Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dym z komina - ciekawe zjawisko ...

pablitoo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czyli N2 prawie tyle, co w powietrzu, natomiast CO2 dość mało, a H2O dość dużo. Ale w cząsteczce gazu atomów wodoru jest sporo (ponad 2x) więcej, niż węgla - to pewnie dla tego.

Wynika z tego jedno - że udział azotu w spalinach zarówno gazu, jak i węgla czy drewna jest zbliżony do udziału azoru w powietrzu.

Ciekawe. Zawsze myślałem, że jednak produktów spalania będzie dużo więcej, przez co azotu będzie znacznie mniej.

No cóż, człowiek się uczy całe życie, nie? ;)

Ale co ma azot w spalinach do dymu ścielącego się po ziemi to nie mam pojęcia - pewnie nic ;)

Sorki za odbicie od tematu.

Otóż to - to jest meritum mojego problemu - czy to daszek winien przyduszania dymu czy nie ...

No cóż - chyba pozostanie go zdemontować coby sie dowiedzieć ... :(

Ja miałem ten sam dylemat. Dać z daszkiem (droższy) czy bez. Sprzedawca nie zalecał z daszkiem, kominiarz podobnie. Dekarz również nieprzychylnie się wyrażał o pomysle z daszkiem.

Na moja sugestię co do zalewania komina to zapytał, jak będzie wyglądał komin, gdy po okopconym daszku słynie woda na dół.

Ostatecznie mam bez daszka.

Pozdro

Teraz już wiem - daszek niewiele zmienia , masz komin spalinowy bardzo blisko kalenicy i do tego niewiele wyższy od niej (pewnie masz super ciąg w kominie) w czasie wiatru jest do obszar największego ciśnienia powietrza w jego przepływie i dzięki dużemu spadkowi dachu następuje szybki jego spadek za kalenicą i zawirowania . Z topografii wynika,że masz stale do czynienia z tym zjawiskiem ale najbardziej potęguje się za dnia bo zachodni wiatr jest wspomagany prądami wstępującymi (w słoneczne dni), w nocy w dni bezwietrzne prądy zstępujące (idące od wschodu tym razem ) też spowodują to zjawisko ale w mniejszym stopniu. Kalenice facjatek też robią swoje.

Mój znajomy kominiarz zaleciłby podwyższenie tego komina o przyjamniej 60-80 cm , ja też ale nie wiem czy to jest wykonalne u Ciebie...

Pozdrawiam

Może ktoś miał do czynienia z podobnym zjawiskiem i coś mi doradzi ...

Przyczyną twoich problemów z dymem (choć można tak spalać żeby go nie tworzyć) nie jest daszek

ani wysokość komina nad dachem, betonowa czapka czy co tam jeszcze. Przyczyną jest miejsce

w którym mieszkasz. Na terenach w pobliżu gór, a nawet większych pagórków często pojawia się

tzw. inwersja. Zjawisko polega na odwróceniu warstwowym powietrza. Normalne ustawienie

temperatury jest takie, że w warstwie przyziemnej zalega powietrze ciepłe, a im wyżej - to temperatura

powietrza atmosferycznego spada z pewnym gradientem. Ciepłe spaliny ulatują do zimnego

środowiska co powoduje dużą różnicę gęstości obu gazów i naturalne unoszenie się spalin.

W środowisku inwersyjnym jest na odwrót. :) Zimne powietrze zalega przy ziemi, a im wyżej -

tym cieplej. W tych warunkach główny motor unoszenia spalin... odmawia współpracy. ;)

http://www.mount.cad.pl/p/zjawiska/inwers/inwers.htm

Może ktoś miał do czynienia z podobnym zjawiskiem i coś mi doradzi ...

Przyczyną twoich problemów z dymem (choć można tak spalać żeby go nie tworzyć) nie jest daszek

ani wysokość komina nad dachem, betonowa czapka czy co tam jeszcze. Przyczyną jest miejsce

w którym mieszkasz. Na terenach w pobliżu gór, a nawet większych pagórków często pojawia się

tzw. inwersja. Zjawisko polega na odwróceniu warstwowym powietrza. Normalne ustawienie

temperatury jest takie, że w warstwie przyziemnej zalega powietrze ciepłe, a im wyżej - to temperatura

powietrza atmosferycznego spada z pewnym gradientem. Ciepłe spaliny ulatują do zimnego

środowiska co powoduje dużą różnicę gęstości obu gazów i naturalne unoszenie się spalin.

W środowisku inwersyjnym jest na odwrót. :) Zimne powietrze zalega przy ziemi, a im wyżej -

tym cieplej. W tych warunkach główny motor unoszenia spalin... odmawia współpracy. ;)

http://www.mount.cad.pl/p/zjawiska/inwers/inwers.htm

Ale inwersja to zjawisko górskie , a właściwie dolinowo-kotlinowe (szczególnie kiedy są zamknięte) , okolice Krakowa to jeszcze nie ta rzeźba terenu i wysokość npm aby to tak często wystepowało, jednak stawiam na wiatr , zwłaszcza że jest na stoku odwietrznym i ma w kierunku W wygwizdów, to zwiększa ciśnienie na krawedziach połaci dachu . Pablitoo - czy nie występuje u Ciebie wwiewanie zimnego powietrza przez kratki went. do domu?

Dobrym sposobem byłoby rozpalenie ogniska mocno dymiącego w pewnej odległości od domu w czasie kiedy wieje od strony od której wieje i oserwacja zachowania dymu w strugach powietrza przepływającego nad dachem, jeżeli ten dym też będzie opadał za dachem to masz odpowiedź.

Dzisiaj znakomicie widać zjawiska zachodzące u mnie na wsi - i to nie tylko u mnie - przykład znakomity - szopa sąsiada około 150 m poniżej mojego domu - różnica poziomów około 5m . Jak widać na focie szopa z kominem / bez daszka :D / - rura setka wyprowadzona na wysokości około 4,5 metra - sąsiad pali wunglem i drewnem a dym - no właśnie - i tak jest bardzo często :

http://images33.fotosik.pl/388/940cedfeb8950199.jpg

Sąsiedzi liście teraz palą w ogrodach...

Robienie dymu masz w automacie...

:roll:

Popatrzeć, bo dobrze gada....

Dom przenieść, jak się z tym żyć nie da...

Takie miejsce tam jest...

Adam M.

Absolutnie nie chodzi o to że się żyć nie da - dla mnie i mojej rodziny to w ogóle nie jest uciążliwe - po prostu zaobserwowałem zjawisko - sąsiedzi jeszcze nie przychodzą na skargi - tzn - jest dobrze :D

Kominek dla nas jest typowo rekreacyjnym urządzeniem - nie dogrzewamy kominkiem - takoż palimy w nim tylko wieczorami - nawet jak trochę podymimy po ulicy i kawałkach posesji sąsiadów to jeszcze nie koniec świata .

Ciekawiła mnie geneza tego zjawiska - i oczywiście możliwość jego zminimalizowania - bez większych nakładów - bo oczywiście dobudowanie komina nie wchodzi w grę ...

Tak napisałem, bo im wyższy tym lepiej... Wątek zrobił się niemal naukowy, a ten problem to jedynie sprawa ciśnieni atmosferycznego... taka pora roku, niskie ciśnienia...

Gęsi pod lasem krzyczały,

ogniska dym snuły nad ziemią.

Chłód z zakamarków wychodził,

a to wszystko pachniało jesienią...

Kalenica dachu kolegi ustawiona jest równolegle do osi wiatru, zatem zawietrzna połać dachu

nie wytwarza obszaru obniżonego ciśnienia, bo takiej połaci nie ma (jak w przypadku prostopadłego

położenia). Zresztą na fotce która dzisiaj jest - a wczoraj jej jeszcze nie było, doskonale widać że

przyczyną spływu dymu nie może być wiatr. Proszę się dobrze przyjrzeć dymowi, jest zgromadzony

w jednym miejscu w widocznej koncentracji - czy tak wygląda dym podczas wiejącego wiatru ?? :D

Jeśli kolega Pablitoo chce potwierdzić moją diagnozę, (a widać że jest dociekliwy, to pewnie będzie

chciał ;), to można to zrobić bardzo łatwo. Należy zaopatrzyć się w czuły termometr (najlepiej taki

który ma małą bezwładność) i zmierzyć temperaturę 0,5 m nad ziemią, a potem termometr przywiązać

do długiego kija i wystawić na balkon. Ten pomiar pokaże że wyżej jest cieplej i stąd powstają kłopoty

z odbieraniem dymu.

Balony na ogrzane powietrze największy udźwig mają na Syberii :), na równiku latają słabo...

że większa jego część jest duszona w kierunku ziemi , tak że na drodze przed moim domem bardzo często czuć jego woń .

I bardzo dobrze, że to czujesz. Ja nie mam kominka, ale sąsiedzi mają i mnie zadymiają, tak, że wieczorem nie da się okna otworzyć, bo strasznie śmierdzi. :-)

Ludzie nie rozumieją innych dopóki sami tego nie doświadczą.

Dobra, tyle na temat umoralniania innych. :-)

Spróbuj zamontować deflektor, choćby taki:

http://ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=1267

w górach większość domów ma takie coś na kominie.

Też trochę się "nawymądrzam". :oops:

Zwracam uwagę, że:

- kominek jest otwarty, i w związku z tym w komin idą również produkty nie do końca spalone (w przeciwieństwie do innych urządzeń z zamkniętą komorą spalania),

- pali się w nim okazjonalnie, to też komin jest permanentnie niedogrzany (zimny),

- zarówno pora roku jak i usytuowanie budynku sprzyja takim zachowaniom dymu.

Wniosek: Taki to już urok tego rozwiązania i nie ma skutecznego „patentu” aby problem rozwiązać.

Ps. Dym snujący się do ziemi przy doskonałej widoczności, zwiastuje, ze pogoda nie będzie rewelacyjna.

:lol:

że większa jego część jest duszona w kierunku ziemi , tak że na drodze przed moim domem bardzo często czuć jego woń .

I bardzo dobrze, że to czujesz. Ja nie mam kominka, ale sąsiedzi mają i mnie zadymiają, tak, że wieczorem nie da się okna otworzyć, bo strasznie śmierdzi. :-)

Ludzie nie rozumieją innych dopóki sami tego nie doświadczą.

Napiszę może brutalnie - mnie ten dym snujący się po drodze i smród spalin nie przeszkadza wogóle - wieczorami jak palę w kominku nie wychodzę przecie na dwór i nie spaceruję po drodze - tylko siedzę w domu przy kominku :D

Ale generalnie jestem ludzki i rozumiem że innemu ten dym może przeszkadzać - dlatego moje pytanie i cała dyskusja na temat uwarunkowań wiatrowych u mnie i przyczyn występowania tego zjawiska - chciałbym je możliwie zminimalizować coby sąsiadom nie utrudniać życia ...

Dobra, tyle na temat umoralniania innych. :-)

Spróbuj zamontować deflektor, choćby taki:

http://ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=1267

w górach większość domów ma takie coś na kominie.

Niestety nie da rady - mam wielką dziurę w kominie i żaden typowy wkład na rurę setkę czy nawet większą nie będzie pasował ...

Jeśli kolega Pablitoo chce potwierdzić moją diagnozę, (a widać że jest dociekliwy, to pewnie będzie

chciał ;), to można to zrobić bardzo łatwo. Należy zaopatrzyć się w czuły termometr (najlepiej taki

który ma małą bezwładność) i zmierzyć temperaturę 0,5 m nad ziemią, a potem termometr przywiązać

do długiego kija i wystawić na balkon. Ten pomiar pokaże że wyżej jest cieplej i stąd powstają kłopoty

z odbieraniem dymu.

.

Na pewno zmierzę temperatury w sposób wskazany .