bitter 17.10.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Proszę ewentualne zapytania i komentarze kierować tutaj. Dziennik znajduje się tutaj: http://forum.muratordom.pl/jak-to-budowalismy-dandysa,t142660.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 13.11.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witam w gronie Dandysowców Chociaż to taki trochę przerobiony projekt ....Dandys to czy nie Dandys Fajnie się patrzy jak budynek "rośnie". Na tych zdjęciach nie widizałem fundamentu pod schody i pod ten słup betonowy co między kuchnią a jadalnią ma być. Zdecydowaliście się na schody drewniane samonośne ? A mój Dandysek powolutku buduje się w środku. Mamy już instalacje elektryczne,wod-kan, tynki, instalację podłogówki. Dzisiaj zaczęli robić wylewki. Budynek jeszcze nie ocieplony z zewnątrz. Pamiętacie o kontrolowaniu wszystkiego. Pomimo tego że majstry mówią: "Będzie pan zadooowoloonyyy", sprawdzajcie wszystko co wam przyjdzie do głowy. Nawet teraz jak są dopiero fundamenty pomierzcie wszystko osobiście. Dobra rada: " Nie wierz nigdy majstrowi, dobrą radę ci dam.... bo przepadniesz z kretesem ...." POWODZENIA W BUDOWANIU. Będę do was zaglądać na dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.11.2008 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 O dzięki za pierwszy wpis . Schody będą betonowe. Fundamentów pod słupy jeszcze nie ma, nie ma też pod taras i słup przy wejściu do domu. Będą wylewane stopy już niedługo. Co do kontrolowania ... już coś o tym wiem, na szczęście mam rzetelnego kierownika, który pilnuje oprócz mnie wszystkiego. Szkoda, że budujesz się w Krakowie bo chętnie bym wpadł w odwiedziny ... choć moja dziewczyna nigdy nie była w Krakowie i mógłby to być pretekst do zwiedzenia miasta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 13.11.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 No trochę daleko do siebie mamy. Ale jak będziecie przy okazji to zapraszam. Robiłeś jakieś zmiany w fundamentach w garażu? Widzę na zdjęciach że nie. Tam jest taka sytuacja, że jest obniżony poziom podłogi w garażu i kotłowni i ściana fundamentowa będzie wystawać ponad podłogę docelową. Czyli ta ściana w garażu na gotowo będzie się składać ze ściany fundamentowej i z właściwej. Kilka osób mi zwróciło uwagę, że mogłem tam zrobić obniżony fundament i wystartować wcześniej z murami. Nie wiem czy jasno napisałem.... Planujesz ogrzewanie podłogowe? Jeżeli tak to musisz się zastanowić jak zwiększyć miejsce na więcej styropianu w podłodze na parterze. W projekcie jest przewidziane tylko 12cm na warstwę styropianu i wylewki. Dla podłogówki to jest za mało. Z tego co mi mówili na forum są dwa wyjścia: 1 - wylanie chudziaka niżej (czyli nie na równi z fundamentami) 2 - zrobienie wyższych ścian U mnie zastosowali wariant 2. Na dole położyli warstwę cegieł przed położeniem pierwszego bloczka na fundamencie. PS Patrzyłem na tego CleanMate QQ-2 Fajna zabaweczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.11.2008 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Nie zmieniałem nic w fundamentach. Rzeczywiście można było to zrobić. Teraz już musztarda po obiedzie. Ciekawe dlaczego projektanci o tym nie pomyśleli. Co do styropianu to cenna uwaga, jutro pogadam z budowlańcami. Dziś wybierali ziemię i nie wybrali do końca więc jest jeszcze czas żeby obniżyć chudziaka. Podłogówkę chce mieć na całości parteru i dodatkowo pod oknami w salonie grzejniki. Grzejniki z dwóch powodów, powiększam mocno okna w salonie i kładę deski na podłogę więc podłogówka może sama nie wystarczyć. Poradzili mi na tym forum, żeby tak zrobić. W przypadku dużych mrozów nie można przegrzać desek bo zaczną się rozsychać. A znalazłeś jakieś jeszcze inne niedociągnięcia w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 14.11.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 A znalazłeś jakieś jeszcze inne niedociągnięcia w projekcie? No nic mi raczej do głowy nie przychodzi. O drobiazgach typu drzwi od łazienki górnej blokujące przejście w korytarzu to nie ma co gadać chyba Postanowiłem dać tam przesuwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.11.2008 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Coś tam słyszałem, ale one blokują po otwarciu? To jakoś nieduży problem chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 15.11.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 No nie wiem czy to problem bo nie mam takich drzwi jeszczeDrzwi wewnętrzne to na końcu dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 18.11.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Ooo widzę że dalej szalejecie na budowie Zrobiłeś zmianę poziomu posadzki w kotłowni? Bo na zdjęciu widzę że tylko garaż jest obniżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.11.2008 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 W kotłowni? Miała być obniżona? Nie mam przy sobie teraz projektu bo jestem na wyjeździe 3 dni ale nie pamiętam aby była obniżona. Sprawdzę to sobie ale na pierwszy rzut oka ma to swoje zalety. Chce zmieścić pralkę w kotłowni więc nie będę musiał do niej biegać po schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.11.2008 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Jednak będzie kucie ;-( Pom. gospodarcze musi mieć 2,7 wysokości. Zrobili babola, dzięki za czujność, ja tego nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 18.11.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Cieszę się że pomogłem Wisisz mi pifko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.11.2008 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Jak tylko się dokulam do Krakowa to nawet dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 26.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Bitter powtarzam sie bo juz gdzies wczesniej pisalam-projekcik po przerobieniu rewelacyjny.Ja chce podobny z małymi zmianami.Elewacja-sliczna!!!OGC ja za to do Krakowa mam bliziutko:-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 27.11.2008 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dziękuję bardzo Mam nadzieję, że okaże się funkcjonalny i śliczny po wybudowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.11.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 OGC ja za to do Krakowa mam bliziutko:-)))) Chcesz wpaść na chwilkę coby pooglądać na żywo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 28.11.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 OGC ja za to do Krakowa mam bliziutko:-)))) Chcesz wpaść na chwilkę coby pooglądać na żywo ? Z miła checia.Jak tylko bedziemy w Krakowie,chetnie ogladnelibysmy Dandyska na zywo.Obecnie jestesmy w UK ale na poczatku roku byc moze zawitamy na krotko.A w jakich rejonach Krakowa sie budujecie jesli mozna spytac?? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.11.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 ines2707 - Wieliczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 29.11.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 ines2707 - Wieliczka Długo szukalismy działeczki w okolicach Wieliczki az zdecydowalismy sie na Niepołomice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 12.12.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ale wam idzie budowa Jak tak dalej pójdzie to jeszcze w tym roku dachem przykryjecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts