Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - dłuższy wąż czy wiecej gniazdek?

g_cz

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Buduję dom i jestem na etapie instalacji. Chcę odkurzacz centalny. Układ pomieszczeń jest taki, że wąż 9m i po 1 gniazdku na piętro to za mało. Co jest lepsze w późniejszym użytkowaniu - dłuższy wąż 10-11m czy po 2 gniazdka na piętro i przepinanie węża? POMÓŻCIE PROSZĘ!!!

Pozdrawiam Gosia.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Buduję dom i jestem na etapie instalacji. Chcę odkurzacz centalny. Układ pomieszczeń jest taki, że wąż 9m i po 1 gniazdku na piętro to za mało. Co jest lepsze w późniejszym użytkowaniu - dłuższy wąż 10-11m czy po 2 gniazdka na piętro i przepinanie węża?

POMÓŻCIE PROSZĘ!!!

Pozdrawiam Gosia.

Witam!

Też niedługo stanę przed takim dylematem więc postarajmy się coś ustalić!

Najczęściej spotykane są długie węże i mniej gniazd, moim zdaniem jednak wygodniej jest przepiąć niż ciągnąć 10 m węża,który cały czas się o coś zaczepia i przewraca :o

Ja jestem za tym żeby zrobić więcej gniazd i krótszy wąż !

Koszt oczywiście wyższy ale niewiele,może jednak warto ,,,

Pozdr.

Dwa gniazdka na kondygnację nie są problemem. Powiedzcie, ile razy będziecie musieli przepinać wąż z jednego gniazdka do drugiego podczas jednego sprzątania? Raz? Może czasem dwa? To w czym problem?

Wąż 11m trudno się przechowuje - nie dość, że zajmuje więcej miejsca, to jeszcze im dłuższy, tym bardziej chce się sam rozwijać ;)

Ja mam 3 gniazda plus szufelka,waz 9 m,powiem tak,ze ciaganie weza nie jest super wygodne,ale zrobilem sobie pewne udogonienie.Kupilem zestaw z gratisowym wezem do odkurzania samochodu-6-7 m waz,jeden mam na gorze,drugi na dole....Ale wole chyba ciagac za soba weza niz przepinac,poza tym,mam taki uklad w srodku,ze mniej gniazdek nie dalo sie,a musze przepinac gora dol,a na gorze pom. 2 gniazdkami...

Ja chyba bym wolała dłuższy wąż. Wprawdzie mi jedno gniazdo i 9m wąż starcza na parter (to samo na piętrze) ale dla mnie przeniesienie węża na góre i podpięcie w inne gniazdo jest upierdliwe (chyba pomyśle o kupieniu drugiego ;)), a jak bym miała tak jeszcze na tej samej kondygnacji przepinać.. :-? Nieee, zdecydowanie dłuższy wąż :)

zetka-czy aby czasem nie kupiliscie przewym iarowanego beam'a?;-)mamy te same modele...ale mnie proponowano slabsza maszyne,jednak dolozylem 100 i mam duzo mocniejsza,a tak na wypadek,gdyby z czasem rury obrosly ;-)

Ano kupiliśmy przewymiarowany i to sporo, ale ja się bałam że w tych niższych modelach będzie słaby ciąg :oops: :roll: :D

Im wiecej gniazd tym lepiej.

Co prawda odbija się to cenowo poprzez koszt dluższej instalacji oraz (ewentualnie) większej mocy jednostki centralnej.

Moi znajomi "oszczędzili" na ilości gniazd. Wytyczając rozmieszczenie gniazd posługiwali się sznurkiem biegając po budynku w stanie surowym.

Niestety, nie wzieli pod uwagę, że odkurza się nie tylko podłogi ale i kąty przy suficie (z ewentualnych pajęczyn).

Nie wzieli pod uwagę, że trzeba przewodem ominąć stół, fotele itp. Gdy ćwiczyli na sucho to sznurek był zawsze naprostowany jak stalowy pręt.

Pomny ich doświadczeń uniknąłem ich wpadki.