calibretti 04.08.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 ale brak tej wody i kanalizacji to porażka. Nie wiadomo czy spieszyć się z tą budową czy nie, budowlańcy z tego faktu też niezadowoleni. Co niektórzy już przy białym montażu są, może niektórzy wręcz gotowi do wprowadzki, a tu nawet instalacji sprawdzić nie można. Męczące to już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 04.08.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 a i telefon stacjonarny, zwłaszcza szybki internet będzie nas bokiem mijał - czy to jest jeszcze możliwe do realizacji przy takim stanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 05.08.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam Forumowiczów, Jestem właścicielem szeregówki na Brylantowej (Agatowej ?). Czytając to forum oraz rozmawiając z kilkoma osobami spośród innych właścicieli budynków doszedłem do wniosku, że warto byłoby upublicznić część moich doświadczeń, a zwłaszcza podzielić się z Wami uwagami dotyczącymi wykonania domku przez SM „1”. Być może przyczyni się to do podniesienia jakości Waszych chałupek. A oto „moja historia” By tej jakości przynajmniej częściowo przypilnować pozwoliłem sobie w zeszłym roku zatrudnić fachowca z uprawnieniami budowlanymi i doświadczeniem w branży m.in. na stanowisku kierownika budowy (taką funkcję sprawuje obecnie tj. po przejęciu pozwolenia na budowę także u mnie). Z jego pomocą przeprowadzonych zostało na mojej chałupce kilka przeglądów prac budowlanych wykonanych przez SM „1” jeszcze przed nabyciem nieruchomości oraz odbiory i przeglądy już po tym fakcie. Na „dzień dobry” wskazane zostały SM „1” dość liczne wady o różnym ciężarze gatunkowym. Począwszy od przysłowiowych „pierdółek” po całkiem istotne kwestie. Część z tych wad została usunięta przez SM „1”, część nieusuwalnych zrekompensowana została nam przez SM „1” poprzez wykonanie pewnych dodatkowych prac „gratis”, część usunęliśmy samodzielnie (koszty pokryje SM „1”) a część nadal pozostała do usunięcia. Pewne wady zostały wykryte przez nas przez zupełny przypadek (przykładem słup konstrukcyjny wewnątrz budynku położony pomiędzy salonem a kuchnią, który nie był posadowiony w całości na fundamencie i „wisiał” sobie w powietrzu nad ziemią – wada ta ujawniona została po skuciu części betonowej posadzki wokół słupa w celu ominięcia go instalacją). Stąd też chęć podzielenia się własnymi doświadczeniami, co jak sądzę może być korzystne wzajemnie, bo przecież samodzielnie można wielu kwestii nie zauważyć. Poniżej przedstawiam listę wad i braków zgłaszanych SM „1” w toku całego okresu począwszy od pierwszego przeglądu z tym, że część z wad została już usunięta przez SM „1”, przez nas lub „skompensowana”, z kilku zastrzeżeń się wycofaliśmy – częściowo dla tzw. „świętego spokoju”. W razie potrzeby mogę przesłać zainteresowanym dokumentację fotograficzną. Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 05.08.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 POZIOM PARTERU : a) „płyta stropowa typu filigran odchyłka ok. 1,5 cm! (w salonie)” b) „brak płaszczyzny i pionu wymurowanych ścian z pustaka ceramicznego oraz cegły - odchyłka ok. 3 cm” c) „brak płaszczyzny i pionu wylewanych elementów żelbetowych (słupy-podciągi) - odchyłka ok. 5 cm” d) „w salonie brak wentylacji grawitacyjnej obsługującej kominek (pomieszczenie salonu jest oddzielone w poziomie sufitu podciągiem żelbetowym o wysokości 30cm)” – sprawa nie jest jednoznaczna ze względu na rozbieżności w interpretacji przepisów (norm) – ostatecznie na własny koszt montujemy wentylację kominkową e) „brak kąta prostego - 2 punkty” f) „zniszczona i zatkana kanalizacja sanitarna (obok słupa żelbetowego)” g) „pręty w wentylacji grawitacyjnej – do wycięcia” h) „dystans pomiędzy przewodem ceramicznym komina a pustakiem zewnętrznym jest „wykonany” ze styropianu” i) „w kominie spalinowym brak sznura dystansowego (pomiędzy przewodem ceramicznym a pustakiem zewnętrznym na wysokości każdej spoiny pustaka betonowego)” – uznaliśmy, że nie warto kruszyć o to kopii – SM „1” twierdziła, że przyjęte rozwiązanie jest zgodne z aprobatą techniczną, przeprowadzona została próba komina i nie stwierdzono problemów z jego pracą – czy tak będzie w przyszłości – Duch Święty raczy wiedzieć … j) „Nieprawidłowe (niezgodne z projektem) usytuowanie dopowietrzenia do kominka -– konieczne przesunięcie dopowietrzenia zgodnie z projektem w kierunku zewnętrznej ściany;” k) „brak systemowych drzwiczek rewizyjnych do kominka” l) „niezgodna z projektem wysokość kondygnacji parteru wg projektu powinno być 2,7 + 0,14=2,84 m, obecnie na 60 % powierzchni jest 2,90 m” m) „słup konstrukcyjny wewnątrz budynku położony pomiędzy salonem a kuchnią, nie był posadowiony w całości na fundamencie i „wisiał” sobie w powietrzu nad ziemią” Schody żelbetowe na I piętro: a) „niezgodna z Polską Normą wysokość jednego ze stopni 19,5 cm” POZIOM I PIĘTRA (w tym na zewnątrz): a) „brak płaszczyzny i pionu wymurowanych ścian z cegły odchyłka ok. 3-4 cm” b) „występ betonowy przy schodach” c) „element więźby dachowej – murłata zamontowana w powietrzu (podkładki z papy – nierówno wylany wieniec żelbetowy pod murłatę)” d) „płatew obciążona 3 krokwiami oraz jedną krokwią koszową – połączona z innym elementem więźby dachowej jednym gwoździem” e) „na balkonach brak wywinięcia izolacji na ścianę” - sprawa wydaje się bardzo istotna i do dziś nie rozwiązana – podobno negatywne efekty mogą pojawić się po jakimś czasie w postaci zawilgocenia wnętrza budynku – wydaje się, że konieczne będzie usunięcie ocieplenia i wykonanie tego wywinięcia samodzielnie z uwagi na fakt, że ostatni „odzew” SM „1” na tą wadę brzmi następująco: „wada nie istnieje” f) „tzw. dylatacja między budynkami” – chodziło o braki w wypełnieniach dylatacji g) „podziurawiona folia paroprzepuszczalna” h) „dziury w ścianie szczytowej od strony sąsiedniego domu” – to chyba po to byśmy mogli do sąsiadów przejść „suchą nogą” i) „nieprawidłowo zamontowana folia paroprzepuszczalna przy kominie oraz wyłazach dachowych” DACH : a) „wykwity solne na cegle klinkierowej (obmurówka kominów)” – (przyczyną jest, jak się wydaje punkt poniżej) b) „brak kapinosów na czapce kominów ROBOTY ZEWNĘTRZNE: a) „braki w izolacji termicznej elewacji zewnętrznej” b) „brak izolacji termicznej – płyty balkonowej od spodu” – sprawa wydawała się dość istotna z uwagi na możliwość przenikania wilgoci oraz wyziębiania budynku – na szczęście udało się ją „przepchnąć” c) „zewnętrzna komórka od strony ogrodu nie ocieplona, grubość pustaka z gazobetonu wynosi 12 cm (ściana komórki ma bezpośrednie połączenie ze ścianą domu) – kolejny mostek termiczny” d) „do sprawdzenia izolacja termiczna cokołu od strony ogrodu (należy odkopać warstwy na zewnątrz budynku)” e) „izolacja przeciwwodna pod drzwiami balkonowymi (papa termozgrzewalna samowulkanizująca” f) „cokół budynku ocieplony styropianem grubości 8 cm co jest niezgodne z Polską Normą, która stanowi wymagania dla budynków mieszkalnych mi. 0,3 kW (m2*K)” g) „Przy schodach wejściowych do budynku brak ocieplenia między schodami a ścianą” h) „brak otworu napowietrzającego w komórce zewnętrznej (pod kominek) – zasłonięty został zamontowanym ociepleniem” i) „brak otworu i kratki wentylacyjnej w ścianie pomieszczenia gospodarczego (dopowietrzenie kominka)” j) „brak tablicy rozdzielczej elektrycznej” k) „brak zaworu na przyłączu wodnym” l) „brak zaworu na przyłączu gazu” m) „brak wykończenia cokołu budynku płytką klinkierową” n) „brak klamki w drzwiach do pomieszczenia gospodarczego na tarasie” o) „za wysoki poziom kostki betonowej na tarasie – przykryte kanały odwadniające drzwi balkonowe” p) „nieprawidłowo ułożona kostka przed wjazdem do garażu – za wysoko, efektem czego jest nie zamykająca się w 100٪ brama garażowa oraz wpływanie wody deszczowej do garażu” – w celu rozwiązania problemu zaszła potrzeba przesunięcia bramy wjazdowej do garażu o kilka cm w górę – dość istotna sprawa q) „uszkodzenia elewacji” r) „pogięta osłona-puszka rolety zewnętrznej” s) „nieprawidłowo ułożona fuga pomiędzy płytkami parapetowymi” t) „brak poziomu parapetu z płytek” u) „nieprawidłowo zamontowana rura spustowa - za krótkie kotwy” v) „brak odprowadzenia wody deszczowej z rury spustowej poza obrys tarasu” – trzeba sprawdzić, bo podobno zakopano nam w ogródku jakiś „pochłaniacz” deszczówki w postaci odmiennego od podłoża materiału (żwir ? piach ?) … w) „brak uszczelnienia pomiędzy cokołem z płytki a elewacją” x) „brak taśmy rozprężnej i wełny mineralnej w dylatacji pomiędzy budynkami” y) „rolety wykonane w kolorze brązowym, zamiast złoty dąb” – kwestia interpretacji umowy (z projektu wynika, że w ramach tzw. dyspozycji kolorystycznych winno być „ciemne drewno” takie samo jak stolarka okienna, a ta, co z kolei wynika wprost z umowy, winna być w kolorze „złotego dębu”); jest to także kwestia estetyki – na marginesie - można się zastanawiać, czy owa estetyka nie uległa przemożnej sile pieniądza jak się spojrzy na niektóre elementy wykończenia zewnętrznego np. ogrodzenia zwłaszcza, że to wydatki końcowe a kołdra pewnie coraz krótsza z) „brak ogrodzenia: słupków i siatki” – chyba już większość jest – bardzo ładna ta siatka, prawda ? no ale cóż zrobić – siatka to siatka, szkoda, że przed domem też ją zamontowano, od ogrodu to jeszcze się ją ukryje jak jakieś chwasty wyrosną aa) „brak klamki oraz zamków w drzwiach wejściowych” bb) „brak osłony na rurę gazową w murze” – podobno może uniemożliwić odbiór instalacji gazowej – SM „1” przysłała „fachowca”, który miał to zrobić ale jak ludzie, którzy akurat montowali u mnie instalację gazową ujrzeli, jak się człek do rzeczy zabiera to zrobili to sami cc) „brak ogrodzenia posesji oraz furtki” – obecnie coś tam montują, coś robią … oby przed zimą skończyli dd) „brak wnęki na pojemniki na odpady komunalne” ee) „brak opaski z kostki betonowej przed budynkiem” ff) „nie zakończone prace dekarskie – widoczna dziura na styku podbitki drewnianej i pokrycia dachowego” gg) „różne wysokości stopni schodów wejściowych” – jak to mówił niejaki Pan Składanek: „projektant coś sp…ł” hh) „nieprawidłowe malowanie elewacji” ii) „elewacja nad puszką rolety do poprawy” jj) „nieprawidłowe wykonanie ościeży elewacji – brak możliwości bezkolizyjnego zdjęcia osłony rewizyjnej rolet zewnętrznych” kk) „niezakończone prace drogowe na osiedlu” ll) „brak instalacji odgromowej na osiedlu” – problem chyba powszechnie znany i poruszany J szlag by go trafił mm) „brak fugi na parapecie” nn) „brak drewnianego pochwytu balustrady balkonowej” – a na drugim balkonie jest … tyle, że: krzywy, pęknięty i już niczym Kanada – pachnie żywicą – podobno to efekt kiepskiej jakości użytego drewna, które na dodatek prawdopodobnie nie było należycie „wysezonowane” – możliwe, że za 2-3 lata trzeba będzie to wymieniać oo) „nieestetyczny montaż taśmy butylowej uszczelniającej” pp) „przyłącze gazowe wykonane - brak gazu w sieci” – obecnie chyba montują mi „skrzynkę” na gaz czy cuś qq) „brak protokołu odbioru kominiarskiego – stan surowy” rr) „brak operatu geodezyjnego” ss) „przyłącze wodne wykonane - brak wody w sieci + nieczynna instalacja kanalizacji sanitarnej” – TRAGEDIA … jak długo jeszcze ?! tymczasem wieść gminna niesie, że podobno Gmina Wrocław potwierdziła, iż brak podłączenia do kanalizacji wynika z zaniechań SM „1” (ktoś coś wie konkretnego na ten temat, bo to chyba obecnie największy problem ?) tt) „drzwi wejściowe nie spełniają warunków Polskiej Normy – poniżej 90 cm szerokości” – to chyba równie spory problem jak kanalizacja – wypadałoby teraz wymienić te 61 drzwi wejściowych, a to w końcu nie lada wyzwanie … elewację trzeba będzie wymieniać na całym froncie domku zdaje się. Jeśli ktoś z Szanownych Sąsiadów ma własne spostrzeżenia co do jakości chałupek tudzież znalazł jakieś inne „kwiatki”, których ja się nie dopatrzyłem, niech da znać – będę mocno wdzięczny. Pozdrawiam, Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 05.08.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 prześlij zdjęcie słupa, który nie jest na fudamencie chętnie zainteresuje tym nadzór budowlany. Dodatkowo kierownik budowy, który się pod tym podpisał powinien stracic uprawnienia i do pierdla z nim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 05.08.2010 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 się nazbierało Brylantowy Almoje pytaniejak piszesz dogadywałeś coś z SM1, ok, słusznie bo to lepsza droga, ale czy uzyskałeś jakąkolwiek odpowiedź w formie pisemnej?ja również składałem sporo uwag - mniejszego kalibru - ale nie mam odpowiedzi z ważniejszych to pilastry na strychu wykonane z gazobetonu a nie z cegłya co ze stropem osb na piętrze - powinien być według projektu czy nie bo co chwila inna opinia mnie spotykała na balkonach u mnie naklejone mnóstwo jakiegoś "uszczelniacza" ale wywinięcia nie ma i to chyba faktycznie zobaczymy za jakiś czas - póki co sucho z prozaicznych rzeczy - czy na działkach ziemia powinna być splantowana czyli podsypana i wyrównana, bo póki co u mnie góry i doliny, choć to różnie na różnych posesjach wygląda. Uwagi do wykończenia z zewnątrz - ja jeszcze takiego zewnętrznego odbioru nie robiłem - Brylantowy Al - jesteś już po całościowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 05.08.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 wprawdzie odprowadzenie wody deszczowej zostało zrobione (rura w ziemię), ale co druga posesja ma drugą rynnę i ta będzie pryskać na piękny taras i mocno podlewać skrawek najbliżej położonej ziemi. Oczywiście to w standardach dobrze wykonanej roboty SM1 się nie mieści, no bo inwestor sam musi wziąć łopatę i sobie rów wykopać i rurę wsadzić.A drzwi to faktycznie w imię czego odpuszczać, jak kiedyś będziecie chcieli wymienić obecne drzwi (z różnych powodów) to będziecie skazani na stolarza, bo tylko on zrobi niestandardowy wymiar 85 cm i jeszcze każe sobie słono zapłacić. A jak się Wam zamarzą niedajbądź inne, niekoniecznie "stolarskie" drzwi to co z takimi 90 cm drzwiami zrobicie ?To taka dygresja....A temat odgromówki to się ciągnie i ciągnie i może w końcu koniec gadania, a czas do roboty, jak to słusznie symony3 zauważa i problem ten wspólnymi słlami rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przecinek 07.08.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Witam, pytaliscie o kanalizację i możecie sprawdzić w Urzędzie Miejskim, że SM "Jedynka" zaprojektowała przepompownie i tak jest w projekcie. Na tej podstawie dostali pozwolenie na budowe. Czym innym jest dlaczego tej przepompowni nie ma i dlaczego nie ma podłaczenia osiedla do kanalizacji miejskiej.Proponuję, żebyście skontaktowali się z z MPWiK panem Jackiem Antończakiem tel. 071/ 34- 09- 562. On najbardziej zorientowany jest w temacie i powie Wam dlaczego nie możecie podpisać jeszcze umowy z MPWiK.Dodatkowo możecie skontaktowac się z firmą Hemiz z Prochowic, która pierwotnie tą przepompownie miała robić, obecnie sprawa jest w sądzie. życzę wytrwałości i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltaco 08.08.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 (edytowane) NieźLe sie dzieje !!!! Zamiast lepiej jest tylko gorzej!!! Wykonując roboty wykończeniowe co rusz napotykam sie na karygodne błędy w sztuce budowlanej.A wyegzekwowanie ich poprawy graniczy z cudem.Lipowski jest często niedostępny albo nie odbiera telefnów więc siłą rzeczy sprawy zalatwia się u Składanka lub majstra.Którzy poprawiają jakby chcieli a nie mogli lub mówią :zrobi się .No i jakoś się nie robi.Więc człowiek dla świętego spokoju poprawia sam i na własny koszt.A Lipowski zamiast Nas reprezentowac traktuje Nas jak intruzów i wykorzystuje Naszą niewiedze w temacie budowlanym.Ale zapomniał ,że wielu z Nas zatrudniło swoich fachowców.I ja napewno tego tak nie zostawie.Panie Lipowski kto nadzoruje tą budowe?Dlaczego Pan jako inwestor nie ma absolutnie żadnej kontroli nad wykonywanymi pracami?Dlaczego musimy zalatwiać wszystko przez Składanka?Ja z nim umowy nie podpisywałem!!!Może w końcu Pan powiesz jak jest naprawde ?! MIEJ PAN HONOR I ODWAGE !!! My wszyscy mamy juz dosyć wymówek i ignorowania!!! Wszyscy przyszli mieszkańcy wywiązali się z umowy,domy zostały już dawno sfinalizowane!!! Może w końcu się Pan ruszysz i zaczniesz działać ?! My nie wymagamy rzeczy niemożliwych!!! Chcemy tylko NASZYCH DOMÓW !!! Edytowane 8 Sierpnia 2010 przez Eltaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedynkaSM 09.08.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Kolejna osoba mająca pretensje do mnie, która nie ma odwagi podpisać się lub zadzwonić. Doskonale rozumię Państwa zniecierpliwienie związane z przeciąganiem się terminów, ale to nie upoważnia nikogo do atakowania anonimowo ( czytaj bezkarnie) mojej osoby.Janusz Lipowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 09.08.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, Zamiast pomawiać wszystkich niezadowolonych o brak odwagi lepiej chyba skończyć budowę ? Albo przynajmniej odpowiadać na pytania i wątpliwości. Tak na marginesie to proszę Pana J.L. by uszanował obowiązującą na tym forum zasadę posługiwania się "nickami". Niektórzy wszak mogą nie życzyć sobie ujawniania swej tożsamości, a gadanie o "braku odwagi" przypomina mi chwyty propagandy rodem z PRL-u Co do wypowiedzi Eltaco - trudno się z nią nie zgodzić z tym, że zauważyłem tam jeden błąd: Pan J.L. nas nie reprezentuje. Wręcz przeciwnie A co do wad i pytań symony3: 1. od SM "1" uzyskanie czegokolwiek w formie pisemnej graniczy z cudem ale z "dogadanych rzeczy" tj. wykonanych w formie rekompensaty za część wad jedną wykonali, a drugią jeszcze nie całkiem (mija już 6 miesięcy ), obie sprawy dopisane zostały do zakresu robót w akcie notarialnym przenoszącym własność; na składane uwagi w postaci protokołów z przeglądu robót oraz z odbioru SM "1" ma zwyczaj nie odpowiadać pisemnie, wszystko uzgadniane było z Panem J.L. oraz Panami Składankiem i Małyszkiem; niestety większość zgłoszeń usuwana była dopiero po kilkukrotnym ich zgłoszeniu i z bardzo dużym opóźnieniem; 2. z pilastrami na strychu o których piszesz spotykam się po raz pierwszy, jutro będę na budowie z kierownikiem budowy to obejrzę problem; 3. strop z osb to jest jedna z rzeczy, którą SM "1" zobowiązała się do wykonania w ramach rekompensaty za "krzywe ściany"; pierwotnie obstawaliśmy przy tym, że mają je wykonać w ramach umowy ale z uwagi na rozbieżności w interpretacji tego elementu poszlismy na tzw. ustępstwa; być może, ze skutkiem tego dostaliśmy coś co i tak nam się należało 4. z wywinięciem na balkonach to problem podobno może sie pojawić za parę miesięcy / lat, kiedy panele/parkiety/drewno nam zamokną i zaczną się rozłazić albo grzybek ładny wyrośnie w pokojach 5. z ziemią to nie mam pojęcia jaka powinna być, natomiast sądzę, że warto odkopać i sprawdzić te "pochłaniacze" na deszczówkę w ogródkach, bo jak widzę co SM "1" potrafi spieprzyć to obawiam się czy i tego nie zepsuli; swoją droga to powinni przekazać nam protokół z wykonania robót zanikowych 6. przeprowadzony został odbiór zewnętrznej części budynku u mnie; niestety w odbiorze SM "1" nie wzięła udziału (Pan J.L. tłumaczył się, że "był chory") w tej sytuacji wykonane zostały kolejne kroki zgodnie z typową w takiej sytaucji procedurą prawną: - z odbioru przeprowadzonego bez udziału przedstawicieli SM "1" został sporządzony protokół w którym zgłoszono wykryte wady przedmiotu odbioru (coś tak koło 40 - 50) - wyznaczony został SM "1" termin do usunięcia tych wad (ok. 2 tygodnie) pod rygorem wykonania zastępczego - przeprowadzono sprawdzenie stanu usunięcia wskazanych wad - tym razem przedstawiciele SM "1" się stawili ale oczywiście odmówili podpisania protokołu ze sprawdzenia - zadeklarowali się ustosunkować w ciągu 7 dni ale minął miesiąc a tu ani widu ani słychu można powiedzieć - nic nowego pod słońcem - część wad SM "1" usunęła, co zostało potwierdzone w toku sprawdzenia, część pozostałych wad usuwamy samodzielnie - pobieramy za te usunięcia faktury VAT i kosztami obciążymy SM "1" - pewnie dobrowolnie nie zapłacą więc sprawa skończy się w sądzie kilka z wad jest raczej nieusuwalnych więc żądać będziemy obniżenia ceny domku. Dodam, iż słyszałem podobne informacje przedstawione przez >przecinka< jakoby skutkiem zaniechań SM "1" doszło do opóźnienia w oddaniu kanalizacji. Teoretycznie miasto podobno było gotowe uruchomić kanalizację na poczatku lipca tego roku - warunek był jeden - by SM "1" przygotowała swoją część "układanki". Ci jednak tego nie zrobili, bo wydawało im się chyba (to moja opinia), że może miasto zrobi coś za nich, a oni zaoszczędzą na tym parę złotych. Tak się jednak nie stało no i chyba dopiero teraz ruszają z robotą. Jednym słowem opóźnienie powstało z winy SM "1" jak sie można domyślać (pomijam fakt, że pierwotnie domy miały być oddane w czerwcu ale 2009r. ). Pozdrawiam, Brylantowy Al Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltaco 09.08.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Brylantowy Al,napisalem wiadomosc na Twoja prywatna skrzynke.Bylbym wdzieczny za odpowiedz.Pozdrawiam.Eltaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory Homeless 10.08.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Brylantowy Al jak mozna sie z Toba skontaktowac? Mozesz podac jakiegos emaila? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 10.08.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Poproszę o wiadomości na pocztę wewnętrzną forum. Pozdrawiam, Brylantowy Al Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedynkaSM 11.08.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Szanowny panie Al.... (Brylantowy Al), po mojej wczorajszej rozmowie z pana żoną i panem, usunięta została z pana wpisu "sprawdzona informacja" dotycząca przeciagania przez Zarząd SM, terminu zakończenia budowy, gdyż pobieramy wynagrodzenie za jej nadzorowanie. Podobnie jak we wczorajszej rozmowie z państwem, zaprzeczam że pobieramy jakiekolwiek dodatkowe wynagrodzenie z tytułu prowadzenia inwestycji. Wpis o którym mowa wyżej, potraktowałem jako oszczerstwo, które niesie za sobą określone skutki prawne (pan jako radca prawny powinien o tym najlepiej wiedzieć). Nie zgadzam się z panem, że konwencja prowadzenia dyskusji na forum nie pozwala na podpisywanie się imieniem i nawzwiskiem a tylko nikiem. W sytacji gdy rozmawia się o sprawach dotyczących budowy, posługiwanie się nikiem jest ok. Kiedy personalnie atakuje i szkaluje się konkretną osobę, podpiswanie się nikiem nie jest utrzymywaniem konwencji ani powrotem do PRL-u.Janusz Lipowski Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez JedynkaSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 11.08.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam, A Pan J.L. dalej w myśl zasady: rozmawiać o wszystkim tylko nie o kanalizacji, ogromówce, drzwiach wejściowych i paru(dziesięciu) innych istotnych sprawach z których część również wiąże się z, jak to Pan ujął "określonymi skutkami prawnymi" (pomijam tu Pana personalne dywagacje co do mojej skromnej osoby, które również wiążą się z takowymi skutkami). Być może Panu odpowiada poruszanie tematów zastępczych ale apeluję: do rzeczy ! A może zgodnie z podpisem symony3: "koniec gadania, czas do roboty." Z innej beczki: nie chcę się bawić w "wujka - dobrą radę" ale uważam, że dla każdego kto kupił domek lepiej jest gdy: - zawrze z SM "1" umowę ostateczną przeniesienia własności (akt notarialny) - dokona przeniesienia pozwolenia na budowę - zaangażuje własnego kierownika budowy. Oczywiście jest to tylko moja opinia i wiąże się ona z pewnymi minusami (koszty, czas) ale taki stan rzeczy daje też pewne plusy: - zmianie ulegają strony procesu inwestycyjnego (budowlanego) tj. np. SM "1" z Inwestora staje się Waszym wykonawcą - to Wasz kierownik budowy wskazuje SM "1" jako wykonawcy robót budowlanych ewentualne usterki, sposoby wykonania prac itp. kwestie (z tego co się orientuję aczkolwiek zastrzegam, że moja wiedza na ten temat nie jest jakoś szczegolnie pogłębiona, Wasz kierownik może np. wpisem do budowy informować SM "1" o potrzebach naprawy poszczególnych wad czy zmianach w robotach budowlanych). Przy zawieraniu umowy w formie aktu warto przede wszystkim zadbać o zapis regulujący kwestię kar umowych z tytułu opóźnienia w budowie. Z tego co jest mi wiadomo tj. z własnego przykładu oraz od kilku innych osób, SM "1" domaga się umieszczenia w nim zapisu o zrzeczeniu się wszelkich roszczeń związanych z nieruchomością. W praktyce dotyczy to właśnie owych kar umownych. Ja niestety z uwagi na fakt, że posiadam kredyt i ubezpieczenie kredytu płacone było do czasu wpisu hipoteki na nieruchomości podpisałem takie zrzeczenie się tych roszczeń (po części też dla tzw. świętego spokoju). Oczywiście można dyskutować o uchyleniu się od skutków prawnych takiego oświadczenia (już po fakcie podpisania) ale jest to odrębny temat i lepiej jest zapisu takiego nie akceptować. Co do samych kar umownych: nie są one za wysokie, to pewnie widzi każdy ale z uwagi na już ponad roczny okres opóźnienia (z tego co się orientuję pierwotny termin zakończenia budowy był na 30 czerwca 2009r. u wielu osób) stanowią one i tak całkiem przyzwoitą kwotę. Dodać prz tym należy, że zapisy umowne ograniczające łączną wysokość kar umownych do 5 % oraz przesuwające termin ich liczenia o kilkadziesiąt dni od terminu opóźnienia to moim zdaniem wręcz klasyczne przykłady tzw. niedozwolonych klauzul umownych (abuzywnych). Klauzule takie są usuwalne w drodze postępowania przed sądem. W konsekwencji kary umowne mogą być wyższe niż te wynikające wprost z zapisów umów. Z tych względów warto się zastanowić nad naliczeniem kar umownych - w moim przypadku byłoby to ok. 1200 zł miesięcznie. Powyższe kwestie przedstawiłem w dość dużym skrócie, więc w razie potrzeby proszę o dodatkowe pytania, a w miarę swych skromnych możliwości czasowych i "wiedzowych" postaram się udzielić odpowiedzi (w końcu co poniektórzy tak mnie gorąco zachęcają ). Pozdrawiam, Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltaco 11.08.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Drogi Panie Lipowski,chyba Pan zapomniał,że występuje Pan jako przedstawiciel SM 1,i wszelkie pretensje jak i uwagi kierowane są do tej "instytucji",więc nierozumiem dlaczego odbiera to Pan tak osbiście? To tak nieprofesjonalne! A jeżeli nie jest Pan w stanie podołać zadaniu to może lepiej przekazać "pałeczkę" komuś kompetentnemu.Przesylam Pana na stronę SM 1 gdzie widnieje Pan jako jedyny przedstawiciel do sprawy pt." Osiedle brylantowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibretti 11.08.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Po tym forum widać, że, zdaje się, tylko kilku osobom naprawdę zależy na przyzwoicie wykonanej chałupie (Brylantowy Al, Eltaco, Przecinek, Gregory Homeless, Symony3, LinaSol) - pozostali albo mają to w nosie, albo siedzą cicho licząc, że za nich ta garstka osób coś załatwi. Wszystkim nam życzę dużej cierpliwości i wytrwałości w egzekwowaniu swoich praw wobec SM1. ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedynkaSM 12.08.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Drogi Panie/Pani Eltaco, jeżeli dla Pana/Pani, ewidentne kłamstawa pod moim adresem, nie są powodem do stanowczej reakcji, to gratuluję zasad którymi kieruje się Pan/Pani w życiu.Pozdrawiam.J. Lipowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedynkaSM 12.08.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam,Otrzymaliśmy z Zarządu Geodezji, pismo dotyczące numeracji porządkowej dla ulic Agatowej i Brylantowej. W biurze Spółdzielni dostępne są potwierdzone kopie wspomnianego pisma. Prowizoryczny numer domu/ Działka nr/ Ulica/ Docelowy numer domu39 14/1, AM-12 Agatowa 840 14/2, AM-12 Agatowa 1041 14/3, AM-12 Agatowa 1243 14/4, AM-12 Agatowa 1443 14/5, AM-12 Agatowa 1644 14/6, AM-12 Agatowa 1845 14/7, AM-12 Agatowa 2046 14/8, AM-12 Agatowa 2247 14/9, AM-12 Agatowa 2448 14/10, AM-12 Agatowa 2649 14/11 , AM-12 Agatowa 2850 14/12, AM-12 Agatowa 3051 14/13, AM-12 Agatowa 3252 14/14, AM-12 Agatowa 3453 14/16, AM-12 Agatowa 3654 14/17, AM-12 Agatowa 3855 14/18, AM-12 Agatowa 4056 14/19, AM-12 Agatowa 4257 14/20, AM-12 Agatowa 4458 14/22, AM-12 Agatowa 4659 14/23, AM-12 Agatowa 4860 14/24, AM-12 Agatowa 5061 14/25, AM-12 Agatowa 5238 14/48, AM-12 Agatowa 737 14/47, AM-12 Agatowa 936 14/44, AM-12 Agatowa 1135 14/43, AM-12 Agatowa 1334 14/42, AM-12 Agatowa 1533 14/41, AM-12 Agatowa 1732 14/40, AM-12 Agatowa 1931 14/39, AM-12 Agatowa 2130 14/38, AM-12 Agatowa 2329 14/37, AM-12 Agatowa 2528 14/36, AM-12 Agatowa 2727 14/35, AM-12 Agatowa 2926 14/34, AM-12 Agatowa 3125 14/33, AM-12 Agatowa 3324 14/32, AM-12 Agatowa 3523 14/31, AM-12 Agatowa 3722 14/30, AM-12 Agatowa 3921 14/29, AM-12 Agatowa 4120 14/28, AM-12 Agatowa 4319 14/27, AM-12 Agatowa 4518 14/69, AM-12 Agatowa 47 1 14/49, AM-12 Brylantowa 312 14/50, AM-12 Brylantowa 333 14/51, AM-12 Brylantowa 354 14/52, AM-12 Brylantowa 375 14/53, AM-12 Brylantowa 396 14/57, AM-12 Brylantowa 437 14/58, AM-12 Brylantowa 458 14/59, AM-12 Brylantowa 479 14/60, AM-12 Brylantowa 4910 14/61, AM-12 Brylantowa 5111 14/62, AM-12 Brylantowa 5312 14/63, AM-12 Brylantowa 5513 14/64, AM-12 Brylantowa 5714 14/65, AM-12 Brylantowa 5915 14/66, AM-12 Brylantowa 6116 14/67, AM-12 Brylantowa 6317 14/68, AM-12 Brylantowa 65 Pozdrawiam.Janusz Lipowski Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez JedynkaSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts