Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika - Jak to budowaliśmy Dandysa

bitter

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Witam w gronie Dandysowców :)

Chociaż to taki trochę przerobiony projekt ....Dandys to czy nie Dandys

Fajnie się patrzy jak budynek "rośnie".

Na tych zdjęciach nie widizałem fundamentu pod schody i pod ten słup betonowy co między kuchnią a jadalnią ma być. Zdecydowaliście się na schody drewniane samonośne ?

A mój Dandysek powolutku buduje się w środku.

Mamy już instalacje elektryczne,wod-kan, tynki, instalację podłogówki.

Dzisiaj zaczęli robić wylewki. Budynek jeszcze nie ocieplony z zewnątrz.

Pamiętacie o kontrolowaniu wszystkiego.

Pomimo tego że majstry mówią: "Będzie pan zadooowoloonyyy", sprawdzajcie wszystko co wam przyjdzie do głowy. Nawet teraz jak są dopiero fundamenty pomierzcie wszystko osobiście.

Dobra rada:

" Nie wierz nigdy majstrowi, dobrą radę ci dam....

bo przepadniesz z kretesem ...."

POWODZENIA W BUDOWANIU.

Będę do was zaglądać na dziennik budowy :)

O dzięki za pierwszy wpis ;). Schody będą betonowe. Fundamentów pod słupy jeszcze nie ma, nie ma też pod taras i słup przy wejściu do domu. Będą wylewane stopy już niedługo. Co do kontrolowania ... już coś o tym wiem, na szczęście mam rzetelnego kierownika, który pilnuje oprócz mnie wszystkiego. Szkoda, że budujesz się w Krakowie bo chętnie bym wpadł w odwiedziny ... choć moja dziewczyna nigdy nie była w Krakowie i mógłby to być pretekst do zwiedzenia miasta :-D.

No trochę daleko do siebie mamy. Ale jak będziecie przy okazji to zapraszam.

Robiłeś jakieś zmiany w fundamentach w garażu? Widzę na zdjęciach że nie. Tam jest taka sytuacja, że jest obniżony poziom podłogi w garażu i kotłowni i ściana fundamentowa będzie wystawać ponad podłogę docelową.

Czyli ta ściana w garażu na gotowo będzie się składać ze ściany fundamentowej i z właściwej. Kilka osób mi zwróciło uwagę, że mogłem tam zrobić obniżony fundament i wystartować wcześniej z murami. Nie wiem czy jasno napisałem....

Planujesz ogrzewanie podłogowe? Jeżeli tak to musisz się zastanowić jak zwiększyć miejsce na więcej styropianu w podłodze na parterze. W projekcie jest przewidziane tylko 12cm na warstwę styropianu i wylewki. Dla podłogówki to jest za mało. Z tego co mi mówili na forum są dwa wyjścia:

1 - wylanie chudziaka niżej (czyli nie na równi z fundamentami)

2 - zrobienie wyższych ścian

U mnie zastosowali wariant 2. Na dole położyli warstwę cegieł przed położeniem pierwszego bloczka na fundamencie.

PS

Patrzyłem na tego CleanMate QQ-2 :D

Fajna zabaweczka.

Nie zmieniałem nic w fundamentach. Rzeczywiście można było to zrobić. Teraz już musztarda po obiedzie. Ciekawe dlaczego projektanci o tym nie pomyśleli. Co do styropianu to cenna uwaga, jutro pogadam z budowlańcami. Dziś wybierali ziemię i nie wybrali do końca więc jest jeszcze czas żeby obniżyć chudziaka. Podłogówkę chce mieć na całości parteru i dodatkowo pod oknami w salonie grzejniki. Grzejniki z dwóch powodów, powiększam mocno okna w salonie i kładę deski na podłogę więc podłogówka może sama nie wystarczyć. Poradzili mi na tym forum, żeby tak zrobić. W przypadku dużych mrozów nie można przegrzać desek bo zaczną się rozsychać. A znalazłeś jakieś jeszcze inne niedociągnięcia w projekcie?

OGC ja za to do Krakowa mam bliziutko:-))))

Chcesz wpaść na chwilkę coby pooglądać na żywo ?

Z miła checia.Jak tylko bedziemy w Krakowie,chetnie ogladnelibysmy Dandyska na zywo.Obecnie jestesmy w UK ale na poczatku roku byc moze zawitamy na krotko.A w jakich rejonach Krakowa sie budujecie jesli mozna spytac?? Pozdrawiamy :D

• 2 weeks później...