adi_ 10.06.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 a jak by miedzy deski luzno wlozyc listewke 0.5cm grubosci a potem przykrecic deske i leb zaszpachlowac sruby zeby nie bylo widac albo bawic sie w wiercenie z boku pod kontem to by bylo bez podkladek bez innych czarow dylatacja by byla tylko zabawy wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.06.2009 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ...sa podkladki o srednicy 50mm - 500 sztuk kosztuje okolo 250pln sa tez podkladki o sredn 30mm - i 500 sztuk kosztuje okolo 65pln. tylko pytanie czy te 30 wystarcza?... Moje zdanie jest takie, że te o średnicy 30mm to się nia nadają - za mała powierzchnia podkładki wejdzie we wpust a jednak siły naciągania pracującego drewna są spore. Może po prostu nie dociągnąć lub nawet wygiąć podkłądkę. ...trzeba tu wziasc pod uwage, ze podkladki sa okragle i to miejsce styku nie jest takie jak w prostokatnych blaszkach. Natomiast sa napewno grubsze.. grubosc maja w okolicy 0.6-0.8 mm Zdecydowanie za mało. Moje blaszki mają wymiar 3x5,5cm i są grubości 3mm. Nic im sie nie stało. Może dałoby się takie blaszki zrobić z grubej bednarki? Taki miałem zamiar na początku ale mój tata zrobił mi je z jakiejś blachy na wielkiej gilotynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.06.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Czy mógłbyś wystawić w większej rozdzielczości zdjęcie pokazujące montaż deski tarasowej z krokwią. .. Nie rozumiem. Deski tarasowej ze słupem, deski tarasowej z legarami, a może coś innego? Wyjaśnij bardziej szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.06.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 a jak by miedzy deski luzno wlozyc listewke 0.5cm grubosci a potem przykrecic deske i leb zaszpachlowac sruby zeby nie bylo widac ... Jeżeli śróby miały by byc przez deskę, tak po prostu od góry to ... strasznie by to wyglądało bo taras wyglądałby jak po ospie. albo bawic sie w wiercenie z boku pod kontem to by bylo bez podkladek ... W takim przypadku istnieje duże ryzyko, że jeżeli już na początku deska się nie rozczepi to istnieje bardzo duże ryzyko, że tak się stanie pod wpływem zmiennych warunków atmosferycznych bo deski będą pracować. Jeżeli tak się stanie to deski będą "luźno latać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 11.06.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 .....mój tata zrobił mi je z jakiejś blachy na wielkiej gilotynie. to moze jak sie nudzi to moglby mi zrobic tez takie za jakas dobra flaszke albo cos.. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 11.06.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 i ja mam trzy pytania.....1.taras ma szerokość 3 metry, a jak daleko od słupów wysunąłeś okap ? 2. jaka jest wysokość od podłogi do słupów ? ja planuję jakieś 2,30 m i zastanawiam się czy nie za dużo....3. nachylenie daszku masz jakieś minimalne..... nie miałeś kłopotów ze śniegiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.06.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 i ja mam trzy pytania..... 1.taras ma szerokość 3 metry, a jak daleko od słupów wysunąłeś okap ? Okap jest wysunięty w poziomie jakieś 90 cm. Teraz czekam na zamówione rynny bo nieestetycznie kapie po całej długości. Zamontuję rynnę i łańcuch bo rury spustowej nie chcę montować by nie popsuła widoku. 2. jaka jest wysokość od podłogi do słupów ? ja planuję jakieś 2,30 m i zastanawiam się czy nie za dużo.... Od podłogi do belki poziomej na której opiera się dach jest 2,1m. Jakiś wielkolud na pewno się zmieści bez schylania głowy. 3. nachylenie daszku masz jakieś minimalne..... nie miałeś kłopotów ze śniegiem? Taras ma wymiary 3x5m. Dach 4x6,32m i jest podniesiony o 0,75m na długości 4m. Nie jest to zbyt dużo ale wyżej nie mogłem bo musiałem zmieścić się pod podbitką. Zimą faktycznie leżał na nim śnieg ale gdy tylko słoneczko trafiło na niego to szybciutko topniał. Troszeczkę się bałem, że nie wytrzyma ale były dni, że leżało na nim ponad 30cm ubitego śniegu. Jest cały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 11.06.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 ok - dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J316vision 11.06.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Czy mógłbyś wystawić w większej rozdzielczości zdjęcie pokazujące montaż deski tarasowej z krokwią. .. Nie rozumiem. Deski tarasowej ze słupem, deski tarasowej z legarami, a może coś innego? Wyjaśnij bardziej szczegółowo. Zależy mi na zdjęciu na którym widać jak najwyraźniej łączenie deski tarasowej z legarem przy pomocy blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 11.06.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Wakmen:przy zastosowaniu blaszek do mocowania desek, tak jak pokazałeś, wymiana jednej z desek wcale nie będzie taka prosta..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.06.2009 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Wakmen: przy zastosowaniu blaszek do mocowania desek, tak jak pokazałeś, wymiana jednej z desek wcale nie będzie taka prosta..... Wiem, ale gdy będę chciał wyienić jedna deskę gdzieś tam w środku tarasu (w co wątpię) to będę musiał wyjąć 3, może nawet 5 desek by ja spokojnie wyjąć. Jest taka opcja choć zbytnio nie biorę jej pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snoopy429 14.06.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam Jakiej grubości jest ten poliwęglan komorowy ?Jaki rostaw krokwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 14.06.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 oki deska na taras to jakies miedzy 2 a 3 cm inne nie maja szans wytrzymac te ciensze oczywiscie wiec nawiercajac dziure do polowy dezki wielkosci luba sruby i potem mocujac srubami deski do legarow wkrecamy je tak zebyich nie blo widac a potem z odpadu deski wycinamy kolki tanie nie duze bo maks 0.5cm i na klepik kazdy w dziurke potem zabawa z dlutem i szlifierka i wszystko cacy nic nie widac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 14.06.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 wykorzystam u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 14.06.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 oki deska na taras to jakies miedzy 2 a 3 cm inne nie maja szans wytrzymac te ciensze oczywiscie wiec nawiercajac dziure do polowy dezki wielkosci luba sruby i potem mocujac srubami deski do legarow wkrecamy je tak zebyich nie blo widac a potem z odpadu deski wycinamy kolki tanie nie duze bo maks 0.5cm i na klepik kazdy w dziurke potem zabawa z dlutem i szlifierka i wszystko cacy nic nie widac pozdrawiam z ryflowana deska tak nie zrobisz niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 15.06.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 oki deska na taras to jakies miedzy 2 a 3 cm inne nie maja szans wytrzymac te ciensze oczywiscie wiec nawiercajac dziure do polowy dezki wielkosci luba sruby i potem mocujac srubami deski do legarow wkrecamy je tak zebyich nie blo widac a potem z odpadu deski wycinamy kolki tanie nie duze bo maks 0.5cm i na klepik kazdy w dziurke potem zabawa z dlutem i szlifierka i wszystko cacy nic nie widac pozdrawiam kupa roboty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 15.06.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 cos narazie nie ma lepszego posobu od opisanego przez wakmena...tylko skad te blaszki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 18.06.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 tak mam zrobione 40m2 w domu wiec niema problemu z tarasem jak to bylo robione nie bylo akumulatorowych wkretarek i innych cudow pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.12.2010 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Po bardzo długiej przerwie odświeżam temat i pokazuje jak wyglądał taras zeszłej zimy:http://img525.imageshack.us/img525/4928/pict0149l.th.jpg http://img687.imageshack.us/img687/2673/pict0150t.th.jpg http://img502.imageshack.us/img502/9305/pict0151g.th.jpg Dzisiaj wygląda już identycznie - zasypany śniegiem jak nie wiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatamarek 18.12.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam. Bardzo ładny taras. Ja to mam w zasadzie tylko jedno pytanie. Jak żyjesz z sąsiadami:mad:, bo ja dwa tarasy musiałem rozebrać i dopiero trzeci, jako element małej architektury ogrodowej mi się ostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts