Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w miescie na malej dzialce

olika

Recommended Posts

Witaj,

Okna są super! Ale współćzynnik poniżej Uo<2.. przyjmijmy 1,5W/m2C dla całego okna.

(Generalnie może być mniej Uf 1,9W/m2C - dla ramy Ug 0,7W/m2C to dla całego okna może wyjść U 1,2-1,3W/m2C)

Dla ściany murowanej z pustaka + 15cm wełny współczynnik przenikania wynosi 0,10-0,13 W/m2C

Co z tych liczb wynika? Przy róźnicy temperatur 30stC (-10 na zewnątrz +20 wewnątrz) na każdym m2 okna tracisz 35-60W na każdym m2 ściany 3-4W. Stąd już łatwo do wyliczenia kosztów ogrzewania.

Mimo wszystko i tak chyba warto :)

Pozdrawiam, Leszek

P.S. Nie jestem w tym temacie specem ..więc mogłem coś pokręcić - znam go pochodnie .. (projektuje szkalne fasady)

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

leNowak szacun za tak dokladne wyliczenia,jest oczywiste ze przeszklenia znacznie zwiekszaja koszt ogrzewania , ja porownywalam jedynie wplyw ram wykonanch z alu do innych materialow i tutaj juz nie ma tak znacznych roznic.Zdaje sobie w pelni sprawe ze zamurowanie polowy tych okien zmniejszyloby rachunki za gaz, ale poki co sen mi z powiek to nie spedza.

aneta s a ja zazdroszcze tego Oslo, kocham Norwegie :D kiedys nawet mialam zamiar wyniesc sie tam na stale , tylko ach ta kiepska pogoda. :roll: zeby tak mozna miec Norwegie we Wloszech to byloby piekne polaczenie wszytskiego co uwielbiam :wink:

betilaguna Twoj dom to dopiero "szok" ogladalam projekt na prawde wspaniale sie zapowiada!

Co do drewna to jest to okume zaupione w dlh, maja chyba najlepsza oferte drewna egzotycznego i w ogole ogolnie kazdego drewna.Ja mam wezsza deske chyba na 9 cm i kosztowala cos kolo 80 zl/m2, co do robocizny to mysmy umowili sie za calosc elewacji, ale nasi wykonawcy liczyli szacunkowo okolo 45zl/m2.Przy czym musieli drewno 2 razy olejowac , przycinac , szlifowac brzegi, no mieli zabawe.To samo okume bedziemy tez klasc w srodku tylko bedziemy je szlifowac i olejowac naturalnie, tu bylo barwione.

Olika Masz rację z tą norweską pogodą :D jest nie do zniesienia :evil: też bym chciała, żeby Norwegia miała np włoski albo hiszpański kilimat :wink: w Oslo nie jest jeszcze tak żle ale na prawdziwej północy...brrrrrrr.... te temperatury moge znieść ale brak swiatła mnie dobija, to już moja 7 zima tutaj i nie wiem jak ja przetrwam :roll: Mama szykuje mi zapas nalewek, może pomogą :wink:

• 4 weeks później...

No i zaczynam wykanczac.

Na podloge w salonie,kuchni oraz komuinikacjach zakupione plytki z Nowej Gali

http://images38.fotosik.pl/220/ec2da7370d8a647c.jpg

oraz tych bedzie wiecej

http://images46.fotosik.pl/223/b7883d695ac9b00d.jpg

Te jasne plytki beda tez w lazience na dole w polaczeniu z mozaika z mosavitu

http://images39.fotosik.pl/221/faa070b409dfa20emed.jpg

Dzieki monah

Jak zrobi sie jakas sloneczna pogoda to wstawie zdjecia z zewnatrz, juz troche sie zmienilo:D kostka zrobiona, balustrady prawie tez , ogrodzenie sie robi a tarasy maja zrobic w tym tygodniu

Kupiona rowniez kabina

http://images37.fotosik.pl/220/ea05e45b6a9809d2.jpg

i takie baterie

http://images47.fotosik.pl/224/85207ae3fdad7b03.jpg

ceramika koło style

Widzę ,że wnetrza też bedą suuuper. Bateria Esprit cudna, sama mialam ją kupować do siebie. Ponieważ jednak w tej łazience był też prysznic i bateria podtynkowa to w Max- flizie mi odradzili. Ponieważ do Esprita bateria podtynkowa nie jest uniwersalna i w razie zmiany na inny typ mogą być problemy. Doradzili Hansgrohe, bo oni mają uniwersalny i-box.

Nie mam dziennika, może po wykończeniówce wkleję jakieś zdjęcia.

Strasznie mi sie podobają takie nowoczesne bryły, ach :roll:

Czekam na zdjęcia z zewnatrz, mam nadzieję ,ze nie każesz nam długo czekać :wink: Dawaj co masz,bo mnie ciekawość zje.

Dzieki iva_marti , nowoczesny dom to..... cholera.... koszta , ale mysmy nie mieli wyboru, bo dzialka byla mala i taki dom w nia sie najlepiej wpasowywal.

Mnie sie podoba wiele styli , choc moze najmniej Ludwik XIV :wink:

Pod prysznicem bede miec ten zestaw

http://images48.fotosik.pl/224/3f97239182ca7b12.jpg

plus

http://images41.fotosik.pl/220/c1bf8a4ee7ebda14.jpg

Zestaw podtynkowy jest super, ale na etapie robienia hydrauliki jeszcze nie wiedzialam co chce a w projekcie byl panel.

teraz musialabym znowu przerabiac a maz by mnie zakatrupil , bo ja wszystko przerabiam :lol:

Wystarczy ze przerabiam w gornej lazience i kuje pol sciany :wink:

• 3 weeks później...
u nas tez seria esprit w łazience baterie+umywalka:)Jak zobaczyliśmy z mężem rok temu od razu kupiliśmy..czeka jeszcze pudle ,bo nie mamy szafki pod umywalkę.Bateria pod prysznic zamontowana.Tylko szczerze mówiąc rozczarowała mnie słuchawka prysznicowa...taka plastikowa,a tania nie była:(

• 5 months później...

Piękny dom, sama o takim marzę. My też mamy zamiar budować się w mieście. Działka ma pow. 360m2 ale niestety jest naprawdę w centrum- z jednej strony kamienica, z drugiej w granicy dom. Projekt musi więc byc indywidualny i napewno też będzie stał w granicy. Teraz jesteśmy na etapie szukania dobrego architekta, który zaproponuje coś nowoczesnego i funkcjonalnego.

PS. możesz wrzucić rozklad pomieszczeń- choćby jakiś szkic.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję,

J

• 3 weeks później...

hej

no wiec ja juz mieszkam od stycznia :)

jakos o forum zapomnialam w natloku zajec ale moze uda mi sie wrzucic kilka fotek

jjka a jaka masz powierzchnie zabudowy? ja na 360 m dzailki mam dom wolnostojacy z przepisowymi odleglosciami do granic !

Moj projekt to prawdziwy cud hehehehe ze na 78 m zabudowy architejt wyczarowal tyle przestrzeni ;)

Z rzutami bedzie problem, zreszta domek ma ogolnie 4 jakby poziomy.

Hej Olika!

Piekny dom Ci wyszedl!! Ja tez mam mala dzialke - 300 m2 - i to na wsi, a raczej wsi letniskowej....wiec dom rowniez kombinowany, indywidualny.

Jak rozwiazaliscie zabezpieczenie ziemi od strony schodow i balkono-tarasu?

Piekna drewniana elewacje macie....super laczy sie z okolica i zielenia....nawet ta najmniejsza.

Pozdrowienia,

Maja

jjka a jaka masz powierzchnie zabudowy? ja na 360 m dzailki mam dom wolnostojacy z przepisowymi odleglosciami do granic !

Moj projekt to prawdziwy cud hehehehe ze na 78 m zabudowy architejt wyczarowal tyle przestrzeni ;)

Z rzutami bedzie problem, zreszta domek ma ogolnie 4 jakby poziomy.

Ja nie chce duzego domu. Taki 100-120m2 mi wystarczy.

ja tez z tych malo dzialkowych :wink:

wielkosc dzialki ciagle sie zmienia prze geodete :-? ale tez bedziemy miec cos w granicy 400m2.....

(urok mieszkania w centrum)

dom nowoczesny ale z dwuspadzistym dachem

na elewacji elementy drewna

parter ciekawie przeszklony

choc wizja tych przeszklen sie u mnie zmienia z dnia na dzien :wink:

Czy mozna gdzieś twoj domek zobaczyć? Prowadzisz dziennik burowy na forum czy cus?

Ja szukam inspracji:)

Witam

Super że już mieszkacie, domek fantastyczny. Kurcze ja mieszkam w Krk i nawet podejrzewam gdzie jesteście może kiedys na rowerze się wybiorę. Ja tez mam domeczek na krakowskim przedmieściu na działeczce 13m i wszyscy jak wchodzą do środka to mówią ile tu miejsca. Pozdrawiam

A elewacja marzenie (możesz mi na priva wysłać wykonawcę i koszt) z góry ślicznie dziękuje