Eltaco 14.11.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 A o ktorym domu mowiles?Wktorym szeregu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 14.11.2009 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 ok, jakieś odpowiedzi padły ale w moim mniemaniu mało konkretne i dobiegające od sedna pytania, dlatego forma pisemna jest niezbędnapoza tym ja jestem wzrokowcem nie słuchowcem i wolę widzieć co mają Panowie do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 15.11.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 pamiętacie jak na ostatnim spotkaniu z zarządem SM1 była mowa o dociepleniu spodów balkonów. Jakoś jak do tej pory postępów prac w rzeczonej materii nie widać, pomimo, że SM1 zobowiązała sie do tego.Jakie są skutki niewykonania tego docieplenia proponuję przeczytać w najnowszym artykule dodatku Gazety Wyborczej - Dom (mam skan jak ktoś potrzebuje).Również pod tym adresem co nieco informacji : http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,63545,5498166,Balkon_bez_przemarzania.html Jak widać sprawa nie jest taka błaha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 15.11.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 już jakiś czas temu była o tym mowa na forum. Powracam z tematem, ponieważ jest on wart zainteresowania, a i czas ewentualnej instalacji rekuperatora zbliża się szybko. Ja, jeśli na drodze nie powstaną jakieś nieprzewidziane przeszkody, montuję ją. Mam ofety czterech dobrych firm, czekam na piątą.Powoli będę zapraszał je na spotkania na budowę aby przygotowały ostateczne wyceny. Dla zainteresowanych mam dodatkowe informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflections 20.11.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 co do rekupertaora to mam mieszane uczucia i nie jestem przekonany do tej inwestycji (pewnie jakieś 5-8tys.-lekko licząc). Obawiam się, że to duży problem z rozprowadzeniem rur w naszych super stropach i bardzo estetycznych podciągach;) Poza tym jest to fajne jak połączysz też z gruntowym wymiennikiem ciepła. Planujesz takie rozwiązanie? Tak z ciekawości jaki rodzaj ogrzewania planujecie? Pewnie gaz jako standard ale 1 czy 2 funkycjny i czy komienk z DGP czy płaszczem? Jakie macie pomysły? A moze i już wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 20.11.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 nie słyszałem i nie czytałem aby ktoś narzekał na rekuperator i nie mówię tu tylko o tych co je kupili czy je sprzedają. Koszt niestety jest bardzo wysoki i kształtuje się na poziomie 20 tyś zł plus gwc za 15 tyś. Czy gwc można instalować na naszych działeczkach to się okaże. Pewno, że najlepiej planować taką instalację na etapie projektowania domu, ale przy naszych szeregach też jest to wykonalne. Reku to przede wszystkim komfort życia, za który niestety trzeba sporo zapłacić i nie za bardzo można tu mówić o zwrocie poniesionych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 21.11.2009 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ja rozważałem rekuperator, ale właśnie ze względu na koszty opuściłem podobnie jak płaszcz wodny w kominku generalnie - wariant najprostszy - ogrzewanie gazowe piecem kumulacyjnym dwufunkcyjnym (waham się jeszcze nad firmą) a ogrzewanie pewnie jak większość - część podłogówka część grzejniki (góra) wczoraj byłem na budowie - niewiele się dzieje - jak dwa tygodnie temu rozryli mi podłogę by przenieść napowietrzanie kominka tak dalej dziura straszy ale pojawiła się roleta na oknie balkonowym - nie mogłem jej sprawdzić bo wziąłem z silnikiem a prądu brak by ją opuścić i obejrzeć pozdrawiam wszystkich milczących - nabieracie siły na prace wykończeniowe rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 23.11.2009 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam wszystkichpoproszony przez Pana Lipińskiego wstawiam odpowiedź spółdzielni na zadawane pytania (z listy) na spotkaniu z Prezesem.Harmonogram prac mamy dostać w środę, ale je już nie będę skrzynką przekaźnikową.pozdrawiam,"1. Harmonogram prac do zakończenia budowy (ale całej budowy) z wyszczególnieniem terminów poszczególnych prac?Ad. 2 Harmonogram zostanie przekazany w środę 25 listopada.2. Kiedy kanalizacja?. ad.2 W piśmie z dnia 10 września tego roku, Departamentu Infrastruktury i Gospodarki, Urzędu Miasta, Biura Funduszu Spójności, czytamy: „W odpowiedzi na państwa pismo z dnia 3 września 2009 r. uprzejmie informuję, że przewidywany termin zakończenia robót wykonywanych w ramach Kontraktu „rozbudowa kanalizacji osiedla Ołtaszyn” przewidywany jest na 2 listopada 2009 r. Jednocześnie przypominam, że użytkowanie sieci wodociągowej i kanalizacyjnej, wykonanej w ramach Kontraktu, będzie możliwe po przekazaniu sieci do eksploatacji do MPWiK. Przewidywany termin przekazania – koniec II kwartału 2010 r.” 3. Kiedy droga - mowa o łączniku do Grota?.Ad.3 W piśmie z dnia 23 października tego roku, Zarządu Dróg i Utrzymania Miasta, czytamy: „ Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta informuje, że w/w inwestycja nie jest ujęta w wieloletnim planie inwestycyjnym na lata 2009-2012. Realizacja przedmiotowego połączenia , jako ulicy o charakterze lokalnym może być realizowana ze środków na wsparcie inicjatyw lokalnych. W tym celu należy złożyć stosowny wniosek do wydziału inżynierii Miejskiej Urzędu Miejskiego we Wrocławiu”.4. Jak wygląda sprawa odprowadzenia deszczówki z posesji? Ad. 4 W budynkach wolnostojących, bliźniakach i skrajnych szeregówkach w grunt, w szeregówkach w grunt za pośrednictwem skrzynek odwadniających. 5. Co z zagospodarowaniem terenu wokół posesji?Ad. 5 Teren wokół każdej posesji w momencie ostatecznego przekazania będzie: ogrodzony (strona od ogrodu i boczne siatka + furtka, strona od ulicy elementy typy Hanna wypełnienie pomiędzy słupkami metaloplastyka), ziemia na ogrodzie rozplantowania, taras od ogrodu wyłożony kostką betonową, wjazd do garażu i chodniki wyłożone kostką betonową, opaska wokół budynku wykonana z kostki betonowej, wnęka na pojemnik na odpady z siatki, brama wejściowa metalowa.6. Co z droga dojazdowa do domków/ wywłaszczeniem sąsiedniej działki. Jakie terminy zakończenia ich budowy. Ad. 6 Droga wewnątrz osiedla zostanie wykonana do końca I kwartału 2010. Poszerzenie ul. Brylantowej powinno nastąpić również do końca I kwartału przyszłego roku, termin ten zależy jednak od działań Urzędu Miasta i ZdiUm-u.7. Co z mediami typu telefon/TV?. Ad. 7 TP SA wycofała się z projektu okablowania osiedla, Dialog również nie jest zainteresowany powyższym tematem.8. Kiedy będziemy podpisywać akty notarialne?Ad. 8 Zgodnie z zapisami umowy przedwstępnej do końca grudnia 2009 roku.9. Kiedy będziemy mieli dostęp do własnych mediów: prąd, woda, gaz?Ad.9 Po zakończeniu prac na osiedlu przez dostawców mediów i po podpisaniu aktów przeniesienia własności.10. Dlaczego musimy ponosić tak wysokie koszty nadzoru budowlanego przy wcześniejszym odbiorze?Ad. 10 Obowiązkiem inwestora (po podpisaniu aktu każda osoba nim się staje) jest posiadanie własnego kierownika budowy, Spółdzielnia jedynie proponuje współpracę z obecnym kierownikiem, decyzja należy zawsze do Państwa.11. Co z dociepleniem balkonów od spodu?Ad. 11 Projekt nie zakłada ocieplenia balkonów od spodu. 12. Czy ściana domu w składziku od strony ogródka jest ocieplona? Ad. 12 Wszystkie ściany w składzikach są ocieplona tak jak elewacja.13. JAKIE SĄ POWODY OPÓŹNIENIA BUDOWY (KONKRETNIE!)?Ad. 13 Głównymi powodami są niesprzyjające warunki pogodowe w czasie zimy 2008/2009, opóźnienia związane z przyłączeniami sieci i brak sprzedaży wszystkich domów." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyd 23.11.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam Symony3 a co sie stalo z najwazniejsza rzecza, ktora zostala obiecana, czyli z terminem ostatecznego zakonczenia budowy!!! Nie ma nic w tym pismie o 31 marca 2010. Ad pkt 13 Po pierwsze na etapie planowania budowy uwzglednia sie zimie, czyli niesprzyjajace warunki pogodowe. I dlatego tez byl taki obiecany termin zakonczenia inwestycji, czyli czerwiec 2009r.Po drugie zima 2008/2009 nie byla wyjatkowo dluga i zimna i nie odbiegala od tego co zwykle nazywamy zima w Polsce. Mozna wziac wydruki z IMiGW co potwierdzi, iż zima byla przecietna. Niesprzyjajace warunki pogodowe byly by np. kiedy w czerwcu padal snieg i bylo minus dziesiec!Po trzecie opoznienia zwiazane z przylaczeniami do sieci nie maja zadnego wplywu na budowe domów. Jest to tylko zwiazane z terenem. I i tak od dawna sa przepusty porobione, co tymbardziej nie przeszkadza w wykonczeniu domów.Po czwarte brak sprzedazy wszystkich domow - W umowie nic na ten temat nie ma, ze warunkiem budowy i zakonczenia inwestycji jest sprzedaz wszystkich domow. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koczys 24.11.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Chciałem podzielić się kilkoma uwagi z przyszłymi sąsiadami. Osobiście uważam, że zamiast się denerwować, lepiej pilnować aby SM Jedynka wywiązała sie z terminu końca marca. Przestałem dzwonić i rozmawiac z prezesem P, teraz wszystko załatwiam z tym drygim panem L, facet odbiera telefony, można się z nim na budowie spotkać, dzwoni jak ma coś do przekazania i uzgodnienia. Jemu bym dał premie za to że mu się chce. Polecam mój sposób na pilnowanie swego domu i postepów prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatkaPawel 24.11.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Zgadzam się z przedmówcą. Ja również skupiam się nad tym żeby pilnować spraw bezpośrednio na budowie i rozmawiam z Panem L. Potwierdzam to, że ten człowiek współpracuje - aczkolwiek czekam jeszcze na efekty tej współpracy. Nasze nerwy i kopanie i tak w tej sprawie nie wniosą nic nowego a przede wszystkim nie przyspieszą całej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory Homeless 24.11.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witam, czytam te ostatnie dwie wypowiedzi i nie mogę zrozumieć ich optymizmu. Dla mnie to, że nie pojawił się najważniejszy dla nas zapis ( ten o ostatecznym terminie w marcu i ewentualnych konsekwencjach jego niedotrzymania) jest bardzo niepokojącym znakiem! Bo jeśli SM zamierza dotrzymać tego terminu, to czemu unika potwierdzenia swoich opinii na piśmie? Skąd taka niezachwiana wiara w to, że ten właśnie termin zostanie dotrzymany? Jak dotąd z żadnego terminu SM nie wywiązała się jeszcze...Dodatkowo przed nami zima, a na budowie błoto straszy jak straszyło do tej pory, niektóre domy nie mają nawet okien i drzwi, a nawet elewacji dokończonej... Zima kończy się zwykle w marcu, a roboty jeszcze bardzo dużo, jak zdążyć ze wszystkim w jeden miesiąc?Zima 2008/2009 nie była faktycznie aż taka straszna, żeby nie można było posunąć niektórych prac do przodu - jaka zatem gwarancja, że zima 2009/2010 zadowoli wykonawcę pod względem pogodowym, skoro fajny wrzesien, sierpień i lipiec nie były wystarczająco ciepłe, żeby prowadzić prace...A zatem prowadząc miłą współpracę z Panem L. i pozostając w tak optymistycznym nastroju, warto spojrzeć zimnym okiem i nieco z boku na nasze szanse dotyczące 31 marca...I tak, jak zwykle drogowców zaskakuje zima, tak wydaje się i naszych wykonawców znów ona zaskoczy...I nie chciałbym w marcu znów usłyszeć, że zima uniemożliwiła dokończenie prac. Łatwo jest rzucać słowa obietnicy, jeśli nie musi się nikt pod nimi podpisać.Oczekuję zatem nadal na pisemną deklarację Pana Prezesa uwzględniającą dodatkowe kary za niedotrzymanie ostatecznego terminu 31 marca 2010. Pozdrawiam pesymistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatkaPawel 24.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Tu nie ma mowy o żadnym optymiźmie. To jest chłodna ocena całej sytuacji i próba podjęcia innych działań niż budowanie negatywnych emocji. A co zrobimy jeżeli nawet SM zobowiąże się do jakiegoś terminu? A co będzie jak go nie dotrzyma? Czy ich zobowiązanie wpływnie na to, że będziemy spokojniejsi? A jak kolejny raz się to wszystko przesunie to co? I tak możemy gdybać w nieskończoność. A problemy były, są i będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory Homeless 24.11.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 No wlasnie chodzi tu o deklaracje, pod ktora sie ktos podpisze i ewentualne kary (dodatkowe kary, oprocz tych wynikajacych z umowy). To by znaczylo, ze ktos powaznie traktuje obietnice dotrzymania terminu. Ja bym byl spokojniejszy, jezeli Pan Prezes podpisze sie pod dadatkowymi karami. I wtedy jezeli się kolejny raz przesunie termin to kary beda wyzsze. Ty chyba wystarczy, zeby odpowiednio zmotywowac SM do dzialania, a nie tylko do gadania i bycia milym. Dlatego nie chcemy gdybac w nieskonczonosc, tylko konkretow. Jak tu widac SM miala az dwa tygodnie na przygotowanie odpowiedzi odnosnie pytan zadanych na spotkaniu i wczesniej im przekazanych, a i tak nie wyrobila sie z tym terminem. Dotyczy sie to rowniez harmonogramu robot, ktory mial juz byc przekazany, a do tej pory go nie ma. To podwaza moje zaufanie od SM. Tym bardziej, ze zadna budowa nie moze istniec bez harmonogramu. Problemy sa, ale trzeba je rozwiazywac w jak najkrotszym zcasie, a nie czekac, ze moze sie same rozwiaza. Patka&Pawel jestem ciekaw, jakie inne działania, niz budowanie negatywnych emocji probowaliscie podjac??? Jestem tez ciekaw jak dlugo bedziecie czekac na efekty wspolpracy z Panem L. (bo dla mnie odbieranie telefonow, czy spotkanie to jeszcze nie jest wspolpraca - to nalezy do obowiazkow tego Pana) zanim uznacie za stosowne przyjac pesymistyczny ton i dzialac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koczys 25.11.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Drogi Sąsiedzie, zamiast zastanawiać się karami i straszeniem spółdzielni, zacznij coś robić u siebie w domu. Ja dom odbieram na dniach i zaczynam prace, z tego co wiem podobnie zrobiło już kilkanaście osób. Życie nauczyło mnie zajmować należy się priorytetami a nie tematami pobocznymi ))[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory Homeless 25.11.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Drogi "Sasiedzie" z twojej wypowiedzi mozna wnioskowac, iz jestes po prostu pracownikiem SM. NIkt tu nie zajmuje sie starszeniem, tylko dochodzeniem wlasnych praw i zobowiazan Spoldzielni! Nie wiem po co teraz wykanczac dom, jezeli nie wiadomo kiedy bedzie mozna w nim zamieszkac. Czyli mamy cos z czego korzystac nie mozna. Super! A jeszcze sprawa drog, przez ktore trzeba przebrnac, zeby dowiezc towar do domów... A jeszcze co maja powiedziec Ci, ktorzy nie maja np. okien lub dokonczonej elewacji... hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koczys 26.11.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Sąsiedzie, pozdrowienia z Marsa el Alam w Egipcie. Mój plan jest nastepujący, w grudniu stawiam sciany, styczeń strych, elektryka i wod-can, może i tynki. Luty posadzki, marzec, kwiecień wykończenia. Maj wprowadzenie się i WIELKA MAJÓWKA:))) Jak widać nie mam w planie chodzenia po sądach, wolę odpoczywać we własnym ogródku, na szczęście mój sąsiad z bliźniaka jest podobnego zdania i w podobnym terminie zakończymy prace w naszych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 26.11.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 jest takie powiedzenie "spiesz sie powoli" co sugerowałbym i w Twoim przypadku. Co do majówki to gratuluję pomysłu aczkolwiek trudno mi ją sobie wyobrazić bez kanalizacji czy też wody. Jak masz na to sposób to podziel się z przyszłymi sąsiadami informacją jak przeżyc we własnym ogódku "wielką majówkę" taplając się w błocie bo drogi i infrastruktur też z pewnością nie będzie. A teraz na poważnie, jak spółdzielnia ma dobre intencje to powinna podpisać w przyszłym akcie notarialnym harmonogram prac wykończeniowych i kary umowne dla siebie, adekwatne do swoich zobowiążań i przestać wreszczie nas okłamywać i i bawić się w kotka i myszkę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory Homeless 26.11.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 "Sąsiedzie" z Marsa... Dobrze, ze nie napisales na ktory rok masz ten plan, bo napewno nie na 2010. Moze wygladajac przez okno hotelu widzisz prace budowlane postepujace z dnia na dzien i marzysz, ze tak samo jest tutaj. Wracaj chlopie do domu, bo sie ostro zdziwisz. Rozumiem Twoj optymizm, skoro siedzisz w Egipcie...I juz teraz rozumiem dlaczego roboty na Brylantowej ida w takim tempie, skoro pracownicy Spoldzielni sa na wakacjach...Jestem tez ciekaw jak zamieszkasz w budynku, ktory nie ma pozwolenia na uzytkowanie, gdyz nie bedzie wody, kanalizy, pradu oraz zagospodarowania terenu. Popieram Calibretti w temacie harmonogramu prac i kar umownych dla SM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatkaPawel 26.11.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Możecie mi jedno powiedzieć? Czemu mają służyć te Wasze utyskiwania? Nie jest to chyba konstruktywna dyskusja wnosząca wiele do tematu... Jak macie ochotę na taką wyminę to przejdźcie na priva Na budowie choć powoli ale się dzieje. Szczęśliwie klimat się ocieplna i zima nieprędko jak widać zawita. To daje nadzieje na to, że prace będę szły do przodu. Ja osobiście (mówię tu o sobie) mam wrażenie, że jakby coś w sprawie drgnęło choć i tak martwią mnie sprawy związane z kanalizacją i energetyką. No ale aspekty są chyba poza SM... a na tą liczę, że dotrzyma złożonych obietnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts