Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRYLANTOWA WROCŁAW

symony3

Recommended Posts

Witam,

Dzięki za odpowiedź, mówiąc dokladniej jestem posiadaczem bliźniaka B-1, dzisiaj konsultowałem projekt w wykonawca instalacji wod.-kan., zwrócił mi uwage na fakt, że w łazience na pietrze wystepuje brak ubikacji, jest zaprojektowana na schemacie w pomieszceniu 1/7 tzn. w małym pokoju.

Łazienka ma 8,5 m kw. więc jeżeli wstawimy tam piec ( tak jak zakłada projekt) miejsca będzie dramatycznie mało. To raczej dobrze nie swiadczy o BP ARCHITEL. Jeżeli chodzi o ,,szczęśliwy koniec naszej inwestycji'' to wydaje mi się, że SM będzie czekać z jej zakończeniem do momentu sprzedaży wszystkich domów-i to świadomie z wszystkimi konsekwencjami. Kiedy to nastąpi ? Wydaje się, że SM1 po prostu nie ma środków na dalszą realizację, budżet projektu pochodzący z dotychczasowych wplat inwestorów został moim zdaniem wyczerpany. Jest to stosunkowo łatwe do sprawdzenia, trzeba wyegzekwowac bilans SM1 po 9 miesiącach 2009 i wszystko będzie jasne.

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mysle, ze z tym piecem, ktory jest zaprojektowany to jest ok. Tam napewno jest dobrany piec, ktory mozna zamontowac gdziekolwiek np. w lazience, kuchni lub innym pomieszczeniu - nie jest on wielkich gabarytow. Teraz sa takie technologie....

Jezeli sie nie kupilo od SM Jedynka domu z wykonczeneim w stanie deweloperskim to raczej nie ma szans na zmiany projektowe wewnatrz. Umowa jest tak skonstruowana, iz placimy za skorupe, a projekt wnetrza musial byc zrobiony do pozwolenia na budowe. Jedynie co mozna - to jak sa bledy konstrukcyjne lub cos w bryle domu- to moze udalo by sie cos uzyskac.... hm....

Renato o jakich jeszcze bledach projektowych myslisz?? Moze to sie powiela w naszych domach tez?

A co myslicie jak oddadza nam domy np. 22 grudnia? Ciekawe kto to bedzie chronil? I ciekawe jaka zima bedzie, bo mzoe sie okazac, ze np. przez 2-3 miesiace nic sie nie zrobi.... Wedlug mnie grudzien to fatalny termin odbioru.

jeszcze jedno. Na osiedlu jest ok 60 domow. Ciekawe jak spoldzielnia sobie wyobraza odbor. Przeciez na odbior potrzeba troche czasu (mysle, ze z 3 godziny to napewno zejdzie - trzeba posprawdzac wszystko takze dokumentacje, pomierzyc itp). I tu sie pojawia problem. Np ustalajac, ze dziennie oddaja 2 domy ( a jest to grudzien, wiec pogoda nei sprzyja i szybko sie robi ciemno) to ostatni ludzie odbiora domy w lutym 2010. Myle sie czy nie?

A ciekawe co bedzie z poprawkami, jezeli takie wyjda... to znow nie bedzie mozna nic robic, bo trzeba bedzie czekac az SM to naprawi i tu znow sie moze przedluzyc.

I generalnie moze sie to wszystko skonczyc na wiosne - tak mi sie wydaje.

Pozdrawiam

ci do spotkania

dostałem potwierdzenie od Pana Lipowskiego, ale nie wiem czy będzie Prezes - mam nadzieję że tak

w sobotę o 10 - ja będę

jak widzę nowe pytania się nie pojawiają, więc tak jak mówiliśmy - wysyłam im te by przygotowali odpowiedź - resztę zadamy na spotkaniu

czyli

1. harmonogram prac do zakończenia budowy (ale całej budowy) z wyszczególnieniem terminów poszczególnych prac

2. kiedy kanalizacja

3. kiedy droga - mowa o łączniku do Grota

4. jak wygląda sprawa odporowadzenia deszczówki z posesji?

5. co z zagospodarowaniem terenu wokół posesji

6. Co z droga dojazdowa do domków/ wywlaszczeniem sasiedniej dzialki. Jakie terminy zakonczenia ich budowy.

7. Co z mediami typu telefon/tv.

8. Kiedy będziemy podpisywać akty notarialne

9. Kiedy będzieli mieli dostęp do własnych mediów: prąd, woda, gaz

10. Dlaczego musimy ponosić tak wysokie koszty nadzoru budowlanego przy wcześniejszym odbiorze

11. co z dociepleniem balkonów od spodu

12. czy ściana domu w składziku od strony ogródka jest docieplona? (nie widać tego)

13. JAKIE SĄ POWODY OPÓŹNIENIA BUDOWY (KONKRETNIE!)

coś jeszcze?

Witam

To spotkanie jest na tyle istotne, ze Prezes P. powinien na nim byc!!! W przeciwnym razie zapewnienia jego pracownikow nie beda wiążące. Jak możesz to wymus jutro w SM to, zeby byl prezes P.

Sytuacja jest na tyle poważna (opozniona budowa), ze Prezes powinien osobiscie byc na spotkaniu. To jest jedyna osoba, ktora jest decyzyjna i zna calość zaganienia od poczatku. Pan L. od niedawna zajmuje sie ta inwestycja i nie z nim zawieralismy umowe i nie od niego otrzymywalismy informacje prze te trzy lata.

Spotkanie jest zaplanowane od dluzszego czasu, wiec SM Jedynka i pan prezes P. powinien nas potarktowac powaznie i przybyc na spotkanie osobiscie. Tym bardziej, ze wydaje sie, iz na spotkanie wybiera sie kilkanascie osob. A jak nie przyjdzie to wszyscy powinnismy pojechac do siedziby spoldzielni, zeby spotkac sie z Prezesem.

Spotkanie na budowie powinno sie zakonczyc spisaniem protokolu i podpisaniem przez osoby obecne.

Odnosnie pkt 10. - tu powinno byc dlaczego wogole mamy ponosic jakies koszty, a nie dlaczego tak wysokie. Przeciez to nie z naszej winy jest taka, a nie inna sytuacja. Wyglada na to, ze poprzez opoznienie w oddaniu budowy wykonawca zarobi sobie dodatkowe pieniadze i wcale nie takie male. A pownien ponosic kary za opoznienia.

SM powinna takze okreslic max czas wykonania poprawek oraz co w przypadku jezeli nie wywiaza sie z tych terminow lub jesli poprawki beda wymagaly kolejnych poprawek. itd.

Pozdrawiam

Witam

rozmawiałem z panem L. mędzy innymi na temat terminów: usunięcia wszystkich, podanych przez nas, usterek oraz ostatecznego odbioru, a także wykonania infrastruktury naszego osiedla. Odn. infrastruktury usłyszałem typowe "inwestycja miasta nas opóźnia" i że najpóźniej będzie gaz - gdzieś pierwszy kwartał 2010, tak więc SM 1 wstępnie szacuje wykonanie infr. na połowę 2010. Czy też macie takie informacje ? Możecie wyjaśnić mi jedną kwestię: czy SM1 połozyła na terenie osiedla juz wszystkie rury i kable tylko etapami czekamy na "podpięcia" miasta (coś jak nasze przyłącza do budynków) czy też jeszcze czekają nas wykopy ? Bo jeśli to pierwsze to co miałoby ograniczaś SM 1 w szybkim uporaniu się z infrastr. (no chyba że kasa, a raczej jej brak). O jakość łącznika z Grota to już raczej sami będziemy musieli powalczyć. Żaden operator tel. nie jest zainteresowany naszą inwestycją - tu chyba też musimy wziąć sprawy w swoje ręce, bo na SM nie ma raczej co liczyć. I ten pośpiech w chęci podpisywania aktów not. i aneksów na niedokończone sprawy - obawiam się, że to zagrywka na ew. opóźnianie np. naprawiania usterek czy budowy wewn. drogi. Wiadomo nie od dziś, że prowizorki są najlepsze i oby nasza wewnętrzna droga nie była za niedługo i na dlugo sitem dziur i i co deszcz, rozlewiskiem błota.

Nurtuje mnie jeszcze sprawa stropu poddasza - jakoś w umowie nie mogę doczytać, że to my sami mamy go robić więc jak to jest. Na razie mam same belki i czy tak to ma być ?

W dobudówkach gospodarczych już niby ocieplają ścianę - czy ktoś potwierdza ? Spody dachów tez mają ocieplać - zobaczymy.

Witam

Mam jeszcze pytanie. Dlaczego miasto opoznia np wstawienie wszystkich okien, drzewi ,bram itp. Dlaczego nie sa wszytskie domy ocieplone i pomalowane? Nie wiem w czym tu miasto opoznia....

Nawet jak gaz bedzie pozniej to pzreciez infrastrukture mozna robic, gdzyz sa przylacza do domow, wiec nie wiem w czym proble. Wszytskie rury i przepusty sa chyba polozone, wiec to w niczym nie przeszkadza, zeby dokonczyc domy i zrobic infastrukture!!!

Raczej strop poddasza jest do zrobienia przez wlascicielu. SM ma tylko zrobic skurupe, szkieliet i zewnetrza strone domu i inf. Reszta jest do wykanczania przez nas.

Calibretti a skad taka informacja, ze spody dachow tez maja ocieplac??

Pozdrawiam

andyd: pytałem się pana L. czy będziemy mieli ocieplone balkony od spodu przez SM i otrzymałem pozytywną odpowiedź.

Patka&Pawel: chyba nie zrozumiałem - bo w sumie balkony, a precyzyjniej ich spody, mamy tylko na poziomie 1 piętra

A jeśli chodzi o strop poddasza to trzeba to wyjaśnić z SM, co dokładnie nam zostawią (w umowie nie mogę się doczytać)

cieszę się, ze tak dużo osób przyszło na ostatnie sobotnie spotkanie, no bo przecież zapewne dla większości z nas to najważniejsza inwestycja finansowa ostatnich lat. Zarząd SM 1 pewnie czyta ten wpis, więc Panowie zróbcie wszystko aby podany przez Was termin końca inwestycji na marzec 2010 był naprawdę ostateczny i aby nasza cierpliwość nie została wystawiona na ostatnią próbę.

Mi jakoś ochota nie odeszła. Czy jesteśmy usatysfakcjonowani??? Pozwólcie, że nie będę tego komentował. Poczekajmy na efekty, bo jak na tą chwilę prace na budowie wcale nie zaczęły nagle przyspieszać. Szczęśliwie pogoda jest w miarę OK ale czy to coś przyspieszy....? Obawiam się, że życie wszystko twardo zweryfikuje.

ZA TYDZIEŃ mamy dostać odpowiedź na nasze pytania, ale nie zakodowałem w jaki sposób ją otrzymamy (odpowiedź) - czy na forum ;-) czy pisemnie każdy z nas (uczestników spotkania czy właścicieli).

No i harmonogram prac - też miał być gotów w 2 tygodnie

Nie żebym był dokładny ale termin mija 21.11.

Właśnie dziś byłem na budowie (upieprzony w błocie jak zawsze ale warto było;) nie uwierzycie ....poteżny dźwig podnosił cały dach jednego z domków a potem trzej kolesie, linami wyciagli dwa metalowe słupy ze środka?!??! Podobno TPsa miała budować na nich antenę przekaźnikową na tym domku ale wycofali sie ze wszystkich inwestycji, zresztą słupy chyba i tak były źle postawione. Rozjechały im sie gdy lalii fundamenty o jakieś 0,3m

Czy coś koło tego;) nie pamiętam dokładnie ale pewnie właściel jest w temacie..;)

To tak na wesoło sąsiedzi:) Ale najgorzej, że rok temu powiedziałem teściowej, że ją na święta do nowego domu zapraszam ......!!!...... mam nadzieje, że da się wmówić, że to o Wielkanoc chodziło. A jeśli Wielka Cudowna Noc też nie wypali?!?! Nie spełni się Wielki Cud, że w 4 miesiące wszelkie zaległości i to w czasie srogiej zimy da się................ boję się myśleć co będzie!!! Chyba wyślę mamusię na Środkową i prezesi poświecą cudownymi oczami tłumacząc 4 letnią budowę i te zawzięte siły wyższe nad nią :)

Pozdrawiam wszystkich wierzących i tych wątpiących też:):)

a w szczególności zarząd SM - mam nadzieje, że nie czują się Panowie obrażeni choć z teściową nie żartuję:)

To przerazajace co mowisz! A swoja droga to kto chcialby miec antene przekaznikowa na swoim domu? Pewnie chodzi tu o jeden z nie sprzedanych domow.Ale przeciez jedna antena juz jest to po jakiego...jescze jedna i to na domu?W glowie sie nie miesci.Jestem ciekaw jakie jeszcze niespodzianki na nas czekaja?

Wracajac do tematu spotkania,myslalem,ze na pytania juz wczesniej wyslane do SM,dostaniecie odpowiedz na spotkaniu.Prezesowie mieli wystarczajaco duzo czasu,zeby sie przygotowac.A tu okazuje sie,ze odpowiedzi mozna oczekiwac dopiero za tygodzien.Chyba ktos tu nie traktuje nas i tej inwesticji powaznie.Albo znowu sie pewnie czepiam?