Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Pocenie szyb" Pomocy!

serg42

Recommended Posts

Proszę o poradę na temat pocenia się szyb , czy jest to spowodowane złą wentylacją czy zbyt szczelnymi oknami i jak ten efekt usunąć.Dom jest nowy najbardziej jest to widoczne po nocy. :cry:

Za pomoc serdecznie dziękuję

Pozdrawiam serg42

Wentylacja grawitacyjna jest ściśle związana ze szczelnością okien (o ile nie zamontowano specjalnych nawiewników).

Przy szczelnych oknach wentylacja grawitacyjna praktycznie przestaje działać, co zwłaszcza w nowym domu, posiadającym spore ilości wilgoci technologicznej daje efekt zaparowanych okien.

Okna muszą być rozszczelniane lub wyposażone w nawiewniki, bo inaczej kłopoty gotowe - prędzej czy później pojawi się grzyb.

Gość Grzegorz_K

Ja miałem taki sam problem w nowym mieszkaniu. Zleciłem zamontowanie higrosterowanych nawiewników AERECO i w zasadzie problem po pewnym czasie (usunięcie istniejącej wilgoci w ścianach) znikł.

Pozdrawiam

Grzegorz

Macie może linka, żeby się doteoretyzowac w wentylacji grawitacyjnej?

Składam się do budowy domu, jeszcze wybieram projekt, ale z rzutów kominów i dachów widzę, że może być problem właśnie z wentylacją.

Kratek przelotowych na razie niechcę robić, żeby domu nie wyziębiać, ale jak doszczelnię dom to powietrze nie ruszy, bo i jak.

Jak to rozwiązac, żeby było ciepło i dobrze odprowadzało wilgoć i zapachy a jednocześnie nie dopłacaą za magiczne rozwiązania??

Okna z kratkami wentylacyjnymi już spotkałem, ale nie wiem jak się mają do strat ciepła i nie wiem, czy nie ma lepszego rozwiązania.

Jak będę adaptował projekt, chcę już wiedzieć jak z wentylacją.

Na razie wiem, że doprowadzenie powietrza do pieca i kominka zrobię z zewnątrz, ale o wentylacji nie pomyślałem.

• 3 years później...
Proszę o poradę na temat pocenia się szyb , czy jest to spowodowane złą wentylacją czy zbyt szczelnymi oknami i jak ten efekt usunąć.Dom jest nowy najbardziej jest to widoczne po nocy. :cry:

Za pomoc serdecznie dziękuję

Pozdrawiam serg42

......Do zwiekszenia przeplywu powietrza przez okno sluzy funkcja mikrowentylacji w oknach lub nawiewnik zamontowany w ramie okiennej lub w swietle szyby......(Murator 09/2006)

• 5 weeks później...

Ja mam okna nieszczelne drewniane Włoszczowa i niemam problemu z wilgocią

poniewarz jest dopływ świerzego powietrza .Wilgoć w domach się pojawiła w w yniku nowej technologi szczelnych okien a to jest bardzo poważny problem.

W tym przypadku musi być uruchomiona grawitacyjna wentylacja pomieszczeń.

• 3 years później...

Witam wszystkich.

Kondensacja na szybach nie jest tylko związana z wilgotnością i wentylacją w pomieszczeniach .

Zamontowałem u siebie w mieszkaniu okna z plastiku w 1996.

W ostatnich latach z szyb się lało a nawet zamarzały bardzo przy niewielkich

mrozach.

Wymieniłem szyby na nowe z ciepłymi ramkami "ci co trochę znają się na oknach"

wiedzą o czym piszę.

Rezultat - okna są jak nowe bez roszenia i bez napowietrzników.

Pozdrawiam.