Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA SALAMANDER 3D!!!! UWAGA

Recommended Posts

W-waBiker

Fakt że jest ryzyko ale trochę cię pocieszę bo:

skoro mają aprobaty w niemczech + są to te same wyroby co w niemczech + mamy te same wymagania "normatywne" co niemcy to wszystko powinno być w pożądku, choć oczywiście nie z formalnego punktu widzenia.

I pytanie: Czy w razie "awari" takiego wyrobu aprobata techniczna bedzie miała znaczenie? Wydaje mi się, że czy ona jest czy jej nie ma, to będziemy w tak samo trudnej sytuacji.

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D W trudnej sytuacji jest producent, który bezczelnie łamie polskie Prawo Budowlane - wprowadza do obrotu i stosowania wyrób nielegalny.

Prawo jest do przestrzegania. Czy polskie czy niemickie [w Niemczech].

Wymaga się homologacji dla urządzeć łączności, przeglądów technicznych i dowodów rejestracyjnych dla samochodów. Wymaga się certyfikatów dla wyrobów budowlanych. Jakby nie było aprobat to by w Polsce sprzedawano najgorsze zachodnie badziewie, gnój i odpady produkcyjne, buble i knoty technologiczne, okna z demobilu, nietrafione pomysły, śmieci.

Czy ta odpowiedź wystarczy???

• 1 month później...
W-waBiker

Fakt że jest ryzyko ale trochę cię pocieszę bo:

skoro mają aprobaty w niemczech + są to te same wyroby co w niemczech + mamy te same wymagania "normatywne" co niemcy to wszystko powinno być w pożądku, choć oczywiście nie z formalnego punktu widzenia.

I pytanie: Czy w razie "awari" takiego wyrobu aprobata techniczna bedzie miała znaczenie? Wydaje mi się, że czy ona jest czy jej nie ma, to będziemy w tak samo trudnej sytuacji.

W razie awarii takiego wyrobu po prostu nie masz żadnego dokumentu, aby udowodnić że zostało źle zrobione. Producent będzie ci szedł w zaparte że okna zrobił zgodnie z jakąś tam aprobatą niemiecką czy francuską.

do radi76

Równie dobrze może Ci pokazać mandat za parkowanie, twierdząc że to aprobata, czy certyfikat na okna; chyba że znasz perfekt niemiecki i nie dasz sie nabrać.

Poza tym skąd pewność, nawet jeśli aprobata w innym kraju istnieje, (bez znajomości jezyka), że nie dotyczy ona okien o ograniczonym zakresie stosowania np tylko do budynków gospodarczych, ograniczonej strefie klimatycznej czy wiatrowej itp... itd...

Kurcze, jeszcze kilka miesięcy temu myslałam, że jak będę kupować okna to sobie wybiorę takie co mi się podobają i nie są strasznie drogie... A z tego co piszecie (rozumiem co drugie słowo) to wychodzi, że najpierw powinnam kilka książek pożyczonych od jakiegoś studenta z polibudy przeczytać!

• 4 weeks później...
  • 1 year później...
SALAMANDER na okna kolorowe aprobaty dalej nie ma - ale wkrótce będzie miał. Ale ale natomiast okna białe są REWELACYJNE - białe jak śnieg w górach i gładkie jak pupcia 18-latki po liftingu. Jest to rzeczywiście dobry produkt. Na Salamandrze okna produkują dobre firmy. Niestety Salamandra przejął Brugmann który jakość okien swoich producentów ma głęboko w d..... Szkoda Salamandra tylko. Kupujcie go póki jeszcze w Salamandrze jest stara kadra.

i teraz pewnego rodzaju uzupelnienie

Poradnik i uwagi Pc helka co do montazu okien niestety zniknely ze strony Miecza i pojawily sie na mojej

http://www.jar-eko.home.pl/dla_forumowiczow.htm

i przy okazji jest tam takze przeze mnie opracowany poradnik

http://www.jar-eko.home.pl/poradnik_montazysty.htm

to taka aktualizacja powyzszych postow :))))

Niestety, dla mnie okna Salamander to niewypał, gną się jak plastelina. Producent - wiadomo jak to w Polsce - zmienił dwie literki w nazwie firmy i już nie ma u kogo reklamować, a dostawca Salamander Polska ma wszystkich takich klientów jak ja w głębokim poważaniu i mało go interesuje komu sprzedaje profile i jaką potem marką się cieszą. Uważajcie u kogo kupujecie, bo pod tą samą nazwą firmy mogą się kryć dwie rózne działalności, jedna jest prowadzona "czysto", a druga służy tyko do tego żeby stanowić obsługę klienta i jest likwidowana a potem uruchamiana ponownie, tak żeby nie ponosić obciążeń związanych obsługą np gwarancji od klienta. Bardzo jest ciekawa lektura ksiąg rejestrowych w sądzie. Po takiej lekturze doszedłem do wniosku że wszystkie bajki o gwarancji i rękojmii można sobie wsadzić, a każdy zakup to ruletka. Niby masz firmę która działa na rynku od dziesięciu lat , a tak naprawdę to funkcjonuje tylko jej nazwa.

Grom2 - a jaki to producent okien , podaj nazwę - z tego co się domyślam to chodzi o okna kolorowe co Ci się pogięły jak guma - dlatego Salamander nie ma aprobaty na kolory - i chyba wiem o jakie okna chodzi - coś mi się o uszy obiło kiedyś- Salamandra przejmuje Brugmann [niestety]. Salamander to dostawca profili i okien nie produkuje. fakt że są firmy co produkują okna oknopodobne i potem zmieniają nazwę.

W sumie jest to dobry system

Ja mam okna Salamander 3D, złoty dąb już 2 lata i jestem zadowolona.

Wprawdzie okno tarasowe (pojedyńcze) raz do roku trzeba podregulować, bo zaczyna sie trochę ciężko zamykać, (firma, która nam to montowała przyjeżdża na telefon i reguluje) ale tak jak u nas ono jest eksploatowane, to chyba żadne by nie wytrzymało bez regulacji. Kilkanaście razy dziennie jest otwierane i zamykane, częściej niż drzwi wejściowe. A to kotek, a to piesek kręcą się w te i z powrotem, dla nas to jest najkrótsza droga po drewno do kominka itp. itd.