Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNA SALAMANDER 3D!!!! UWAGA

Recommended Posts

Grom :)

jak widac zle trafiles. Obsluge Panow z czapki polskiego dystrybutora profili pozostwmy w spokkoju - Ci panowie sporo namieszali ale ma sie to nijak do samego produktu i fakt zmian kapitalowych nie ma tu nic do rzeczy

Dobrze wykonane przez uczciwego producenta i tak beda liderem wsrod profili w mojej ocenie - podobnie jak Schuco

A bieli hmmm......wzor niedoscigniony dla innych :)

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 7 months później...
do gościa wr - tak się sk
    ada, że to ja właśnie mam udział w wydawaniu aprobat technicznych ITB.
    Żle trafiłeś. Od 12 lat przeprowadzam badania okien z PVC, z drewna, aluminium - tak więc niestety mylisz się. Mam na swoim koncie wszystkie wydane w Polce aprobaty ITB na okna PVC, większość na okna drewniane i ze trzy na okna aluminiowe. Przebadane mam około 2000 okien, drzwi balkonowych najrozmaitszych typów. Mam na koncie przebadane ok. 50 okien kolorowych na wygrzewanie termiczne. mam na koncie ok 200 ekspertyz okien z PVC i z drewna.
    Nie wszystkie systemu na okna białe mają aprobaty ITB - np. nie ma jej system HORIZONT, nie ma kilka innych.
    Co do wystawiania jednostkowego dopuszczenia na okna kolorowe to nie można go wystawić bo nie ma punktu odniesienia, czyli aprobaty i jest to niezgodne z polskim Prawem Budowlanym.
    Więc gościu po prostu zwyczajnie "chrzanisz". mam do Ciebie prośbę, jak coś nie wiesz to nie "chrzań" bo te posty czytają ludzie co mogą uwierzyć w te Twoje bajdurzenia i kupią kota w worku.
    Pchelek
    W-waBiker Salamander nie ma aprobaty na okna kolorowe - to fakt. Możesz tylko zażądać w umowie, że Ci zagwarantują, że okna się nie pokręcą i nie pokrzywią od nagrzewania termicznego - i wpisz to w umowę jako warunek gwarancji. Będziesz spał sokojnie - a jak okna faktycznie się pokrzywią to masz zagwarantowaną w umowie wymianę.
    Okna kolorowe są na nagrzewanie termiczne bardziej podatne. jak mi dasz adres na priwa to Ci wyślę artykuł o oknach kolorowych - nie każdy potrafi je robić - muszą być sztywniejsze usztywnienia, sztywniejsze mocowanie, otwory odprężające w ramach [ spytaj się czy w oknach są otwory odprężające - daję głowę, że Ci zrobią taaaaakie oczy]
    Pozdrawiam
    Jak dałeś zaliczkę to trudna sprawa. Możesz się wycofać. Jak nie daj boże coś się stanie z tymi kolorowymi oknami - a ostatnio mam całą serię zgłoszeń - to klęska. Wymiana okien jest bardzo trudna

Znalazłem aprobatę ITB

http://www.horizontps.com/img-hl_str/certifikace/certifikat_po.jpg

Na profil Horizont

Więc może nie jest taki zły?

• 5 years później...
  • 3 weeks później...
Dziwna ta sprawa z aprobatą, nie ma jej salamander czy jakiś konkretny producent okien z tych profili? Okna na pewno są wysokiej jakosci, bo to firma chyba ponad 30letnia, niemiecka. Z tego, co wiem, to w niektórych krajach mozna salamandra w okleinie stosowac w budynkach uznanych za zabytki zamiast oryginalnych okien drewnianych, a niewielu producentom na to się pozwala.

• 3 years później...
UP!!!

Czy cos sie zmienilo przez ostatnich kilka m-cy? Warto jeszcze inwestowac w Salamander? Maja juz aprobate na kolorowe?

Może pomogę, jeśli ktoś zajrzy na ten wątek.

Od 2007r. mam zamontowanie okna Salamander 3D, okleina orzech. Złego słowa nie mogę o nich powiedzieć. Wygląd się nie zmienił, nie było potrzeby regulowania, jak dla mnie super.