Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARYSIA III by andrea

andrea69

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po dłuższej przerwie, Andrea.

Gratuluje naprawdę fajnej Marysi!! i zazdroszczę ze to juz taki etap u Ciebie!!!

Mam pytanie dot. tarasów - móf wykonawca sugeruje zeby nie robic jak w projekcie w formie łuków lecz jako prostokat. Uzasadnia to ty, ze cieżko potem te łuki sie wykłada gresem terakota czy czymkolwiek, trzeba przycinac, docinac itp. Co o tym sadzisz i czy mas jakis rozwiązanie? b o widziałem ze w salonie przy kominku masz łuki - czyli dla dobrego fachofca ze sprzetem cięcie gresu lub terakoty po łuku to nie problem? I jaki w ogóle masz pomysł na tarasy?

pozdrawiam

Witaj Maćku,

Właśnie w tym tygodniu zaczynamy budować tarasy. Wbrew wcześniejszym planom nie będą on zrobione na palisadzie i kostką brukową, ale wylejemy beton na którym położymy płyty piaskowca. Długo sie zastanawiałem jak podejść do tego tematu i po wielu oglądniętych realizacjach, doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie wyglądał piaskowiec. Tym bardziej, że piaskowiec jest łatwy do układania i przycinania, zwłaszcza, gdy taras ma formę łukową. Oczywiście w tym miejscu mogą odezwać się głosy, które stwierdzą, że piaskowiec jest trudny w utrzymaniu, szybko pokrywa się mchem itp....Ja jednak uważam, że przy dobrej impregnacji tego kamienia nie stanowi to problemu... ;)

Oczywiście zamiast piaskowca można położyć płytki gresowe, które także dobrze się układa, a przycinanie łuków wg mnie nie jest absolutnie problemem.... Jeśli Twój fachowiec ma wątpliwości i widzi tu problem to może warto zapytać kogoś innego ...;)

Pozdrawiam cieplutko

andrea

• 2 weeks później...
Witaj Maćku,

Właśnie w tym tygodniu zaczynamy budować tarasy. Wbrew wcześniejszym planom nie będą on zrobione na palisadzie i kostką brukową, ale wylejemy beton na którym położymy płyty piaskowca. Długo sie zastanawiałem jak podejść do tego tematu i po wielu oglądniętych realizacjach, doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie wyglądał piaskowiec. Tym bardziej, że piaskowiec jest łatwy do układania i przycinania, zwłaszcza, gdy taras ma formę łukową. Oczywiście w tym miejscu mogą odezwać się głosy, które stwierdzą, że piaskowiec jest trudny w utrzymaniu, szybko pokrywa się mchem itp....Ja jednak uważam, że przy dobrej impregnacji tego kamienia nie stanowi to problemu... ;)

Oczywiście zamiast piaskowca można położyć płytki gresowe, które także dobrze się układa, a przycinanie łuków wg mnie nie jest absolutnie problemem.... Jeśli Twój fachowiec ma wątpliwości i widzi tu problem to może warto zapytać kogoś innego ...;)

Pozdrawiam cieplutko

andrea

Witaj,

Z tymi wylewanymi tarasami to dobra decyzja. Sam też wylewałem w sierpniu ubiegłego roku. Właśnie zwróciłem uwagę na fakt, że nie pokazałem zdjęć z tych prac. Co do wykończenia ich, to materiał jeszcze nie został wybrany, ale najprawdopodobniej będzie to gres. Sam też myślałem o kostce brukowej, ale jak wyobraziłem sobie tłuste plamy na niej już po pierwszym grillowaniu, to zdecydowałem się na droższe, ale łatwiejsze w utrzymaniu rozwiązanie. Zaoszczędzić postanowiłem na budowlańcach, dlatego tarasy i donice wykonaliśmy z teściem sami.

Zgadzam się też z Tobą, że dla dobrego fachowca ze sprzętem położenie gresu po łuku "to pikuś".

Pozwolę sobie zamieścić 3 zdjęcia w Twoim wątku.

Pozdrawiam,

krzman

2009.09.07 006.JPG

2009.09.07 007.JPG

2009.09.07 008.JPG

WItaj Krzysiu,

BAAAARDZO Ci dziękuję za te 3 foteczki z tarasami, nawet nie wiesz jak mi były potrzebne!! :) Właśnie dzisiaj, zaczynamy je robić i tak jak u Ciebie, u mnie też będą tylko 2 stopnie ze względu na wysokość terenu. Będę Ci niezmiernie wdzięczny jak wrzucisz jeszcze parę zbliżeń połączenia "donic" z tarasami.

Jeszcze raz wielkie dzięki!!!!! :)

Pozdrawiam cieplutko

andrea

WItaj Krzysiu,

BAAAARDZO Ci dziękuję za te 3 foteczki z tarasami, nawet nie wiesz jak mi były potrzebne!! :) Właśnie dzisiaj, zaczynamy je robić i tak jak u Ciebie, u mnie też będą tylko 2 stopnie ze względu na wysokość terenu. Będę Ci niezmiernie wdzięczny jak wrzucisz jeszcze parę zbliżeń połączenia "donic" z tarasami.

Jeszcze raz wielkie dzięki!!!!! :)

Pozdrawiam cieplutko

andrea

No problem!

Sprawdź mój wątek dziś wieczorem...

Pozdrawiam.

Witaj Andrea69,

Przegladam sobie wlasnie twoj watek i przyznaje, ze projekt wybraliscie swietny. Jak dla mnie to troszke za duzy, ale coz kazdy jest inny i ma inne potrzeby czy srodki finansowe.

Jak tak patrze na foteczki to jestem pod wrazeniem, jak pieknie wykonczyliscie swoj domek. Bardzo podobaja mi sie okienka, czy mozesz napisac z jakiej sa one i firmy?

No i ten kominek- absolutne cudenko!!!

Pozdrowienia :)

Witaj Andrea69,

Przegladam sobie wlasnie twoj watek i przyznaje, ze projekt wybraliscie swietny. Jak dla mnie to troszke za duzy, ale coz kazdy jest inny i ma inne potrzeby czy srodki finansowe.

Jak tak patrze na foteczki to jestem pod wrazeniem, jak pieknie wykonczyliscie swoj domek. Bardzo podobaja mi sie okienka, czy mozesz napisac z jakiej sa one i firmy?

No i ten kominek- absolutne cudenko!!!

Pozdrowienia :)

Witaj,

O oknach i kominku pisałem już wcześniej kilkakrotnie ;), ale powtórzę:

okna: OKNOPALST Kraków

kominek: Jotul Panorama

Anjazzielnego: Pozdrawiam ;)

A ostatnio nad nasza Marysią przeleciało stado..... Balonów :)

najpierw było ich dwa....

http://img36.imageshack.us/img36/4979/balonyg.jpg

Uploaded with ImageShack.us

a potem 20 :D

http://img219.imageshack.us/img219/4127/balony2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam cieplutko

andrea

To, że mam wielka słabość do Twojego domu i do tego projektu to już pisałam - bardzo się kiedyś zastanawiałam na Marysią. Wnętrze już wygląda bardzo ładnie - tak w moim stylu bardzo ;):):) podwieszane sufity dają bardzo przyjemny efekt (masz halogeny na ściemniaczu? - to fajna sprawa, bo pozwala na zmajstrowanie takiego nastroju jaki nam się w danej chwili marzy). I kolory mamy podobne ja mam u siebie wszystkie sufity jaśmin, a reszta ścian magnolia, biała czekolada i cafe latte. Jaką kuchnie i kostkę planujecie? pozdrawiam cieplutko :)

A no i oczywiście zdjęcia z balonami - niesamowite :-)

Witaj Andrea69

Malowanie...,malowanie ... no i już pomalowane :)

Mąż wziął tydzień urlopu i malował: salon, kuchnie, jadalnię w wykuszu, hol, klatke schodową i wiatrołap, uff, troche tego było...

Magnolia, caffe latte i cynamonowy deser, wyszło super, wielkie dzięki za inspiracje:)

Pozdrawiam

To, że mam wielka słabość do Twojego domu i do tego projektu to już pisałam - bardzo się kiedyś zastanawiałam na Marysią. Wnętrze już wygląda bardzo ładnie - tak w moim stylu bardzo ;):):) podwieszane sufity dają bardzo przyjemny efekt (masz halogeny na ściemniaczu? - to fajna sprawa, bo pozwala na zmajstrowanie takiego nastroju jaki nam się w danej chwili marzy). I kolory mamy podobne ja mam u siebie wszystkie sufity jaśmin, a reszta ścian magnolia, biała czekolada i cafe latte. Jaką kuchnie i kostkę planujecie? pozdrawiam cieplutko :)

A no i oczywiście zdjęcia z balonami - niesamowite :-)

Dzięki ;)

W podwieszanym suficie nie mam halogenów tylko wąż świetlny o ciepłej barwie światła, i daje na prawdę fajny efekt i klimat.... :)

Witaj Andrea69

Malowanie...,malowanie ... no i już pomalowane

Mąż wziął tydzień urlopu i malował: salon, kuchnie, jadalnię w wykuszu, hol, klatke schodową i wiatrołap, uff, troche tego było...

Magnolia, caffe latte i cynamonowy deser, wyszło super, wielkie dzięki za inspiracje

Pozdrawiam

:D no to się cieszę, że dobrze wyszło....;)

Pozdrawiam cieplutko

andrea

NB

Dziękuje za docenienie wątku ;)

• 1 month później...
  • 1 month później...
Podciągam, aby nie zaginął w czeluściach forum ten piękny dom, czekam na ciąg dalszy i nie mogę się doczekać, to jest po prostu cuuuudo..., Andrea, gdzie jesteś?...tu wszyscy czekają...

Witam po dłuuuugiej przerwie :) Faktycznie długo mnie nie było, ale już jestem .....

Dzięki Tamara za milusi komentarz!

Od ostatniego wpisu faktycznie trochę się zmieniło : wylaliśmy tarasy i przygotowaliśmy podbudowę pod kostkę , która pewnie położymy na wiosnę. Środek wreszcie skończony więc niedługo przeprowadzka...WRESZCIE :)....

W week-end wrzucę parę fotek a aktualnego stanu....

Pozdrawiam cieplutko

andrea