JedynkaSM 12.08.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam,Proszę właścicli wymienionych poniżej działek o podpisanie w biurze Spółdzielni "Zgłoszeń zmian do ewidencji gruntów i budynków"Prowizoryczny numer domu / Działka nr 41 14/3, AM-1244 14/6, AM-1247 14/9, AM-1248 14/10, AM-1253 14/16, AM-1255 14/18, AM-1258 14/22, AM-1237 14/47, AM-1235 14/43, AM-1234 14/42, AM-1233 14/41, AM-1232 14/40, AM-1228 14/36, AM-1227 14/35, AM-1223 14/31, AM-1221 14/29, AM-12 1 14/49, AM-1211 14/62, AM-1212 14/63, AM-1213 14/64, AM-12 Pozdrawiam.Janusz Lipowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysliciel 12.08.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam Forumowiczów i Calibreti Sądzę że nie jest tak źle i większości osób zależy na zamieszkaniu w solidnie wykonanych domach wraz z otaczjącą je właściwą infrastrukturą. Jeśli nie wszyscy są tutaj to być może wystarczy się spotkać i powiedzieć wszystkim właścicielom że tu jest nasze forum. W sprawie reprezentanta spółdzielni zauważyłem jego niechęć do udzielania odpowiedzi na jakiekolwiek problematyczne pytania, nawet te oczywiste. Zauważyłem natomiast, w kwesti zamiany domów, Pan ten jest bardzo szybki do 'pomocy' i dokonał dwóch wpisów pod rząd. Jakie wnioski z tego płyna ? Jeden wniosek, który się nasuwa to to że dialog jest w rzeczywistości monologiem reprezentanta spółdzielni, który porusza tylko wygodne dla siebie tematy i oczekuje poklasku i podpisów. Drugi wniosek to to że jesteśmy robieni w balona . Pozdrawiamm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedynkaSM 13.08.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam,Jest to mój ostatni wpis na tym forum. We wszystkich sprawach dotyczących budowy osiedla, proszę kontaktować się ze mną pod numerem 501 162 537 lub 71 355 3 4 77, adres internetowy: [email protected] lub [email protected]. W mojej odpowiedzi na wpis pana o niku Brylantowy Al, usunąłem słowa za które przepraszam. Janusz Lipowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 13.08.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam, Niesamowite ... Ze swej strony pragnę dodać, że również przepraszam za wszelkie swoje wypowiedzi, którymi ktokolwiek (szczególnie z SM "1") poczuł się urażony, gdyż nie było to moją intencją. Miałem zamiar upublicznić własne problemy z budową głównie po to by ustrzec przed podobnymi innych oraz by uzyskać od SM "1" odpowiedzi na jakże ważne pytania. Mam nadzieję, że choć w małej części to pierwsze się udało. Smuci mnie tylko fakt, że drugi z celów nie został osiągnięty . Pozdrawiam, Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysliciel 13.08.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Do Pana Lipowskiego Ja także chciałbym przeprosić w imieniu własnym i forum, jeśli mogę. W sumie nie mam do Pana osobistych zażaleń ale do SM1 jako instytucji. Jednakże chciałbym podkreślić, że jest Pan zatrudiony przez tę instytucję i niestety instytucja ta nie wywiązuje się w sposób zadowalający ze swoich zobowiązań. Dlatego też częscią funkcji jaką Pan podjął po wiceprezesie Wódczaku i być może po samym prezesie jest naprawa zaistniałej sytuacji. Czytając Pana wpisy od początku widzę, że miał Pan dobre zamiary i zapał do pracy na nowym stanowisku ale w miare czasu i narastających problemów z winy samej SM1, które skumulowały sie przez okres tej niedokonczonej do dziś budowy, przyjął Pan inną postawę . Mam nadzieje, że przyjmie Pan moje przeprosiny i jednocześnie zmieni się sposób porozumiewania z SM1 bez omijania trudnych tematów. Jak sam Pan słusznie wspomniał kilka razy na tym forum, każdy powinien być odpowiedzialny za swoje czyny. Pozdrawiamm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 13.08.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 zgoda buduje, niezgoda rujnuje do wszystkich wyrastamy ponad średnią krajową, która kłóci się o krzyż - nas słowo przepraszam nie boli Panie Januszu, życzę Panu a przede wszystkim nam by jak najszybciej mógł Pan nas poinformować o uruchomionej kanalizacji i dostawie wody, obojętnie czy rozliczanej przez mpwik bezpośrednio czy za Waszym pośrednictwem Drugie życzenie (a mówią, że piątek 13 jest pechowy) to by mógł Pan przekazać informacje o zamknięciu postępowania wywłaszczenia działki pod drogę Czekamy na informację o odgromówce i drzwiach - rozumiem, że Pana informacja pojawi się tylko i wyłącznie w przypadku potwierdzonych informacji, ale na takie czekamy, i proszę nie podchodzić rygorystycznie do zakończenia wpisów na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltaco 14.08.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Cieszę się ,panie Januszu, że po naszej czwartkowej rozmowie telefonicznej i tym samym Pańskiej reakcji (post z przeprosinami ),nastąpiła reakcja łańcuchowa i wszyscy spuściliśmy z tonu .Licze na to,że teraz dyskusje będą merytoryczne a Pan( tak jak mi obiecał ) będzie Nas informował na bieżąco o wszelkich posunięciach związanych z budową.Pozdrawiam.Alicja R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefryt 19.08.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich Przyszłych Mieszkańców. Obserwuje Wasza budowe z okien. Szczerze Wam Wszystkim wspolczuje. Nie tylko tego, jak sa wykonane Wasze domy, choc moze to byc w perspektywie czasu uciazliwe, ale przede wszystkim tego, jak Was traktuje SM. Mam przyjaciol, ktorzy kupili dom w Krzeptowie, a tranzakcja ta ma swoj final w sadzie. Same zalozenie sprawy bylo koszmarem, a znajac srodowisko adwokackie, ktore, nie urazajac pojedynczych uczciwych przypadkom, w dzialaniu nie rozni sie od Zarzadu SM "1", przebieg procesu bedzie takze nie bedzie przyjemny. Mam nadzieje, ze szybko pokonacie wszystkie przeciwnosci i zycze Wam wytrwalosci, mimo wszystko, w dochodzeniu swoich praw. Nie dajcie sobie wcisnac Cinquecento ze znaczkiem Mercedesa. Fortes fortuna adiuvat, czyli śmiałym szczęście sprzyja.A do SM "1". Wierze, ze wkrotce rynek zweryfikuje takich nierzetelnych Developerow ja Wy, ktorzy nie szanuja swoich klientow i nie rozumieja, ze jak ktos sie umawia we wtorek o 13-tej, to to nie znacze w piatek o 17-tej. Jestescie beznadziejnie beznadziejni. Zrobie o Was serial telewizyjny. Mam juz tytul. Brylantowe Alternatywy 4. Nefryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przecinek 21.08.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Mam nadzieję, że czas i rynek zweryfikuje SM1. A dziś zgadzam się trzeba nakręcić film o SM1 i o tych co sie na budowaniu tych nieruchomości dorobili. Dziś jeźdżą po Wrocławiu marcedesami i się z śmieją!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysliciel 21.08.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Dobry wieczór, W odpowiedzi na post Pana Lipowskiego z SM Jedynka, który zarzuca mi nieprawdę, informuję, że z powodzeniem ubiegaliśmy się jako członkowie Spółdzielni o lustrację SM jedynka w Krajowej Radzie Spółdzielców w W-wie, co zbiegło się z samolustracją, o której wspomina P. Lipowski. I on bardzo dobrze o tym wie. Dysponuję pismami wysyłanymi i otrzymanymi z KRS potwierdzającymi lustrację na nasz wniosek, jak również e-mailami z Zielonej Góry, której ostatecznie lustrację zlecono. Inna sprawą jest to, jak ten cały proces przebiegał! To była pseudolustracja, którą przeprowadził lustrator z Ziel. Góry, jak się później okazało ....były pracownik Jedynki. My zaś nie byliśmy informowani ani o dacie jej rozpoczęcia, ani zakończenia, zaś potem Zarząd Spółdzielni czynił wszystko, żeby odmówić nam dostępu do protokołu lustracyjnego. Wręcz zataił jego istnienie. I gdyby nie info z KRS, nie mielibyśmy o niczym pojęcia. A za xero 76 str. protokołu Zarząd podyktował nam cenę 0,50 zł za stronę. Czy takie działanie można określić jako 'na korzyść lokatorów'? W protokole owszem możecie sobie poczytać o Osiedlu B. np. o wysokości tzw. premii inwestycyjnych, które od 2006 do dziś wypłacał sobie Zarząd i pracownicy SM. Sumy są bulwersujące! Zainteresowanym mogę też przesłać artykuł o SM jedynka, który ukazał się niedawno w gazecie Fakt pt. Prezes ściąga z nas haracz. Tylko ten brukowiec potraktował nas poważnie! A poważne instytucje nas ignorują! Alice Witam, Jeśli Pan Perdek i Pan Lipowski pobierają premie inwestycyjne, to czy zależy im na szybkim skończeniu budowy? Czy działają oni na korzyść spółdzielni czy też mają inne priorytety? Pozdrawiam, m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 22.08.2010 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Gołębie nie wiem czy wśród czytających są miłośnicy gołębi, ale ja osobiście nie lubię jak zaśmiecają mi balkon czy zna ktoś wpróbowany sposób na odstraszenie ich z dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 25.08.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam, Uprzejmie donoszę , że otrzymałem pismo zarządu SM „1” wraz z projektem pełnomocnictwa dotyczące MPWiK. Zapoznałem się też z umową SM „1” z MPWiK z 17.04.2008r. dot. odpłatnego przekazania sieci wod-kan. Nie wiem jak Was ale mnie dziwi fakt, że SM „1” oprócz pełnomocnictwa nie przedstawiła nam projektu cesji o której mowa w umowie z MPWiK. Moim zdaniem w braku takiej cesji istnieje zagrożenie, iż MPWiK nie zwróci kwot przewidzianych w tej umowie - § 9 pkt.2 zdanie 2: „W razie nie dokonania cesji praw i obowiązków o którym mowa wyżej, umowa niniejsza ulega rozwiązaniu z chwilą przeniesienia własności nieruchomości na nabywcę, a INWESTOR zrzeka się wszelkich roszczeń wynikających z niniejszej umowy, w tym roszczeń o zwrot poczynionych do chwili zbycia nieruchomości nakładów na budowę sieci”. Pytanie czy i jakie nakłady zostały na budowę sieci dokonane „do chwili zbycia nieruchomości” – chwile te są przecież różne dla każdego z nas, i co z nakładami poczynionymi po tych „chwilach” np. obecnie. Wydaje się też, że w sytuacji, gdy nabyliśmy już udziały w nieruchomości na której będą w/w sieci i zapłaciliśmy za tych sieci wykonanie to zwrot kwot wynikających z rozliczenia z MPWiK powinien nastąpić na naszą rzecz (oczywiście proporcjonalnie do udziałów w nieruchomości). Dobrze byłoby kwestie rozliczenia z MPWiK określić w tej cesji i doprecyzować, że zwrot ma nastąpić na rzecz każdego ze współwłaścicieli nieruchomości. Moje wątpliwości budzi też zakres pełnomocnictwa w tym w szczególności fragment § 2 pkt.2: „składania wszelkich oświadczeń woli i wiedzy oraz dokonywania wszelkich innych czynności według uznania ustanowionego pełnomocnika, podpisywania wszelkich umów”, gdyż potencjalnie otwiera to furtkę SM „1” do takiej zmiany umowy z MPWiK której skutkiem może być utrata możliwości zwrotu nakładów na sieci na naszą rzecz. Kwoty niby nie duże, bo w skali całego Osiedla Brylantowego jakieś 130.000 PLN netto ale zawsze – można za to np. zrobić kawałek ul. Brylantowej, plac zabaw lub odgromówkę a w ostateczności nawet jedną wielką „parapetówkę” Napiszę chyba o swych wątpliwościach do SM „1” i zobaczymy, co odpowiedzą, bo swoją obecność na tym forum chyba już „wygasili”. Pozdrawiam, Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 25.08.2010 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 jak widze watpliwości masz sporoczy zasadnych czy nie nie wiem bo nie znam się na tym - ja już podpisałem pełnomocnictwo - i jak rozumiem dopóki wszyscy nie podpiszemy to mpwik nie przejmie kanalizacji i wody nie będzie - MYLĘ SIĘ? Mimo wątpliwości proszę wszystkich o rozwianie ich by nie hamowało to terminu naszych wprowadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 25.08.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam, Owszem mam wątpliwości. Jutro składam w SM "1" pismo z następującymi pytaniami: 1. Czy zgodnie z umową SM „1” z MPWiK z 17.04.2008r. dot. odpłatnego przekazania sieci wod-kan z uwagi na nabycie przez nas udziałów w w/w nieruchomości powinniśmy zawrzeć z Państwem umowę cesji praw i obowiązków dot. w/w umowy ? 2. Czy i w jakiej wysokości zostały lub zostaną poczynione nakłady na budowę sieci do chwili zbycia nieruchomości (udziałów) oraz po tej chwili ? 3. Czy z powodu nie zawarcia w/w umowy cesji MPWiK ma prawo odmówić realizacji roszczeń wynikających z w/w umowy, w tym roszczeń o zwrot poczynionych do chwili zbycia nieruchomości nakładów na budowę sieci ? 4. Czy przewidują Państwo zawarcie umowy cesji opisanej w umowie z MPWiK ? Zobaczymy co napiszą. Jednak trudno tych wątpliwości nie mieć skoro pełnomocnictwo ma dość "specyficzne" brzmienie. Jak się dobrze przyjrzeć to par. 2 pkt.2 w połączeniu z wstępem ma następujace brzmienie: " [...] udzielają pełnomocnictwa Spółdzielni Mieszkaniowej JEDYNKA z siedzibą we Wrocławiu, do [...] reprezentowania w zakresie niezbędnym do realizacji niniejszego pełnomocnictwa". Czyli pełnomocnitwo do realizacji pełnomocnictwa. Być może chodziło o realizację umowy z MPWiK ? Tak czy siak też bym chciał by uruchomienie wod-kanu nastąpiło jak najszybciej, tym bardziej, że mając "solenne" zapewnienie ze strony SM "1", że będe mógł się wprowadzić w sierpniu tego roku dokonałem sporych zmian w swych planach. M.in. wysłałem dzieciaka do szkoły na ul.Parafialnej a tu się okazuje, że we wrześniu będę przez całe miasto córkę woził do szkoły. Jak będzie wracać w środku dnia, nie mam jeszcze pojęcia. Może poproszę o szofera z SM "1" Tym niemniej uważam, że trzeba SM "1" pilnować w ich poczynaniach. Zresztą póki co mają czas, wod-kan i tak jeszcze nie zrobiony ... ostatnie info od Pana J.L. to "początek września". Pozdrawiam, Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 26.08.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 woda deszczowa czy ktoś ma wiedzę na temat jak powinna być odprowadzona woda deszczowa?? to co jest zrobione, czyli zakopane zbiorniki, kompletnie nie zdaje rezultatu po niewielkich deszczach przy moim tarasie utworzyło się spore bagno i na pewno nie da się tam stanąć bez umazania się w błocie pewnie będzie to jeden z punktów protokołu odbioru, ale warto chyba pomyśleć o tym już dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 26.08.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 woda z dobrych wieści - dzisiaj puszczałem wodę z instalacji w domu! jeszcze nie ma gdzie jej spuścić ale idzie to do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brylantowy Al 27.08.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, Co do wody deszczowej to część odprowadzana do "zbiornika" rzeczywiście ma pewne problemy z wsiąkaniem. W zeszlym tygodniu przy udziale SM "1" i Pana Składanka dokonalem odkopania swojego pojemnika. Zgodnie ze sporządzonym na tą okoliczność protokołem tym razem podpisanym przez przedstawiccieli SM "1" cyt.: "Dokonano odkrycia elementów odprowadzenia wody deszczowej z rury spustowej poza obrys tarasu w tym odkopanie elementów pochałaniających deszczówkę z tyłu budynku i stwierdzono, co następuje: skrzynka (zbiornik na wodę - rozsączający) zamontowany; potrzeba odkopać górę skrzynki i nałożyć nowy element geowłókniny; od góry skrzynki obsypano piaskiem grubości ok. 5 cm; na boku skrzynki od strony ogrodu piasku nie stwierdzono". Następnie ustaliłem, że SM "1" (Pan Składanek) odkopie skrzynkę i obsypie ją piaskiem, co podobno ma ułatwić wsiąkanie wody z pojemnika. Obecna ziemia, podobno "tłusta" nie przepuszcza bowiem wody z pojemnika, widać to było w trakcie odkopywania - w momencie, gdy pierwsza łopata dotarła do boku pojemnika dosłownie zaczęło z niego chlustać wodą. Jednym słowem - woda jest, szkoda tylko, że nie w kanalizcji Pozdrawiam, Brylantowy Al Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez Brylantowy Al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 27.08.2010 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Brylantowy AI dzięki za informacje informacja dla Pana Janusza mam nadzieję, że takie działania zastosowane zostaną wszędzie a nie tylko w pojedynczym przypadku a co kanalizacji jestem dobrej myśli - skoro jest woda w kranie to mpwik pewnie liczy się i z tym, że gdzieś tą wodę trzeba spuścić a niekoniecznie wylać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy Sąsiad 01.09.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam sąsiadów! Prace budowlane „1” to temat długi, ale chce się zająć (wreszcie) wnętrzem. Czy macie jakieś doświadczenie i moglibyście kogoś polecić? Poszukuję kogoś, kto zrobi mi projekt wnętrz, ale od razu zaznaczam! Nie zależy mi na osobie po 2 – miesięcznym kursie, licencjacie albo czymś podobnym, kto nazywa siebie architektem wnętrz. Mam niedobre doświadczenia i to pomyłka. Poszukuje Architekta po Politechnice z doświadczeniem, który poukłada mi pomieszczenia, podpowie, co zrobić żeby było cicho w domu, zleci projekt instalacji a na koniec zrobi projekt wnętrz żeby było ładnie:) Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondol23 02.09.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 DO NOWY SĄSIAD. Witaj sąsiedzie ( witam się też z pozostałymi nowymi sąsiadami gdyż jest to mój pierwszy wpis na forum) Co do projektu to mogę Ci polecić jedną firmę ( 3 dziewczyny po studiach aranżacji wnętrz i architekturze), która wykonuje mi projekt od A do Z. Fakt, że na początku nasza współpraca nie była taka jak sobie wyobrażałem ale po kilku poważniejszych rozmowach jest tak jak być powinno.Ogólnie projekty nie są tanie (dobry interes - tak na marginesie) ale po negocjacjach doszliśmy do ceny która zadowala obie strony.Projekt obejmuje wszystko od elektryki zaczynając ( rozmieszczenia oświetlenia, gniazdek, etc.) poprzez inst. wodną, gazową, ścianki działowe, dobór materiałów, wycenę, wizualizacje i kończąc na doborze koloru włączników do lamp, kafelek, podłóg itd.( jednym słowem wszystko- dostajesz listę sklepów gdzie co kupić - oczywiście zaprzyjaźnionych z biurem arch. - wiadomo każdy musi zarobić, ale jak masz troszkę czasu sam możesz poszukać ale z własnego doświadczenia i straconego czasu wiem, że różnica jest minimalna). Gdybyś miał jakieś pytania to pisz na:[email protected] Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Brylantowej i AgatowejMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts