Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasze marzenie coraz bliżej nas...komentarze

kimklb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Mirko, dziękujemy za pozdrowienia, niestety to pozwolenie to chyba jednak nie taki wielki krok do przodu jak pomyślę ile przed nami, teraz ważne znaleźć uczciwego i przede wszystki fachowego budowlańca. Po mału i do przodu. Zobaczymy jak będzie. Dodaj u siebie zdjątka bo jestem baardzo ciekawa jak wyglada teraz Wasz domek. Pozdrawiamy Was również bardzo serdecznie :D :lol:

• 1 year później...
  • 1 year później...
  • 3 months później...

Domek miał być z Solbetu, ale ostatecznie stanęło na porothermie. Póki co o wielu materiałach mówią nam sami budowlańcy. To oni podobnie jak u Was zamawiają materiał, beton itp. Na razie jesteśmy zadowoleni. Dzwonił do nas też dekarz i powiedział o promocji na dachówkę więc szybko ją zamówiliśmy i jesteśmy zadowoleni. Budujemy w sumie dwa budynki, dom i gospodarczy. Na gospodarczy chcieliśmy blachę ale w tej promocji wyszło niewiele drozej i mamy dachówkę.

Jeżeli chodzi o ostateczne decyzje podejmujemy je wspólnie z mężem. Póki co jest zgoda:) i oby do końca tak było.

a projekt mieliście od początku pod dachówkę, tak? my już w fazie projektu zdecydowaliśmy, że ma być dobrze a w miarę oszczędnie

porothermu się boję, nasłuchałam się jak to później fatalnie się szafki wiesza czy nawet obrazki no i jednak cena też mnie zniechęciła ;)chociaż materiały chyba nawet u Ciebie taniej w kosztorysie podawałaś niż to co my mamy...

ile m2 ma mieć Wasz dom? widziałam, że masz za robociznę 28tys podaną kwote - to już z więźbą dachową?

Projekt mieliśmy faktycznie od początku na dachówkę, domek ma mieć 124m, robocizna za dom i gospodarczy to 34tys, bez więźby. Dach oddzielnie. nam trochę miesza gospodarczy, bo nie mamy go w kosztorysie, a chcemy zamknąć się w 300tys. Co do porothermu to okazał się tańszy od Silki. Poza tym bierzemy wiekszość materiałów z jednej hurtowni dzięki temu mamy spore rabaty, a jak czegoś zamówią za dużo budowlańcy i zostanie to nam zabierają z budowy i płacimy za faktycznie zurzyty materiał. Bardzo nam to odpowiada

No właśnie planujemy za wszystko:) oj tacy optymiści jesteśmy. Mój mąż to taka złota rączka, bardzo dużo potrafi zrobić sam, np centralne, płyty ocieplenia to będzie jego działka. W sumie, co do przeprowadzki nie wiem mnie się marzy przyszły rok, ale ponieważ dużo będziemy robić sami to boję się czy nam się uda. Tynki chcemy umówić na początek roku, bo nasz Budowniczy też robi i powiedział, że za 17zł za metr może nam zrobić ale najlepiej późną jesienią albo wczesną wiosną wtedy to nie sezon budowlany więc ma czas.