Marcin_A 15.10.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam, planuję zakup kotła Polspaw Eko Plus U 38 KW Czy ktoś korzysta już z podobnego pieca? Macie jakieś doświadczenia? Szukałem na forum, ale jest mało opinii... Będe wdzęczny za wszelkie podpowiedzi pzdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon44 04.03.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 ja uzytkuje polspaw eco plus u od dwoch lat. i sprawa wyglada tak ze po dwoch latach palenie najwyzszej jakosci ekogroszkiem, mam juz zardzewialy zasobnik blacha normalnie koroduje, slimak wlasnie mi " sie zuzyl" nowy kosztuje 230pln, niby gwarancja itp ale na slimak mowia ze tylko rok jest. caly zardzewial tylko czpien zostal i piec sie zablokowal. dlatego przyszlo mi na mysl zeby to rozkrecic i zobaczyc. firma twierdzi ze powinienem przed uplywem roku na wszelki wypadek sobie to sprawdzic bo teraz to juz kicha. dzisiaj bede studiowal gwarancje i przepisy pih-u, ibede rozmawial z polspawem, bo jak dla mnie to kociol dzialajacy niespelna dwa lata to za malo. zainteresowanych i z pytaniami zapraszam na gg 997044. to jest moja subiektywna opiniana temat tych piecy, teraz bede mogl dowiedziec sie jaki maja serwis, moze chociaz to bedzie dobre jak narazie poczatek marca (dobrze ze nie stycznia) i musze czekac na slimak ktory kupie se za swoja kase zeby w domu bylo cieplo okolo tygodnia.... czyli zapowiada sie zle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys123 12.03.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 witamja mam piec polspaw 50 kw na miał od roku narazie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławomir Dymowski 21.05.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam, Reprezentuję producenta kotłów grzewczych o których mowa w tych postach. Mam jedno pytanie: Czy zastanawiałeś się kiedyś na skutek czego powstaje korozja? Odpowiedź jest prosta... stosowanie "najwyższej jakości" eko groszku nie wystarczy, musi on być jeszcze SUCHY! DTR (dokumentację techniczno ruchowa) kotła zawiera tą informację i tak naprawdę nie trzeba jej studiować, wystarczy przeczytać by się tego dowiedzieć (punkt 1.2 Paliwo). Stosuj suche paliwo a nie będziesz miał więcej żadnych problemów. Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi0172 05.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam. Ja mam ten sam kocioł tylko z obrotową retortą. Ten piec to porażka, wykonany ze słabych materiałów. W wyniku temperatury retorta "powiększa" się i blokuje a co za tym idzie "krzyżak" nie może jej okręcić i ślimak się zacina tj. zrywa zawleczkę. Jak rozmawiałem z gościem ze sklepu to poinformował mnie, że wycofują się z tych pieców (z obrotową retortą) bo mają same reklamacje. Przez to przeżywam koszmar. Polecono mi nie używać tego krzyżaka tj. tak aby piec chodził jako zwykły bez obrotowej retorty. To jednak również nic nie daje bo jak ta "retorta" w wyniku temperatury powiększa się to ją wypycha na zewnątrz i piec się wygasza. Jak reklamowałem ten piec w sklepie to po 3 tygodniach ... przysłali mi nową retortę. Minęło dwa lata (więc po cgwarancji) i mają mnie ... Tak szanuje się klienta. Tylko ładnie gadają i zachwalają jak człowiek kupuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikox 23.01.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Odświerzę nieco informacje... Ja już omijam firmę Polspaww grudniu 2010 roku zakupiłem kocioł C.O. firmy Polspaw. jako, że był to środek sezonu grzewczego, a piec i technika nie do końca mi znana to powiedziałem sobie "spoko, chwilę potrzebuję, żeby ten piec ustawić" i tak ustawiałem, ustawiałem aż sezon minął. Ciągłe konsultacje z serwisem, który "wie wszystko" tylko na przyjazd ma 2 tygodnie. ale przez telefon ładnie wytłumaczy, co trzeba ustawić, nerwy, i nieporozumienia. ten sezon grzewczy zaczął się zmianą opału a zatem ta sama gra ale... uszkodzone czujniki, źle podający podajnik, dym spod dekla, i ciągłe telefony i miganie się serwisu... Na pytanie czy przyjadą ustawić piec odpowiadają, że za 100 zł i tutaj uwaga "a co będzie jak pan pojedzie a piec dalej będzie się wyłączał (alarm)" a facet na to "to ja już nic na to nie poradzę, proszę sobie opał zmienić, albo dokupić, albo ja nie wiem" po prostu super pomoc. Kobieta na serwisie już tydzień czujnik wysyła, bez którego piec nie działa!!! żenada i porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navigator1000 23.01.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Kociołki Polspaw mogę polecić dobry tradycyjne wykonanie dobry spaw kotlarski nie jak po spawaczach/piekarzach z innych fabryk co do ustawień ,to tu zalezy duzo ... od ciagu komina ,jakosci opału ,czyszczenia i konserwacji oraz wykonania prawidłowego podłaczenia w instalacje ,. jesli chodzi o blache to blacha sie nie rozwarstwia powiem że kotłowa 100% tzw okretówka z polskich hut nie z ukrainy czy innych wynalazków (nadmienie , że kilka fabryk padło po ich zastosowaniu juz nie wspomnę o fabrykach garazowych podszywajacych sie pod znaną fabryke - społdzielnie kotlarską z czasow komuny w Pleszewie - która juz nie istnieje nie..stety ,... w pleszewie jest 2 -3 dobrych wykonawców ale reszta ok 200 podszywaczy psuja opinie wykonaniem i kazdy na kazdego sasiada kotlaza psioczy ) co do szczelności kotów żywotnosci,.. mamy do czynienia z kotłami i roznie bywało tradycyjne kotły róznia sie / dziela na kotły z górnym spalaniem i dolnym lub wyposrodkowane dolno górne tj. w polspawie - dobre rozwiazanie ,.. kotły z dolnyym spalaniem sa kotłami oszczednymi mozemy w sezonie zaoszczedzic do kilku ton opału mniej niz przy kotle z górnym spalaniem ,. z gornym spalaniem kocioł moze czasami dłuzej posłuzyc od dolnego (korozja kotła) tzw punkt rosy itd... ale to juz temat na inne dni , ale przeliczyc na oszczednosc opału to po 10 latach zaoszczedzimy na dwa a nawet trzy takie kotły niz przy kotle z górnym spalaniem puszczamy tony opału w komin zamiast do skarbonki co do problemów z korodowaniem zborników zasypowych to wszystkie kotły tak maja od buderusa cichewicza do galmetów defro elektromet.. i innych - opał suchy mniej korozji proste ... co do kotła na eko-groszek polecam kocioł z palnikiem zeliwnym -ślimak żeliwny - pali miał -groszek granulacja 0-30mm np: h.f ,albin, flors, polspaw - max plus bardzo fajnie pracuje no oczywiscie ustawienia i troszke logiki ,a bedzie smigac jak ta lala ... na mercedesa tez ludzie psioczą ,ale jest ich mniej bo mniej jest bogatych przestrzegam przed kotłami co błyszcza najnowszym dizajnem lepiej patrzyc od środka a to nie zawsze idzie w parze no i zastanówcie sie dlaczego daja gwarancje osobno na spawy osobno na blache zawsze producent ma wytłumaczenie lepiej szukac kotła z gw. na całosc no i z doswiadczeniem (np. robienie betoniarek to nie doswiadczenie kotlarskie ) a tu juz wybór nalezy do Was . Panowie gwarancja nic nie pomoze gdy instukcji nie opanujesz jeden z drugim i tyle na dzis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
party 26.01.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam jestesmy klientami od 14 lat tych kotłów przypadkiem trafiłem na te forum szukam cos o sterownikach , ale do rzeczy u dziadka kociołek z polspawu od 14 lat chodzi bez zmian oszczednie ostatnie 6 lat temu otrzymał sterowanie z dmuchawa troszke dziadek byl nie zadowolony , bo nie lubi elektroniki ,ale babcia szybciej opanowała i teraz sa zadowoleni mniej chodzenia zerkna na wyswietlacz i wszystko ,. brat od 6 lat ma na ekogroszek z palnikiem zeliwnym i zeliwny slimak spala miał z groszkiem 190m2 3,5-4 ton sezon jest zadowolony chociaz na poczatku był problem myslelismy ze ,to kocioł cos nie tak wezwalismy serwis stwierdzili ze z kominem cos nie tak ,. za bardzo nie chcialo nam sie wierzyc , to zrobilismy ekspertyze kominiarską i okazało sie , że jednak polspaw mial racje . kominiarz stwierdził zwezke w kominie to była przyczyna kopcenia kotła złego spalania ! murarz poprawił komin i jak reka,.. jest super zero sadzy zero kopcenia czysciutko w kotłowni bez spalenizny ! a tak tez psioczylismy na ustawienia sterownika i na producenta ,.. 3 lata temu tato zamontował kocioł tez na retort ze slimakiem zeliwnym i jest super czysciutko bez specyficzngo zapachu ,...chciał kupic z obrotowym retortem i dzwonił do wielu producentów i serwis np defro i inne po cichu mu odradził , ze czasami sie zacina o dziwo u wszystkich producentów podobna niecheć na obrotowa retorte (nie mylic ze zwykłą retortą )jak sie okazuje do kotłów produkuja palniki z innych firm i dostarczaja do firm kotlarskich wiec tu tez do konca nie mozna psioczyc na firme kotlarska np polspaw ma sterowniki z firmy Tech bardzo dobre sterowniki z tego co sie dowiedziałem ,. fachowiec powiedział , wazne , ze kocioł nie przecieka po 10 latach czyli jest bardzo dobrze wykonany , a reszte mozna dostroic ,. jak ktos jest nerwowy to niech sobie kupi grzejnik elektryczny proste do opanowania chociaz co nie ktorzy i z tym maja problemy ,.... co do czujników od sterownika ja dzwoniłam do gwaranta TECH i czujnik od reki na gwaracji pisze że uprawniona osoba moze naprawiac ale poprosiłam elektronika i bez problemów naprawił tak wiec wystarczy troszeczke pomyslec logicznie gdzie bedzie szybciej i tyle ,. dowiedziałam sie od sasiada ze do Defro kotła na groszek jechali 2 tygodnie i nie mogli dojechac az jak juz rzekomo jechali to mieli wypadek i oczywiscie nie dojechali i do dzis ma problemy ze sterownikiem tzw algorytmem ,.. jesli chodzi o POLSPAW to szczeze polecam bardzo dobre kotły Pozdrawiam z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorier 31.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A może wypowie się ktoś kto ma więcej niż "1" post w dorobku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikox 21.02.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 A może wypowie się ktoś kto ma więcej niż "1" post w dorobku Może być problem, bo rzadko kto więcej niż jeden piec do domu wstawia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts