asiulka 17.10.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Jak efektywnie rozpalać kominek, czyli tak ,aby dawał jak najwięcej i najdłużej ciepło? Ile szczap wsadzac jednorazowo przy rozpalaniu? Czy lepiej jednorazowo naładować dużo drewienek czy najlepiej na początku tyle aby się rozpalił i potem dokładać? proszę znawców tematu o rozwianie moich wątpliwosci,bo jak na razie chyba cała para idzie w gwizdek i jedyne co mam to efekt wizualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan812 17.10.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 pamiętaj że bardzo duzo zależy od wkładu. a nie od sposobu palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 18.10.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Popieram poprzednika...mozesz mieć dobre drewno do palenia ale jak masz mało szczelny wkład w którym pozamykasz wszystkie dopływy powietrza a on nadal pali się duzym ogniem to nic juz niezdziałasz.....dobry wkład to podstawa w dobrym paleniu.U mnie w sklepie wygląda to tak...przy rozpalaniu garść podpałki drewnianej +kostka podpałki bialej...rozpalam na to kłade 2 wałki brykietu i czekam aż się to porządnie "zajmie"ogniem potem dokładam jeszcze brykietu i zmniejszam dopływa powietrza....ale nie na tyle zeby się tylko żarzyło,tylko zeby był ogień bo lubie na niego patrzeć...przy paleniu na minimum brudna szyba jest normalnym zjawiskiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 20.10.2008 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 wkład-DOVRE, drewno mam dobre,sezonowane, wysuszone na gorze, gdzie jest rozprowadzenie ciepła jest ciepło,ale w samym salonie nie bardzo...nie wiem może za mało wsadzam tego drewna rozpalając kominek fakt,że dom jest jeszcze bardzo zimny ,bo nowy,cały dół to otwarta przestrzeń a w dodatku salon jest zacieniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 21.10.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 witam Ja zdecydowanie wkładam na full, potem czekam na ciepełko z reguły jest ok więc dokładam dopiero jak większość drewna się wypali. Musisz przetestować różne sposoby bo może u ciebie będzie inaczej. Narazie rozpalam tylko na noc i to ze względu na córkę, która jest zmarźluchem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.10.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 pamiętaj że bardzo duzo zależy od wkładu. a nie od sposobu palenia. I od obudowy to znaczy od tego, czy akumuluje ona ciepło czy nie. Masz obudowę ciepłą czy zimną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts