kimklb 07.08.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 nie, dopiero szykujemy się do grodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.08.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 fuksiarze, u nas żaden kierbud by wpisu do dziennika nie zrobił gdyby ogrodzenia placu budowy nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 no u nas z tym nie ma problemu, ale Ty i tak miałaś już ogrodzoną działkę, a my mamy metrów w trzy d..., więc trochę z tym zwlekaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 07.08.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Mój gospodarczy ma w całości 848x729:) z tej jednej srony planujemy wiatę na samochód i przyczepę kempingową , daszek wyszedł naprawdę pięknie ciągle się śmieję że teraz powinniśmy odwrócić ten budynek żeby wiata była widoczna na całe podwórko no i miejsce do siedzenia super, ale oczywiście jest tak jak chcieliśmy, wszyscy nas ciągle pytają dlaczego ten budynek jest tak daleko od domu , a my tak chcieliśmy i już, nie podoba mi się jak jest zaraz przy domu, szczególnie że my mamy na to miejsce aby go odsunąć U nas też jest odsunięty. Do drogi jest chyba 30 m (masakra do odśnieżania), ale też nie chieliśmy mieć tego budynku przy samym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 07.08.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 no u nas z tym nie ma problemu, ale Ty i tak miałaś już ogrodzoną działkę, a my mamy metrów w trzy d..., więc trochę z tym zwlekaliśmy U nas podobnie.... do ogrodzenia 300 m... My chyba ogrodzimy z ostatniej transzy kredytu, wczesniej nie damy rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja się boję czy starczy nam kasy, strasznie dużo pochłonął nas SSO, ale tak jak pisałam wciągnęliśmy do budowy gospodarczy, który nie był przewidziany w kosztorysie, więc i tak bardzo się cieszę ,ze udało nam się go postawić i ciągle jesteśmy wypłacalni. Tymi finansami zajmuję się mąż i chylę czoła że tak dobrze gospodaruje tymi pieniędzmi, bo przecież kasa tylko z kredytu swoich mieliśmy niewiele a patrząc na te koszty to nie mieliśmy ich wogóleFulek my to mamy wiele w tej budowie ze sobą wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 U nas też jest odsunięty. Do drogi jest chyba 30 m (masakra do odśnieżania), ale też nie chieliśmy mieć tego budynku przy samym domu. my od domu do gospodarczego mamy prawie 38m, więc odśnieżanie uuuuu:) będzie bolało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 07.08.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja się boję czy starczy nam kasy, strasznie dużo pochłonął nas SSO, ale tak jak pisałam wciągnęliśmy do budowy gospodarczy, który nie był przewidziany w kosztorysie, więc i tak bardzo się cieszę ,ze udało nam się go postawić i ciągle jesteśmy wypłacalni. Tymi finansami zajmuję się mąż i chylę czoła że tak dobrze gospodaruje tymi pieniędzmi, bo przecież kasa tylko z kredytu swoich mieliśmy niewiele a patrząc na te koszty to nie mieliśmy ich wogóle Fulek my to mamy wiele w tej budowie ze sobą wspólnego Nas też SSO bardzo pociągnął. Do teraz nie możemy odrobić straty. Nasz gospodaczy też nie był brany pod uwagę w kosztorysie, dlatego poprzestaliśmy go budować na tym etapie, który jest czyli fundamet z chudziakiem. Jak starczy to go skończymy,a jak nie,to jak już będziemy mieszkać to wtedy ze środków bieżących (o ile takie będą). Teraz najważniejsze żeby skończyć dom i w nim zamieszkać, potem będziemy się martwić dalej. Oprócz tego bedzie trzeba ogród zagospodarować....a jest tego trochę.....cala działka to 30,25 arów....więc....Życz nam zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.08.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 my liczyliśmy niedawno, że jesteśmy poniżej kosztorysu także jakieś tam oszczędności powstały mimo, że zdecydowaliśmy się na droższe rozwiązania (kominy systemowe, droższy ale lepszy bloczek kom; lepsze okna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 u nas jeżeli nie wliczymy gospodarczego to około 40tys mamy tych oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.08.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 eee no to super, u nas wyjdzie trochę powyżej 10tys tych które realnie mamy w ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 też super:) przy wykończeniówce będzie jak znalazł, zresztą myślę że i tak dużo będziecie mieć oszczędności bo macie kosztrorys przemyślany i tak jak pisałaś zawyżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Pumpaluno, jaki jest koszt tych drzwi wejściowych, które Ci się podobają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.08.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 gdybyśmy wzięli murowane kominy czy normalny bloczek, zrezygnowali z gotowych nadproży a belki stalowe dali tylko tam gdzie było w projekcie itp itd to jeszcze kilka tys więcej by nam zostało tyle że nie na wszystkim warto oszczędzać. Okna chociażby mieliśmy jedne za niespełna 11tys a drugie za 15tys tyle że wzięliśmy droższe a z lepszym U ze względu na późniejsze oszczędności. Niestety kosztorys późniejszy boję się, że może być trochę przeszacowany, bo np nie wzięłam pod uwagę że będą mi się podobały droższe grzejniki a czy te drzwi mi się podobają to trudno powiedzieć ale na chwilę obecną nic lepszego nie znaleźliśmy, z montażem, ościeżnicą i progiem 1650zł KMT standard tłoczenie Vs, będę jeszcze chciała wycenę dla KMT PLUS bo te drugie bardziej mi się podobają tyle że ich w realu jeszcze nie nie widziałam, tylko online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja w tym tygodniu chyba zrobię rundę po sklepach z oknami i dam do wyceny. Podobają nam się okna ze Strzelec Opolskich, na targach wiosennych dawali fajne upusty nie wiem jak teraz będzie muszę się z nimi skontaktować, bo oprócz okien chemy rolety zewnętrzne automatycznie opuszczane, bez tych pasków na ścianach, ale decydująca będzie oczywiście cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Czy u Was też taka pogoda do d...):, u mnie leje wieje i nie napawa optymizmem a jutro miało się tyle dziać na budowie): ): ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.08.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 My okna mieliśmy wycenione w 3 różnych firmach nim złożyliśmy o kredyt, podobnie z drzwiami i oknami a także robocizną różnych etapów wykończeniówki (poza tym cholernym ocieplaniem dachu) także maxymalna uzyskana wtedy cena była już wkalkulowana w kosztorys. Przy moim asekuranctwie w ogóle nie było innej opcji niż wycenianie stolarki, przeliczanie kosztów zabudowy a także sprzętu agd i całej reszty Rolet nie braliśmy w ogóle pod uwagę, u nas są mało popularne, ja nie lubię w domu ciemności a i tak dom nie będzie do mocno oświetlonych należał (nie mamy w ogóle okien od str południowej). Zresztą jak dla nas rolety to zbędne koszty bo zaciągać ich codziennie ze względów energooszczędnych sobie nie wyobrażam z w/w powodu a dwa nasz dom jest na osiedlu domków jednorodzinnych, żadne odludzie wręcz sąsiedzi za blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 My okna mieliśmy wycenione w 3 różnych firmach nim złożyliśmy o kredyt, podobnie z drzwiami i oknami a także robocizną różnych etapów wykończeniówki (poza tym cholernym ocieplaniem dachu) także maxymalna uzyskana wtedy cena była już wkalkulowana w kosztorys. Przy moim asekuranctwie w ogóle nie było innej opcji niż wycenianie stolarki, przeliczanie kosztów zabudowy a także sprzętu agd i całej reszty Rolet nie braliśmy w ogóle pod uwagę, u nas są mało popularne, ja nie lubię w domu ciemności a i tak dom nie będzie do mocno oświetlonych należał (nie mamy w ogóle okien od str południowej). Zresztą jak dla nas rolety to zbędne koszty bo zaciągać ich codziennie ze względów energooszczędnych sobie nie wyobrażam z w/w powodu a dwa nasz dom jest na osiedlu domków jednorodzinnych, żadne odludzie wręcz sąsiedzi za blisko Daleko mi do Ciebie:) ja full spontan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 07.08.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 oj widzę ten sam etap:) jeżdżę po firmach od okien i ustalamy ceny:) przerażenie lekkie bo również u nas planujemy wszędzie rolety zewnętrzne, głównie ze względu na odludzie:) Kredyt w tym tygodniu ma pojawić się na koncie;) obyśmy dokonali dobrych wyborów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 To i tak daleko dociągnęliście bez kredytu, my niestety wszystko z kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts