Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiew w kotłowni ZETKA

pierwek

Recommended Posts

w projekcie mam nawiew kotłowni jako ZETKA. pytanie jak wysoki ma być ten "peryskop" tzn ile musi być oddalony w pionie otwór zewnętrzny od wewnętrznego?

otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni?

czy można wykonać nawiew kotłowni korzystając z wolnego kanału wentylacyjnego w kominie? - czyli dojście do tego kanału wentylacyjnego wyciąłbym przy podłodze - ale nie wiem czy i tak taki kanał nie działałby normalnie (czyli zabierał powietrze z kotłowni zamiast je tam wpuszczać)

w projekcie mam nawiew kotłowni jako ZETKA. pytanie jak wysoki ma być ten "peryskop" tzn ile musi być oddalony w pionie otwór zewnętrzny od wewnętrznego? ...

to zależy ile masz na to miejsca ...

wlot robisz tak nisko jak sie da /aby Ci snieg wlotu nie zasypywał/

a wylot mniej wiecej na wysokosci paleniska kotła

... otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni?

odwrotnie

teoretycznie spod otworu na zewnątrz powinien byc +2,0 nad terenem

w pomieszczeniu spod kanału ~30cm nad podłoga

taka jest generalna "tełorja" w przypadku domu jednorodzinnego mysle ze jak otwor na zewnatrz bedzie nizej to tez nic sie nei stanie ;)

co do wykorzystania kanału wentylacji grawitacyjnej - w jakichs warunkach by to działało - ale chyba nie jest to szczesliwe rozwiazanie... nie kierował bym sie w tą strone ;)

pozdrawiam

Piotrek

no to mam 2 sprzeczne propozycje -

brzoza radzi mi żeby wlot (na zewnątrz) był niżej niż wylot w kotłowni a Ty odwrotnie....

jak powinno zatem być ? szukałem tego w necie i w archiwum i jakoś nikt tego nie porusza - domyślam się, że jest to oczywista oczywistość :o

Wlot Zetki - to ten otwór na zewnątrz budynku ma być wyżej niż jej wylot czyli ten otwór wewnątrz budynku inaczej gubi się istota działania Zetki jako kanału nawiewnego. Gdy palisz w piecu w kotłowni wytwarza się podciśnienie. Kanałem Z dopływa wtedy powietze z zewnątrz dostarczając jednocześnie tlen niezbędny w procesie spalania paliwa. Gdy nie palisz w piecu wymiana gazowa między kotłownią a otoczeniem nie zachodzi, "stojące" powietrze w Zetce tworzy rodzaj korka nie dopuszczając do wychładzania kotłowni. Aby cały układ działał Zetka musi mieć wysokość kilku metrów.

no to mam 2 sprzeczne propozycje -

brzoza radzi mi żeby wlot (na zewnątrz) był niżej niż wylot w kotłowni a Ty odwrotnie....

jak powinno zatem być ? szukałem tego w necie i w archiwum i jakoś nikt tego nie porusza - domyślam się, że jest to oczywista oczywistość :o

ja wcale nie mowie co ma byc wyzej co nizej ;)

1. w przepisach jest informacja, ze czerpnia powinna byc na wysokosci > 2,0m nad terenem - pewnie kurz etc + utrudnienie do wrzucienia czegos do srorka ..

2. w wytycznyc hd la kotłowni jest informacja o sprowadzeniu nawiewu na dół w okolice 0,3m nad podłoga ...

co wyjdzie z połączenia tych danych - zalezy od budynku

a) kotłownia w piwnicy - wlot wyzej niz wylot

b) kotłownia na parterze wlot wyzej niz wylot

c) kotłownia na piętrze - mozna i wlot równo jak wylot ;)

finalnie mysle ze dla takich małych kotłowni i zwłaszcza domków jednorodzinnych nie trzeba by sie trzymac np aptekarskiego 2,0m na zewnatrz - lub sprowadzenia nad posadzke ..

pozdrawiam

Piotrek

kotłownia będzie na parterze (piwnicy brak)

rozumiem że mógłbym zrobić tak:

w kotłowni rura na zewnątrz 30cm nad podłogą tam daję kolanko 90 stopni i jednocześnie przechodzę w kanał prostokątny (20cm/8cm) i po ścianie idę w górę 1,5m (czy lepiej jednak 2m?) i tam daję kolano 90 stopni i kończę to kratką

kanał ukrywam w ociepleniu domu

a czy nie mógłbym zasysać powietrza ze strychu który jest nad kotłownią? z tym że strych będzie ocieplony więc wiatr nie będzie tam sobie swobodnie hulał

a czy nie mógłbym zasysać powietrza ze strychu który jest nad kotłownią? z tym że strych będzie ocieplony więc wiatr nie będzie tam sobie swobodnie hulał

Nawet jakiś czas temu była dyskusja na identyczny temat ...

Ja będe robił z poddasza nieużytkowego. Tam sobie powietrze spokojnie dochodzi, dam rurę fi 200 przez sufit i rozgałęzienie na dwie strony na dole trójnikiem : do pieca gazowego i drzewnego.

pozdrawiam, majki

• 6 months później...
Ja też dam z poddasza nieużytkowego, będzie dobrze wentylowane i nie trzeba dziury w ścianie robić!

Puszczę sobie przewód wentylacyjny prostokątny przy ścianie,taki z PCV biały :D

Czyli jeżeli mam przelot z kotłowni na strych to zetki nie potrzebuję? bo jak będzie powietrze potrzebne to sie zaciągnie ze strychu?

Jak ja kocham teoretyków....:)

Prawo mówi jednoznacznie:

W pomieszczeniach w których jest kocioł gazowy, powinien znajdować się niezamykalny otwór wentylacji nawiewnej, o powierzchni przekroju nie mniejszej niż 200 cm˛, którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi lub - dla kotłowni zasilanych gazem płynnym - na poziomie posadzki.

hydraulik.net.pl