mendras 20.10.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 trochę zamieszania ale dopiero teraz zauważyłem, że w poprzednim poście część końcową tekstu wcięło. Oto ona: W każdym razie istotne jest to, że w moim piecu najlepiej i najkorzystniej i „bezobsługowo” pali się zwykłym miałem węglowym, byle jak największej kaloryczności. A takiego w workach nie ma. Jest tylko luzem choć relatywnie tani, bo popyt w mojej okolicy stosunkowo niewielki. ALE WYMAGA SUSZENIA W KOTŁOWNI. Kotłownia ma 390 x 415 i obniżoną o metr w stosunku do garażu posadzkę, mogę więc w niej uprawiać buddyjski ogródek, tyle że nie kamienny a węgla. Jesteś wrażliwa na piękno, więc domyślasz się, że taka medytacja nastawia człowieka pozytywnie. Jest więc tanio i przyjemnie popatrzeć na idealnie rozgrabione linie mojego poletka zen. Potem tę piękną medytacyjną przestrzeń przenoszę do zasobnika i w piecu piekło. Jak widzisz, nie daję diabłu ogarka ale prawdziwe pełne 25MJ. W tym tygodniu przetestuję jeszcze nowy eko węgiel o nazwie Boruta 29MJ. Chcę zobaczyć czy będzie bardziej opłacalny, bo jest drogi. Cena na kopalni luzem 495zł/t ale kupić można tylko u dilerów i też tylko luzem. Muszę po prostu sprawdzić co to da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 20.10.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 przepraszam, coś u mnie dziś szwankuje.. chyba też wziąłem za gorącą kąpiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 20.10.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Hihihi, oj panowie, Wy wszyscy tacy w gorącej wodzie kąpani! Mendras, mój ty Aniele Stróżu, cóż ja bym bez Ciebie... No fajnie mi nagadałeś o tym drewnie, jedno jeszcze tylko pytanie - jak często taki kocioł trzeba rozpalać? Czy wystarczy raz rozpalić i potem tylko dokładać? Wygląda na niezłą okazję to ogłoszenie! Śliczne dzięki! Przedzwonię tam jutro, podpytam jak się w tym czymś pali. Niestety chyba ciut za słaby do naszego domu, a pojemność bojlera przyda nam się tak ze 150-200l - spora dwuosobowa wanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.10.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Lisie2, ponieneś kąpać się w niższych temperaturach.. Chyba trochę zagotowałeś się. Masz wiatraczek na balkonie? Jeżeli coś Ci się w mojej wypowiedzi nie podoba, napisz to wprost. Jeśli Ci się coś nie podoba w mojej osobie, też wypadałoby to wprost napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 22.10.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 AskaK, lasko nebeska.. palisz jak w kominku. Nie dasz drewna, nie palisz.. proste? Dlatego jest bufor, czyli mały basen zamknięty w dużym a nawet baardzo dużym naczyniu, które służy jako rezerwuar ciepła. Stoi sobie obok pieca w kotłowni a z niego idą rurki do tych twoich wygód. Dlatego zdarza się, że możesz sobie podarować rozpalanie pieca. Ale jak chcesz kąpać się w basenie, to chyba jednak trzeba będzie ten holzgasowy kominek w kotłowni systematycznie rozpalać. Na ile wystarczy wsad jednorazowy nie wiem, bo to zależy od kilku czynników, w tym „suchości” i „energetyczności” drewna.. i od poboru ciepła z bufora zależy, czy musisz rozpalać od razu, czy na drugi dzień, czy za tydzień.. hi hi. Bufor to trochę taki termos. Nie musisz zaparzać drugiej herbaty po południu, bo masz z rana jeszcze trochę gorącej w termosie.. no, chyba że wypijasz od razu cały termos.. To musisz znowu nastawić wodę na ogień.. hi hi Musisz sobie ustalić konkrety. Przede wszystkim czego wymagasz a potem policz związane z tym kW i wszelkie możliwe koszty. Bardzo drogie jest własne poczucie komfortu i to też trzeba policzyć. Generalnie i tak musisz znaleźć jakąś siłę fachową, która to przełoży na konkretne urządzenia takiej czy innej firmy. Mogę wtrącać jakąś trzygroszową uwagę do tego ale to wszystko. Sami musicie zdecydować ostatecznie. To znaczy.. decydujesz sama, czy bierzesz pod uwagę tych co w delegacji? Może też mają jakieś zdanie do zdania? Tu masz podgląd na kotłownię peletkową http://www.atmos.cz/poland/instalece-kotelny-na-pelety Tu vigas z akumulatorem & co i jak http://www.vigas.pl/akumu.htm KrzysztofLisie2 szanowny. Zawsze mam obawy by w rozmowie rozmówca nie myślał, że lekceważę jego inteligencję.. ALE MASZ RACJĘ. Najważniejsze jest poczucie humoru. Uwielbiam jeździć na rowerze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 22.10.2008 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 AskaK, lasko nebeska.. palisz jak w kominku. Nie dasz drewna, nie palisz.. proste? Nio proste, ale widzisz, zmyliła Cię moja czarna peruka, a ja blondynką jestem! Więc jak Ty mi mówisz, że to drewno się zagazowuje, to ja od razu sobie dziwne rzeczy wyobrażam i że nie wiadomo jak dlugo to to się spala. A chciałabym, by spalało się jak najdłużej, żebym nie musiała gnać na golasa z tej wanny prze cały dom, żeby dorzucić polanek do pieca. Musisz sobie ustalić konkrety. Przede wszystkim czego wymagasz a potem policz związane z tym kW i wszelkie możliwe koszty. Bardzo drogie jest własne poczucie komfortu i to też trzeba policzyć. Dzięki! Konkrety już mam: - piec na paliwo stałe - paliwo: NIE węgiel, nie miał, nie ekogroszek - paliwo łatwe do magazynowania (tu drewno wygrywa) - mozliwie żadkie dorzucanie paliwa do pieca (raz na dobę jest ok, ale fajnie by było móc zostawić dom na 3-4 dni bez obaw, że zamarznie podłogówka) - "czysta" kotłownia - wygarnianie popiołu np.raz na tydzień decydujesz sama, czy bierzesz pod uwagę tych co w delegacji? Może też mają jakieś zdanie do zdania? Nie mają!Zgadzają się na wszystko! Mężuś nie ma czasu czytać i pytać, zdaje się na mnie (wie, że na pewno nie będziemy marznąć jeśli ja zarządzę systemem ogrzewania, bo jestem zmarźluch i jak widać z pierwszego postu - jestem zdesperowana i wsadzę wszystkie możliwe systemy jeśli to konieczne, byle tylko w cztery literki mieć ciepło! ) Tę kotłownię na pelety widziałam, za wielka. Ale widziałam też inną i tamten zestaw by się zmieścił. Tylko słuszna Twa uwaga - gdzie przechowam pelety? Mendras, skąd masz taką wiedzę nt.kotłów? Pytanie z nieco innej beczki - ile kosztują grzejniki montowane pod poziomem podłogi, takie chowane pod kratką, montowane przy dużych przeszkleniach?Drogie to ponoć...a u nas chyba się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 23.10.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 AskaK, to Ty jesteś skarb! Moja wiedza wszelka, to desperacja. No i też z natury strasznie jestem ciekaw spraw, które mój byt dotykają swą egzystencjalną lekkością. Zamiast rozpaczać wolę kląć.. a nie lubię obrażać ludzi za ich niski stopień myśli w czynnościach, zwłaszcza kiedy ta czynność dzieje się za moje pieniądze. Prawdę mówiąc nie lubię ani rozpaczać ani kląć ale malować. No i chwała Bogu, że przewidział w moich czasach Internet, bo musiałbym sobie ufundować lokalną bibliotekę a i tak mam już parę pudeł fachowej makulatury. To niestety nie są dzieła literackie o trwałych wartościach poznawczych. Bufor ciepła przy niewielkich poborach energii może te dwa trzy dni wytrzyma. Ale nie mam z tym doświadczeń. Są też w wersji z grzałką elektryczną. Możesz też dołożyć do systemu solar jako taki system bezpieczeństwa energetycznego pod nieobecność donoszącej drewno w kobiałce nagiej nimfy.. albo w ogóle rozważyć pompę ciepła jako główne żródło .. tyle, że są to spore inwestycje. Zależy też jakie zapotrzebowanie na energię będzie miał wasz dom. Istnieje pojęcie domu pasywnego, w idei bez ogrzewania mówiąc w dużym skrócie. Domy z keramzytu itd. Nie wiem jak jest u ciebie a to jest konkret podstawowy. Utrata ciepła z wnętrza domu dotyczy wszystkich kierunków łącznie z podłożem. Ważne też jakie powierzchnie okien i z której strony świata. Grzejnik pod kratką w podłodze będzie bardzo dobrym miejscem zbierania się kurzu i kłopotliwym jego odkurzaniem .O ceny pytaj producenta lub sprzedawcę. Purmo np. Zobacz takie rozwiązanie: http://www.purmo.com/pl/products/254.htm Musisz zadać dużo pytań komuś na miejscu, gdzie twój dom będzie stał. No i musi to być jakiś fachowiec, architekt najlepiej, projektant waszego domu. Generalnie system z buforem, czyli zbiornikiem akumulującym ciepło mówiąc prościej jest najlepszym rozwiązaniem. Dodawana do niego energia może pochodzić z kilku źródeł systemu. Które dobierzesz? Musisz zadać dużo pytań komuś na miejscu, gdzie twój dom będzie stał. No i musi to być jakiś fachowiec, architekt najlepiej, projektant waszego domu. Generalnie system z buforem, czyli zbiornikiem akumulującym ciepło mówiąc prościej jest najlepszym rozwiązaniem. Dodawana do niego energia może pochodzić z kilku źródeł systemu. Które dobierzesz? Według mnie holzgas, kominek, bufor plus grzałka elektryczna na wszelki wypadek. A docelowo gaz ziemny, który ostatecznie rozwiąże problem pozostawienia domu bez golasów, bo ubrali kombinezony narciarskie.. A może menel wyciągnięty z szafy na czas wyjazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 23.10.2008 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Hihihi, menel z szafy! Ta opcja chyba przeważyła pozostałe! Właśnie oglądam sobie grzejniki - całkiem ciekawy jest ten, który proponujesz, aczkolwiek do salonu mi się nie wpasuje. Za to do łazienki pod okna, ooo taaak! Chyba że zrobią mi tam wiekie wężowisko rurek podłogówki... Zamiast rozpaczać wolę kląć.. a nie lubię obrażać ludzi za ich niski stopień myśli w czynnościach, zwłaszcza kiedy ta czynność dzieje się za moje pieniądze. Haha, jak Ty to pięknie poetycko napisałeś! "Niski stopień myśli w czynnościach" - MUSZĘ ZAPAMIĘTAĆ! Podejdę sobie potem do hydraulika dajmy na to i mu odpalę "hmmm, paaanie, ale ja tu widzę niski stopień myśli w czynnościach"! Hihihi! Jak myślisz, co by odpowiedział? Póki co życzę sobie i Tobie natchnionych mistrzów robót wszelakich. A wracając do tematu... Dom nie będzie pasywny, ale też miło by było gdyby energii jak najmniej pochłaniał i był przyjazny nam i środowisku. Pompa ciepła to zbyt duży dla nas wydatek , ale pomyślimy o rekuperatorze, na pewno też dobrze ocieplimy. Największe przeszklenia są od strony południowo-wschodniej, czyli nie tak idealnie. Szerokie na 6m okna salonowe planujemy z cieplejszą szybką. Przekonuję się do zagazowywania drewna (choć brzmi to strasznie! ), zbiornik akumulacyjny na bank! Do tego tak jak radziłeś kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza, dodatkowe kanały w suficie nad tym wielkim oknem. Ew.możliwość podgrzewania wody latem elektrycznie, skoro w akumulacyjnym można to ciepło na długo zatrzymać i licznik nie bije co 5 minut. Czy teraz ma to ręce i nogi? Mi się ta koncepcja bardzo podobie. PS.A co malujesz..?Ściany..? (Przepraszam i liczę na poczucie humoru, którego panu nie brak jak widzę... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 24.10.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 No i.. jak tu teraz pisać p-sze Szanownej Pani.. chuchnęłaś na zimo a moje kimono z grubego papieru nie gotowe. A już tyle ciepłych słów.. zaświergotały mrzonki o parapetówie u przyjaciół i torba podróżna na wieszaku spraw wiosennych.. a tu formalina i szybka. Przeczytałem twój dziennik.. prawie Gombrowicz hi hi.. Dobrze piszesz. Najbardziej wzruszyły mnie wklejone rysunki pt. „A taki będzie na zewnątrz:”Dworek pod strzechą z japońskim klimatem.. i ten świerk na skarpie! Nie zapomnij o bukszpanowych szpalerach, pigwach, starych jabłoniach i wiśniowym sadzie! No i na okrasę w wyjątkowym miejscu szlachetną panią Magnolię. No i jeszcze w wyjątkowym miejscu w salonie dużą kaligrafie w stylu Bazgroły mistrza Zhang Xu. ŕ propos de bottes.. chociaż, szczerze mówiąc nie wiem co tu jest dywagacją a co tematem.Dlaczego wolisz kominek z rozprowadzeniem przegrzanego i wysuszonego powietrza, zamiast wodny z zasilaniem bufora? Jeśli kominek dla przyjemności żywego ogniska to ja wolałbym otwarty, tradycyjny z wędzarnią na strychu na mniam mniam delicje własnoręcznie dymione. Z grzałką bym uważał, bo przy twoich wymaganiach może bardziej solar się opłaci. Twój akuzbiornik to być może 2000l albo i 3000l. Ściagnij sobie to: http://www.termsystem.com/akumulacja_zbiorniki.htm Za gazowanie cię przepraszam.. chodzi o zgazowanie, czyli tzw. Pirolizę a to już prawie ja k z Beethovena.. i bez tych skojarzeń.Kanały nad oknem grzać będą raczej strych, bo ciepłu pisane, że bliżej jemu do nieba i nie namówisz go na dołowanie, to lekkoduch.. Możesz dać część okna na niewysokiej podmurówce i tylko część drzwiową od podłogi.. i masz miejsce na niski kaloryfer i piękny parapet typu ławka szwedzka..Hydraulik może być pod wrażeniem: Paniiii.. jak rurkę masie prosto, to niemasie myślenie.. Co do ścian, takiego metrażu jak Buonarotti jeszcze nie robiłem.. ale jak znajdzie się inwestor z ambicjami, kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 24.10.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 24.10.2008 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 A niech to! Zaczytałam się w Ciebie, zagapiłam i...przegrałam w kierki z komputerem! No i.. jak tu teraz pisać p-sze Szanownej Pani.. chuchnęłaś na zimo a moje kimono z grubego papieru nie gotowe. A już tyle ciepłych słów.. zaświergotały mrzonki o parapetówie u przyjaciół i torba podróżna na wieszaku spraw wiosennych.. a tu formalina i szybka. Hihi, ależ czemu mrzonki?! Przeczytałem twój dziennik.. prawie Gombrowicz hi hi.. Dobrze piszesz. Najbardziej wzruszyły mnie wklejone rysunki pt. „A taki będzie na zewnątrz:” i zawstydziłeś mnie... Hmm, "prawie" w tym wypadku robi duuużą różnicę , a poza tym Szanowny Panie...przyganiał kocioł garnkowi. "Torba podróżna na wieszaku spraw wiosennych" - bardzo to ładne. Hihi, zaraz tu sobie otworzymy kółko literackie! Dworek to taki oszukany, jednostronny tylko...od frontu szlachectwo udaje, a na tyłach ganeczki rzeczywiście japońskie. Świerk jest w sferze marzeń, jeszcze nie wykiełkował nawet! No i jeszcze w wyjątkowym miejscu w salonie dużą kaligrafie w stylu Bazgroły mistrza Zhang Xu. Uuuu, to by musiała być jakaś bardzo mądra sentencja, z "wysokim poziomem myśli" w sobie. Dlaczego wolisz kominek z rozprowadzeniem przegrzanego i wysuszonego powietrza, zamiast wodny z zasilaniem bufora? Myślałam o wodnym, ale wielkie bydle będzie za bardzo wystawać. Wchodzę do salonu, a tu...wielgachny bok kominka. Otwarty kominek skreśliłam, bo jeśli chcę dogrzewać dom w nocy jesienią (lub wiosną ), to nie da mi spać lekka obawa czy aby pies/kot/dziecko nie wpadło do środka i czy bujany fotel nie zaczął się jarać. Z grzałką bym uważał, bo przy twoich wymaganiach może bardziej solar się opłaci. Twój akuzbiornik to być może 2000l albo i 3000l. Ściagnij sobie to: http://www.termsystem.com/akumulacja_zbiorniki.htm . Ściągnęłam, są nawet cenniki wszystkiego, wieeelkie dzięki!!! Myślisz, że taki gigant będzie potrzebny? Myślałam o max.1000l - na trzy dni w lecie powinno tej wody wystarczyć, chyba że kąpiel w "basenie" codziennie. Kanały nad oknem grzać będą raczej strych, bo ciepłu pisane, że bliżej jemu do nieba i nie namówisz go na dołowanie, to lekkoduch.. Ech, racja, racja! Bez sensu to. Chyba skończy się jednak na grzejniku wpuszczonym w podłogę (zbieracz kurzu, ale już jakoś jednego zbieracza w domu wytrzymam ). Hydraulik może być pod wrażeniem: Paniiii.. jak rurkę masie prosto, to niemasie myślenie.. Co do ścian, takiego metrażu jak Buonarotti jeszcze nie robiłem.. ale jak znajdzie się inwestor z ambicjami, kto wie? Oj nie kuś, nie kuś! I zdradź rąbka tajemnicy...olej, akwarela..? A gdzie Twój dziennik mendras..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendras 25.10.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Zobacz sobie to http://www.ulrich.com.pl/oferta/offer.php?nodeId=140&idn=732 Kominek może być tylko obrazkiem na ścianie.. takim z prawdziwą głębią, bez iluzji i bez tego masywnego odwłoku królowej. Można go schować za ścianką i skorzystać z powstałej między przestrzeni na różne rzeczy.. trochę drewna pod ręką i takie tam podręczne biblioteczki.. i inne półkowe szwo-leżery. System powietrzny wymaga filtrów, nawilżania i takie tam, co nie jest bezobsługowe.. no i tak rozprowadza różne rzeczy, zwłaszcza kurzowe. Mając choćby takiego urlicha lub coś innego o podobnej wydajności, ograniczasz w sumie palenie do jednego, albo w kotłowni albo w kominku.. to ci pozwoli na te twoje pasje kierkowe przeznaczyć więcej czasu, no i masz ciepełko na oku.. to znaczy pod kontrolą. A jak będą mrozy to dodasz gimnastykę na dwa fajerki i twoje literki tylko na tym zyskają! A jak zostaniesz staruszką, to będziesz żwawą staruszką ze zgrabna biblioteczką.. a nawet figlarną. ZOBACZ, POMIERZ, POROZWAŻAJ.. Turcy jeszcze nie w polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pele1710 26.07.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Witam Mam kilka pytań odnośnie instalacji c.o na paliwo stałe: zamierzam zainstalować instalacje c.o i c.w.u w domku jednorodzinnym. Szczegóły: Jest to domek jednorodzinny jednopiętrowy bez piwnicy ze strychem bez ocieplenia z zewnątrz ale są wymienione wszystkie okna na plastikowe. Piec Zębiec 16KW znajduje się na parterze dom nie ma piwnicy. Na parterze jest stara instalacja na starych stalowych rurach i grzejnikach. Ja chce zamontować c.o na piętrze od pieca zasilanie na stalowych rurach później od rozdzielaczy już na rurach PEX/AL/PEX. Bojler znajduje się na parterze wraz ze starą instalacja przesyłam schemat jaki mi zaproponował instalator (fachowiec). Bardzo proszę o rade czy takie zamontowanie na piętrze jest możliwe jeśli trzeba będzie wprowadzę poprawki wedle Waszych uwag i sugestii. Bardzo Dziękuje Za POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts