serg42 13.10.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Proszę o poradę na temat pocenia się szyb , czy jest to spowodowane złą wentylacją czy zbyt szczelnymi oknami i jak ten efekt usunąć.Dom jest nowy najbardziej jest to widoczne po nocy. Za pomoc serdecznie dziękuję Pozdrawiam serg42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.10.2003 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Proszę o poradę na temat pocenia się szyb , czy jest to spowodowane złą wentylacją czy zbyt szczelnymi oknami i jak ten efekt usunąć.Dom jest nowy najbardziej jest to widoczne po nocy. Za pomoc serdecznie dziękuję Pozdrawiam serg42 Wentylacja grawitacyjna jest ściśle związana ze szczelnością okien (o ile nie zamontowano specjalnych nawiewników). Przy szczelnych oknach wentylacja grawitacyjna praktycznie przestaje działać, co zwłaszcza w nowym domu, posiadającym spore ilości wilgoci technologicznej daje efekt zaparowanych okien. Okna muszą być rozszczelniane lub wyposażone w nawiewniki, bo inaczej kłopoty gotowe - prędzej czy później pojawi się grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Grzegorz_K 14.10.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Ja miałem taki sam problem w nowym mieszkaniu. Zleciłem zamontowanie higrosterowanych nawiewników AERECO i w zasadzie problem po pewnym czasie (usunięcie istniejącej wilgoci w ścianach) znikł. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 14.10.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Macie może linka, żeby się doteoretyzowac w wentylacji grawitacyjnej? Składam się do budowy domu, jeszcze wybieram projekt, ale z rzutów kominów i dachów widzę, że może być problem właśnie z wentylacją. Kratek przelotowych na razie niechcę robić, żeby domu nie wyziębiać, ale jak doszczelnię dom to powietrze nie ruszy, bo i jak. Jak to rozwiązac, żeby było ciepło i dobrze odprowadzało wilgoć i zapachy a jednocześnie nie dopłacaą za magiczne rozwiązania?? Okna z kratkami wentylacyjnymi już spotkałem, ale nie wiem jak się mają do strat ciepła i nie wiem, czy nie ma lepszego rozwiązania. Jak będę adaptował projekt, chcę już wiedzieć jak z wentylacją.Na razie wiem, że doprowadzenie powietrza do pieca i kominka zrobię z zewnątrz, ale o wentylacji nie pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 15.10.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 poczytaj na stronie :http://www.aereco.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 10.11.2006 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Wietrzyć, wietrzyć w jakikolwiek sposób. Bo będzie grzyb. Wietrzenie tradycyjne, miktowentylacja, wentail, aereco, mechaniczna z recu. Ceny bezpośrednie wprost proporcjonalne, odroczone odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 10.11.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63113&highlight=wilgotne+okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 10.11.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Proszę o poradę na temat pocenia się szyb , czy jest to spowodowane złą wentylacją czy zbyt szczelnymi oknami i jak ten efekt usunąć.Dom jest nowy najbardziej jest to widoczne po nocy. Za pomoc serdecznie dziękuję Pozdrawiam serg42 ......Do zwiekszenia przeplywu powietrza przez okno sluzy funkcja mikrowentylacji w oknach lub nawiewnik zamontowany w ramie okiennej lub w swietle szyby......(Murator 09/2006) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Wietrzyć, wietrzyć w jakikolwiek sposób. Bo będzie grzyb. ..... Nie ma to jak odgrzebać wątek sprzed ponad 3 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.11.2006 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 HenoK, witaj. Miło Cię widzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrborkowski 14.12.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Ja mam okna nieszczelne drewniane Włoszczowa i niemam problemu z wilgociąponiewarz jest dopływ świerzego powietrza .Wilgoć w domach się pojawiła w w yniku nowej technologi szczelnych okien a to jest bardzo poważny problem.W tym przypadku musi być uruchomiona grawitacyjna wentylacja pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian m 17.03.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam wszystkich.Kondensacja na szybach nie jest tylko związana z wilgotnością i wentylacją w pomieszczeniach .Zamontowałem u siebie w mieszkaniu okna z plastiku w 1996.W ostatnich latach z szyb się lało a nawet zamarzały bardzo przy niewielkich mrozach.Wymieniłem szyby na nowe z ciepłymi ramkami "ci co trochę znają się na oknach"wiedzą o czym piszę.Rezultat - okna są jak nowe bez roszenia i bez napowietrzników.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts