Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARYSIA III by andrea

andrea69

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Budujący wg Projektu Marysia III.

Co sądzicie o okiennicach tak jak to jest w wirtualnym pokazie na stronie Archipelagu?

Czy ktoś wykorzystał ten pomysł,czy tylko bonie,bo jedno z drugim na pewno się "gryzie".

Jurek

Witaj Jurek,

Okiennice nadają charakteru całemu projektowi tak jak i okna łukowe ale jak zobaczyłem ile kosztują - prawie tyle co okna... Ja się cały czas zastanawiam nad kamieniem zamiast boni, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Natomiast ze względu na przekroczenia w kosztorysie nawet nie myślalem o okiennicach.

pozdrowienia

Witam wszystkich budowniczych Marysi III,

Co do okiennic, to uważam, że razem z oknami łukowymi stanowią bardzo charakterystyczny i wyróżniający element naszego projektu. Wielu z nas na pewno zdecydowało się na ten projekt między innymi dlatego, że zauroczył nasz zewnętrzny wygląd Marysi właśnie z łukami i okiennicami oraz boniami idealnie zaprezentowany na wizualizacji Archipelagu.

W moim przypadku na razie nie ma okiennic (proza życia o której pisał andrewj......) ale myślę, że za jakiś czas się pojawią.

Mam nadzieję, że Andrea nie będzie miał nic przeciwko mojej wypowiedzi na jego wątku

Andrew, ten wątek jest otwarty dla wszystkich , a zwłaszcza dla budowniczych Marysi, więc każdy komentarz i wypowiedź jest jak najbardziej mile widziany. Jak widać z wszystkich zamieszczanych tu postów, wiele osób może skorzystać z naszych doświadczeń budowlanych i taki jest właśnie cel tego ćwiczenia :wink:

Pozdrawiam cieplutko

andrea

Witam,

Na stronie Marysii III w Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marysia-iii/?Kind=1&Name=marysia+III pojawiła się charakterystyka energooszczędności i podane parametry są bardzo przyzwoite.

Dla instalacji grzewczej z kotłem gazowym:

EP=96.42 kWh/(m2/rok), EK=84.08 kWh/(m2/rok)

Będę miał wystawione świadectwo energetyczne przez mojego kierownika budowy, ale jak pytałem go o te wyliczenia z Archipelagu to stwierdził że czasami od interpretacji autora zalezy odchylanie w granicach 15%. Andrea a ty robisz certyfikat?

pozdrawiam

Witam,

Na stronie Marysii III w Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marysia-iii/?Kind=1&Name=marysia+III pojawiła się charakterystyka energooszczędności i podane parametry są bardzo przyzwoite.

Dla instalacji grzewczej z kotłem gazowym:

EP=96.42 kWh/(m2/rok), EK=84.08 kWh/(m2/rok)

Będę miał wystawione świadectwo energetyczne przez mojego kierownika budowy, ale jak pytałem go o te wyliczenia z Archipelagu to stwierdził że czasami od interpretacji autora zalezy odchylanie w granicach 15%. Andrea a ty robisz certyfikat?

pozdrawiam

Witam,

Podane parametry na pewno są zachęcające, ale myślę, że oparte są na technologii proponowanej przez projektanta. Jeśli zmienimy np. typ pustaka, i parę innych materiałów, dane moga się nieco zmienić. Ale nie ulega wątpliwości, że ogólnie różnic dużych nie powinno być. U mnie np w czasie ostatnich zimnych dni, paląc tylko w kominku, było na tyle ciepło, że fachowcy bez problemu mogli pracować (przy -1 na zewnątrz środku było 15-16 stopni C).

Co do certyfikatu to oczywiście, też będę go robił, gdyż obecnie jest to obowiązek.

A co słychać u reszty budowniczych Marysi III ?

Pozdrawiam

andrea

Witam,

Podane parametry na pewno są zachęcające, ale myślę, że oparte są na technologii proponowanej przez projektanta. Jeśli zmienimy np. typ pustaka, i parę innych materiałów, dane moga się nieco zmienić. Ale nie ulega wątpliwości, że ogólnie różnic dużych nie powinno być.

Zakładajac, że ściany są podobne, okna standardowe, dach docieplony to dochodzi jeszcze rekuperator i wszystkie mostki termiczne.

Czy ktoś z was robi reku w Marysii?

Co do certyfikatu to oczywiście, też będę go robił, gdyż obecnie jest to obowiązek.

Mam nadzieję, że się pochwalisz, ale już teraz mozesz wrzucić zdjęcia wnętrz :D

pozdrawienia

• 3 weeks później...

Niech świąteczne życzenia mają moc spełnienia,

te całkiem błahe i te ważne,

te dostojne i te ciut niepoważne,

niech się spełnią.

daggulka

http://toska82.blox.pl/resource/Widokowki_swiateczne__nastroj_swiateczny__zdjecia_1557.jpg

http://lh5.ggpht.com/_XawdS2UxV-E/Sy40T-qHIWI/AAAAAAAADCo/l6MqDGrqgEY/MiscChristmasCard-023A.jpg

Magia świąt to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja, spokojna rozmowa z bliskimi przy kominku, rozleniwiony telefon, zaspany budzik i śnieg, który nie jest utrapieniem. Magicznych Świąt Bożego Narodzenia życzy coffee82

• 2 months później...