Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIANIOK!!!

Recommended Posts

... i wogóle wszystko w tym domu robi tak tradycyjnie zamiast nowocześnie (od fundamentów począwszy), że trochę mnie już to wkurza.

bierz sprawy w swoje ręce, męża scierą i do kuchni ... niech gotuje i prasuje

pustaki - pianioki sa od pewnego czasu niemodne -

teraz buduje sie z gazobetonowych bloczków ...

Chmmmmm

A nie chodzi czasem o pianobeton? czyli takie pustaki jak np. z Prefabetu? (beton komórkowy)

hmmmm.... widziałeś kiedyś pustaka ściennego pianobetonowego :o

A nie były to np dawne siporex/suporex? Tak mi się coś kojarzy...

Prostszej nazwy to wymyśleć nie można było skoro nazwano jakiś element pustak to znaczy się musi mieć gdzieś wewnątrz pustkę. Czy bloczki z gazobetonu mają pustki? Nie i dlatego nazywają się bloczki od bloku czyli litej, pełnej, foremnej bryły.

Choć aby nie było prosto normy okreslają do jakiego procenta otworów element nie nazywa się pustakiem stąd m.in. bloczki drążone np. Niemnie jednak można przyjąć,że jeśli coś ma dużo pustej przestrzeni to pustak.

Hmm, każdy ma inne zdanie na ten temat, nawet Wy, więc sami widzicie, że ciężka sprawa z tymi pianiokami. Nie da się ustalic co to jest tak ze 100% pewnościa!!! O jacie!!!

Ależ da się :D :wink: . Beton komórkowy powstaje na skutek spieniania czyli napowietrzania plastycznej mieszanki cementu, wapna, piasku i wody. Cement i piasek to beton, a pory powstałe w procesie spieniania to komórki, Jak się to do kupy połączy to wychodzi beton komórkowy :wink: . Patrząc od strony sposobu wykonania efektem końcowym procesu spieniania jest, jak sama nazwa wskazuje, pianiok :lol: 8)

CBDO, "pianiok" to bloczek betonu komórkowego :D

P.S. Proszę zachować emotikontki gdyby ktoś chciał do Złotych Myśli Forumowiczów cytat wkleić :wink:

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedzi. Skoro pianiok to beton komórkowy a ja z mężem kłócę się, że chcę budować z porothermu to pomóżcie mi jeszcze ocenić, kto z nas ma rację: ja czy mój mąż. Tzn. co jest lepsze porotherm czy beton komórkowy?

O tym jest wiele stron dyskusji - mozna poszukac i sledzic ;)

generalne podsumowanie: to i to daje rade ;) oba to popularne, powszechnie stosowane materiały. Jak to sie mowi, co kto lubi - lub co jest dostepniejsze i tańsze w okolicy... albo czyja reklama bardziej przemówi do inwestora ;D

pozdrawiam