radi76 18.12.2003 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 W-waBikerFakt że jest ryzyko ale trochę cię pocieszę bo:skoro mają aprobaty w niemczech + są to te same wyroby co w niemczech + mamy te same wymagania "normatywne" co niemcy to wszystko powinno być w pożądku, choć oczywiście nie z formalnego punktu widzenia.I pytanie: Czy w razie "awari" takiego wyrobu aprobata techniczna bedzie miała znaczenie? Wydaje mi się, że czy ona jest czy jej nie ma, to będziemy w tak samo trudnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 W trudnej sytuacji jest producent, który bezczelnie łamie polskie Prawo Budowlane - wprowadza do obrotu i stosowania wyrób nielegalny. Prawo jest do przestrzegania. Czy polskie czy niemickie [w Niemczech]. Wymaga się homologacji dla urządzeć łączności, przeglądów technicznych i dowodów rejestracyjnych dla samochodów. Wymaga się certyfikatów dla wyrobów budowlanych. Jakby nie było aprobat to by w Polsce sprzedawano najgorsze zachodnie badziewie, gnój i odpady produkcyjne, buble i knoty technologiczne, okna z demobilu, nietrafione pomysły, śmieci. Czy ta odpowiedź wystarczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enzo 30 20.12.2003 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 miałem mieć okna i du.a !! producent sie nie wyrabia i moja firma materiał dopiero dostanie po nowym roku a tak w ogole sie zastanawiam czy w styczniu montowac okna gdy bedzie mróz czy czekac do wiosny- pytanie do PCHEŁKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 W-waBiker Fakt że jest ryzyko ale trochę cię pocieszę bo: skoro mają aprobaty w niemczech + są to te same wyroby co w niemczech + mamy te same wymagania "normatywne" co niemcy to wszystko powinno być w pożądku, choć oczywiście nie z formalnego punktu widzenia. I pytanie: Czy w razie "awari" takiego wyrobu aprobata techniczna bedzie miała znaczenie? Wydaje mi się, że czy ona jest czy jej nie ma, to będziemy w tak samo trudnej sytuacji. W razie awarii takiego wyrobu po prostu nie masz żadnego dokumentu, aby udowodnić że zostało źle zrobione. Producent będzie ci szedł w zaparte że okna zrobił zgodnie z jakąś tam aprobatą niemiecką czy francuską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 02.02.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 I tak robią - powołując się na niemieckie np. normy lub ISO "coś tam", ewentualnie atesty higieniczne, pożarowe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.02.2004 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 do radi76Równie dobrze może Ci pokazać mandat za parkowanie, twierdząc że to aprobata, czy certyfikat na okna; chyba że znasz perfekt niemiecki i nie dasz sie nabrać.Poza tym skąd pewność, nawet jeśli aprobata w innym kraju istnieje, (bez znajomości jezyka), że nie dotyczy ona okien o ograniczonym zakresie stosowania np tylko do budynków gospodarczych, ograniczonej strefie klimatycznej czy wiatrowej itp... itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.02.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Kurcze, jeszcze kilka miesięcy temu myslałam, że jak będę kupować okna to sobie wybiorę takie co mi się podobają i nie są strasznie drogie... A z tego co piszecie (rozumiem co drugie słowo) to wychodzi, że najpierw powinnam kilka książek pożyczonych od jakiegoś studenta z polibudy przeczytać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 03.02.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Poczytaj nas internautów - uzskasz co namniej Nobla w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Enzo 30!Jak tam twoje okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 03.03.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Pchełku- wiem, że każdy coś od Ciebie chce, ale czy mógłbyś mi też przesłać Twój poradnik okienno-montażowy, proszę. Może do czasu montażu wykuję go na pamięć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 03.03.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 pchełekja też poproszę ten poradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 03.03.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Adresy e-mail proszę na moją pocztę - to wyślę. Pliki są duże 5,5 MB.Można je pobrać z linku "szukam dobrych okien" Tam dzięki mieczotronixowi zostały zamieszczone na jego serwerze. Są gdzieś w połowie zapisów. Jest tam więcej rzeczy. Niezależnie mogę wysłać = ale proszę adresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 13.10.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 co dalej z ttmi oknami salamander?? zmienilo sie cos?? bo jestem na etapie szukania i wlasnie mi je doradzono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 13.10.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 bylem dzisiaj u przedstawiciela tych okien i powiem wam ze sa to chyba najlepsze okna porownywalem z RAHEL,ALUPLAST 5komorowe,wg mnie sa to bardzo dobre okna ale cena jest wyzsza niz za RAHEL czy TESSENA jakos sie to pisze;).ma ktos z was te okna juz zamontowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.10.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 SALAMANDER na okna kolorowe aprobaty dalej nie ma - ale wkrótce będzie miał. Ale ale natomiast okna białe są REWELACYJNE - białe jak śnieg w górach i gładkie jak pupcia 18-latki po liftingu. Jest to rzeczywiście dobry produkt. Na Salamandrze okna produkują dobre firmy. Niestety Salamandra przejął Brugmann który jakość okien swoich producentów ma głęboko w d..... Szkoda Salamandra tylko. Kupujcie go póki jeszcze w Salamandrze jest stara kadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.10.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 spoko - poki co mimo przejecia produkt ma sie dobrze by nie powiedziec bardzo dobrze ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.10.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 i teraz pewnego rodzaju uzupelnienie Poradnik i uwagi Pc helka co do montazu okien niestety zniknely ze strony Miecza i pojawily sie na mojej http://www.jar-eko.home.pl/dla_forumowiczow.htm i przy okazji jest tam takze przeze mnie opracowany poradnik http://www.jar-eko.home.pl/poradnik_montazysty.htm to taka aktualizacja powyzszych postow ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grom2 14.10.2005 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Niestety, dla mnie okna Salamander to niewypał, gną się jak plastelina. Producent - wiadomo jak to w Polsce - zmienił dwie literki w nazwie firmy i już nie ma u kogo reklamować, a dostawca Salamander Polska ma wszystkich takich klientów jak ja w głębokim poważaniu i mało go interesuje komu sprzedaje profile i jaką potem marką się cieszą. Uważajcie u kogo kupujecie, bo pod tą samą nazwą firmy mogą się kryć dwie rózne działalności, jedna jest prowadzona "czysto", a druga służy tyko do tego żeby stanowić obsługę klienta i jest likwidowana a potem uruchamiana ponownie, tak żeby nie ponosić obciążeń związanych obsługą np gwarancji od klienta. Bardzo jest ciekawa lektura ksiąg rejestrowych w sądzie. Po takiej lekturze doszedłem do wniosku że wszystkie bajki o gwarancji i rękojmii można sobie wsadzić, a każdy zakup to ruletka. Niby masz firmę która działa na rynku od dziesięciu lat , a tak naprawdę to funkcjonuje tylko jej nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 14.10.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Grom2 - a jaki to producent okien , podaj nazwę - z tego co się domyślam to chodzi o okna kolorowe co Ci się pogięły jak guma - dlatego Salamander nie ma aprobaty na kolory - i chyba wiem o jakie okna chodzi - coś mi się o uszy obiło kiedyś- Salamandra przejmuje Brugmann [niestety]. Salamander to dostawca profili i okien nie produkuje. fakt że są firmy co produkują okna oknopodobne i potem zmieniają nazwę.W sumie jest to dobry system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 14.10.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Ja mam okna Salamander 3D, złoty dąb już 2 lata i jestem zadowolona.Wprawdzie okno tarasowe (pojedyńcze) raz do roku trzeba podregulować, bo zaczyna sie trochę ciężko zamykać, (firma, która nam to montowała przyjeżdża na telefon i reguluje) ale tak jak u nas ono jest eksploatowane, to chyba żadne by nie wytrzymało bez regulacji. Kilkanaście razy dziennie jest otwierane i zamykane, częściej niż drzwi wejściowe. A to kotek, a to piesek kręcą się w te i z powrotem, dla nas to jest najkrótsza droga po drewno do kominka itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts