Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARYSIA III by andrea

andrea69

Recommended Posts

witam, również przymierzam się do zakupu projektu domu Marysia, z tym, że interesuje się opcją Marysia II. Bardzo proszę o kontakt Anię z okolic Lublina lub inną osobę z woj. lubelskiego lub graniczącego, gdyż zależałoby mi na obejrzeniu domku w "realu". Mój e-mail: [email protected], pozdrawiam Piotr

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dziękuje za 2 miłe komentarze :lol:

Nam także bardzo sie podoba, ale efekt końcowy dopiero przed nami..... trzeba jeszcze położyć cokolik i zrobić terasy.

Wtedy dopiero będzie "meraviglioso" :wink:

Balustrady z robiliśmy u zaprzyjaźnionego ślusarza więc o kosztach nie ma co pisać :wink:

Pozdrawiam cieplutko

andrea

Witaj Andrea!

Pięky dom!

Ja jestem na etapie dachu.Właśnie jutro wchodzą cieśle z więźbą.

Dzisiaj mam zdecydować jakie tynki.Mój majster poleca tradycyjne cementowo-wapienne,a Ty jakie robiłeś?

Pozdrawiam!

Witaj Jurek,

Ja mam tynki gipsowe, ale myślę, że gdybym dziś miał je robić jeszcze raz to pewnie zdecydowałbym się na tradycyjne....

Przy wyborze gipsowych , myślałem, ze powierzchnia będzie juz gotowa pod malowanie, niestety tak nie jest.

Trzeba jeszcze przelecieć całość gładzią szpachlową

:cry:

Poza tym, gipsowe są bardzo miękkie i przypadkowe, lekkie stuknięcie powoduje, ze robią się dziury....

Myślę, że zrobisz dobrze jak posłuchasz rad swojego majstra

Pozdrawiam

andrea

Ojej, a ja już się bałam że to taka nagonka wykonawców :roll: Na początku rozważaliśmy wyłącznie gipsowe, ale w końcu zdecydowaliśmy się (pod namową wykonawców- różnych) na cem.-wap. i muszę przyznać że jestem b. zadowolona bo można je od razu malować i są b. równe choć myślałam o gipsowych, że może są ładniejsze (na pewno bielsze), niestety nigdzie nie widziałam ich na żywo - bo na zdjęciach wyglądają rewelacyjnie :wink:

A elewacja przepiękna :D :wink:

i ja oglądnęłam z wielkim zapałem wasz domek - tym bardziej że mam mieć także dachówkę ruppa miedzianą no i poszukiwałam inspiracji :D A teraz kilka pytań bo nie doczytałam się a bardzo mnie ciekawi:

1) podbitka- jaki to kolor i z jakiej firmy (doskonale pasuje)

2) komin- kinkiet (pewnie miedziana ale jopeks czy We...)

3) rynny- plastikowe czy żeliwne no i kolor jaki - bo na zdjęciach wyszedł od ciemnej czekolady do czarności

4) narazie ostatnie napisałeś że kolornik B13 fast(jasny krem) ale jakiej to firmy i może coś więcej no i kolor boni (też nie znalazłam :cry: )

Ja myślałam do miedzianego ruppa dać okna złoty dąb ale teraz jak widzę ten orzech :oops:

z góry dziękuje za odpowiedź

i ja oglądnęłam z wielkim zapałem wasz domek - tym bardziej że mam mieć także dachówkę ruppa miedzianą no i poszukiwałam inspiracji :D A teraz kilka pytań bo nie doczytałam się a bardzo mnie ciekawi:

1) podbitka- jaki to kolor i z jakiej firmy (doskonale pasuje)

2) komin- kinkiet (pewnie miedziana ale jopeks czy We...)

3) rynny- plastikowe czy żeliwne no i kolor jaki - bo na zdjęciach wyszedł od ciemnej czekolady do czarności

4) narazie ostatnie napisałeś że kolornik B13 fast(jasny krem) ale jakiej to firmy i może coś więcej no i kolor boni (też nie znalazłam :cry: )

Ja myślałam do miedzianego ruppa dać okna złoty dąb ale teraz jak widzę ten orzech :oops:

z góry dziękuje za odpowiedź

Witaj,

Podbitka jest z desek sosnowych, pomalowanych na miejscu impregnatem do drewna w kolorze ciemny orzech z niewielką domieszką palisandru (efekt końcowy otrzymany metodą prób i błędów :wink: )

Komin z cegły klinkierowej czerwonej.

Rynny stalowe , kolor ciemny brąz.

Elewacja wykonana system FAST Zielona Góra; ściany kolor B13, bonie C01

A kolor okien.... no cóż, rzecz gustu.... nam bardziej podobał się ciemny orzech, ale złoty dąb też jest fajny :wink:

Pozdrawiam cieplutko

andrea

dziękuje za odpowiedź tzn. (to jest moje zdanie 8) ) ja szczególnie nie przepadam za tym złotym dębem ale u nas wszędzie do czerwonego dachu dają ten kolor więc pomyślałam że to alternatywa i z orzechem się gryzie ale jak widzę przy odpowiednim kolorze elewacji jest super super :D

a ten inpregnat to jaka firma- jeżeli można :lol: , a rynny to galeo, siba czy coś jeszcze innego

i jeszce jedno mi się przypomniało ta struktura tynku na domu to dzięki barankowi czy cóś innego (i jaki)

uff normalnie jak fbi :lol: - może mnie nie zlinczują :lol:

dziękuje za odpowiedź tzn. (to jest moje zdanie 8) ) ja szczególnie nie przepadam za tym złotym dębem ale u nas wszędzie do czerwonego dachu dają ten kolor więc pomyślałam że to alternatywa i z orzechem się gryzie ale jak widzę przy odpowiednim kolorze elewacji jest super super :D

a ten inpregnat to jaka firma- jeżeli można :lol: , a rynny to galeo, siba czy coś jeszcze innego

i jeszce jedno mi się przypomniało ta struktura tynku na domu to dzięki barankowi czy cóś innego (i jaki)

uff normalnie jak fbi :lol: - może mnie nie zlinczują :lol:

Witaj :wink:

1. Impregnat - DREWNOCHRON

2. Rynny - RUUKI

3. Elewacja - FAST baranek 1,5 mm

Pozdrawiam

andrea

Witaj Andrea!

Jesteś moim Guru Budowlanym!

Chciałbym wiele z Twoich pomysłów wykorzystać przy mojej budowie.

Twoja odpowiedź w sprawie tynków zewnętrznych dotarła do mnie,ale nie mogę jej odczytać/jakie tynki akrylowe,mineralne czy może inne?/.

Teraz mam problemy z więźbą,bo słupy wypadają prawie na środku pokoi.Cztery słupy w pomieszczeniu nad garażem niech sobie stoją w pomieszczeniu,które ma być pralnią-suszarnią,ale w sypialniach?...

Poradź,proszę,jak ten problem rozwiązałeś.

Jurek

Witaj Andrea!

Jesteś moim Guru Budowlanym!

Chciałbym wiele z Twoich pomysłów wykorzystać przy mojej budowie.

Twoja odpowiedź w sprawie tynków zewnętrznych dotarła do mnie,ale nie mogę jej odczytać/jakie tynki akrylowe,mineralne czy może inne?/.

Teraz mam problemy z więźbą,bo słupy wypadają prawie na środku pokoi.Cztery słupy w pomieszczeniu nad garażem niech sobie stoją w pomieszczeniu,które ma być pralnią-suszarnią,ale w sypialniach?...

Poradź,proszę,jak ten problem rozwiązałeś.

Jurek

WOW!!! :lol: :lol: :lol: Ale zaszczyt mnie spotkał . Dzięki

A wracając do tynków to tynk zewnętrzny mam akrylowy.

Słupy natomiast faktycznie nie są wielką ozdobą na środku pokoju ale być muszą ponieważ trzymają całą ramę więźby a w naszej Marysi ciężar dachu tj więźba plus dachówka to ponad 20 ton.

My rozwiązaliśmy ten problem umieszczając większość słupów w linii ścianek działowych. Jedynie w naszej sypialni został jeden, ale stoi na wysokości komina, więc uda się go zabudować i wkomponować w półki , które planujemy tam zrobić i myślę, że nie będzie przeszkadzał a wręcz przeciwnie.

:wink:

Pozdrawiam

cieplutko

andrea

Witam

Świetny domek - pozazdrościć. :p Co prawda buduję nieco inny ale pewne sprawy techniczne są te same. Mam pytanie co do izolacji poziomej na chudziaku. Widziałem na zdjęciach że przed położeniem papy ułożone miałeś rury doprowadzające wodę. Jak poradziłeś sobie później z tą papą? Wsuwałeś pod te rury? Do tej pory przekonany byłem, że najpierw powinienem rozłożyć papę, a na nią dopiero instalacja wodna :roll:. Teraz to już sam nie wiem. Z kolei jeżeli będę chciał położyć papę na rury to będzie problem z jej przygrzaniem.

Pozdrawiam

Witam

Świetny domek - pozazdrościć. :p Co prawda buduję nieco inny ale pewne sprawy techniczne są te same. Mam pytanie co do izolacji poziomej na chudziaku. Widziałem na zdjęciach że przed położeniem papy ułożone miałeś rury doprowadzające wodę. Jak poradziłeś sobie później z tą papą? Wsuwałeś pod te rury? Do tej pory przekonany byłem, że najpierw powinienem rozłożyć papę, a na nią dopiero instalacja wodna :roll:. Teraz to już sam nie wiem. Z kolei jeżeli będę chciał położyć papę na rury to będzie problem z jej przygrzaniem.

Pozdrawiam

Witaj,

Nie wiem, na których zdjęciach widziałeś najpierw rury a potem papę :o ....

W pierwszej kolejności położyliśmy izolację , a dopiero potem rury CO oraz podłogówkę.

Tak to wyglądało:

http://img405.imageshack.us/img405/6295/dsc1596.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/721/dsc1635d.jpg

Innej kolejności nie mogło być :wink:

Pozdrawiam

andrea

Andrea,

gratuluję konsekwencji przy realizacji projektu i oczywiście efektu końcowego kóry jest bardzo ładny. Pisałem na poprzedniej stronie, że pozmieniałem parę rzeczy w projekcie i zastanawiam się jak to u mnie będzie wyglądało.

Jeśli można wtrącić dwa zdania. U siebie zastosowałem dwa ceowniki, które pozwoliły w sypialni przesunąc te słupy skrajnie do ścian, a drugi w pomieszczeniu nad garażem (ktore powiększylem o 1 m do przodu i w bok) pozwoli podnieść wysokość belek poprzecznych do ok. 1,9 m, pomimo braku podniesienia ścianek kolankowych.

pozdrowienia