Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sofy z alcantary

martynahpt

Recommended Posts

Witajcie,

Przymierzamy sie z mezem do zakupu sof z alcantary ale zastanawiam sie jak ten material zachowuje sie w parktyce, tzn czy jest latwy do czyszczenia,czy nie brudzi sie zbyt szybko, czy sie nie wyciera od czestego siadania? Jesli amcie jakies doswiadczenia z meblami w tym obiciu to prosze o porady. No i czy rzeczywiscie polecacie alcantare na sofy. Dzieki.

No więc ja na początku zamówiłam sofę ze skóry ekologicznej. Po przeczytaniu paru wątków na forum (są tylko trzeba poszukać), pozałowałam i zmieniłam radykalnie zdanie i ponieważ design sofy to umożliwa zrobiłam w ten sposób, ze tam gdzie sie siedzi jest alcantra a na obrzezach skóra ekologiczna. Nie wiem jeszcze jak to sie sprawdzi bo dzisiaj własnie ma przyjechać.

Czytaj m.in tu http://forum.muratordom.pl/wypoczynek-ze-skory-czy-z-alcantry,t99478.htm?highlight=alcantra i był jeszcze wątek o skórach gdzie też był poruszany wątek alcantry

O alcantrze słyszłałam same pozytywne opinie (o ile jest oryginalna). Z negatywnymi opiniami też się spotkałam ( ze poprzez ukłąd włosa wyglada troche jak brudna). Bardzo dobrze sie czysci i najważniejsze dla mnie : jest bardzo miła w dotyku:)

To jeden z najtrwalszych materiałów obiciowych, wyjątkowo miły w dotyku, stosowany np. w tapicerce samochodów z bardzo wysokiej półki - jeśli jest dobrej jakości, będzie trwalsza niż skóra (np. nie pęka, bardzo wolno sie wyciera) i dużo przyjemniejsza niż wszystkie "skóry ekologiczne" razem wzięte.