresu, od góry nie. Albo bez wykończenia. Gres barwiony jest w masie, więc głupio by nie wyglądał. Tylko jakoś to trzeba ładnie i równo zgrać z podstopnicą Ciekawe czy dałoby się oba materiały przyciąć pod 45 st i połączyć ... tylko pewnie szpara wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 02.10.2011 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Monsanbia - ale my nie bierzemy podstopni drewnianych. Więc jeśli damy na ostatnim stopniu deskę, to jakby to powiedzieć... będzie widać bok deski. No ale to powinna załatwić ta opaska jak u mnie ... ja podstopnice mam z MDFu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.10.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 U nas podstopnice będą albo ceramiczne albo tynkowane/malowane (czyt. nie będą miały nic wspólnego z drewnem). No nic - jak już będzie bliżej układania drewna, to zaproszę obu panów (od schodów i od poddasza) i niech się dogadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 02.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Więc jeśli damy na ostatnim stopniu deskę, to jakby to powiedzieć... będzie widać bok deski. No i bardzo dobrze. Tak jak u mnie będzie widać bok gresu. Przecież jak stopnica wystaje też ma ten sam bok, tylko wystający. Mnie się tak jak ma zrobione tofee podoba bardzo Tofik, a kto Ci te podstopnice robił? Mój stolarz jakoś był nieskory to tego pomysłu. Tyle że u mnie jedna ta mdf-owa podstopnica musi mieć ponad 3 metry, łączenia te sprawy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 02.10.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Toficzku, pięknie ten jesion wygląda, bardzo mi się podoba A merbau w salonie miód malina Edit: widzę, że mam niezłe tyły - nadrobię jutro, bo dziś już padam na ryjek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 03.10.2011 03:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Tofik, a kto Ci te podstopnice robił? Mój stolarz jakoś był nieskory to tego pomysłu. Tyle że u mnie jedna ta mdf-owa podstopnica musi mieć ponad 3 metry, łączenia te sprawy ... Robił schodowy, ale oni generalnie polecają kamień. Najtrwalszy, łatwy do konserwacji i nie brudzi się tak jak MDF. Natomiast ja mam awersje do kamiennych schodów nawet jeżeli to miałby być tylko ich procent. Jedyne jakie jestem w stanie stolerować to zewnętrzne ... Nie śpię od 4 bo myślę o Tymie, żłobku i tym wszystkim ... myślałam że jednak lepiej to zniosę ... człowiek jednak naiwny jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts