Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa i styropian

pblochu

Recommended Posts

Ludki wyprowadźcie mnie z błędu bo zgłupiałem.

Ale pokrótce – układ warstw izolacji podłogi na gruncie wygląda następująco:

Podsypka , beton z wodo-uszczelniaczem ~200mm , papa na lepiku, beton dociskowy ~50mm na tym mury odizolowane od poniższych warstw papą HYDROBIT PODKŁAD V60S30 (2 warstwy - paski szersze od muru o około 60mm). Teraz kładę na podłogę styropian i tu ku mojemu ogólnemu zdziwieniu Kierownik Budowy notabene człowiek który ma dużą wiedzę i którego bardzo szanuję stwierdził że powinienem odizolować od styropianu, wystającą spod muru papę, paskiem folii.

I tu moje pytanie ma rację czy w tym przypadku to nadgorliwość - nie rozpatruje tu ilości czy grubości warstwy izolacyjnej bo i tak ze względu na ogrzewanie podłogowe na styropianie będzie się znajdowała jeszcze warstwa folii tylko ewentualną jakąś rekcję (dla mnie wyłącznie alergiczną) między styropianem a związkami w ww. papie. A może się mylę ?????

W IZOLMACIE w Gdansku (producent papy) dowiedziałem się, że papa nie ma dopuszczenia do stosowania wewnątrz pomieszczeń - być może kierownikowi budowy chodziło o wyraźne wydzielenie obszaru z papą a być może obawia się destrukcyjnego dzialania rozpuszczalników z papy na styropian ?!?!

g..o wiecie.

kierownik ma rację.

styropian gaśnie (znika) w obecności weglowodorów, dlatego zabronione jest m. in. klejenie go butaprenem i innymi klejami zawierającymi rozpuszczalniki organiczne.

Brak izolacji pomiedzy papą a styropianem spowoduje, że za trzy lata styropianu... nie bedzie i twoją izolację szlag trafi. przypominam, że asfalty są organiczne, a wiatrów wentylujących pod posadzką nie bedzie.

kiedyś za starych dobrych czasów kiedy jeszcze robiono badania, pisali że styropianu nie można stosować wyłącznie z papami smołowymi pozostałe tj asfaltowe należy kleić na lepik asfaltowy bez wypełniaczy

Nie wiem jak to jest obecnie - chodzi o wypełniacze - ale np istnieje na rynku taki wynalazek jak styropian oklejony papą

help co powinienem zrobić??????

Witam

Papę termozgrzewalną do izolacji ścian piwnic, na którą będzie kładziony styrodur poradzono mi pomalować DYSPERBITEM, aby odizolować papę od styroduru - jako że reagują ze sobą powodując degradację styroduru. To oczywiście na zewnątrz - ale przychylam się do tego, że papa nie może stykać się ze styropianem.

pozdrawiam

• 4 weeks później...

Przez warstwę dociskową rozumiem jakąś warstewkę izolującą papę od styropianu

Jakie tam stare trzeba troche powertowac by nie pytac niepotrzebnei w nowych wątkach.

Czy moja koncepcja paap połączona z papą z izolacji poziomej fundamentów i na to warstwa folii (czarna budowlana) bedzie OK?

pozdrawiam

Pawlok

Według mnie tak

Napiszę więcej – Wydaje mi się możesz położyć styropian bezpośrednio na papę. Istnieje przecież na rynku taka kanapka i ma się całkiem dobrze. Jak już pisałem powyżej kiedyś uczono że styropian nie reaguje z papą asfaltową. Ale nie znalazłem niestety dowodu na poparcie tej tezy. Co do zapachu – Styropian ten to dopiero daje!

Według mnie tak

Napiszę więcej – Wydaje mi się możesz położyć styropian bezpośrednio na papę. Istnieje przecież na rynku taka kanapka i ma się całkiem dobrze. Jak już pisałem powyżej kiedyś uczono że styropian nie reaguje z papą asfaltową. Ale nie znalazłem niestety dowodu na poparcie tej tezy. Co do zapachu – Styropian ten to dopiero daje!

A jak wejdzie w reakcje to co. Koszt foli na cały dom 100/m2 może 100-150 zł, a jaki spokój :D inwestora

• 1 year później...