mikolayi 23.10.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 kwalifikacji inwestycji dokonuje się przed wydaniem DŚ - zatem moim zdaniem właściwym organem do wydania tej decyzji jest organ wydajacy DŚ. Organ wydający BP nie ma nic do tego. Jeśli w opiesie projektu jest napisane ze nie wymaga to organ przyjmuje że nie wymaga wiem do czego zmierzasz. Jesli nasz inwestor napisze że nie wymaga, to starostwo nie będzie się czepiać czy tak ? ta dywagacja pod warunkiem że doprze zrozumiałem zapytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 23.10.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 zmienię kolejność wypowiedzi ... wiem do czego zmierzasz. Jesli nasz inwestor napisze że nie wymaga, to starostwo nie będzie się czepiać czy tak ? Nieprawda. nie do tego zmierzałem Moim zadanie, starostwo tak czy siak powinno to sprawdzić, a zmierzam do ustalenia, na podstawie czego możnaby wystąpić o opinie i do kogo. kwalifikacji inwestycji dokonuje się przed wydaniem DŚ - zatem moim zdaniem właściwym organem do wydania tej decyzji jest organ wydajacy DŚ. Kwalifikacji wcale nie będzie dokonywał organ wydający decyzję (choć można by próbować tak przyjmować). Czemu?? Ponieważ organ wydający decyzję bazuje również w trakcie postępowania na opiniach organu ochrony środowiska oraz inspekcji sanitarnej. Organ wydający BP nie ma nic do tego. Jeśli w opiesie projektu jest napisane ze nie wymaga to organ przyjmuje że nie wymaga Z tym akurat się nie zgodzę. Organ PB sprawdza czy dokumentacja jest pełna, wiec sprawdza również czy jest dołączona decyzja środowiskowa. Jeżeli jej nie ma a organ uzna na podstawie opisu, że jest to przedsięwzięcie mogące (itd) powinien zawiesić postępowania do momentu uzyskania przez inwestora wymaganej decyzji. Późniejsze tłumaczenie, że projektant napisał to czy tamto nie będzie miało żadnego znaczenia. To organowi dostanie się że nie dopilnował czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.10.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 żeby nie tworzyć ogromnych wypowiedzi w wątku ad1) ba, starostwo ma nawet obowiazek sprawdzić art 35.1 ust 1) - ale tylko zgodnosć projektu budowlanego - zatem zapis w projekcie, ze nie wymaga decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgodnie z (D.U. 2007 nr 158 poz. 1105) w praktyce zamyka dalszą analizę w urzędzie - odpowiedzialnosc bierze projektant ad2) opinię (kwalifikację) w praktyce wydaje organ kompetentny w sprawie wydania DŚ. Nie wnikam czy swoją opinię konsultują zwracając sie do WOS i Sanepid. Acz oczywiscie nie wykluczam, że może mnie odesłać nawet do ministra - w mojej praktyce nie zostałem jeszcze nigdzie odesłany ani razu. ad3) - patrz ad1) wybacz, ale urzędnik w wydziale budownictwa raczej nie jest kompetentny w sprawach ochrony środowiska. Oczywiscie brak zakwalifikowania inwestycji w projekcie przez projektanta u czujnego urzędnika powinien wywołać reakcję. Ale późniejsze tłumaczenie ze projektant coś napisał a urzędnik zinterpretował inaczej raczej pozbawi pracy projektanta a nie urzędnika. A na jakiej podstawie urzędnik przed wydaniem decyzji BP ma zakwalifikować czy podmiotowa inwestycja wymaga DŚ czy nie wymaga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 23.10.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 żeby nie tworzyć ogromnych wypowiedzi w wątku i tak nam się stworzył, ale: ad1) za błędnie wydaną decyzję (bez wymaganych dokumentów) odpowie urzędnik, a nie projektant (art 32 ust. 1 pkt 1 PB wymusza na urzędnik dopilnowanie tego). ad2) i dlatego takiej opinii nie powinien wydać, ponieważ postępowanie w sprawie ooś określa dokładnie co jest w jego trakcie wydawane i co kto opiniuje. A ciebie nigdzie nie mogą odsyłać po opinii, bo to urząd przeprowadza opiniowanie w trakcie postępowania. ad3) urzędnik w wydziale budownictwa nie musi być kompetentny w sprawach ochrony środowiska. Wystarczy że ma przed sobą rozporządzenie w sprawie przedsięwzięcie, w razie czego posiłkować się pomocą ludzi z działu ochrony środowiska. I kwalifikacje ustali właśnie na podstawie opisu technologicznego dołączonego do projektu. Późniejsze tłumaczenie że projektant coś napisał a urzędnik tego nie dopilnował nie będzie żadną "obroną" przed pracodawcą urzędnika. A na jakiej podstawie urzędnik przed wydaniem decyzji BP ma zakwalifikować czy podmiotowa inwestycja wymaga DŚ czy nie wymaga ? Patrz początek ad3 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.10.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 no i zgadzamy się i jednocześnie nie zgadzamy. Jestem też pewnien, że żaden z nas pola nie ustąpi zrobił się spory off i nie ma zasadniczej odpowiedzi na pytanie kto ma jednoznacznie stwierdzić, czy stacja wymiany opon wymaga sporządzenia raportu odpowiedź na to pytanie jest kluczowa i każdy z nas ma swoje stanowisko. Proponuję naszemu autorowi wątku drogę rozwiazania wybrać samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ek1977 26.10.2008 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Mam doczynienia z profesjonalistami. Sam nie jestem w tej dziedzinie, więc pytam. Rozumię, że decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach na realizację przedsięwzięcia uwzględnia głównie: wymagania dotyczące ochrony środowiska do uwzględnienia w projekcie budowlanym, ochronę wód, zagospodarownie odpadów. Czy dla takiej inwestycji jak moja decyja może być negatywna? Jaką pełni funkcję w procesie uzyskania pozwolenia na budowę? Czy można ją potraktować jako jeden z etapów? Jakie niesie ze sobą skutki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 26.10.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Mam doczynienia z profesjonalistami. Sam nie jestem w tej dziedzinie, więc pytam. 1) Czy dla takiej inwestycji jak moja decyja może być negatywna? 2) Jaką pełni funkcję w procesie uzyskania pozwolenia na budowę? Czy można ją potraktować jako jeden z etapów? 3) Jakie niesie ze sobą skutki? ad1. tak ad2. w przypadku zakwalifikowania inwestycji do mogących znacząco... tak ad3. jeśli jet pozytywna - można wystąpić o BP, jeśli jest negatywna - nie można CO do skutków sam pytanie jest bardzo szerokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ek1977 26.10.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Jakie czynniki mogą wpłynąć na negatywną decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 28.10.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Jakie czynniki mogą wpłynąć na negatywną decyzję? Znaczący wpływ na tereny przyległe, emisja wykraczająca poza granice działki niemożliwa od ograniczenia, inwestycja realizowana na terenach podlegających ochronie - pełen wachlarz jest jeszcze dłuższy. Nadal nie napisałeś co dokładnie ma być robione w ramach "planowanego serwisu opon". Jakie jest potencjalne oddziaływania na poszczególne części środowiska?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ek1977 28.10.2008 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 W serwisie opon planuję:- usługę - wymiana ogumienia kół (samochody osobowe, busy, ciągniki rolnicze),,- sprzedaż opon nowych i używanych (samochody osobowe, busy, ciągniki rolnicze). Planowane 2 - 4 stanowiska. Planowana powierzchnia usługi ok 230 m2. tak na początek Działka z wjazdem z drogi krajowej. Teren nie podlegający ochronie środowiska (park, Natura 2000). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 29.10.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 W serwisie opon planuję: - usługę - wymiana ogumienia kół (samochody osobowe, busy, ciągniki rolnicze),, - sprzedaż opon nowych i używanych (samochody osobowe, busy, ciągniki rolnicze). Planowane 2 - 4 stanowiska. Planowana powierzchnia usługi ok 230 m2. tak na początek Działka z wjazdem z drogi krajowej. Teren nie podlegający ochronie środowiska (park, Natura 2000). czyli podtrzymuję swoje zdanie że nie jest to inwestycja którą można zaliczyć pod szerokie określenie stacji obsługi pojazdów. Potencjalne oddziaływanie to hałas i emisja do powietrza wynikające z ruchu samochodowego - jeżeli jest wjazd z drogi krajowej to zapewne ruch i tak jest spory, więc będzie stanowił poziom tła nie większy niż emisja na terenie zakładu. Poza tym?? Większego hałasu nie ma (no, może sprężarka do powietrza). Przy lekkim wyciszenie ścian zabudowań brak oddziaływania na etapie eksploatacji. Czyli nadal ci zostaje wybór przedstawiony powyżej. Iść ścieżką bez decyzji środowiskowej i czekać czy ktoś będzie próbował coś zarzucić. Ścieżka druga - wystąpić o decyzję środowiskową (lub o opinię czy taka decyzja jest potrzebna). W międzyczasie upatrzyłem ścieżkę trzecią. Trzeba wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy - z tego co zauważyłem część gmin pisze w swojej decyzji czy inwestycja wymaga decyzji środowiskowej czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 29.10.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 no zobacz Łukasz wyjatkowo zgadzam się z zaproponowanym przez Ciebie tokiem postępowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 29.10.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 no zobacz Łukasz wyjatkowo zgadzam się z zaproponowanym przez Ciebie tokiem postępowania Którym?? pierwszym, drugim czy trzecim ?? Słuchaj, może nie tak wyjątkowo - już kilka razy się z czym zgodziliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 29.10.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 no zobacz Łukasz wyjatkowo zgadzam się z zaproponowanym przez Ciebie tokiem postępowania Którym?? pierwszym, drugim czy trzecim ?? Słuchaj, może nie tak wyjątkowo - już kilka razy się z czym zgodziliśmy No jasne, ze z trzecim na temat poprzednich już dyskutowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ek1977 03.11.2008 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ek1977 19.02.2009 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 WITAM PO DŁUGIEJ PRZERWIEWłaśnie dziś odebrałem warunki zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie serwisu opon. Obszar na którym położona jest działka zakwalifikowano jako teren rozproszonej zabudowy jednorodzinnej i usług. W poniedziałek składam wniosek o decyzję środowiskową (i ruszam do projektanta). W Internecie poszukałem informacji nt. decyzji środowiskowych dotyczących serwisu opon i w każdym przypadku odstępują od sporządzania raportu. Jestem dobrej myśli. Do usłyszenia. A może jeszcze kilka rad na dobry początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts