leNowak 13.10.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Witaj, Okna są super! Ale współćzynnik poniżej Uo<2.. przyjmijmy 1,5W/m2C dla całego okna. (Generalnie może być mniej Uf 1,9W/m2C - dla ramy Ug 0,7W/m2C to dla całego okna może wyjść U 1,2-1,3W/m2C) Dla ściany murowanej z pustaka + 15cm wełny współczynnik przenikania wynosi 0,10-0,13 W/m2C Co z tych liczb wynika? Przy róźnicy temperatur 30stC (-10 na zewnątrz +20 wewnątrz) na każdym m2 okna tracisz 35-60W na każdym m2 ściany 3-4W. Stąd już łatwo do wyliczenia kosztów ogrzewania. Mimo wszystko i tak chyba warto Pozdrawiam, Leszek P.S. Nie jestem w tym temacie specem ..więc mogłem coś pokręcić - znam go pochodnie .. (projektuje szkalne fasady) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 13.10.2009 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 leNowak szacun za tak dokladne wyliczenia,jest oczywiste ze przeszklenia znacznie zwiekszaja koszt ogrzewania , ja porownywalam jedynie wplyw ram wykonanch z alu do innych materialow i tutaj juz nie ma tak znacznych roznic.Zdaje sobie w pelni sprawe ze zamurowanie polowy tych okien zmniejszyloby rachunki za gaz, ale poki co sen mi z powiek to nie spedza. aneta s a ja zazdroszcze tego Oslo, kocham Norwegie kiedys nawet mialam zamiar wyniesc sie tam na stale , tylko ach ta kiepska pogoda. zeby tak mozna miec Norwegie we Wloszech to byloby piekne polaczenie wszytskiego co uwielbiam betilaguna Twoj dom to dopiero "szok" ogladalam projekt na prawde wspaniale sie zapowiada! Co do drewna to jest to okume zaupione w dlh, maja chyba najlepsza oferte drewna egzotycznego i w ogole ogolnie kazdego drewna.Ja mam wezsza deske chyba na 9 cm i kosztowala cos kolo 80 zl/m2, co do robocizny to mysmy umowili sie za calosc elewacji, ale nasi wykonawcy liczyli szacunkowo okolo 45zl/m2.Przy czym musieli drewno 2 razy olejowac , przycinac , szlifowac brzegi, no mieli zabawe.To samo okume bedziemy tez klasc w srodku tylko bedziemy je szlifowac i olejowac naturalnie, tu bylo barwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 13.10.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Olika Masz rację z tą norweską pogodą jest nie do zniesienia też bym chciała, żeby Norwegia miała np włoski albo hiszpański kilimat w Oslo nie jest jeszcze tak żle ale na prawdziwej północy...brrrrrrr.... te temperatury moge znieść ale brak swiatła mnie dobija, to już moja 7 zima tutaj i nie wiem jak ja przetrwam Mama szykuje mi zapas nalewek, może pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 08.11.2009 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 No i zaczynam wykanczac. Na podloge w salonie,kuchni oraz komuinikacjach zakupione plytki z Nowej Gali http://images38.fotosik.pl/220/ec2da7370d8a647c.jpg oraz tych bedzie wiecejhttp://images46.fotosik.pl/223/b7883d695ac9b00d.jpg Te jasne plytki beda tez w lazience na dole w polaczeniu z mozaika z mosavitu http://images39.fotosik.pl/221/faa070b409dfa20emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 08.11.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 oj pięęęęękna mozaika! i domek też ciekawy.powodzenia w wykańczaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 08.11.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Dzieki monah Jak zrobi sie jakas sloneczna pogoda to wstawie zdjecia z zewnatrz, juz troche sie zmienilo:D kostka zrobiona, balustrady prawie tez , ogrodzenie sie robi a tarasy maja zrobic w tym tygodniu Kupiona rowniez kabina http://images37.fotosik.pl/220/ea05e45b6a9809d2.jpg i takie baterie http://images47.fotosik.pl/224/85207ae3fdad7b03.jpg ceramika koło style Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 08.11.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Widzę ,że wnetrza też bedą suuuper. Bateria Esprit cudna, sama mialam ją kupować do siebie. Ponieważ jednak w tej łazience był też prysznic i bateria podtynkowa to w Max- flizie mi odradzili. Ponieważ do Esprita bateria podtynkowa nie jest uniwersalna i w razie zmiany na inny typ mogą być problemy. Doradzili Hansgrohe, bo oni mają uniwersalny i-box. Nie mam dziennika, może po wykończeniówce wkleję jakieś zdjęcia. Strasznie mi sie podobają takie nowoczesne bryły, ach Czekam na zdjęcia z zewnatrz, mam nadzieję ,ze nie każesz nam długo czekać Dawaj co masz,bo mnie ciekawość zje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 09.11.2009 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Dzieki iva_marti , nowoczesny dom to..... cholera.... koszta , ale mysmy nie mieli wyboru, bo dzialka byla mala i taki dom w nia sie najlepiej wpasowywal. Mnie sie podoba wiele styli , choc moze najmniej Ludwik XIV Pod prysznicem bede miec ten zestaw http://images48.fotosik.pl/224/3f97239182ca7b12.jpg plus http://images41.fotosik.pl/220/c1bf8a4ee7ebda14.jpg Zestaw podtynkowy jest super, ale na etapie robienia hydrauliki jeszcze nie wiedzialam co chce a w projekcie byl panel. teraz musialabym znowu przerabiac a maz by mnie zakatrupil , bo ja wszystko przerabiam Wystarczy ze przerabiam w gornej lazience i kuje pol sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 09.11.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Czyli cała seria z Esprita. Śliczne są te mebelki, tylko ta cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 09.11.2009 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 iva_marti nie bede miec tej calej serii, tylko baterie cena powalajaca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 29.11.2009 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 niedlugo reaktywacja i nowe zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.11.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 witam serdecznie podglądam od jakiegoś czasu...... bom bardzo ciekawa jakie będą wnętrza w tak interesującym budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martu 30.11.2009 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 u nas tez seria esprit w łazience baterie+umywalka:)Jak zobaczyliśmy z mężem rok temu od razu kupiliśmy..czeka jeszcze pudle ,bo nie mamy szafki pod umywalkę.Bateria pod prysznic zamontowana.Tylko szczerze mówiąc rozczarowała mnie słuchawka prysznicowa...taka plastikowa,a tania nie była:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 26.05.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Piękny dom, sama o takim marzę. My też mamy zamiar budować się w mieście. Działka ma pow. 360m2 ale niestety jest naprawdę w centrum- z jednej strony kamienica, z drugiej w granicy dom. Projekt musi więc byc indywidualny i napewno też będzie stał w granicy. Teraz jesteśmy na etapie szukania dobrego architekta, który zaproponuje coś nowoczesnego i funkcjonalnego. PS. możesz wrzucić rozklad pomieszczeń- choćby jakiś szkic. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję,J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 13.06.2010 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 hej no wiec ja juz mieszkam od stycznia jakos o forum zapomnialam w natloku zajec ale moze uda mi sie wrzucic kilka fotek jjka a jaka masz powierzchnie zabudowy? ja na 360 m dzailki mam dom wolnostojacy z przepisowymi odleglosciami do granic ! Moj projekt to prawdziwy cud hehehehe ze na 78 m zabudowy architejt wyczarowal tyle przestrzeni Z rzutami bedzie problem, zreszta domek ma ogolnie 4 jakby poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 14.06.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Hej Olika! Piekny dom Ci wyszedl!! Ja tez mam mala dzialke - 300 m2 - i to na wsi, a raczej wsi letniskowej....wiec dom rowniez kombinowany, indywidualny. Jak rozwiazaliscie zabezpieczenie ziemi od strony schodow i balkono-tarasu? Piekna drewniana elewacje macie....super laczy sie z okolica i zielenia....nawet ta najmniejsza. Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 15.06.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Hej! Odważny projekt i świetny domek.Z niecierpliwością czekam na zdjęcia wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 15.06.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 jjka a jaka masz powierzchnie zabudowy? ja na 360 m dzailki mam dom wolnostojacy z przepisowymi odleglosciami do granic ! Moj projekt to prawdziwy cud hehehehe ze na 78 m zabudowy architejt wyczarowal tyle przestrzeni Z rzutami bedzie problem, zreszta domek ma ogolnie 4 jakby poziomy. Ja nie chce duzego domu. Taki 100-120m2 mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 15.06.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 ja tez z tych malo dzialkowych wielkosc dzialki ciagle sie zmienia prze geodete ale tez bedziemy miec cos w granicy 400m2..... (urok mieszkania w centrum) dom nowoczesny ale z dwuspadzistym dachem na elewacji elementy drewna parter ciekawie przeszklony choc wizja tych przeszklen sie u mnie zmienia z dnia na dzien Czy mozna gdzieś twoj domek zobaczyć? Prowadzisz dziennik burowy na forum czy cus? Ja szukam inspracji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 18.06.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Witam Super że już mieszkacie, domek fantastyczny. Kurcze ja mieszkam w Krk i nawet podejrzewam gdzie jesteście może kiedys na rowerze się wybiorę. Ja tez mam domeczek na krakowskim przedmieściu na działeczce 13m i wszyscy jak wchodzą do środka to mówią ile tu miejsca. PozdrawiamA elewacja marzenie (możesz mi na priva wysłać wykonawcę i koszt) z góry ślicznie dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts