Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa sciany z bloczkow

chrobry

Recommended Posts

Witam !

U mnie jest tak. Fundament wylany w ziemi, na tym sciana z bloczkow fundamentowych jako wyniesienie ponad zero (wysoka na 4 bloczki). Od wewnątrz ścianke posmarowałem dysperbitem a od zewnątrz masjter chce tylko obłożyć folią kubełkową. Izolacji termicznej pionowej nie robie. Czy to wystaczy ? Grunt przepuszczalny, wody nie stwierdzono.

Witam !

U mnie jest tak. Fundament wylany w ziemi, na tym sciana z bloczkow fundamentowych jako wyniesienie ponad zero (wysoka na 4 bloczki). Od wewnątrz ścianke posmarowałem dysperbitem a od zewnątrz masjter chce tylko obłożyć folią kubełkową. Izolacji termicznej pionowej nie robie. Czy to wystaczy ? Grunt przepuszczalny, wody nie stwierdzono.

Ad czerwone. Jakieś uzasadnienie podaje???

Ono przecież /to uzasadnienie/ powinno dotyczyć obu stron jednakowo :o

Czyli jak nie trzeba smarować to nie trzeba z obu stron....

A tą folią kubełkową to rozumiem chce chronić bloczki betonowe przed

uszkodzeniem ziemią przy zasypywaniu :-?

Ja posmarowałem ścianki Dysperbitem z obu stron i zapłaciłem z 4 wiadra ok. 280 zł! Wszystko 2 razy.

Na to przykleję styropian,na styropian klej,siatka i znowu klej!

Na końcu posmaruję jeszcze 2 razy Dysperbitem aby zabezpieczyć styro,który jest zwykłym EPS 100 !

Ale ja mam mokro i dlatego tak robię, poza tym koszt niewielki uważam :roll:

Uważam że jeśli można mieć coś zrobione solidnie za niewielką dopłata ( tu wyjdzie ok. 1,5 % więcej) to należy tak zrobić i nie zastanawiać się nad tym czy warto!

A o fundamenty zadbać warto !!!

pozdr.

Ja posmarowałem ścianki Dysperbitem z obu stron i zapłaciłem z 4 wiadra ok. 280 zł! Wszystko 2 razy.

Na to przykleję styropian,na styropian klej,siatka i znowu klej!

Na końcu posmaruję jeszcze 2 razy Dysperbitem aby zabezpieczyć styro,który jest zwykłym EPS 100 !

Ale ja mam mokro i dlatego tak robię, poza tym koszt niewielki uważam :roll:

Uważam że jeśli można mieć coś zrobione solidnie za niewielką dopłata ( tu wyjdzie ok. 1,5 % więcej) to należy tak zrobić i nie zastanawiać się nad tym czy warto!

A o fundamenty zadbać warto !!!

pozdr.

U mnie majstry zrobili identycznie (tylko na siatka, klej przed dysperbitem dali grunt KABE), mnie też sie wydaje, że solidnie jest :D

pozdrawiam

TINEK