Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korupcja w budownictwie (MUR-BETON UCZCIWIE)

wiktoria1000

Recommended Posts

• 3 weeks później...
może masz rację...choć lenistwo to nawet może potrafię zrozumieć :-? z drugiej strony zastanawiam się czy to nie jest tak.że są sprawy które można załatwić w np w tydzień,albo w dwa miesiące albo wcale... i im bardziej zakładamy że ...dary dziękczynne to jest OK tym więcej lenistwa,indolencji,niekompetencji.mylę sie Panie Barbossa?

• 2 months później...
  • 1 month później...

Choć już w chwilach dramatycznych chodziły nam po glowie takie myśli, nie daliśmy i dawać nie mamy zamiaru.

Ale trzeba sobie wykupić fiolkę Valeriany, jeśli chce się walczyć, a nie dawać.

Pani inspektor ze Starostwa zatwierdzała nam zmianę w projekcie zag.działki 2 miesiące! A raczej...zatwierdziła po miesiącu, przystawila pieczatkę z datą i z premedytacją trzymała papiery w szafie. 3 razy jeździłam, bo mówiła "na jutro będzie", i 3 razy nie otrzymałam nic. Byliśmy w szoku, gdy za 4 razem wydała pozwolenie na zmianę z datą sprzed 3 tygodni! 3 tyg.nerwówy i czekania nas to kosztowało! Czekała na łapówę jak nic.

• 4 weeks później...

Ciekawa inicjatywa.

Szkoda, że pomijana jest sprawa w drugą stronę...

czyli nieuczciwych posunięć w stosunku do samego inwestora przez: dostawcę, dewelopera, bank, operatora telekomunikacyjnego, wykonawcę o spółdzielniach nie wspominając....

Takie tematy są omijane szerokim łukiem.

Choćby taka inicjatywa jest wydaje mi się skuteczną bronią w często nierównej walce.

http://www.pozywamy-zbiorowo.pl

Społeczność, która szuka rozwiązań.

masz rację ale dołożę coś w totalnie druga stronę bo niestety nieuczciwych ludzi na świecie jest dużo a co z inwestorami którzy pomimo prawidłowo wykonanych robót nie płacą za nic znam pewna historię której ofiarą padł m.in. móój znajomy pewna Pani w miejscowości podwarszawskiej postawiła i wykończyła dom za same zaliczki nie płacąc za nic.

masz rację ale dołożę coś w totalnie druga stronę bo niestety nieuczciwych ludzi na świecie jest dużo a co z inwestorami którzy pomimo prawidłowo wykonanych robót nie płacą za nic znam pewna historię której ofiarą padł m.in. móój znajomy pewna Pani w miejscowości podwarszawskiej postawiła i wykończyła dom za same zaliczki nie płacąc za nic.

Instytucja pozwów zbiorowych ani ta społeczność nikogo nie dyskryminuje.

Każde "przegięcie" powinno być piętnowane.

Jeśli w ten sposób zostało oszukanych co najmniej 10 wykonawców wtedy można wytoczyć tej Pani pozew zbiorowy...

witam wszystkich

przeczytałem cały wątek i wnioskuje po wypowiedziach że ci co mają kasę to dają sami i nawet się narzucają byle by załatwić od ręki a jak przyzwyczają i nauczą to potem tak zostaje

a jak nie dasz to dadzą ci do zrozumienia byś dał

czyli jak nie dajesz łapówek to lepiej żebyś się nie spieszył z budową

moim zdaniem jest to masakryczne żałosne i kure*sko oburzające

osobiście załatwiałem przyłącze budowlane i docelowe w energetyce Bielsko-Biała

pozwolenie na zjazd z drogi powiatowej w zarządzie dróg Bielsko-Biała

pozwolenie na studnie głębinową w starostwie Bielsko

kilka spraw w gminie

i zawsze spotkałem się z niesamowicie miłymi ludźmi którzy pomogli mi załatwić

formalności a w starostwie nawet przed czasem ustawowym

i nigdy nawet czekolady czy coś tam nie dałem

tym ludziom którzy tam pracują chciałbym bardzo podziękować

a po wiadomościach z kraju czyli jak u was urzędy pracują to ci ludzie powinni dostać medale

bo z jakiej racji ja mam dać w zależności od sytuacji 1/4 cz1/2 mojej pensji dla tępego lenia by ruszył dupę i zaczął robić to za co i tak my mu płacimy z podatków

to nie ma co wzywać policji tylko zaraz publiczna chłosta za każdą złotówkę łapówki jedno uderzenie kijem ratanowym

pozdrawiam serdecznie Piotrek

budując dom chcesz by był trwały i słuchasz się fachowców osób doświadczonych

ja w chłoście doświadczenia nie mam

a żeby kara była trwale zapamiętana to trzeba brać przykład z fachowców jak i czym jeśli oni preferują rattan

http://www.dziennik.pl/swiat/article435157/Modelka_nie_zostanie_wychlostana.html

to musi coś w tym być

a pomyślcie jaki wspaniały byłby to widok widzieć osobę która zawaliła wam terminy albo w inny sposób wyłudziła wasze ciężko zarobione pieniądze

i potem tak ratanem za każdą złotówę

albo tych na wiejskiej pilnować w taki właśnie sposób

diametralnie prawo budowlane było by bardziej przyjazne czytelne i nie pozostawiające luk dla przyjaciół i tych co dadzą jeszcze coś zarobić

oraz kto wie

bliźniacy by się zaczęli poprawnie wysławiać i wiochy nie odstawiali a Donald przestałby w cuda wierzyć

ale przepraszam za zbaczanie z wątku bo to nie o tym temat

pozdrawiam serdecznie Piotrek

• 3 weeks później...

Instytucja pozwów zbiorowych ani ta społeczność nikogo nie dyskryminuje.

Każde "przegięcie" powinno być piętnowane.

Jeśli w ten sposób zostało oszukanych co najmniej 10 wykonawców wtedy można wytoczyć tej Pani pozew zbiorowy...

to było ładnych parę lat temu nie było jeszcze pozwów zbiorowych na szczęscie moda na niepłacenie powoli mija a firmy ściągają długi coraz lepei trzeba jeszcze wymyślić metoę na pozbycie się partaczy z rynku ale to walka z wiatrakami bo jak może klient ocenić dokładnie robotę "fachowca" często ludzie mja wszystko schrzanione i nawet o tym nie wiedza i polecają takiego dalej a po jakimś czasie wychodzi jego robota.