mirma 18.05.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Podepnę się do wątku z pytaniem > Jaki lepiej zrobić nawiew do kotłowni:a) zetkąb) doprowadzenie powietrza pod chudziakiem jak np doprowadza się do kominka. Zastanawiam się z jednej strony czy przy np. poprowadzonych 7m rury pod chudziakiem czy nie będzie więcej strat niż zysku z racji ochładzania podłogi w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 18.05.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Jak ja kocham teoretyków.... Prawo mówi jednoznacznie:A co prawo mówi dla kotłów na paliwo stałę typu ekogroszek No i dlaczego ten nawiew musi być w ścianie zewnętrznej? Kocioł na ekogroszek=paliwo stałe..... ta sama zasada dla obu. A dlaczego w zewnętrznej....?.... a skąd chcesz?... z garażu? czy z za salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 18.05.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Podepnę się do wątku z pytaniem > Jaki lepiej zrobić nawiew do kotłowni: a) zetką b) doprowadzenie powietrza pod chudziakiem jak np doprowadza się do kominka. Zastanawiam się z jednej strony czy przy np. poprowadzonych 7m rury pod chudziakiem czy nie będzie więcej strat niż zysku z racji ochładzania podłogi w pokoju MOżesz i tak i tak... tylko jak puścisz pod chudziakiem to musisz przewidzieć czyszczenie tej rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.05.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak ja kocham teoretyków.... Prawo mówi jednoznacznie:A co prawo mówi dla kotłów na paliwo stałę typu ekogroszek No i dlaczego ten nawiew musi być w ścianie zewnętrznej? A dlaczego w zewnętrznej....?.... a skąd chcesz?... z garażu? czy z za salonu?Chcę z wentylowanego strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.05.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak ja kocham teoretyków.... Prawo mówi jednoznacznie:A co prawo mówi dla kotłów na paliwo stałę typu ekogroszek No i dlaczego ten nawiew musi być w ścianie zewnętrznej? Kocioł na ekogroszek=paliwo stałe..... ta sama zasada dla obu.Tylko, że zacytowany przez Ciebie fragment odnosi się do kotłów gazowych a gaz to raczej nie paliwo stałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 19.05.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak ja kocham teoretyków.... Prawo mówi jednoznacznie: W pomieszczeniach w których jest kocioł gazowy, powinien znajdować się niezamykalny otwór wentylacji nawiewnej, o powierzchni przekroju nie mniejszej niż 200 cm², którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi lub - dla kotłowni zasilanych gazem płynnym - na poziomie posadzki. hydraulik.net.pl i tak ma byc , bo gaz płynny jako cięższy od powietrza ma wydostawac sie przez ta zetke na zewnatrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 19.05.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak ja kocham teoretyków.... Prawo mówi jednoznacznie: W pomieszczeniach w których jest kocioł gazowy, powinien znajdować się niezamykalny otwór wentylacji nawiewnej, o powierzchni przekroju nie mniejszej niż 200 cm², którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi lub - dla kotłowni zasilanych gazem płynnym - na poziomie posadzki. hydraulik.net.pl i tak ma byc , bo gaz płynny jako cięższy od powietrza ma wydostawac sie przez ta zetke na zewnatrz budynku. Możesz rozwinąć? W jaki sposób gaz może wydostać się przez zetkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 20.05.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 niema jednej uniwersalnej odpowiedzi w sprawie tzw zetki. wszystko uzaleznione jest czym bedziemy ogrzewac dom. zetka jest częścia systemu wentylacji kotłowni i....... http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,879/Itemid,39/ moze to troche przyblizy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.05.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 8. Instalacje gazowe zasilane gazem o gęstości większej od gęstości powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom podłogi znajduje się poniżej otaczającego terenu oraz w których znajdują się studzienki lub kanały instalacyjne i rewizyjne poniżej podłogi. a wtedy dziura na poziomie podłogi, a nie zetka z wylotem na poziomie podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.05.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 w projekcie mam nawiew kotłowni jako ZETKA. pytanie jak wysoki ma być ten "peryskop" tzn ile musi być oddalony w pionie otwór zewnętrzny od wewnętrznego? otwór na zewnątrz domu ma być powyżej tego w kotłowni? czy można wykonać nawiew kotłowni korzystając z wolnego kanału wentylacyjnego w kominie? - czyli dojście do tego kanału wentylacyjnego wyciąłbym przy podłodze - ale nie wiem czy i tak taki kanał nie działałby normalnie (czyli zabierał powietrze z kotłowni zamiast je tam wpuszczać) Nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ taki kanał mógł by zaciągać spaliny wylatujące z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.08.2009 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 8. Instalacje gazowe zasilane gazem o gęstości większej od gęstości powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom podłogi znajduje się poniżej otaczającego terenu oraz w których znajdują się studzienki lub kanały instalacyjne i rewizyjne poniżej podłogi. a wtedy dziura na poziomie podłogi, a nie zetka z wylotem na poziomie podłogi W przyszłym tygodniu będę miała wykonywaną instalację gazową w kotłowni (na zewnątrz butla z gazem płynnym) i zastanawialiśmy się właśnie, jak ta wentylacja ma wyglądać. Jeśli dam dziurę na wylot dam przy podłodze to zimą kotłownia będzie lodowata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.08.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 8. Instalacje gazowe zasilane gazem o gęstości większej od gęstości powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom podłogi znajduje się poniżej otaczającego terenu oraz w których znajdują się studzienki lub kanały instalacyjne i rewizyjne poniżej podłogi. a wtedy dziura na poziomie podłogi, a nie zetka z wylotem na poziomie podłogi W przyszłym tygodniu będę miała wykonywaną instalację gazową w kotłowni (na zewnątrz butla z gazem płynnym) i zastanawialiśmy się właśnie, jak ta wentylacja ma wyglądać. Jeśli dam dziurę na wylot dam przy podłodze to zimą kotłownia będzie lodowata... A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zewnętrznego powietrza. Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.08.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zawietrznego powietrza. Tak mi się wydaje. a co to jest zawietrzne powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.08.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zawietrznego powietrza. Tak mi się wydaje. Vitodens 200-W Viessmanna. Kotły z zamkniętą komorą spalania faktycznie nie potrzebują otworu wentylacji nawiewnej, ale instalacja na gaz płynny wymaga. Jak za kilka lat doprowadzą nam gaz ziemny to dziurę po prostu zamurujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 19.08.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,879/Itemid,39/ moze to troche przyblizy problem Piszą tam że: Przewody wentylacyjne muszą być wykonane z materiałów niepalnych jak zatem ma się to do: Puszczę sobie przewód wentylacyjny prostokątny przy ścianie,taki z PCV biały Można to uznać za niepalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.08.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zawietrznego powietrza. Tak mi się wydaje. a co to jest zawietrzne powietrze? Ha ha boki zrywać. A posty lecą. Zewnętrzne powietrze. Przeglądarka źle poprawiła. A jaki piec bo te z zamknięta komora spalania nie potrzebują zewnętrznego powietrza. Tak mi się wydaje. Vitodens 200-W Viessmanna. Kotły z zamkniętą komorą spalania faktycznie nie potrzebują otworu wentylacji nawiewnej, ale instalacja na gaz płynny wymaga. Jak za kilka lat doprowadzą nam gaz ziemny to dziurę po prostu zamurujemy... To załóż "Zetkę" i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.02.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Piczman: i jak ostatecznie zrobiłeś tą zetkę? Tak jak planowałeś? Biały prostokątny przewód z PCV z poddasza? Nie przyczepił się do tego kominiarz? Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 12.08.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 PICZMAN !! i jak zrobiłem zetkę? z pcv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts