zbyszekP 16.10.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Enzo 30 - Jestem bardzo ciekawy tego co Ci powiedzą. Mój kolega kupił niedawno ich okna obustronnie kolorowe. Zamontowali je jakieś 4 tygodnie temu. Na razie wszystko było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 16.10.2003 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 DZIEKI DOKTORKU!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 na pewno napisze jak sie to skonczylo a co do kolegi to nie sprawdzal tych aprobat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Nie wiem. Zapytam w niedzielę i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 17.10.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 To powyżej to byłem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 To ,że kolorowy profil okienny ( w tym wypadku salamander) z którego wykonane są okna nie ma aprobaty nie swiadczy wcale o tym że okna będą złe! Jeżeli komuś okna się nie zamykają lub się pokrzywiły to świadczy jedynie o nierzetelności producenta lub błędach montażu Przyczyn moze być bardzo wiele i pewnie nie czas i miejsce zeby o tym pisać. Ale wracając do aprobaty ITB , większość profili wprowadzanych na rynek polski ma stosowne aprobaty instytutów zachodnich w większości przypadków niemieckich.Dodatkowa certyfikacja tych profili w Polsce to jest jedynie BRANIEM KASY za coś co jest już stwierdzone w laboratoriach i w praktyce u klientów.Niestety takie mamy przepisy ( może zmienią się po wejściu do UE). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 18.10.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Przepraszam zapomniałem się zalogować,ten GOŚĆ to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.10.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Juz wczesniej pisałam, moj sasiad ma okna salamander, w kolorze mahoniu, ta okleina zlazła, nie powiem po jednym lecie i dwa okna sie wykreciły... Sasiad klął ale okna wymienił na inne... pozatym te okna widziałam w supermarkecie budowlanym obi.....jakos nie mam przekonania co do produktów sprzedawanych w marketach budowlanych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Dzieki za wszystkie informacje Teska jestes pewna ze chodzi o profil SALAMANDER 3D ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 19.10.2003 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 znowu mnie wylogowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Niestety - muszę zmartwić obrońcę salamandra powyżej.WSZYSTKIE systemy okien z PVC mają aprobaty polskie - i nic tu nie mają do rzeczy aprobaty zachodnie. Zdecydowana większość ma aprobaty na okna kolorowe.Jak wejdziemy do UNII [już formalnie] to przez co najmniej 21 miesięcy obowiązywać będą aprobaty i certyfikaty. A następnie wejdzie do użycia ogólnoeuropejska norma na okna. Według tej normy [draft normy już jest] każdy producent będzie zobowiązany do posiadania certyfikatu. Nie będzie tak jak teraz, że każdy robi co mu się podoba.Więc jak nie ma normy na okna z PVC kolorowe to jest to niezgodne z polskim Prawem Budowlanym i nie truj głupot.Dlaczego inni mają te aprobaty.Natomiast odklejona folia z profili to przypadek niesłychanie rzadki i świadczy o tym, że producent partaczy te profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 20.10.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Kolega, który kupił okna z profilem 3D salamander wiedział, że profile kolorowe nie mają atestu. Jednak zdecydował się kupić te okna ponieważ firma dała mu 7 letnią gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Tylko, że gwarancja udzielana przez producenta szyb na szyby - to 5 lat. A producenta okuć na okucia to dwa lata. Gwarancja na 7 lat to mrzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Galowa 21.10.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 To ,że kolorowy profil okienny ( w tym wypadku salamander) z którego wykonane są okna nie ma aprobaty nie swiadczy wcale o tym że okna będą złe! Jeżeli komuś okna się nie zamykają lub się pokrzywiły to świadczy jedynie o nierzetelności producenta lub błędach montażu Przyczyn moze być bardzo wiele i pewnie nie czas i miejsce zeby o tym pisać. Ale wracając do aprobaty ITB , większość profili wprowadzanych na rynek polski ma stosowne aprobaty instytutów zachodnich w większości przypadków niemieckich.Dodatkowa certyfikacja tych profili w Polsce to jest jedynie BRANIEM KASY za coś co jest już stwierdzone w laboratoriach i w praktyce u klientów.Niestety takie mamy przepisy ( może zmienią się po wejściu do UE). Wrszcie mądra wypowiedź!! Niemieckie normy są nieco ostrzejsze od tych polskich które dopiero raczkują... I proszę nie mylić profilu kolorowego od okleinowanego bo to są zupełnie dwie rózne sprawy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Niestety - muszę zmartwić obrońcę salamandra powyżej. WSZYSTKIE systemy okien z PVC mają aprobaty polskie - i nic tu nie mają do rzeczy aprobaty zachodnie. Zdecydowana większość ma aprobaty na okna kolorowe. Aby na pewno wszystkie, bo mi sie wydaje że sporo NIE MA!!! Poza tym nie muszę znać języka zachodniego, żeby czytać czy to jest aprobata na okna czy przepis na bułkę drożdżową. Jak wejdziemy do UNII [już formalnie] to przez co najmniej 21 miesięcy obowiązywać będą aprobaty i certyfikaty. A następnie wejdzie do użycia ogólnoeuropejska norma na okna. Według tej normy [draft normy już jest] każdy producent będzie zobowiązany do posiadania certyfikatu. Nie będzie tak jak teraz, że każdy robi co mu się podoba. Jak to! przecież teraz, każdy producent zgodnie z prawem musi POSIADAĆ certyfikat lub deklarację zgodności z aprobatą !!!! Więc jak nie ma normy na okna z PVC kolorowe to jest to niezgodne z polskim Prawem Budowlanym i nie truj głupot. Dlaczego inni mają te aprobaty. A czy ktoś kupując okna czyta aprobaty???? A niektóre systemy mają aprobaty ale tylko na okna jedno i dwuskrzydlowych, tylko profile niezlicowane, tylko okno ze stałymi słupkami (bez balkonów dwuskrzydłowych z ruchomym słupkiem) tylko okna białe itp... Czy producenta sytemu nie stać na wykonanie kilku dodatkowych badań?????????? czy jest w tym coś innego?????????? Sama aprobata to jeszcze nie wszystko - ważne też na co została ona udzielona!!!! Natomiast odklejona folia z profili to przypadek niesłychanie rzadki i świadczy o tym, że producent partaczy te profile. To tylko potwierdza tezę że nie wszystkie profile są tak samo dobre bo materiał pochodzi z tego samego żródła. To tak jak z potrawą można ją przyrządzić na wiele sposobów, tak że bedzie pyszna lub że nie bedzie jej można wziąć do ust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 21.10.2003 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 dzieki za wypowiedzi! do Teski! oj nieladnie tak klamac , dzwonilem do wszystkich Obi na slasku i nigdy nie sprzedawali okien salamander!!!! Rozmawialem z przedstawicielem firmy telefonicznie i poinformowal mnie ze faktycznie w roku 2001 i 2002 mieli instalatorow tzn.zlecali firma, ktore partolily montaz teraz maja swoich pracownikow. Jutro lub pojutrze jade do producenta tych okien i wszystko sprawdze i zaraz napisze!!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Do GALOWA. Tak się składa, że niemieckie normy na badania okien są identyczne jak normy polskie bo są to identyczne normy [europejskie EN]. Są obowiązujące w Polsce od kilku lat. Nie ma w Polsce normy na okna z PVC, tak jak nie ma normy na okna z PVC w Niemczech. W Polsce są Aprobaty techniczne, w Niemczech jest to Prufbericht a we Francji - Avis technique. Tak więc bzdurą jest, że normy niemieckie [na badania okien] są ostrzejsze jak polskie raczkujące. Jak coś piszesz to sprawdź i nie pisz głupot. Obecnie obowiązują w Polsce certyfikaty i deklaracje zgodności z aprobatami technicznymi - nie ma w Polsce normy na okna z PVC. Dlatego są aprobaty - jest to rodzaj normy. Jak wejdzie do stosowania norma na okna PVC [a będzie to jednakowa norma na całą Europę] to też będzie wymaganie certyfikatów i deklaracji zgodności na zgodność z normą. Wszystkie systemy okien z PVC [kolor biały] mają aprobaty. Nie wszystkie systemy mają aprobaty na okna kolorowe. SALAMANDER takiej aprobaty nie ma i jest to niezgodne z polskim prawem budowlanym. Inni mają i polskie prawo przestrzegają - SALAMANDER to olewa i chwała mu za to - wyleci z rynku. Nie mogę pojąć czym się różni profil kolorowy od profilu foliowanego [też kolorowego] Może mi wytłumaczysz różnicę bo ja nie wiem Aprobaty nie rozróżniają czy jest to naklejona folia na białym profilu, czy folia naklejona na profilu kolorowym, czy profil jest koekstrudowany, czy to profil lakierowany, czy też profil kolorowy w masie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Jeszcze do enzo 30 - [tak na marginecsie jest to dobry system - ten SALAMANDER - możesz spokojnie kupić te okna] i wprost nie pojmuję dlaczego o tę aprobatę na okna kolorowe nie wystąpili. Możesz jedynie zażądać obniżki ceny lub jakiejś gratyfikacji bo "masz świadomość" że nie mają one dopuszczenia do obrotu i stosowania - czyli certyfikatu bądź deklaracji zgodności. W ten sposób producent okien [najmniej winny - bo nie on występuje o aprobatę a jedynie systemodawca - czyli dostarczyciel profili] może wymusi na systemodawcy wystąpienie o aprobatę na okna kolorowe. Jak trafi na dociekliwego inspektora nadzoru to może mieć kłopoty - wszak sprzedaje okna "niejako nielegalnie" bo bez wymaganych prawem dokumentów Słuszna jest uwaga powyżej że dawca systemu występuje o aprobatę obejmującą zaledwie kilka profili. Nie decyduje tu cena aprobaty. Zobacz aprobaty SCHUCO, VEKA czy KBE - jak są bogate. Dodatkowo. Nie ma w Polsce aprobaty na drzwi wejściowe z PVC [nikt nie ma] Są chyba tylko dwie aprobaty na drzwi balkonowe dwuskrzydłowe ze słupkiem ruchomym. Żeby czytać zawartość aprobaty to trzeba być Scherlockiem Holmesem [tak się pisze????????] żeby je całkowicie rozszyfrować co zawierają. Ja mam z tym kłopoty - a wszystkie wydane aprobaty leżą u mnie w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 : .... Wszystkie systemy okien z PVC [kolor biały] mają aprobaty. .... Nie mam szafy z aprobatami ale: w bazie ITB znajduje się 105 pozycji dotyczących oprobat na okna pcw. Biorąc pod uwagę że połowa to aprobaty na kształtowniki do produkcji okien, druga połowa to aprobaty na okna, biorąc pod uwagę że na rynku funkcjonuje kilkudziesięciu producentów profili okienych z pcw produkujących w kilku systemach (3, 4, 5 itp komorowych) coś mało tych pozycji na to, żeby wszystkie systemy okien z PVC miały aprobaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 zapomniałem dodać że aktualizcja bazy 20-10-2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts