Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRYLANTOWA WROCŁAW

symony3

Recommended Posts

alice5555

faktycznie rzuć więcej światła na informacje, które tu przekazałaś. Nie wiem co masz na myśli mówiąc o wyciąganiu wniosków, np. z mojego budynku. Od początku jest pod nadzorem doświadczonego inspektora, który poza niewielkimi uchybieniami nic znaczącego, odnośnie samej konstrukcji i bezpieczeństwa użytkowania, nie znalazł. Kilka ekip budowlanych, które odwiedziły budowę też nie kiwali z dezaprobatą głowami. Bywałem w znacznie gorzej wykonanych szeregówkach. Poza tym to my sami sporo rzeczy robimy i nie można za bardzo porównywać to z mieszkaniem. Ale oczywiście ma dla mnie znaczenie co dzieje się z firmą, z którą wiąże mnie wciąż umowa, bo skoro coś was skłoniło do lustracji spółdzielni, to może i powinno nas interesować.

A tak na marginesie dostaliście może nowe decyzje sm ?

I jak to w tym kraju bywa...zima znowu drogowców zaskoczyła.

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie alice5555. To jest tak tajemniczo wrzucone. Zastanawiam sie po co? Czy naprawde sie cos dzieje czy nie? Jezeli naprawde jest cos na rzeczy tu wrzuc tutaj. Podziel się informacjami!!!

My przecież już i tak czekamy na nasze domy bardzo dlugo, a chyba sie skonczy na odbiorze w czerwcu... bo zima trzyma, a SM na spotkaniu w listopadzie mowiala, ze napewno do 30 marca skonczy. Mowilismy ze zima bedzie, ale to Sm wtedy nie przeszkadzalo. Tylko jak zwykle nic na pismie nie dostalismy, wiec nie ma jak ekzekfowac tego!

Coz takie zycie...

Pozdrawiam

PS. Tu taka cisza ostatnio zapanowala, ze sie zastanawiam czy wszyscy juz domy wykanczaja, ze tu nic nie pisza...

Witam,

Do tej pory byłem jedynie obserwatorem forum, niestety wpis "alice555", wywołał mnie do tablicy. Pani Alice pisze, że "Jedynka była ostatnio na wniosek członków spółdzielni lustrowana", jest to nieprawda. Zgodnie z ustawą, każda spółdzielnia ma obowiązek poddać się lustracji przynajmniej raz na trzy laty, gdy prowadzi inwestycje co rok. W związku z powyższym 2 czerwca 2009 roku, Zarząd Spółdzielni zlecił Regionalnemu Związkowi Rewizyjnemu Spółdzielni Mieszkaniowych wykonanie lustracji. Lustrację rozpoczęto w dniu 17.08.09 a zakończono 28.09.09 roku. W części protokołu poświęconego inwestycji "Osiedle Brylantowe", nie znalazły się informacje mówiące o nieprawidłowościach związanych z prowadzeniem inwestycji. Z treści protokołu nie sposób również wnioskować, że prowadzenie inwestycji odbywa się ze szkodą dla członków spółdzielni.

Niestety anonimowe wpisy pozwalają na pisanie nieprawdy bez ponoszenia za nie konsekwencji.

Janusz Lipowski

Dobry wieczór,

W odpowiedzi na post Pana Lipowskiego z SM Jedynka, który zarzuca mi nieprawdę, informuję, że z powodzeniem ubiegaliśmy się jako członkowie Spółdzielni o lustrację SM jedynka w Krajowej Radzie Spółdzielców w W-wie, co zbiegło się z samolustracją, o której wspomina P. Lipowski. I on bardzo dobrze o tym wie. Dysponuję pismami wysyłanymi i otrzymanymi z KRS potwierdzającymi lustrację na nasz wniosek, jak również e-mailami z Zielonej Góry, której ostatecznie lustrację zlecono. Inna sprawą jest to, jak ten cały proces przebiegał! To była pseudolustracja, którą przeprowadził lustrator z Ziel. Góry, jak się później okazało ....były pracownik Jedynki. My zaś nie byliśmy informowani ani o dacie jej rozpoczęcia, ani zakończenia, zaś potem Zarząd Spółdzielni czynił wszystko, żeby odmówić nam dostępu do protokołu lustracyjnego. Wręcz zataił jego istnienie. I gdyby nie info z KRS, nie mielibyśmy o niczym pojęcia. A za xero 76 str. protokołu Zarząd podyktował nam cenę 0,50 zł za stronę. Czy takie działanie można określić jako 'na korzyść lokatorów'? W protokole owszem możecie sobie poczytać o Osiedlu B. np. o wysokości tzw. premii inwestycyjnych, które od 2006 do dziś wypłacał sobie Zarząd i pracownicy SM. Sumy są bulwersujące! Zainteresowanym mogę też przesłać artykuł o SM jedynka, który ukazał się niedawno w gazecie Fakt pt. Prezes ściąga z nas haracz.

Tylko ten brukowiec potraktował nas poważnie! A poważne instytucje nas ignorują!

Alice

Witam wszystkich

moje spostrzeżenie

wpisywałem kiedyś pierwszy wpis na forum by kilka osób, które kupiło dom na brylantowej mogło się skontaktować w ten sposób i wymienić uwagi i doświadczenia na temat prac (myślałem o wykończeniowych), a poszło to w kompletnie inną stronę

hyde park

szkoda

ja mam nowe hasło

czas skończyć gadanie i do roboty

pozdrawiam

symony3

[/code]

MASZ RACJĘ ELTACO

ale naprawdę uważam, że rozrywanie szat nic nie pomoże,

ja umowę podpisałem (notarialną), za chwqilę odbieram dom i tylko czekam na temperaturę +1 i do dzieła.

martwię się czy wystarczy nam kasy na wykończenie i jak będziemy dojeżdżać do domu bo na drogę to poczekamy - i to jest problem a nie to czy zarząd dostał nagrodę czy nie.

rozumiem członków spółdzielni, ale my kupujemy domy na własność nie jako członkowie sm jedynka, i chyba ciężko byśmy byli stroną w postępowaniu lustracyjnym.

Zyczę im by jeśli mają zastrzeżenia do pracy zarządu to by je sobie wyjaśnili, ale rozumiem że budowa była finansowana z naszych środków już dawno wpłaconych a nie z kasy spółdzielni, a nawet jeśli, to jest na to niezłe zabezpieczenie - domki do sprzedaży

dla mnie ważne jest - i myślę że dla pozostałych również - by spółdzielnia zakończyła budowę w oznaczonym czasie i pozostawiła po sobie porządek, a reszta należy już do nas

jak na przykład droga dojazdowa od grota roweckiego.

symon

• 2 weeks później...

Witam,

od niedawna jestem prawie właścicielem jednego z bliźniaków ... więc oficjalnie Witam Wszystkich....

mimo pesymistycznego nastroju ostatnich wpisów mam nadzieję, że trochę nam się poszczęści, a trochę uda się szczęściu dopomóc i będziemy jednak szczęśliwie mieszkać... za jakiś czas....

ostatnio jak byłam na budowie widziałam, że wiele osób wbrew przeciwnościom wykańcza domy optymistycznie, rozumiem, zakładając, że będą mogli w nich zamieszkać jakoś w tym roku mimo niemożności podstawowych odbiorów mediów, braku drogi dojazdowej do osiedla, tv i internetu (coś przeoczyłam?):) Mam zamiar do nich dołączyć na wiosnę i jeśli będzie możliwość, zadbać również o komfort zamieszkania poza swoimi czterema ścianami i kawałkiem ogródka.

pozdrawiam więc wszystkich sąsiadów

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich którzy juz wykanczaja. Hurra. Juz zbliza sie ten dzien kiedy zamieszkamy, ale..... mam pytanie:

Czy ktos cos wie na temat zrobienia instalacji odgromowej na naszych domach, bo jej nie widac i do tej pory nikt o tym nie mowil, a raczej powinna byc!!! Tym bardziej, ze chyba oaska wokol domu jest zrobiona. Szkrzynki sa juz zrobione, kable podciagniete, a systemu odgromowego nie widac! Nie weim czy jeszcze epika, ktora stawiala skrzynki przylaczeniowe bedzie robic odgromowke??

To jest wazny temat, ze wzgledu na nasze mienie w domach i powinnismy wiedziec co i jak!!

Pozdrawiam

Witam

Eltaco a z czego Twoja wiedza wynika??

Mi się wydaje, że w projekcie chyba takowa byla (nie pamietam, bo widziałem ten projekt przez chwile chyba z 3-4 lata temu) ... wiec powinna byc zrobiona. Przeciez nie da sie zrobic odgromowki dla jednego szeregu, trzeba zrobic dla calosci, zeby to mialo sens....

To przeciez powinno byc standardem, tym bardziej ze nasze domowy sa przez SM zrobione od zewnatrz w calosci, wiec to tez powinno byc!!

Jestem jeszcze ciekaw co bedzie polozone na schodach przy wejsciu do domu? Klinkier? Bo SM zrobila juz boki wejscia klinkierem, potem bedzie wylozony kostka podjazd do garazy i wejscie, ale co na schody? Ciekawe... Ktos wie?

Pozdrawiam wykanczajacych..... oczywiscie domy, a nie innych ludzi ;-)

Witam

W projektach jest zaprojektowana odgromowka, ktora obejmuje caly szereg!!! Prosze sprawdzcie projekt instalacji elektrycznych.

Trudno sobie wyobrazic co sie stanie z instalacja ogromowa w przypadku, gdyby ktos w szeregu nie chcial jej wykonywac. Wtedy nikt by jej nie mial.

TA odgromowka musi byc zrobiona przez SM, bo jezeli przynajmniej jeden z wlascicieli jej nie bedzie chcial zrobic, to caly projekt tej instalacji nie bedzie wykonany i nikt z tego calego szeregu nie bedzie mial odgromowki. A nikt nie wymusi na danym wlascicielu, zeby zrobil odgromowke. A taka instalacja jest przeciez bardzo wazna!!

To powinno byc zrobione przez SM, bo to dotyczy elewacji budynku. SM przeciez nie robi prac wewnatrz. SM ma zrobic wszystko to co na zewnatrz, wiec ta odgromowka tez powinna byc zrobiona!!

Jestem ciekaw co na to SM?

Pozdrawiam serdecznie i biore sie dalej do roboty, ktorej jeszcze tyle przede mna...

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich Forumowiczy,

właśnie zabierałam się do wykańczania szeregu S3, gdy to okazało się że muszę przewidzieć dodatkowy pokój dla starszej mamy. Bardzo chętnie zamieniłabym się na jeden z bliźniaków przy Brylantowej. Jeśli ktoś z Państwa sam chciałby, bądź słyszał o sąsiedzie który rozważa taką transakcję, to będę wdzięczna za informację.

Oczywiście przy zamianie zakładam dopłatę do bliźniaka.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę wszystkim owocnych prac wykończeniowych.