Piczman 16.10.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 A może ktoś poradzi gdzie można dać gniazda i ile np. tu : http://images49.fotosik.pl/20/285c6f253378de3b.jpg Chętnie posłucham rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 16.10.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Dwa w salonie - jedno przy kominku, drugie po przekątnej. Szufelka automatyczna przy wejściu i w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.10.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 No OK! A co z pokojami ? Jedno gniazdo można by dac między drzwiami dwóch pokoi ( tych po lewej stronie) i drugie w sypialni! Wtedy wyjdzie 4 gniazda dla parteru 110 m ! Spróbuje coś naszkicować i zobaczymy co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.10.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ja bym dał 2 gniazda:1 - w minikorytarzyku prowadzącym do łazienki na górze, po lewej stronie na małej ściance pomiędzy drzwiami do pomieszczenia w lewym górnym rogu i tego poniżej - tym gniazdem załatwiłbym wszystkie trzy pomieszczenia na górze rysunku, to po lewej i salon.2 - pomieszczeniu w prawym dolnym rogu (kuchnia?), na lewej bocznej ściance powyżej drzwi - tym gniazdem załatwiłbym pomieszczenie 11 (co to jest???), kuchnię, salon, wiatrołap i pomieszczenie po lewej obok wiatrołapu. I dwie szufelki:1 - w wiatrołapie - nie wiem, gdzie mają stać buty, ale dałbym albo na pionowej ściance po prawej zaraz przy wejściu, albo po lewej na poziomej ściance tuż obok drzwi2 - w kuchni - pod szafkami na dole rysunku (tam się będzie kroić chleb?) Polecam bardzo szufelki - szczególnie w wiatrołapie - super praktyczna rzecz! Natomiast nie dawałbym napewno szufelki przy kominku - ze względu na to, że popiół i sadza nie nadają się do wciągania bezpośrednio przez OC (są za drobne i przejdą przez worek) - musi być separator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.10.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Wyszło inaczej ,,, http://images38.fotosik.pl/20/b7cc3a9a4efd73c4.jpg Jedno w salonie,drugie w sypialni i trzecie między pokojami, do tego 2 szufelki, w kuchni i wiatrołapie. Centrala w kotłowni! 4 metrowy wąż wystarczy żeby dostać do każdego kąta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.10.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Wyszło inaczej ,,, http://images38.fotosik.pl/20/b7cc3a9a4efd73c4.jpg Jedno w salonie,drugie w sypialni i trzecie między pokojami, do tego 2 szufelki, w kuchni i wiatrołapie. Centrala w kotłowni! 4 metrowy wąż wystarczy żeby dostać do każdego kąta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 16.10.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Dwa w salonie - jedno przy kominku, drugie po przekątnej. Szufelka automatyczna przy wejściu i w kuchni. sorki ale co to jest szufelka automatyczna? ile kosztuje taki zestaw centralnego srednio rozbudowany, dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.10.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 I jeszcze mała uwaga:1. Te gniazda wcale nie są zbyt śliczne - dlatego unikałbym dawania ich w pomieszczeniu reprezentacyjnym, np. w salonie2. Moim zdaniem gniazda najlepiej dawać w pomieszczeniach mniej ważnych, ale zawsze niedaleko drzwi - żeby nie tracić długości przy wychodzeniu rurą z tego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.10.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Wyszło inaczej ,,, http://images38.fotosik.pl/20/b7cc3a9a4efd73c4.jpg Jedno w salonie,drugie w sypialni i trzecie między pokojami, do tego 2 szufelki, w kuchni i wiatrołapie. Centrala w kotłowni! 4 metrowy wąż wystarczy żeby dostać do każdego kąta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 16.10.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Dwa w salonie - jedno przy kominku, drugie po przekątnej. Szufelka automatyczna przy wejściu i w kuchni. sorki ale co to jest szufelka automatyczna? ile kosztuje taki zestaw centralnego srednio rozbudowany, dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 16.10.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Dwa w salonie - jedno przy kominku, drugie po przekątnej. Szufelka automatyczna przy wejściu i w kuchni. sorki ale co to jest szufelka automatyczna? ile kosztuje taki zestaw centralnego srednio rozbudowany, dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 16.10.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Dwa w salonie - jedno przy kominku, drugie po przekątnej. Szufelka automatyczna przy wejściu i w kuchni. sorki ale co to jest szufelka automatyczna? ile kosztuje taki zestaw centralnego srednio rozbudowany, dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.10.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Za dużo. Przemyśl to jeszcze.Ja mam dom piętrowy 160m2 i spoko wystarczyły 3 gniazda (2 na piętrze, jedno na parterze) i dwie szufelki.Do tego oczywiście jest gniazdo w samej obudowie jednostki centralnej (Beam) - ale tego nie liczę, bo wisi w garażu.Przy dwóch gniazdach powinieneś opędzić wszystko na spoko wężem nawet 6m. Zastanawiam się nawet, czy jakby dać 1 gniazdo na lewej ścianie salonu na środku, to czy wężem 9m nie obleciałoby się wszystkiego.Ale to już byłoby na siłę, ponadto tak na środku ściany byłoby brzydko. Tak czy inaczej, 4 gniazda to przegięcie chyba. No i pamiętaj, że OC to nie instalacja elektryczna - tutaj leci się liniami prostymi najkrótszą drogą (np. w poprzek pomieszczeń - pod wylewką) - chodzi o minimalizację ilości zakrętów czyli kolanek. W/g materiałów Beam-a, kolanko 45st daje taką samą stratę ciśnienia jak 3m rury, 90st jak 6m - a m.in. do sumarycznej długości między jednostką centralną a najdalszym gniazdem dobiera się moc jednostki centralnej.Czyli takie zawijasy kosztują konkretną kasę, bo musisz wziąć jednostkę centralną o oczko czy dwa większą - czyli min. paręset zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 16.10.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 sorry za ten bajzel powyzej, mialem problem z kompem albo ze strona muratora(brak potwierdzenia wyslania postu) , ale pytanie jest aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.10.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Forum się kaszani - u mnie też wysyłanie trwa minutami... Szufelka: http://www.odkurzaczecentralne.pl/index.php?pid=32 i tu: http://www.beam.com.pl/elementy_instalacji/szufelki_automatyczneTutaj też coś na ten temat znajdziesz (są zdjęcia): http://www.husky.pl/instalacja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 16.10.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 dzieki Bigbeat, wszystko wyglada super o ile bedzie dzialać, jak umrze przenosny odkurzacz to kupuje nowy, a tutaj...wole nie myśleć, szczegolnie chodzi mi o to co sie dzieje w rurach do ktorych w zasadzie nie ma dostepu i jak za 10 lat walnie mi jakies gniazdo, to czy nowe bedzie pasowalo do systemu sprzed lat i dziesiatki podobnych pytan, nowoczesne przenosne odkurzacze sa coraz cichsze i wygodniejsze (lekkie, "ruchliwe", gniazdo zamontowane u góry-mozna wygodnie chodzic dookola)a poza tym troche gimnastyki wyjdzie tylko na zdrowie, jak dla mnie to za mocno "zbajerzone" to jest, chociaz przyznam, ze ten pomysl z szufelka jest niezly , moze jest ktos, kto ma to juz pare lat i moglby podzielic sie wiedza praktyczna, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.10.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ja używam ponad 2 lata.Zapomniałem już, jak wygląda odkurzacz tradycyjny - w życiu bym się nie zamienił. A co do "zalegania" syfu w rurach, do których nie masz dostępu: w odróżnieniu od zwykłego odkurzacza, w tych rurach powietrze zasuwa z prędkością kilkudziesięciu km/h. Nie ma szans, żeby coś w rurze zostało, chyba że:1 - wciągniesz wodę - czego nie wolno i już (tak jak nie wolno używać suszarki w wannie)2 - masz źle wykonaną instalację (ostre zmiany kierunku, fragmenty ułożone "pod górę", niedbałe/nieprawidłowe klejenie, powodujące powstanie karbów kleju wewnątrz rur) I żebym nie został źle zrozumiany:1. nie zajmuję się zawodowo niczym, co ma związek z odkurzaczami - także centralnymi, więc wcale mi nie zależy na tym, żeby Cię do czegoś namawiać czy przekonywać2. całą instalację i montaż jednostki centralnej zrobiłem sobie sam - po przestudiowaniu materiałów i instrukcji dostępnych w necie (m.in. na stronach Beam i Husky) I już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 16.10.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 ...I żebym nie został źle zrozumiany... hehe, nawet przez chwile o tym nie pomyslalem, nie ma to jak samemu dla siebie montowac, duzo czasu na to poswieciles? mozna wiedziec jaki masz system i ile gniazd? ps. tez buduje z Atrium gl305a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.10.2008 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Pisałem wcześniej jednostka centralna Beam 5250 w garażu (1 gniazdo fabrycznie w jej obudowie - przydaje się do odkurzania samochodu) 1 gniazdo (korytarz) i 2 szufelki (wiatrołap i kuchnia) na parterze 2 gniazda na piętrze (korytarz i pokój nad garażem) Materiały z netu zbierałem i czytałem 2 dni. Projekt zrobiłem w 3 godziny. Instalację robiłem przez weekend (sobota/niedziela) - tak długo tylko dla tego, że jestem pedantem i maiło być nie tylko dobrze, ale miało mi się też podobać Montaz jednostki centralnej, wraz z "gimnastyką" (źle umieściłem wyrzut na zewnątrz domu i musiałem nieco się nakombinować - gdybym miał wcześniejsze doświadczenie, to bym to inaczej zaplanował na etapie kładzenia instalacji i problemu by nie było) - 3 godziny No i na koniec: radocha - nieustająca A na początku strasznie było mi szkoda na to kasy, tylko żona naciskała Teraz wiem, że w tym jednym konkretnym przypadku miała rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 17.10.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 A co sądzicie , żeby zamiast szufelki z kuchni dać pod zlewem taki rozciągalny wąż w gniazdem ? nie łatwiej i szybciej niż wyciąganie miotły i zmiatanie do szufelki ? Ceny wyjdzie nawet chyba niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts