Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament -z gruchy czy rozrabiany na budowie.

pyśka

Recommended Posts

Mam pytanko , co waszym zdaniem lepiej opłaci się kupić beton w betoniarni czy rozrabiać na budowie.Chodzi mi o koszty i wasze doświadczenia.Dopiero zaczynam więc bardzo pomogą mi wasze wskazówki .Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi .

witam

zdecydowanie z betoniarni ,masz wtedy pewnośc ze beton bedzie dokładnie tak samo wymieszany i proporcje komponentów będą identyczne, przy rozrabianiu na budowie twoi murarze nie będą aż tak dokładni,gwarantuję

ale niestety beton z betoniarni wyjdzie drożej ale w końcu to są fundamenty..

pozdr.

A iloma gruszkami chcesz kręcić i ile masz czasu?

"Normalna" przydomowa betoniarka ma max 250 l, czyli 1/4 m3.

Jak masz do wylania 15 m3 to przy 40 minutowym cyklu załadunek/mieszanie/wyładunek zalanie fundamentu zajmuje 40 godzin

(15x4x40min)/60

Nie wiem co na to spece od budownictwa, ale będziesz mieć fundamenty o warstwach z różnym czasem związania, więc nie jest to lity beton ale "orzymurowane" do siebie fragmenty.

Jak to się ma do wytrzymałości? nie trzeba "dorzucić" na rubości?/

Bytam biegłych w tych sprawach

Poprzednicy zdecydowanie popierają beton z betoniarni i maja rację ale nie do końca. W moim przypadku grucha lub pompa nie miały szans dojechac w pobliże fundamentu i siła rzeczy pozostała mi betoniarka do ławy. Ponieważ grunt mam piaszczysty to miałem do wyboru fundament w szlunku lub murowanie z bloczków betonowych. Wybrałem bloczki. Tak więc nie można radzić jednoznacznie bo wszystko trzeba dostosowywać do indywidualnych potrzeb. Podaj troche więcej informacji a coś się wybierze.

Ja też lałem z betoniarni i to prawie wzsystko: findamenty, podłogę, wieńce. wszystko lane z użyciem sztetera (pompy), wyszło rzeczywiście niewiele drożej, ale taki beton już na pierwszy rzut oka widać, że jest "inny" niż ten kręcony. a poza tym czas - o tym pisał Bard13 - wylanie wieńca z użyciem pompy zagęszczanie to 2 godziny roboty. tak dla informacji beton miłem atestowany, cena z pompą była w zeszłym roku ok 200-210 zł/m3 (Śląsk).

Pozdr, Wit

Poprzednicy zdecydowanie popierają beton z betoniarni i maja rację ale nie do końca. W moim przypadku grucha lub pompa nie miały szans dojechac w pobliże fundamentu i siła rzeczy pozostała mi betoniarka do ławy. Ponieważ grunt mam piaszczysty to miałem do wyboru fundament w szlunku lub murowanie z bloczków betonowych. Wybrałem bloczki. Tak więc nie można radzić jednoznacznie bo wszystko trzeba dostosowywać do indywidualnych potrzeb. Podaj troche więcej informacji a coś się wybierze.

ppp.j - pyśka zapytała wprost czy lać beton z gruchy czy z betoniarni.

Jestem przekonany, że gdyby usytuowanie jej budowy uniemożliwiało by podjazd ciężkiego sprzętu to takiego pytania by nie zadała lub też pytanie by brzmiało jak poradzić sobie w takiej sytuacji.

W związku z powyższym Twoja "uwaga" o niestosowności naszych porad jest nie na miejscu.

Pozdrawiam

ppp.j - absolutnie tak nie odebrałem Twojego postu. Była to raczej nizręczność w sformuowaniu odpowiedzi.

Pozostali odpowiadający udzielali konkretnej odpowiedzi na konkretne zapytanie.

Więc Twoja wypowiedź (odnosząca się do Twojej i tylko Twojej, nam dotąd nieznanej sytuacji), że (cytat) Tak więc nie można radzić jednoznacznie mogła by być tematem nowego wątku a nie pouczeniem w już otwartym.

Pozdrawiam

U nas ekipa krecila beton na budowie. Szybko, sprawnie, bez balaganu.

Z grucha bylby klopot, bo nie za bardzo mogla dojechac, w najblizszej okolicy nie bylo gruch i wyszloby nas sporo drozej.

KB nie kwestionowal jakosci fundamentow, wrecz powiedzial, ze mamy fundamenty jak pod 4 pietrowy blok :)

Pyska, jesli chcesz moge sprawdzic dokladnie ile kosztowaly nas takie fundamenty.

Witam,

Pyśka - ja takze bralem beton z gruszki (na fundamenty, chudziak, strop, nadproza, slupki i wieniec). Jezeli masz mozliwosc to wraz z betonem i pompa wez wibrator do betonu. Mi uzyczyli go bezplatnie w cenie betonu. Wg mojego kierownika budowy beton krecony na budowie nigdy nie bedzie mial takich parametrow wytrzymalosciowych jak zawibrowany dobry beton z gruchy. Beton wibrowalem na fundamentach i na stropie monolitycznym.

Pozdrowienia

Witam dopiero wróciłam i przeczytałam wiadomość od mAgnes , jak mogłabyś sprawdzić ile kosztowały cię te fundamenty. Dzisiaj byliśmy w betoniarni i rzeczywiście jest dużo drożej , a krążą pogłoski że leją błoto w cenie prawdziwego betonu . ale nie wiem ile w tym prawdy .Pozdrawiam na razie.Odpisz jak najszybciej, bo jutro o 7 przychodzi majster.Dzięki za wszystkie podpowiedzi . :p :D :o

Ja zdecydowanie jestem za opcją betonu z betoniarni. Koszty betonu robionego na budowie pewnie nieco mniejsze ale gra nie zawsze warta zachodu. Jeżeli będą robić Ci to fachowcy to nigdy nie ukręcą takiego betonu jak nawet najgorsza betoniarnia, jeżeli będziesz to robić własnymi siłami to pamiętaj że jest jeszcze czas żeby zmęczyć rodzinę i znajomych w dalszym etapie budowy :lol:

Samemu można robić beton do ogrodzenia lub na podbetonkę na gruncie.

Sam robię większość prac na swojej budowie, ale beton na fundamenty, ściany piwnic, oraz stropy brałem z betoniarni ( wybierz tę która ma komputerowe sterowanie dozowania składników - będzie pewne i nikt Cię nie oszuka ani na jakości ani na ilości).

Cena zawsze jest do negocjacji w zależności od ilości zamawianego betonu. (powiedz że dopiero zaczynasz i chcesz u nich brać beton na całą budowę a może i gotową zaprawę do murowania... - u mnie zeszli z 200zł /m3 do 165zł z pompą!!! (lałem około 35m3 betonu na ławy i ściany piwnic ).

Pozdrawiam i życzę powodzenia na długiej drodze... :D

Ja nie mam wyboru. Ponieważ wodę na działcę będę miał później niż sam moment wylewania fundamentów jestem zmuszony zastosować niestety droższy beton z gruchy. Ma to wiele zalet niestety jedną wadę - koszty, które jednak przy dużej ilości masy betonowej znacznie rosną w stosunku do pracy murarzy.

Wcześniej na forum poruszony był też temat oszustw betoniarni polegających na różnicy pomiędzy zakupioną a dostarczaną ilością betonu. Trudno jest sprawdzić ilość tego co nam przywieziono (pomijam problem jakości bo z tym bardzo różnie bywa), a na fakturze jest czarne na białym za ile płacimy...... :cry: