pierwek 17.10.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 w projekcie mam nawiew kotłowni jako ZETKA. pytanie jak wysoki ma być ten "peryskop" tzn ile musi być oddalony w pionie otwór zewnętrzny od wewnętrznego? otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni? czy można wykonać nawiew kotłowni korzystając z wolnego kanału wentylacyjnego w kominie? - czyli dojście do tego kanału wentylacyjnego wyciąłbym przy podłodze - ale nie wiem czy i tak taki kanał nie działałby normalnie (czyli zabierał powietrze z kotłowni zamiast je tam wpuszczać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 w projekcie mam nawiew kotłowni jako ZETKA. pytanie jak wysoki ma być ten "peryskop" tzn ile musi być oddalony w pionie otwór zewnętrzny od wewnętrznego? ... to zależy ile masz na to miejsca ... wlot robisz tak nisko jak sie da /aby Ci snieg wlotu nie zasypywał/ a wylot mniej wiecej na wysokosci paleniska kotła ... otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni? odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 17.10.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 teoretycznie spod otworu na zewnątrz powinien byc +2,0 nad terenem w pomieszczeniu spod kanału ~30cm nad podłoga taka jest generalna "tełorja" w przypadku domu jednorodzinnego mysle ze jak otwor na zewnatrz bedzie nizej to tez nic sie nei stanie co do wykorzystania kanału wentylacji grawitacyjnej - w jakichs warunkach by to działało - ale chyba nie jest to szczesliwe rozwiazanie... nie kierował bym sie w tą strone pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.10.2008 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.10.2008 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 teoretycznie spod otworu na zewnątrz powinien byc +2,0 nad terenem rozumiem że to jest +2,0 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 17.10.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 nie troche nieskonsekwentny w jednostkach byłem 2,0m znaczy 200cm pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.10.2008 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 no to mam 2 sprzeczne propozycje - brzoza radzi mi żeby wlot (na zewnątrz) był niżej niż wylot w kotłowni a Ty odwrotnie.... jak powinno zatem być ? szukałem tego w necie i w archiwum i jakoś nikt tego nie porusza - domyślam się, że jest to oczywista oczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.10.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 ... otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni? odwrotnie , jesteś pewien? a co w przypadku Zetki w domu podpiwniczonym gdy kotłownia jest poniżej poziomu terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 ... otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni? odwrotnie , jesteś pewien? a co w przypadku Zetki w domu podpiwniczonym gdy kotłownia jest poniżej poziomu terenu? wtedy odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.10.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 no to mam 2 sprzeczne propozycje - brzoza radzi mi żeby wlot (na zewnątrz) był niżej niż wylot w kotłowni a Ty odwrotnie.... jak powinno zatem być ? szukałem tego w necie i w archiwum i jakoś nikt tego nie porusza - domyślam się, że jest to oczywista oczywistość Wlot Zetki - to ten otwór na zewnątrz budynku ma być wyżej niż jej wylot czyli ten otwór wewnątrz budynku inaczej gubi się istota działania Zetki jako kanału nawiewnego. Gdy palisz w piecu w kotłowni wytwarza się podciśnienie. Kanałem Z dopływa wtedy powietze z zewnątrz dostarczając jednocześnie tlen niezbędny w procesie spalania paliwa. Gdy nie palisz w piecu wymiana gazowa między kotłownią a otoczeniem nie zachodzi, "stojące" powietrze w Zetce tworzy rodzaj korka nie dopuszczając do wychładzania kotłowni. Aby cały układ działał Zetka musi mieć wysokość kilku metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 17.10.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 no to mam 2 sprzeczne propozycje - brzoza radzi mi żeby wlot (na zewnątrz) był niżej niż wylot w kotłowni a Ty odwrotnie.... jak powinno zatem być ? szukałem tego w necie i w archiwum i jakoś nikt tego nie porusza - domyślam się, że jest to oczywista oczywistość ja wcale nie mowie co ma byc wyzej co nizej 1. w przepisach jest informacja, ze czerpnia powinna byc na wysokosci > 2,0m nad terenem - pewnie kurz etc + utrudnienie do wrzucienia czegos do srorka .. 2. w wytycznyc hd la kotłowni jest informacja o sprowadzeniu nawiewu na dół w okolice 0,3m nad podłoga ... co wyjdzie z połączenia tych danych - zalezy od budynku a) kotłownia w piwnicy - wlot wyzej niz wylot b) kotłownia na parterze wlot wyzej niz wylot c) kotłownia na piętrze - mozna i wlot równo jak wylot finalnie mysle ze dla takich małych kotłowni i zwłaszcza domków jednorodzinnych nie trzeba by sie trzymac np aptekarskiego 2,0m na zewnatrz - lub sprowadzenia nad posadzke .. pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.10.2008 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 kotłownia będzie na parterze (piwnicy brak) rozumiem że mógłbym zrobić tak: w kotłowni rura na zewnątrz 30cm nad podłogą tam daję kolanko 90 stopni i jednocześnie przechodzę w kanał prostokątny (20cm/8cm) i po ścianie idę w górę 1,5m (czy lepiej jednak 2m?) i tam daję kolano 90 stopni i kończę to kratką kanał ukrywam w ociepleniu domu a czy nie mógłbym zasysać powietrza ze strychu który jest nad kotłownią? z tym że strych będzie ocieplony więc wiatr nie będzie tam sobie swobodnie hulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.10.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Jak strych nieużytkowy i wentylowany to możesz wlot Zetki umieścić na strychu.Zadbaj tylko o odpowiedni przekrój kanału, min 200cm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.10.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 a czy nie mógłbym zasysać powietrza ze strychu który jest nad kotłownią? z tym że strych będzie ocieplony więc wiatr nie będzie tam sobie swobodnie hulał Nawet jakiś czas temu była dyskusja na identyczny temat ... Ja będe robił z poddasza nieużytkowego. Tam sobie powietrze spokojnie dochodzi, dam rurę fi 200 przez sufit i rozgałęzienie na dwie strony na dole trójnikiem : do pieca gazowego i drzewnego. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Ja też dam z poddasza nieużytkowego, będzie dobrze wentylowane i nie trzeba dziury w ścianie robić! Puszczę sobie przewód wentylacyjny prostokątny przy ścianie,taki z PCV biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.05.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Ja też dam z poddasza nieużytkowego, będzie dobrze wentylowane i nie trzeba dziury w ścianie robić! Puszczę sobie przewód wentylacyjny prostokątny przy ścianie,taki z PCV biały Czyli jeżeli mam przelot z kotłowni na strych to zetki nie potrzebuję? bo jak będzie powietrze potrzebne to sie zaciągnie ze strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.05.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Nie no to będzie zetka tylko na strych a nie na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.05.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Nie no to będzie zetka tylko na strych a nie na zewnątrz To mi się podoba. Nie będę szpecił ściany z zewnątrz A dziura i tak zostanie bo musi być przelot, jakbym chciał za jakiś czas może solary dorzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.05.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jak ja kocham teoretyków.... Prawo mówi jednoznacznie: W pomieszczeniach w których jest kocioł gazowy, powinien znajdować się niezamykalny otwór wentylacji nawiewnej, o powierzchni przekroju nie mniejszej niż 200 cm˛, którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi lub - dla kotłowni zasilanych gazem płynnym - na poziomie posadzki. hydraulik.net.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.05.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Jak ja kocham teoretyków.... Prawo mówi jednoznacznie:A co prawo mówi dla kotłów na paliwo stałę typu ekogroszek No i dlaczego ten nawiew musi być w ścianie zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts