Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRYLANTOWA WROCŁAW

symony3

Recommended Posts

witam

co do ścianek

12 zł to cena minimalna jaką dostałem za postawienie ścianek (taka wpłynęła najniższa oferta) ale to oczywiście tyczy się robocizny a nie materiału - materiał dowolny http://www.szukajfachowca.pl/zlecenia/budowlane/murarstwo/scianki-dzialowe-4740

wstawiłem też zlecenie (na szukajfachowca.pl) i najniższa oferta to 3.500 (robocizna) - http://www.szukajfachowca.pl/zlecenia/budowlane/inne/sufit-5066

co do terminów - rozmawiając na miejscu i patrząc na postęp prac to wrzesień jest realny ale z dojazdem do domu będzie jeden kłopot bo droga będzie jednopasmowa + ewentualnie po chodniku przy domkach S1 - dalej niezałatwiona sprawa wywłaszczenia właściciela sąsiedniej działki

"Ciekawe czy SM1 liczy się z tym, że jak będą się opóźniać z oddaniem to będziemy występować o kary..."

poczytałem sobie tę naszą starą umowę na wybudowanie domu - to przecież 2007 rok! i doczytałem, że kary czyli odsetki i owszem ale dopiero naliczane od 1 kwietnia bo pierwsze 90 dni opóźnienia nie powodują naliczania kar i to pewnie zapas na ewentualność opóźnienia skończenia prac przy kanalizacji bo dopiero wtedy mogą z nami podpisać umowy końcowe

ale mam nadzieję, że we wrześniu będzie można rozpocząć prace w środku

Mam pytanie

czy jesteście już po wyborach co do ogrzewania?

ja pewnie pójdę w kocioł dwufunkcyjny kondensacyjny ale nie wiem czy łączyć to z DGP i czy warto robić tak naprawdę rekuperator no i czy ogrzewanie podłogowe dawać w cały domu czy tylko na dole (planuję dół częściowo w gresie a częściowo w deskach a na górze panele)

pozdrawiam

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja pisemka jeszcze nie odebrałem, ale rozmawiałem ostatnio w sm i :

termin odbioru to październik 1 ale u mnie muszą do tego czasu wstawić okna, zrobić ocieplenie i bramę garażową

dużo roboty ale jest to wykonalne

prąd niestety jeszcze nie z naszych skrzynek bo elektrownia ślimazarnie podpina kolejne - jak widziałem w piątek dopiero 6 czy 8 sztuk ustawionych

droga - no z tym to będzie pewnie największy problem - pewnie wjazd prowizoryczny od nefrytowej bo brylantowa raz że nieskończona, a dwa że wąska u nas na osiedlu (brak poszerzenia)

a akty końcowe - termin do końca roku - i musi wtedy być już wszystko włącznie z kanalizacją

ponawiam pytanie

czy macie już rozpracowane ogrzewanie?

ja mniej więcej wiem gdzie chcem podłogowe a gdzie grzejniki ale nie mogę zdecydować się na kocioł - raczej kondensacyjny ale... jakiej mocy i jakiego producenta?

mój wstępny wybór to kocioł kondensacyjny ze zbiornikiem 150 l junkersa

http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapurmodul_1/cerapurmodul_2.aspx

z ew możliwością w przyszłości podpięcia solarki

cena na teraz dostępna to około 13 tys - drogo! ale mam wrażenie że warto

założenie, że w domu robimy około 45 metrów podłogówki a reszta to grzejniki

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Chciałabym zauważyć, że SM Jedynka zaczyna niedotrzymywać terminów i to powinno wzbudzić nasze zainteresowanie. Jestem jedna z przyszłych mieszkaniek osiedla. Do dnia dzisiejszego Wykonawca nie zrealizował:montażu stolarki okiennej;elewacji z ociepleniem i malowaniem;wykończenia balkonów z posadzkami, ostatecznymi izolacjami i końcowym montażem balustrad;

wykończenia okapu i szczytu przy krawędziach dachu;wykończenia cokołu, schodów zewnętrznych i innych detali zewnętrznych;opaski żwirowej budynku itp.Dla wyraźnego sprecyzowania faktów należy dodać, że „niesprzyjające warunki atmosferyczne w okresie zimowym” (na które powołuje się w piśmie z dnia 25.06.2009 SM „Jedynka”) nie występują już od ok. siedmiu miesięcy a w trym czasie wykonane zostało zaledwie pokrycie dachu, montaż drzwi wejściowych i wstępne prace związane z izolacją balkonów i montażem balustrad. Należy także zaznaczyć, iż „przedłużające się prace związane z doprowadzeniem do Osiedla Brylantowego sieci kanalizacyjnych, wodnych i energetycznych” w żaden sposób nie ograniczyły możliwości wykonania prac wymienionych w punkcie 3. od a. do f. Czy zatem można ufac Jedynce i w ciemno prowadzić prace wykończeniowe bez żadnych gwarancji czekokolwiek!

Słyszałam, że Jedynka ma bardzo dużo niesprzedanych na osiedlu szeregówek dlatego ma problemy finansowe i dlatego nie mogą dotrzymać terminów????

Próbuja kolejne koszty scedowac na właścicieli, poza tym po zainwestiowaniu w wykończenie jak zamierzacie egzekwować zobowiązania Jedynki? Myślę że będzie ciężko!!!!Chciałybym poznać Wasze opinię!

U mnie w szeregu jakieś 3 tygodnie temu brakowało drzwi garażowych ,balustrad,no i całej reszty wykończeniowej na zewnątrz(balustrady na schodach,kafli,tarasu).Co do warunków atmosferycznych to się zgadzam.Przez okres wiosny i lata zostalo bardzo mało zrobione,chociażby w porównaniu do innych budów które miałam okazje obserwować.Też jestem ciekawa jak to dalej pójdzie.Mam znajomych którzy kupili szeregówkę na wojnowie i odbiór robili chyba ze 4 razy bo zawsze coś było nie tak.Ktoś pisał że z ońcem roku mają podpisywać okty notarialne ale czy to będzie szło w parze z końcem wszystkich oprac.

Ciesze sie ,ze ktos podja ten temat.Okazuje sie ,ze nie ja jeden naleze do tych niezczesnikow,ktorych domy wygladaja tak jak przed rokiem.Ja w kazdym raze na jutro mam termin u mojego prawnika.Jak tylko sie czegos dowiem to chetnie podziele sie spostrzezeniami.

Ps. ale jak zauwazyliscie to SM moze zwalic wine ,np.na "sily wyzsze" (& 5 ust.5)Wiec jezeli nie pogoda to zawsze cos innego.

A tak na marginesie to ciekawe jest,ze niektore domy (wybiorczo) sa juz calkowicie gotowe a reszta jest w stanie z przed roku.

To bardzo intrygujace.Czyzby kupujacy dzielili sie na lepszych i gorszych?

I jakimi kryteriami kierowala sie SM?Dlaczego domy nie konczone sa jeden za drugim tylko wlasnie wybiorczo?

Czy ktos ma zdanie na ten temat?

Przyznam się, że mnie też niepokoi to co się dzieje na budowie. Mój dom co prawda nie wygląda tak źle, bo jest ocieplony, otynkowyny, brakuje tylko okien, bramy garażowej i oczywiście wszystkich wykończeń zewnętrznych. Denerwuje mnie to, że musimy pokrywać koszty nadzoru budowlanego co wyniesie od 250-300 zł/m-c (wg info z SM1) bo nie dość że się spóźniają to jeszcze chcą przerzucić koszty na nas. Dodatkowo jeżeli będziemy coś robić musimy ryczałtowo zaplacić za prąd też w granicach od 250-300 zł/m-c, woda podabno darmo. Nie wiem czy jak zainwestujemy jakieś pieniądze nie będzie na ciężko wyegzekwować pozostałych prac od SM1. Jutro mam znać harmonogram wykonania pozostałych prac więc zobaczymy jak będą wyglądać terminy. Waham sie czy rozpoczynac prace wykończeniowe, czy jeszcze poczekać. A jeśli chodzi o te wykończone domy, to faktycznie też zauważyłem, że coś takiego występuje (nawet bezpośrednio koło mnie), zastanawiałem się czy to nie są osoby, które podpisały umowę na wykończenie do stanu deweloperskiego z firmą budującą

• 2 weeks później...

Mnie też się nie podoba że musimy ponosić koszty związane z opóźnieniami przez SM1.Co do stanu wykończenia to u mnie choć jest już otynkowane, są okna,balustrady i dostaliśmy pismo że możemy wejść na budowę i wykańczać.nie płaciliśmy i nic nie podpisywaliśmy ws wykończenia przez dewelopera.osobiście uważam że to chora sytuacja że SM1 wykańcza dowolne domy.ciekawe co to za system mają.

A czy ktos wie kiedy SM1 ma zamiar podpisać akty notarialne i jakie koszty będą z tym związane

Witam Przyszłych Sąsiadów,

dawno tu nie zaglądałem ale widzę, że obawy są i to coraz większe i nie tylko u mnie. Jesteśmy posiadaczem, czy szczęśliwym?? połowy bliźniaka. Kupiliśmy od spółdzielni stan developerski i stąd też nasz dom jest w miarę wykończony. Ale i tak doprowadzenie do takiego stanu to kopanie się z koniem. Robią ale trzeba o wszystkim im przypominać. Szczęśliwie energetyka podpięła się już do nas ze skrzynką. Ale i tak wszyscy mamy problem z podpięciem do kanalizacji. Ponoć takowe ma nastąpić z początkiem listopada - z rozmowy z SM1. A dlaczego tak się to wszystko na budowie ciągnie? Mają jeszcze do sprzedania jeden wolnostający i kilka szeregówek a SM nie chce brać kredytu tylko finansuje inwestycję ze środków własnych. Twierdzą, że gdyby sprzedali teraz 2 domy to już by się ruszyło... żenujące uzasadnienie. Dlatego też jest robiona ta akcja przez SM1 w GW i promują się na jej łamach. Jest powołany nowy człowiek z ramienia spółdzielni, który będzie dość często na budowie. "Wygląda" całkiem sensownie i można z nim coś ustalać. Wszyscy będziemy mieli problem z terminami i z drogami dojazdowymi. O usterkach nawet nie mówię bo te będą na bank.

Z chęcią poznam opinię prawną co do terminów. W każdym razie kary będziemy mogli naliczać po 1 stycznia i tego terminu spółdzielnia będzie starała się dotrzymać. Ciekawe tylko co będzie jak przyjdzie mróz i jak poradzą sobie np z tynkami gdzie producent zaleca aby kłaść w temp powyżej 5 st C....

No nic jeżeli macie Państwo jakieś pytania to służę bo jestem na budowie z racji developerki stosunkowo często - z kaloszami za Pan brat:)))

pozdrawiam

Witam,

nasze obawy co do wywiązania się SM1 z umowy pojawiły się już dawno, ale byliśmy chyba jedynymi na forum którzy wtedy"panikowali".

Bywamy na budowie bardzo często, bo przymierzamy się do odboru szeregu do wykańczania. Patrząc na plac budowy termin 31.12.2009, który SM1 uważa za ostateczny jest NIEREALNY! Pytanie co dalej...?

Uważamy, że trzeba coś z tym zrobić, ale wyjaśnianie idywidulane zapewne niewiele da. Może razem coś wymyślimy i uda się wymóc na SM jakieś bardziej "żwawsze" działania.

Terminy w umowie rzeczywiście są dziwnie sformułowane i właściwie nie wiadomo co będzie po 31 grudnia....Aneks? Boimy się ze budowa będzie przesuwać się w nieskończoność. Można coś z tym zrobić??? Co sądzicie?