wiktoria1000 17.10.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Wielu z Was zapewne spotkało się sytuacją korupcujną w budownictwie np. przy okazji załatwiania jakiś pozwoleń. Zachęcam Was do wypełnienia ankiety na ten temat (jej wypełnienie zajmuje mniej niż 1 minutę). Wyniki ankiety zostaną wykorzysane w raporcie o korupcji w polskim budownictwie. Patronat nad akcja objął MURATOR. Ankieta jest dostępna na stronach Muratora. Przyłącz się do akcji! Wypełnij proszę ankietę: http://www.muratordom.pl/strona-glowna/podstrony/budujemy-bez-korupcji_,15115_22046.htm MUR-BETON UCZCIWIE to nowa odsłona znanej kampanii antykorupcyjnej "Nie daję, nie biorę łapówek", prowadzonej przez Stwarzyszenie "Normalne Państwo" oraz Stowarzyszenie Agencji Reklamowych SAR i Fundację FOR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 30.10.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 a można napisać o korupcji wśród architektów? o przetargach, które wygrywa się kopertami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 31.10.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Wielu z Waz zapewne spotkało się sytuacją korupcujną ... czy naprawdę poprawienie tych literówek przerasta Waz? Przyklejone u samej góry, ktoś wchodzi pierwszy raz na Forum i co widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.10.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 Wielu z Waz zapewne spotkało się sytuacją korupcujną ... czy naprawdę poprawienie tych literówek przerasta Waz? Przyklejone u samej góry, ktoś wchodzi pierwszy raz na Forum i co widzi I przerazenie Naz ogarnia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.11.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 czyżby Pani Pitera Julia wpadła na gościnne występy na forum nowe metody pracy operacyjnej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 03.11.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Jeśli to była Julia to Litera, "Waz" mnie wzruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 03.11.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Dla mnie sprawa jest banalna. Ja nie daję to i nie biorę . Inna bajka, że słyszałam, że ci i tamci biorą, ale nigdy mi się nie zdarzyło potwierdzić tych informacji, nigdy nie musiałam nikomu w łapę dawać żeby coś załatwić. Toteż uważam, że większość tych rewelacji jest z cyklu: Bo nie ludzie słowa, ale słowa ludzi niosą ..... I język lata .... itd. Mnie głupia czekolada podnosi ciśnienie i szlak mnie trafia, i najchętniej pierd... bym nią w osobę która ja przynosi, ale nie wypada - nawet gorzej, bo mogłoby się to w sądzie skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 07.11.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Przepraszamy "Waz" - już poprawione. A temat wciąż do zastanowienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.11.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 co tu dużo mówić - korupcja w budowlance była jest i niestety obawiam się że bedzieZwyczajowe 5-10% oddaje się pod stołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 08.11.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 czyżby Pani Pitera Julia wpadła na gościnne występy na forum nowe metody pracy operacyjnej..... Hehee.... jest Julia "Dorsz" Pitera... będzie Julia "Cegła" Pitera...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 10.12.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 MUR-BETON UCZCIWIE to nowa odsłona znanej kampanii antykorupcyjnej "Nie daję, nie biorę łapówek" A ja łapówkę chętnie dam, jeśli np. zależy mi na przyspieszeniu biegu mojej sprawy przykładowo z ustawowo przewidzianego miesiąca do dnia, czy dwóch. Chętnie też dam coś ekstra za załatwienie pewnych rzeczy za mnie tak, żebym nie musiał tracić czasu na pętanie się po urzędach. Łapówkę z własnej woli i chęci mogę dać. Natomiast nie lubię wymuszania łapówek - w takim przypadku nie daję "z definicji", bez względu na konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.12.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 co tu dużo mówić - korupcja w budowlance była jest i niestety obawiam się że bedzie Zwyczajowe 5-10% oddaje się pod stołem A jak zamówię u Ciebie okna to czy te 10% mógłbyś ew.... tak żeby moja Dziewczyna - Współinwestorka nie widziała... Miałbym na kilka zabawek a tak poważnie - korupcja w budownictwie indywidulanym to raczej marginalne zjawisko. Może instytucje takie jak ZE. Ale tez nie trzeba dawać - raczej trzeba być "upierdliwym". Problem pojawia się tam gdzie ludzie wydają nieswoje pieniądze. Tam są zwykle patologie. I to takie że w pale się nie mieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 19.12.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Łapówkę z własnej woli i chęci mogę dać. Natomiast nie lubię wymuszania łapówek - w takim przypadku nie daję "z definicji", bez względu na konsekwencje. Nie ma to jak etyka.. heh.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 21.12.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam A ja mam problem....Nie potrafię dawać łapówek, w szpitalu to nawet mi głupio było bo pielęgniarka była taka nachalna a ja nie mogłem . Stąd też nie miałem bezpośrednich doświadczeń w tym temacie, ale jeżeli chodzi o samą korupcję to ma ona różne postacie, nie tylko żywa gotówka wręczana pod stołem, np. wymuszanie zlecania prac osobom powiązanym z danymi instytucjami ZE, gazownia, starostwa itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowe 02.01.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 a tak poważnie - korupcja w budownictwie indywidulanym to raczej marginalne zjawisko. Hahahahaha! Wszystko zależy od ludzi. Opowiem Wam wszystkim bajkę: W pewnej znajomej miejscowości był sobie powiatowy inspektorat budowlany w którym pracowali porządni i uczciwi ludzie, bardzo pomocni. Było tam też starostwo powiatowe, gdzie w budownictwie tępieniem pilników na pazurach, a także piciem jednej kafki za drugą, czas między jedną wziątką a drugą zabijały sobie przemiłe panie inspektorki. Kasowały niedużo, ot pięć setek od projekciku. W zasadzie to za nic, ot po to by się nie czepiać, by coś na co mają miesiąc trwało tydzień. Od czasu do czasu można też było oddać puste okładki zamiast projektu, do którego brakowało jakiegoś papiórka. Można było potwierdzenie przyjęcia wziąć, klienta skasować, a projekt... ech ten przyniosło się tydzień później... NIe chcąc uczestniczyć w tej szopce niejeden projektant odsyłany był z każdym projektem domku do uzupełnienia. Jak już się nie dało wymyślić rozsądnego powodu, panie wpadały na genialne w swojej prostocie pomysły ekspertyz technicznych i uzgodnień ze strażakiem (generalnie do domków jednorodzinnych raczej niewymaganych). Na podobnych praktykach człowiek tracił czas i pieniądze no i reputacje, bo co to za architekt który pożądnie projektu złożyć nie potrafi. A inni przecież załatwiają w tydzień to co jemu zajmuje miesiąc albo i nawet dwa! Każda bajka ma swój morał, więc i ta zbliża się ku końcowi - przebrała się miarka, do urzędu wjechała policja CBA i co tam jeszcze... Całą obsadę wymieniono. Można więc było by pomyśleć że teraz wszystko pójdzie szybko sprawnie i uczciwie. Pierwsza krew polała się gdy okazało się że zmiana wanny z prostokątnej na narożną w łazience jest zmianą instalacji i wymaga projektu instalatora. Potem jeszcze wyszło na jaw że budowa przydomowej ziemianki na wino wymaga pozwolenia na budowę i takie tam jeszcze drobne przyjemnostki. A to trzeba dodrukować połowę projektu w kolorze, bo komuś się ubździło że jak połowa jest drukowana z kolorowym logo w tabelce to i druga spod ksera zejść nie może... I to już koniec bajki... A morał ? No cóż morał powiedzcie sobie sami! Może dobry byłby: "nadgorliwość gorsza od faszyzmu" a może jednak refleksja, że korupcja nie jest jedak taka zła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 02.01.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 [quote name= Chętnie też dam coś ekstra za załatwienie pewnych rzeczy za mnie tak, żebym nie musiał tracić czasu na pętanie się .[/quote] ale zabrzmiało erotycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 03.01.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 http://forum.muratordom.pl/potraficie-dac-lapowke,t134652.htm?highlight=%B3ap%F3wka kiedyś - daaaaaaaaaaawno temu też przerabialiśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 14.01.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 A jak to jest w czasopismach budowlanych?Wiele jest artykułów dotyczących różnych tematów, gdzie na zdjęciach wyraźnie widać która firma w danym temacie działa (np. na zdjęciu dot. montażu u pana majstra oprócz wąsa rzuca się w oczy żarówiasty strój z wielkim LOGO)Wiele jest tematów, które powracają jak bumerang, nadmiernie często w porównaniu do zapotrzebowania, chociaż większość inwestorów temat omija (np. ściany jednowarstwowe)A standardem już jest tandem artukuł na dany temat i zaraz po nim reklama firmy X, związanej z tematem Jak to się odbywa?Artykuły sponsorowane? (nie ma o tym wzmianki)Mini przetarg - która firma da więcej za okraszene tematu jej zdjęciami?Pytam z czystej ciekawości, chociaż raczej nie liczę na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 15.01.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 A standardem już jest tandem artukuł na dany temat i zaraz po nim reklama firmy X, związanej z tematem Jak to się odbywa? Artykuły sponsorowane? (nie ma o tym wzmianki) Wiem, że kiedyś aby umieścić reklamę w czasopiśmie elektrotechnicznym to jeszcze trzeba było napisać artykuł do tego pisma , czyli nie dość że mieli pieniądze za reklamę to jeszcze darmowy artykuł, a wiadomo że ci co piszą ten artykuł to napiszą go pod produkty swojej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 16.01.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Mnie to nie boli, niech sobie będzie. Bardziej mnie śmieszy zaklejanie obskurnymi plastrami emblematów firmowych na maskach samochodów w niektórych polskich filmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts