Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do malinowego rodo G&Z

matysia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam Małgosiu :D

dopiero jak pokazałaś się u mnie odkryłam Twojego rodo na tym forum (trochę więcej sie tu dzieje niż na archonie, dlatego częściej tu zaglądam).

I jak przeczytałam historię budowy.... to odetchnęłam z ulgą, ze było mi to darowane :roll: aczkolwiek też obecnie walczę z developerem o sufity G-K na górze... trochę ekipie nie wyszły...

Ale są i plusy samodzielnej budowy - miałaś możliwość dokonania zmian, typu podniesienie ścianki kolankowej (u mnie skosy są bardzo nisko) czy rozkładu pomieszczeń - ja niestety już nie ...:-?

Jeśli mogę coś zasugerować, to jeszcze mała zmianę na dole: nie wiem jak planujesz wykorzystać pokój "tzw. gabinet" na dole - ale jeśli nie jest tam Wam potrzebny oddzielny pokój to radzę połączyć go z salonem, który naprawdę jest niewielki - tzn za wiele nie zawalczysz, bo dzieli je ściana nośna, ale do komina kominka spokojnie można ją walnąć.

Cieszę się że udało się Wam przykryć dom przed zimą! I trzymam kciuki za dalsze etapy budowy! Powodzenia!

Oczywiście z niecierpliwością czekam na relacje :-) Pozdrawiam

Ale są i plusy samodzielnej budowy - miałaś możliwość dokonania zmian, typu podniesienie ścianki kolankowej (u mnie skosy są bardzo nisko) czy rozkładu pomieszczeń - ja niestety już nie ...:-?

Jeśli mogę coś zasugerować, to jeszcze mała zmianę na dole: nie wiem jak planujesz wykorzystać pokój "tzw. gabinet" na dole - ale jeśli nie jest tam Wam potrzebny oddzielny pokój to radzę połączyć go z salonem, który naprawdę jest niewielki - tzn za wiele nie zawalczysz, bo dzieli je ściana nośna, ale do komina kominka spokojnie można ją walnąć.

co do ścianki kolankowej to jestem bardzo zadowolona z podniesienia, łatwiej bedzie zagospodarowac skosy, zawsze to wiecej miejsca. jesli chodzi o pokój na dole to bedzie służył za tymczasowa sypialnie. z wiadomych wzgledow (many, many, many) nie bedziemy narazie wykańczac poddasza. z wielkością salonu już sie pogodziłam i nawet znalazłam plus :) nie będe miała dylematów przy zakupie mebli bo za dużo ich nie wejdzie hihi

• 2 weeks później...
matysia super ,że macie już dach. Jeszcze okienka i bedzie dom zamknięty przed zimą. Będziecie coś dalej robić, czy reszta prac na wiosnę?

Pozdrawiam

Mamy bardzo ambitny plan na zime, zobaczymy jak wyjdzie :)

- skonczenie kanalizy i hydrauliki

- położenie instalacji elektrycznej

- ocieplenie poddasza i opłytowanie

- szambo (jak sie uda jeszcze w listopadzie a jak nie to na wiosne)

ale to wszystko zależy od szefa mojego męża. chyba musze sie do niego usmiechnac :) co by jakis urlopik był na grudzien

Matysiu - to Twoje słowa:

Hurtownia nr 3 rozmowa z panem X:

ja: mają panowie wełne .....?

pan X: mamy Megarock.

ja: a w jakiej cenie?

pan X: atrakcyjnej

ja: a może dokładniej?

pan X: bardzo atrakcyjnej

ja: a jak bardzo?

pan X: .......cisza

ja: to ja wyjaśnie...... (podałam ile potrzebuje wełny i że na ocieplenie poddasza)

pan X: to mamy po 16zł/mkw ale możemy ponegocjowac cene osobiście

ja: dziekuje

chyba wyśle tam męża, ciekawe ile on wynegocjuje

Bardzo mnie tym dialogiem rozbawiłaś :lol: Nawet nie wiesz jak bardzo! :D Aż mi się humor poprawił, bo siedzę w domu - mam dziś urlop - i miałam myć okna w naszym domku, ale jak widzę ten deszcz ze śniegiem i słyszę jak wieje to mnie dreszcze biorą.

Poza tym pozdrawiam i życzę duuuużo cierpliwości do fachowców i czasem do męża (mówię o sobie).

Aneta

witam atena28 i vanka99 :) miło Was widzieć

Poza tym pozdrawiam i życzę duuuużo cierpliwości do fachowców i czasem do męża (mówię o sobie).

Aneta

coś czuje że do męża to bede potrzebowała duuuuużo cierpliwości bo teraz to on ma być głównym fachowcem na naszej budowie i zdaje się że terminy to bedzie często przekładał :roll: może by tak jakąs umowe z nim podpisać :wink:

• 4 weeks później...
matysia

Domek prezentuje się swietnie. Jak tak czytam Twój dziennik to widzę, że masz zdolnego męża - sporo pracy wykonujecie sami.

Pozdrawiam

Mój mężuś lubi sobie dłubać i robić różne rzeczy. Większośc nawet mu wychodzi :D

Na początku to chciał sam sobie wymurować nasz domek. Dobrze że stweirdził że jednak czasu mu zabraknie bo musiał bym sie nadzwigać pustaków i worków z cementem w roli pomocnika murarza :-?

• 4 weeks później...