tuszman 15.10.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam, czy ktoś z Was przed budową domu zlecił wykonanie kosztorysu firmie w tym specjalizującej sie? Jeśli tak to czy mógłbym otrzymać namiary do takiej firmy? Z góry baaaaardzo dziękuję. Dodam że mam zamiar budowac dom w okolicach Warszawy, chociaż to nie powinno miec znaczenia dla kosztorysanta. Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc p/s rozmawiam właśnie z wykonawcami i kwoty jakie żądają za prace budowlane są absurdalne w porównaniu do tego co Wy forumowicze piszecie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 15.10.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Wykonanie kosztorysu to 0,5-1% wartości inwestycji.Gdy jest ,,ślepy kosztorys" - 0,3% inwestycji.Każdy inżynier z wykonawstwa (nie z biura) wykona dobrze kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 15.10.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Taaa. Tylko co ten kosztorys da? Jak chcesz wywalić kasę to ja ją chętnie przyjmę. Za połowę kupię browarka, za drugą kiełbaskę na grilla i zapraszam na działkę. Pogadamy to się więcej dowiesz niż z kosztorysu . Jak chcesz się dowiedzieć ile bedzie kosztował Twój dom to policz z grubsza, pomnóż przez półtora a i tak w połowie albo 3/4 zrobisz bo kasa się kończy a zachcianki ciągle są. A i zmiany wraz z postepem prac się pojawiają . Co tym kosztorysem chcesz osiągnąć? Odszkodowanie od firmy która Ci go zrobi w przypadku przekroczenia, czy pewność że się w tej kasie zmieścisz? Żaden z tych celów jest nieosiągalny. To tak jakbyś poprosił o kosztorys wyjazdu nad morze. Jak staniesz w korku to spalanie wzrośnie i cała podróż wyjdzie o 5 zł drożej. A jak korek bedzie długi to o 20 zł . I tak jest z budową domu. Nastawisz się na 300kzł, a za 3 miesiące te same materiały albo robota wzrośnie o 20% i co? Kosztorys tego nie uwzględni. Ja jestem na etapie przeglądania projektów pod mój drugi dom i ceny kosztorysowe z jesieni 2008 w stosunku do lata 2008 są o 25% wyższe. A to tylko 3 miesiące. Dom powstaje trochę dłuzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.10.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 kosztorys robi sie zwykle dla celów kredytowych.Dla siebie - zrób sobie własny, sam. Masz projekt, masz tam ilość materiałów, możesz pojechać do pierwszej dużej hurtowni i spisać ceny. Do stanu zamkniętego można dość dobrze przweidzeć wydatki. Przyłącza też. A reszta, czyli wykończenie - nie zna granic, studnia bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.10.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Taaa. Tylko co ten kosztorys da? Jak chcesz wywalić kasę to ja ją chętnie przyjmę. Za połowę kupię browarka, za drugą kiełbaskę na grilla i zapraszam na działkę. Pogadamy to się więcej dowiesz niż z kosztorysu . Jak chcesz się dowiedzieć ile bedzie kosztował Twój dom to policz z grubsza, pomnóż przez półtora a i tak w połowie albo 3/4 zrobisz bo kasa się kończy a zachcianki ciągle są. A i zmiany wraz z postepem prac się pojawiają . Co tym kosztorysem chcesz osiągnąć? Odszkodowanie od firmy która Ci go zrobi w przypadku przekroczenia, czy pewność że się w tej kasie zmieścisz? Żaden z tych celów jest nieosiągalny. To tak jakbyś poprosił o kosztorys wyjazdu nad morze. Jak staniesz w korku to spalanie wzrośnie i cała podróż wyjdzie o 5 zł drożej. A jak korek bedzie długi to o 20 zł . I tak jest z budową domu. Nastawisz się na 300kzł, a za 3 miesiące te same materiały albo robota wzrośnie o 20% i co? Kosztorys tego nie uwzględni. Ja jestem na etapie przeglądania projektów pod mój drugi dom i ceny kosztorysowe z jesieni 2008 w stosunku do lata 2008 są o 25% wyższe. A to tylko 3 miesiące. Dom powstaje trochę dłuzej. Każdy po skończeniu podstawówki jest w stanie na bierząco aktualizować wartość kosztorysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 15.10.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Każdy po skończeniu podstawówki jest w stanie na bierząco aktualizować wartość kosztorysu. No to po co kosztorys . Jeśli na bierząco zmieniasz wartości to tak jakbyś nie miał kosztorysu. A czy każdy po skończeniu podstawówki jest w stanie zaktualizować błedy wykonawców. Podaję przyklad: majster miał stawiać ścianę ze zwykłej cegły ale równo i z fugami. Tak abym nie musiał jej tynkować. Jak już postaiwł ściankę to się okazało że wszystko robił zgodnie z moimi poleceniami tylko ... co drugą cegłe ułozył napisem: CEGIELNIA CHYNÓW w stronę licową. Przyszło mi więc kupić płytki klinkierowe i przykryć tę piękną ściankę. Wydatek: prawie 3kzł. To jeden z wielu kwiatków przy budowie. Kosztorys tego nie przewidzi . Budowa to ruleta z szansą na wygranie ładnego domu tylko jesli nie będziesz oszczędzać i wydawać z głową. A i tak przekroczysz załozenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.10.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Mój kosztorys ma jakieś 150 stron. No nie wiem czy każdy po 8 klasach jestw stanie to zrobić. Mam policzonego każdego gwożdzia. Ale chyba nie o tym mówicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 15.10.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Mój kosztorys ma jakieś 150 stron. No nie wiem czy każdy po 8 klasach jestw stanie to zrobić. Mam policzonego każdego gwożdzia. Ale chyba nie o tym mówicie... Właśnie o tym. Przynajmniej ja. Ciekaw jestem czy juz się budujesz i zapisujesz wydatki. Jeśli tak to porównaj je z wartościami kosztorysowaymi. Ciekaw jestem o ile juz przekraczasz kosztorys. Ja uważam że kosztorys nie ma zadnego sensu a wierzą w niego tylko ludzie ufający słupkom w excelu. Wydawanie kasy firmie która zrobi kosztorys to jak wydawanie kasy na adwokatów: ich odpowiedź nie da nic oprócz wydanych pieniędzy. I jakichś wartości w tabelce które będa przystawały do rzeczywistości tylko w momencie ich wydawania i tylko w teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.10.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Dom stoi. Płytki ceramiczne już jadą.Kosztorysu nie przekraczam - jest dokładanie tak jak zostało to oszacowane.Zadziwiające ? Nie wiem. Może po prostu dobrze wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.10.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Wydawanie kasy firmie która zrobi kosztorys to jak wydawanie kasy na adwokatów: ich odpowiedź nie da nic oprócz wydanych pieniędzy. I jakichś wartości w tabelce które będa przystawały do rzeczywistości tylko w momencie ich wydawania i tylko w teorii. Całkiem trafnie to ująłeś. Tak jak nie trzeba nikomu tłumaczyć,że bez adwokata daleko nie zajdziesz tak samo i bez kosztorysu nie zaoszczedzisz. W tym i w drugim przypadku inwestujesz jakiś % w adwokata czy kosztorysanta kapitału który odzyskujesz. A jeśli kogoś nie interesuje ile wyda na dom to nie musi robić kosztorysu. Może grzecznie płacić tyle ile powie druga strona biznesu. Tylko aby kasy nie zabrakło przy 1/3 inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.10.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Każdy po skończeniu podstawówki jest w stanie na bierząco aktualizować wartość kosztorysu. No to po co kosztorys . Jeśli na bierząco zmieniasz wartości to tak jakbyś nie miał kosztorysu. A czy każdy po skończeniu podstawówki jest w stanie zaktualizować błedy wykonawców. Podaję przyklad: majster miał stawiać ścianę ze zwykłej cegły ale równo i z fugami. Tak abym nie musiał jej tynkować. Jak już postaiwł ściankę to się okazało że wszystko robił zgodnie z moimi poleceniami tylko ... co drugą cegłe ułozył napisem: CEGIELNIA CHYNÓW w stronę licową. Przyszło mi więc kupić płytki klinkierowe i przykryć tę piękną ściankę. Wydatek: prawie 3kzł. To jeden z wielu kwiatków przy budowie. Kosztorys tego nie przewidzi . Budowa to ruleta z szansą na wygranie ładnego domu tylko jesli nie będziesz oszczędzać i wydawać z głową. A i tak przekroczysz załozenia Bzdura. W kosztorysie masz podane zarówno stałe jak i zmienne. Ty oczekujesz aby kosztorys poprawaiał Twoje błędy. Cudów to jednak nie ma. Jak jedziesz na urlop i zaplanujesz sobie ,że wydasz 5000 PLN a na miejscu będziesz hulać i wydasz 10000 PLN to kogo obwiniasz? Biuro podróży czy siebie,że nie trzymasz się budżetu? Trzeba było majstrowi kazać rozebrać i wykonac od nowa jak nie potrafi. Zmian w kosztorysie by nie było. Chyba,że płacisz za źlw wykonaną robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.10.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Mój kosztorys ma jakieś 150 stron. No nie wiem czy każdy po 8 klasach jestw stanie to zrobić. Mam policzonego każdego gwożdzia. Ale chyba nie o tym mówicie... Mówie,że nie każdy po 8 klasacj jest w stanie zrobić kosztorys tylko,że każdy po 8 klasach może zmieniać jego wartość jeśli chodzi np. o wartości materiałów i robocizny. Mówią kosztorys jest bez sensu. Ja mam pytanie w takim razie? Skąd pytania tego typu? 20 tys. za fundamenty czy to dużo? 121 tys. za SSZ czy to dużo? I inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts