pblochu 17.10.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Ludki wyprowadźcie mnie z błędu bo zgłupiałem.Ale pokrótce – układ warstw izolacji podłogi na gruncie wygląda następująco: Podsypka , beton z wodo-uszczelniaczem ~200mm , papa na lepiku, beton dociskowy ~50mm na tym mury odizolowane od poniższych warstw papą HYDROBIT PODKŁAD V60S30 (2 warstwy - paski szersze od muru o około 60mm). Teraz kładę na podłogę styropian i tu ku mojemu ogólnemu zdziwieniu Kierownik Budowy notabene człowiek który ma dużą wiedzę i którego bardzo szanuję stwierdził że powinienem odizolować od styropianu, wystającą spod muru papę, paskiem folii.I tu moje pytanie ma rację czy w tym przypadku to nadgorliwość - nie rozpatruje tu ilości czy grubości warstwy izolacyjnej bo i tak ze względu na ogrzewanie podłogowe na styropianie będzie się znajdowała jeszcze warstwa folii tylko ewentualną jakąś rekcję (dla mnie wyłącznie alergiczną) między styropianem a związkami w ww. papie. A może się mylę ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 17.10.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 kierownik nie ma racji...nie trzeba stropianu od papy izolowac.zadzwon do obojetnie jakiej firmy produkujacej styropian to potwierdza moje słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 17.10.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 dzięki szlak mnie by trafił gdybym musiał jeszcze raz przerzucić 24m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archi999 17.10.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 W IZOLMACIE w Gdansku (producent papy) dowiedziałem się, że papa nie ma dopuszczenia do stosowania wewnątrz pomieszczeń - być może kierownikowi budowy chodziło o wyraźne wydzielenie obszaru z papą a być może obawia się destrukcyjnego dzialania rozpuszczalników z papy na styropian ?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archi999 17.10.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 W IZOLMACIE w Gdansku (producent papy) dowiedziałem się, że papa nie ma dopuszczenia do stosowania wewnątrz budynku - być może kierownikowi budowy chodziło o wyraźne wydzielenie obszaru z papą a być może obawia się destrukcyjnego dzialania rozpuszczalników z papy na styropian ?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archi999 17.10.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 W IZOLMACIE w Gdansku (producent papy) dowiedziałem się, że papa nie ma dopuszczenia do stosowania wewnątrz budynku - być może kierownikowi budowy chodziło o wyraźne wydzielenie obszaru z papą a być może obawia się destrukcyjnego dzialania rozpuszczalników z papy na styropian ?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.10.2008 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 g..o wiecie.kierownik ma rację.styropian gaśnie (znika) w obecności weglowodorów, dlatego zabronione jest m. in. klejenie go butaprenem i innymi klejami zawierającymi rozpuszczalniki organiczne.Brak izolacji pomiedzy papą a styropianem spowoduje, że za trzy lata styropianu... nie bedzie i twoją izolację szlag trafi. przypominam, że asfalty są organiczne, a wiatrów wentylujących pod posadzką nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 19.10.2008 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 kiedyś za starych dobrych czasów kiedy jeszcze robiono badania, pisali że styropianu nie można stosować wyłącznie z papami smołowymi pozostałe tj asfaltowe należy kleić na lepik asfaltowy bez wypełniaczyNie wiem jak to jest obecnie - chodzi o wypełniacze - ale np istnieje na rynku taki wynalazek jak styropian oklejony papą help co powinienem zrobić?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 21.10.2008 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 jednak ciągle mnie to nurtuje zdjąć cz nie zdjąć? podkładać czy nie podkładać? oto jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 21.10.2008 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Więc jednoznacznie i nieodwołalnie muszę ogłosić że jeżeli chodzi o podłogę na gruncie tradycyjnie i powszechnie ocieplaną styropianem to:folia jest cacy papa nie cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 22.10.2008 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 nie chcą mi poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K3cho 23.10.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 WitamPapę termozgrzewalną do izolacji ścian piwnic, na którą będzie kładziony styrodur poradzono mi pomalować DYSPERBITEM, aby odizolować papę od styroduru - jako że reagują ze sobą powodując degradację styroduru. To oczywiście na zewnątrz - ale przychylam się do tego, że papa nie może stykać się ze styropianem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 24.10.2008 04:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 No i mamy dzięki temu jednoznaczną odpowiedz na nurtujące pytanie, jakim materiałem powinno się izolować podłogę na gruncie TYLKO FOLIĄ A jeżeli już ktoś chce koniecznie papę to musi wykonać warstwę dociskową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.11.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 TYLKO FOLIĄ A jeżeli już ktoś chce koniecznie papę to musi wykonać warstwę dociskową Tzn co to ma byc ta warstwa dociskowa? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 18.11.2008 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 O jakie to już stare ale dzięki za zainteresowaniePrzez warstwę dociskową rozumiem jakąś warstewkę izolującą papę od styropianuW moim indywidualnym przypadku było to 50mm betonu na warstwie papy tak jak to opisywałem powyżej. W razie wątpliwości możemy podyskutować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.11.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Przez warstwę dociskową rozumiem jakąś warstewkę izolującą papę od styropianu Jakie tam stare trzeba troche powertowac by nie pytac niepotrzebnei w nowych wątkach. Czy moja koncepcja paap połączona z papą z izolacji poziomej fundamentów i na to warstwa folii (czarna budowlana) bedzie OK? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 19.11.2008 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Według mnie tak Napiszę więcej – Wydaje mi się możesz położyć styropian bezpośrednio na papę. Istnieje przecież na rynku taka kanapka i ma się całkiem dobrze. Jak już pisałem powyżej kiedyś uczono że styropian nie reaguje z papą asfaltową. Ale nie znalazłem niestety dowodu na poparcie tej tezy. Co do zapachu – Styropian ten to dopiero daje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 19.11.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Według mnie tak Napiszę więcej – Wydaje mi się możesz położyć styropian bezpośrednio na papę. Istnieje przecież na rynku taka kanapka i ma się całkiem dobrze. Jak już pisałem powyżej kiedyś uczono że styropian nie reaguje z papą asfaltową. Ale nie znalazłem niestety dowodu na poparcie tej tezy. Co do zapachu – Styropian ten to dopiero daje! A jak wejdzie w reakcje to co. Koszt foli na cały dom 100/m2 może 100-150 zł, a jaki spokój inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 19.11.2008 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Dlatego piszę Wydaje mi się Ale nie znalazłem niestety dowodu 100/m2 może 100-150 zł to marna ta folia - ciekawe z jakiego poli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.09.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Papy asfaltowe nie utleniają styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts