Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jak najlepiej tzn czym wypełnić szczeline pomiędzy osadzoną rurą fi 200 w ścianie z bloczków B-20 a rurą kanalizacyjną fi 160 ??

Niby mozna osadzić na cemencie, ale jakoś naszła mnie wena i osadziłem już krutkie odcinki tych rur w ścianach i tylko przełoże właściwe rury przez nie.

Odradzają mi pianke do okien, gdyż podobno ja bardzo stwardnie, każdy radzi coś elastycznego.

Ale co?

Silikon? Wełna?

Doradźcie

Pozdro !!! ;)

https://forum.murator.pl/topic/110374-jak-wype%C5%82ni%C4%87-przej%C5%9Bcie-rur-kanalizacyjnych-przez-%C5%9Bciane/

Witam

Jak najlepiej tzn czym wypełnić szczeline pomiędzy osadzoną rurą fi 200 w ścianie z bloczków B-20 a rurą kanalizacyjną fi 160 ??

Niby mozna osadzić na cemencie, ale jakoś naszła mnie wena i osadziłem już krutkie odcinki tych rur w ścianach i tylko przełoże właściwe rury przez nie.

Odradzają mi pianke do okien, gdyż podobno ja bardzo stwardnie, każdy radzi coś elastycznego.

Ale co?

Silikon? Wełna?

Doradźcie

Pozdro !!! ;)

Pianka,najlepiej taka na jakiej osadza sie kregi betonowe (zielona ),ale mozna tez zwykla i uzupelnic sylikonem

Do takich celów są specjalne przepusty tworzywowe z uszczelkami. Przepust zamurowuje się w ścianie a następnie wsuwa rurę kanalizacyjną.

Zapytaj w hurtowni z artykułami wod-kan.

Do takich celów są specjalne przepusty tworzywowe z uszczelkami. Przepust zamurowuje się w ścianie a następnie wsuwa rurę kanalizacyjną.

Zapytaj w hurtowni z artykułami wod-kan.

Kurcze niewiedziałem, bo bym zapytał przy kupnie rur, a tak już zaplanowałem osadzenie tych 160-tek w dwusetce.

I poprostu zastanawiam się czym to wypełnić.

Pozdro !!!

profesionalnie mozesz łańcuchem uszczelniającym ;) - ale nie wiem nawet czy takie małe znajdziesz - bo to tylko niecałe 2cm na strone.

Nie robiąc z tego wyzszej matematyki mysle ze pianka moze byc - powinno uszcelnic i byc na tyle elastyczne ze spełni swoja role. Pianka staje sie sztywna - ale rurą też nikt nie bedzie krecił w koło - normalna 'praca' rury vs osiadajacy budynek etc nie powinien byc problemem ...

kwestia jedyna do przemyslenia jak pianka poliuretanowa zachowuje sie w warunkach wilgotnych ?

pozdrawiam

Piotrek