Gość niezalogowany Krzysio 31.10.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Szanowni interlokutorzy! Nawet jeśli przyjąć, że ściany będą miały jednak te 18 cm grubości, to i tak cena silikatów jest zbliżona do tego co pisałem. Mianowicie np bloczki oferowane tutaj http:// http://www.ppmb-niemce.com.pl/cenniki/c7.html wychodzą w cenie ok 20 zł (pewnie doszedłby do tego rabat na poziomie 20%) za m2 do tego styorpian 20-30 zł m2 (20cm) , a na wiosnę mam nadzieję że da się go kupić za 80 zł m3 i wyjdzie jeszcze trochę taniej.Mamy więc cenę materiału na poziomie 40-60 zł z U=0,15 Wydaje mi się to jakby nie patrzeć atrakcyjniejszym rozwiązaniem. Jeśli popełniłem gdzieś błąd - proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Poniżej poprawny link - przepraszam http://www.ppmb-niemce.com.pl/cenniki/c7.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Nie wiem ponadto co oznacza "optymistyczna" wizja rozwoju swiata - swiat nie rozwija sie ani optymistycznie ani pesymistycznie, po prostu istnieje - Twoje okreslenie traca teizmem albo satanizmem, jedno z dwojga - zalozenie, ze gdzies tam czeka Eden, jest skrajnie tradycyjne. Poradz sie zaprzyjaznionego astronoma i geologa - podpowiedza Ci jak sie "rozwija" swiat. Czy w ogole mozna powiedziec o rowoju? Raczej o istnieniu. To czy swiat sie rozwija, czy nie mozna stwierdzic tylko obiektywnie go obserwujac, a jak mozesz nazywac siebie obiektywnym obserwatorem, skoro zyjesz na tym swiecie i nawet nie jestes w stanie ogarnac go calosciowo mysla ani wzrokiem? ani Ty ani ja ani cala reszta. Wiec "optymistyczny" wariant "rozwoju" - to jakis belkot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Nie wiem ponadto co oznacza "optymistyczna" wizja rozwoju swiata - swiat nie rozwija sie ani optymistycznie ani pesymistycznie, po prostu istnieje - Twoje okreslenie traca teizmem albo satanizmem, jedno z dwojga - zalozenie, ze gdzies tam czeka Eden, jest skrajnie tradycyjne. Poradz sie zaprzyjaznionego astronoma i geologa - podpowiedza Ci jak sie "rozwija" swiat. Czy w ogole mozna powiedziec o rowoju? Raczej o istnieniu. To czy swiat sie rozwija, czy nie mozna stwierdzic tylko obiektywnie go obserwujac, a jak mozesz nazywac siebie obiektywnym obserwatorem, skoro zyjesz na tym swiecie i nawet nie jestes w stanie ogarnac go calosciowo mysla ani wzrokiem? ani Ty ani ja ani cala reszta. Wiec "optymistyczny" wariant "rozwoju" - to jakis belkot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość niezalogowany Krzysio 31.10.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Nie wiem ponadto co oznacza "optymistyczna" wizja rozwoju swiata - swiat nie rozwija sie ani optymistycznie ani pesymistycznie, po prostu istnieje - Twoje okreslenie traca teizmem albo satanizmem, jedno z dwojga - zalozenie, ze gdzies tam czeka Eden, jest skrajnie tradycyjne. Poradz sie zaprzyjaznionego astronoma i geologa - podpowiedza Ci jak sie "rozwija" swiat. Czy w ogole mozna powiedziec o rowoju? Raczej o istnieniu. To czy swiat sie rozwija, czy nie mozna stwierdzic tylko obiektywnie go obserwujac, a jak mozesz nazywac siebie obiektywnym obserwatorem, skoro zyjesz na tym swiecie i nawet nie jestes w stanie ogarnac go calosciowo mysla ani wzrokiem? ani Ty ani ja ani cala reszta. Wiec "optymistyczny" wariant "rozwoju" - to jakis belkot. Byłbym bardzo wdzięczny za przeniesienie dysput filozoficznych do innego wątku (lub nawet forum). Bardzo proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 31.10.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Krzysiu,Nie licz na obniżenie cen styropianu. Obecne ceny utrzymają się do wprowadzenia vatu. Prawdopodobnie potem cenan najkiś czas wzrośnie o vat by stopniowo zejść do obecnego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Krzyzsio 03.11.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Nawet jeśli styropian miałby kosztować tyle co dziś, to i tak ściana z silikatów + 20cm styropian wychodzi o kilka-kilkanaście zł taniej niż thermomur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Według Silki na dom parterowy z lekkim dachem i poddaszem nieużytkowym w zupełności wystarczy silka M15 koszt to 32 zł za m2 (bez żadnych rabatów - cena z muratora). Styropian 20 cm koszt 30zł za m2 klej ok 5 zł m2, zaprawa -3 zł m2Razem materiały 70 zł m2. Najprawdopodobniej od tej ceny dałoby się utargować te 20%. Bez rabatu jest to ciągle taniej i lepiej niż thermomur, a wszyscy wkół mówią, że Silka jest najdroższa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 czescprzeczytajcie sobie nowy temat "dom z wielkiej plyty"moim zdaniem jest to bardzo konkurencyjna metoda wienczyslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.11.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Według Silki na dom parterowy z lekkim dachem i poddaszem nieużytkowym w zupełności wystarczy silka M15 koszt to 32 zł za m2 (bez żadnych rabatów - cena z muratora). Styropian 20 cm koszt 30zł za m2 klej ok 5 zł m2, zaprawa -3 zł m2 Razem materiały 70 zł m2. Najprawdopodobniej od tej ceny dałoby się utargować te 20%. Bez rabatu jest to ciągle taniej i lepiej niż thermomur, a wszyscy wkół mówią, że Silka jest najdroższa! Masz rację tylko częściowo - na stronie http://www.silka.com.pl/zastosowanie_tabela.htm SILKA M15 jest wymieniona jako materiał na ściany zewnętrzne, ale juz w przedstawionych przez SILKĘ projektach (strona http://www.archtim.pl/index.php?pid=48 ) jest mowa o ścianach zewnętrznych z SILKI gr. 24cm. Prawda jest taka, że ściana o gr. 15cm ma za małą sztywność aby przenieść obciążenia od stropu, dachu i obciażenia np. od wiatru. Moze być stosowana jako wypełnienie szkieletu np. żelbetowego, albo po wzmocnieniu dodatkowymi słupami (pilastrami). Z pewnością nie można zaprojektować w budynku np. 10m x 10m ścian zewnętrznych z z SILKI M15 bez tych dodatkowych wzmocnień - zwłaszcza jeżeli takie ściany miałyby być jedynymi ścianami konstrukcyjnymi w domu. Minimalna gr. ściany murowanej z bloczków wapienno piaskowych, przy której może ona pracować jako samodzielna konstrukcja to 18cm i to nie w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Cóż - zadecyduje konstruktor (mam nadzieję po żetelnych obliczeniach). Z drugiej strony wiadomo, że Silka będzie promowac grubsze ściany, bo to dla nich zysk.Tak czy inaczej nawet ściana 18cm jest bezkonkurencyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 tylko nei wiem czemu te silki bardzo sa grzybotworczenei wiem od czego to zalezyzreszta podobnie jak ytongto chyba te dodatki proszku aluminiowego (widocznie niezla pozywka dla grzyba) wystarczy rtaka sile namoczyc, zeby pieknie zzieleniala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 A to co za bzdury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 nie bzdury tylko obserwacja wlasna moze sie komus nie podobacale tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.11.2003 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 tylko nei wiem czemu te silki bardzo sa grzybotworcze nei wiem od czego to zalezy zreszta podobnie jak ytong to chyba te dodatki proszku aluminiowego (widocznie niezla pozywka dla grzyba) wystarczy rtaka sile namoczyc, zeby pieknie zzieleniala Mylisz chyba rozwój grzybów z rozwojem glonów. To dwa różne rodzaje organizmów. Glony są niegroźne i rozwijają się na powierzchniach wilgotnych (zazwyczaj od strony północnej). Grzyby działają destrukcyjnie - rozkładają materiały budowlane (drewno, tynki, itp.) a produkty powstajace przy ich działaniu są szkodliwe dla innych organizmów żywych. Proszku aluminiowego używa się przy produkcji gazobetonu (za jego pomocą tworzy się porowatą strukturę), natomiast z pewnością nie ma potrzeby używania go przy produkcji wyrobów wapienno-piaskowych - takich jak np. SILKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Odnawiam "historyczny" już wątek. Może komuś się w dobie trudności materiałowych przydadzą pomysły z tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts