evien 15.10.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam! Temat pewnie był i to nie jeden raz ale potrzebne mi aktualniejsze dane, Drodzy forumowicze, kto z Was instalował rekuperator? Opiszcie koszta jakie ponieśliście na zakup i instalacje tego systemu, kiedy i na jaką kubaturę?? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Łukaszu ! Odnośnie użytkowania : Rekuperacja nic nie kosztuje ,,, kosztuje prąd do wentylatorów, które napędzają wentylację mechaniczną ( nie mylić z rekuperacją) .Mniej więcej od 60 W do nawet 350 W ! Zależy jak dużą centralę potrzebujesz! A zakup? Jeśli przemyślisz to na etapie projektowania domu to może się zrównać z kosztem wykonania wentylacji grawitacyjnej. Mnie wychodzi ok. 1 tyś drożej went. mech z reku i stwierdziłem ze warto ! Niestety najoszczędniej wychodzi to w domu parterowym ,,, jak inne rzeczy z resztą też ,,, Jak bym miał poddasze to troche gorzej wychodzi zestawienie kosztów budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 15.10.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 U mnie będzie za kilka dni wykonywana went. mechaniczne z rekuperacją. Niestety szczegółów nie pamiętam, sprzęt Bartosza z automatyka i bypassem. Wszystko z robocizną 14 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Dla porównania mój kosztorys : 4,5 tyś ze starszym modelem Dospela 120 Economic 6,5 tyś z nową Daytoną 250 Są to tylko materiały, montaż wykonam we własnym zakresie ale jak bym komuś zlecił to wiele więcej by nie wyszło ! Za 14 tyś bym się zastanowił ! Ale i tak bym pewnie kupił Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 15.10.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Te 14 to i tak mi się wydawało tanio w porównaniu do innych ofert. Sama niestety nie umiem i nie mam czasu robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evien 15.10.2008 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Rzeczywiście te 14 tys to dużo i też się zastanawiam natomiast wersja 4500 zł czy nawet 6500 zł + koszta montażu myślę że w 10 by się zmieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 15.10.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Kurcze, nie załamujcie mnie! Nie pamiętam, ale sam jednostka kosztuje bodaj 6000 tys. (chyba będzie to VENA 3), a gdzie rury, anemostaty, i nie wiem co tam jeszcze wchodzi... no i człowiek tez musi zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 15.10.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Dla porównania mój kosztorys : 4,5 tyś ze starszym modelem Dospela 120 Economic 6,5 tyś z nową Daytoną 250 Są to tylko materiały Jakie dokładnie materiały są ujęte w kosztorysie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evien 15.10.2008 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Nie no ok!Tylko ja max moge dać 10 tys. jak nie to nie:)Na pewno te 14 tys jest na coś wydane skoro sama centrala kosztuje 6 tys to pewnie też i większą powierzchnię masz do wentylacji. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 15.10.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 domek parterowy 142,5m2 pod wentylacją - graty ponad 6k + reku 8 z & Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 15.10.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 graty ponad 6k + reku 8 z & A jakby to rozszyfrować? Też miałam nadzieję na 10 tys., ale facet rzucił 15, to i tak stargowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Rury kosztują niewiele, anemostaty grosze, ale przepustnice,tłumiki,bajpasy,sterowanie to już się nazbiera! Jeśli dom jest prosty to i prosta instalacja,koszty mniejsze ,,, U mnie reku to koszt 4,5 tyś w wycenie 6,5 tyś Ten tańszy rekuperator 3 tyś niecałe więc całość 4,5 tys Ceny podaje w dużym przybliżeniu, a montaż? Pewnie znalazł bym kogoś kto by mi to za 500 zł zrobił, 1 dzień roboty Ale sytuacja zmienia się diametralnie jeśli jest poddasze użytkowe, a tak puszczam sobie po strychu przewody,nie muszę ich zabudowywać ! A więc ! Chcecie tanio??? To budujcie Parterówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 15.10.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Piczman niestety (albo i stety) rodzina większa to i parterówka za tanio by nie wyszła, ale rzeczywiście następny dom na starość to będzie raczej parterówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Jakie dokładnie materiały są ujęte w kosztorysie? Zestawienie i dane techniczne mam w PDF Ale jak chcesz to na Mail prześle plik, nie chce mi się wszystkiego przepisywać, trochę tego jest! Pamiętam tylko że przewody już ocieplone,tłumiki,redukcje,trójniki,czerpnia,wyrzutnia itd. No i reku oczywiście Projekt można zobaczyć w Dzienniku,oparty jest na trujnikach ale zastanawiam się czy nie zmienić na skrzynki rozdzielcze bo wychodzą dość długie przewody ze względu na oddaloną łazienkę! Jak zmienię to i koszt się zmieni, pewnie trochę drożej, a może nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evien 15.10.2008 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Jakie dokładnie materiały są ujęte w kosztorysie? Zestawienie i dane techniczne mam w PDF Ale jak chcesz to na Mail prześle plik, nie chce mi się wszystkiego przepisywać, Prześlij mi jak możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evien 15.10.2008 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 A gdzie zamawialiście swoje rkuperatorki? Jaka firma?Ktoś może zamawiał z serwisu rekuperatory.pl? Może macie ich wyceny? Jak wypadli w stosunku do inncyh?? Uff... dużo tego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Trochę kiepska jakość ale udało się w jpg zrobić! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4a7aa0c12cec4480.html Całość wyniosła 4591 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 15.10.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam! Temat pewnie był i to nie jeden raz ale potrzebne mi aktualniejsze dane, Drodzy forumowicze, kto z Was instalował rekuperator? Opiszcie koszta jakie ponieśliście na zakup i instalacje tego systemu, kiedy i na jaką kubaturę?? Pozdrawiam Łukasz Powiem tak, najwięcej firmy kroją na robociźnie, więc jak mozesz to kładź kanały samemu. Ja tak zrobiłem i zaoszczędziłem prawie 4 tyś. Robi się to naprawdę prosto i przyjemnie, mnie to zajęło około tygodnia robiąc to popołudniami 3-5 godzin dziennie. A mam domek piętrowy więc trochę tych kanałów poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 15.10.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 A gdzie zamawialiście swoje rkuperatorki? Jaka firma? Ktoś może zamawiał z serwisu rekuperatory.pl? Może macie ich wyceny? Jak wypadli w stosunku do inncyh?? Uff... dużo tego:) Ja dostałem wycenę z rekuperatory.pl..... chyba się ..... ehh nie będę źle mówił o nieobecnych.... Rekuperator wraz z niezbędnym osprzętem - 1 szt. Kształtki wentylacyjne (trójniki, przepustnice regulacyjne oraz inne elementy połączeniowe przystosowane do wykorzystania w systemach rekuperacyjnych) - 1 kpl. Łączna ilość przewodów wentylacyjnych izolowanych sztywnych - 100 mb Łączna ilość anemostatów oraz czerpnia ścienne i wyrzutnia - 14 szt. Komplet materiałów połączeniowych i uszczelniających (złączki, taśmy, opaski zaciskowe) - 1 kpl. Projekt instalacji wentylacyjnej - 1 szt. i ceny: Opcja 1: Centrala wentylacyjna ComfoAir 350 LUXE wraz z osprzętem 7950 PLN Opcja 2: Centrala wentylacyjna ComfoAir 350 VV wraz z osprzętem i nagrzewnicą elektryczna wstępną wbudowaną w rekuperator. 8750 PLN Opcja 3: Centrala wentylacyjna ComfoAir 350 ERV (z wymiennikiem entalpicznym umożliwiającym utrzymanie wilgotności wewnątrz budynku) wraz z osprzętem 9990 PLN Komplet niezbędnych materiałów instalacyjnych systemu według zestawienia powyżej 7650 PLN Wykonanie instalacji wentylacyjnej w budynku Klienta. Cena zawiera dojazd ekipy oraz transport materiałów do Klienta. 3500 PLN OPCJA 1: WARTOŚĆ ŁĄCZNA WRAZ Z MONTAŻEM : 19 100 PLN netto + VAT 7% OPCJA 2: WARTOŚĆ ŁĄCZNA WRAZ Z MONTAŻEM : 19 900 PLN netto + VAT 7% OPCJA 3: WARTOŚĆ ŁĄCZNA WRAZ Z MONTAŻEM : 21 140 PLN netto + VAT 7% tym Panom podziękuje raczej. Dom ma 111m2 użytkowych, parter + poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 15.10.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ZmienionyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts