chrobry 15.10.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam ! U mnie jest tak. Fundament wylany w ziemi, na tym sciana z bloczkow fundamentowych jako wyniesienie ponad zero (wysoka na 4 bloczki). Od wewnątrz ścianke posmarowałem dysperbitem a od zewnątrz masjter chce tylko obłożyć folią kubełkową. Izolacji termicznej pionowej nie robie. Czy to wystaczy ? Grunt przepuszczalny, wody nie stwierdzono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 16.10.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Mój wykonawca okłada od zewnątrz styropianem. Mam fundamenty wykonane w tej samej technologii co Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.10.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam ! U mnie jest tak. Fundament wylany w ziemi, na tym sciana z bloczkow fundamentowych jako wyniesienie ponad zero (wysoka na 4 bloczki). Od wewnątrz ścianke posmarowałem dysperbitem a od zewnątrz masjter chce tylko obłożyć folią kubełkową. Izolacji termicznej pionowej nie robie. Czy to wystaczy ? Grunt przepuszczalny, wody nie stwierdzono. Ad czerwone. Jakieś uzasadnienie podaje??? Ono przecież /to uzasadnienie/ powinno dotyczyć obu stron jednakowo Czyli jak nie trzeba smarować to nie trzeba z obu stron.... A tą folią kubełkową to rozumiem chce chronić bloczki betonowe przed uszkodzeniem ziemią przy zasypywaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 16.10.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ja tylko od zewnątrz obsmarowałem czarnym, na to przykleiłem styropian 5 cm FS20 i osłonie to folią, żeby przy zasypytaniu nie pouszkadzać za bardzo styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Va_ldi 17.10.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 jeśli już koniecznie chcesz malować dysperbitem tylko z jednej strony, to raczej od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Ja posmarowałem ścianki Dysperbitem z obu stron i zapłaciłem z 4 wiadra ok. 280 zł! Wszystko 2 razy. Na to przykleję styropian,na styropian klej,siatka i znowu klej! Na końcu posmaruję jeszcze 2 razy Dysperbitem aby zabezpieczyć styro,który jest zwykłym EPS 100 ! Ale ja mam mokro i dlatego tak robię, poza tym koszt niewielki uważam Uważam że jeśli można mieć coś zrobione solidnie za niewielką dopłata ( tu wyjdzie ok. 1,5 % więcej) to należy tak zrobić i nie zastanawiać się nad tym czy warto! A o fundamenty zadbać warto !!! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 17.10.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Ja posmarowałem ścianki Dysperbitem z obu stron i zapłaciłem z 4 wiadra ok. 280 zł! Wszystko 2 razy. Na to przykleję styropian,na styropian klej,siatka i znowu klej! Na końcu posmaruję jeszcze 2 razy Dysperbitem aby zabezpieczyć styro,który jest zwykłym EPS 100 ! Ale ja mam mokro i dlatego tak robię, poza tym koszt niewielki uważam Uważam że jeśli można mieć coś zrobione solidnie za niewielką dopłata ( tu wyjdzie ok. 1,5 % więcej) to należy tak zrobić i nie zastanawiać się nad tym czy warto! A o fundamenty zadbać warto !!! pozdr. U mnie majstry zrobili identycznie (tylko na siatka, klej przed dysperbitem dali grunt KABE), mnie też sie wydaje, że solidnie jest pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts