Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiew w kotłowni ZETKA

pierwek

Recommended Posts

Podepnę się do wątku z pytaniem > Jaki lepiej zrobić nawiew do kotłowni:

a) zetką

b) doprowadzenie powietrza pod chudziakiem jak np doprowadza się do kominka.

Zastanawiam się z jednej strony czy przy np. poprowadzonych 7m rury pod chudziakiem czy nie będzie więcej strat niż zysku z racji ochładzania podłogi w pokoju

Jak ja kocham teoretyków....:)

Prawo mówi jednoznacznie:

A co prawo mówi dla kotłów na paliwo stałę typu ekogroszek ;)

No i dlaczego ten nawiew musi być w ścianie zewnętrznej?

Kocioł na ekogroszek=paliwo stałe..... ta sama zasada dla obu.

A dlaczego w zewnętrznej....?.... a skąd chcesz?... z garażu? czy z za salonu?

Podepnę się do wątku z pytaniem > Jaki lepiej zrobić nawiew do kotłowni:

a) zetką

b) doprowadzenie powietrza pod chudziakiem jak np doprowadza się do kominka.

Zastanawiam się z jednej strony czy przy np. poprowadzonych 7m rury pod chudziakiem czy nie będzie więcej strat niż zysku z racji ochładzania podłogi w pokoju

MOżesz i tak i tak... tylko jak puścisz pod chudziakiem to musisz przewidzieć czyszczenie tej rury

A dlaczego w zewnętrznej....?.... a skąd chcesz?... z garażu? czy z za salonu?

Chcę z wentylowanego strychu ;)

Kocioł na ekogroszek=paliwo stałe..... ta sama zasada dla obu.

Tylko, że zacytowany przez Ciebie fragment odnosi się do kotłów gazowych a gaz to raczej nie paliwo stałe...

W pomieszczeniach w których jest kocioł gazowy, powinien znajdować się niezamykalny otwór wentylacji nawiewnej, o powierzchni przekroju nie mniejszej niż 200 cm², którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi lub - dla kotłowni zasilanych gazem płynnym - na poziomie posadzki.

hydraulik.net.pl

i tak ma byc , bo gaz płynny jako cięższy od powietrza ma wydostawac sie przez ta zetke na zewnatrz budynku.

W pomieszczeniach w których jest kocioł gazowy, powinien znajdować się niezamykalny otwór wentylacji nawiewnej, o powierzchni przekroju nie mniejszej niż 200 cm², którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi lub - dla kotłowni zasilanych gazem płynnym - na poziomie posadzki.

hydraulik.net.pl

i tak ma byc , bo gaz płynny jako cięższy od powietrza ma wydostawac sie przez ta zetke na zewnatrz budynku.

:o :o :o :o :o :o :o

Możesz rozwinąć?

W jaki sposób gaz może wydostać się przez zetkę? :o

niema jednej uniwersalnej odpowiedzi w sprawie tzw zetki. wszystko uzaleznione jest czym bedziemy ogrzewac dom. zetka jest częścia systemu wentylacji kotłowni i.......

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,879/Itemid,39/

moze to troche przyblizy problem

8. Instalacje gazowe zasilane gazem o gęstości większej od gęstości powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom podłogi znajduje się poniżej otaczającego terenu oraz w których znajdują się studzienki lub kanały instalacyjne i rewizyjne poniżej podłogi.

a wtedy dziura na poziomie podłogi, a nie zetka z wylotem na poziomie podłogi

w projekcie mam nawiew kotłowni jako ZETKA. pytanie jak wysoki ma być ten "peryskop" tzn ile musi być oddalony w pionie otwór zewnętrzny od wewnętrznego?

otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni?

czy można wykonać nawiew kotłowni korzystając z wolnego kanału wentylacyjnego w kominie? - czyli dojście do tego kanału wentylacyjnego wyciąłbym przy podłodze - ale nie wiem czy i tak taki kanał nie działałby normalnie (czyli zabierał powietrze z kotłowni zamiast je tam wpuszczać)

Nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ taki kanał mógł by zaciągać spaliny wylatujące z komina.

• 2 months później...
8. Instalacje gazowe zasilane gazem o gęstości większej od gęstości powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom podłogi znajduje się poniżej otaczającego terenu oraz w których znajdują się studzienki lub kanały instalacyjne i rewizyjne poniżej podłogi.

W przyszłym tygodniu będę miała wykonywaną instalację gazową w kotłowni (na zewnątrz butla z gazem płynnym) i zastanawialiśmy się właśnie, jak ta wentylacja ma wyglądać. Jeśli dam dziurę na wylot dam przy podłodze to zimą kotłownia będzie lodowata...

W przyszłym tygodniu będę miała wykonywaną instalację gazową w kotłowni (na zewnątrz butla z gazem płynnym) i zastanawialiśmy się właśnie, jak ta wentylacja ma wyglądać. Jeśli dam dziurę na wylot dam przy podłodze to zimą kotłownia będzie lodowata...

A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zewnętrznego powietrza. Tak mi się wydaje.

A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zawietrznego powietrza. Tak mi się wydaje.

Vitodens 200-W Viessmanna. Kotły z zamkniętą komorą spalania faktycznie nie potrzebują otworu wentylacji nawiewnej, ale instalacja na gaz płynny wymaga. Jak za kilka lat doprowadzą nam gaz ziemny to dziurę po prostu zamurujemy...

Piszą tam że:

Przewody wentylacyjne muszą być wykonane z materiałów niepalnych

jak zatem ma się to do:

Puszczę sobie przewód wentylacyjny prostokątny przy ścianie,taki z PCV biały :D

Można to uznać za niepalne?

A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zawietrznego powietrza. Tak mi się wydaje.

a co to jest zawietrzne powietrze?

Ha ha boki zrywać. :)

A posty lecą.

Zewnętrzne powietrze.

Przeglądarka źle poprawiła.

A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zewnętrznego powietrza. Tak mi się wydaje.

Vitodens 200-W Viessmanna. Kotły z zamkniętą komorą spalania faktycznie nie potrzebują otworu wentylacji nawiewnej, ale instalacja na gaz płynny wymaga. Jak za kilka lat doprowadzą nam gaz ziemny to dziurę po prostu zamurujemy...

To załóż "Zetkę" i po problemie.

• 6 months później...
  • 1 year później...