Wstep Bronislaw 13.10.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Czy orientujecie się moze czy moge postawic mur (pełny, ceglany) pomiędzy działką moją a sąsiada?Nie chodzi tu o jakiś wielki mur tylko o dwumetrowy odcinek - chciałbym w rogu swojej działki zrobic zadaszony i osłoniety przed deszczem kącik na składowanie drewna kominkowego.Czy wymagane są jakieś pozwolenia, zgoda sąsiada, etc?Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altkomp 13.10.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Spytaj sie sasiada co on na to.Jesli sie zgodzi to masz problem z glowy Moj sasiad postawil sobie mor z suporeksu ze az mi sie niedobrze nierobi ale ja jeszcze wtedy nie mieszkalem i teraz musle o zamaskowaniu tego a moze jakies zdarzenei losowe i sie rozpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 13.10.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Z tego co pamiętam to nowelizacja ustawy wprowadziła możliwość zbudowania płotu o wysokości 2m. Dotyczło to jednak płotu z betonowych przeseł. Najlepiej pogadać z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 13.10.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Jak wiemy wykładnia prawa w naszy mkaraju może się "nieco róznić" zależnie od woli urzednika. Ale z tego co wiem mozna w zasadzie legalnie postawić 2m (nie jestm pewien czy nie 2.2 m) pełnego muru !! - bez zezwolenia na budowę. Sąsiedzi nie za bardzo mogą kwestionowac zasodnośc samego ogrodzenia, ale mogą udownić, że zacieni im działkę, "wchodzi" na ich posesję, naruszono dobra osobiste w momenice stawiania muru ... (cieżko jest wymurowac mur 2,2 stojąc z jednej strony itd .... Niestety (albo na szczęście) z sąsiadami trzeba rozmawiać i się "układac" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 14.10.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Ja bym się dogadał z sasiadem i zrobił daszek dla nas obu w obie strony - koszt niewielki, sąsiadowi tez się przyda, a waśni żadnych nie bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 17.10.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Lepiej chyba się dogadać. Taki murek można 'obrosnąć' zieleniną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.10.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 ...... Nie chodzi tu o jakiś wielki mur tylko o dwumetrowy odcinek - chciałbym w rogu swojej działki zrobic zadaszony i osłoniety przed deszczem kącik na składowanie drewna kominkowego. ..... Bronek Bronek. Jeśli celem wybudownia murku ma być tylko chęć osłonięcia drewna do kominka to radzę byś zrezygnował z tego pomysłu. Zdecydowanie lepiej wysusza sie drewno gdy jest umożliwiona wentylacja na tzw. przestrzał. Wystarczy naprawdę konstrukcja z 4 stempli na których umieszczony zostanie daszek z desek pokrytych papą. Oczywiście możesz wybudować bardziej wysublimowaną estetycznie konstrukcję. Niemniej radzę nie zamykać tej wiaty żadna ścianą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts