Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobiłem sosnowy taras.

Wakmen

Recommended Posts

Witam. Bardzo ładny taras. Ja to mam w zasadzie tylko jedno pytanie. Jak żyjesz z sąsiadami:mad:, bo ja dwa tarasy musiałem rozebrać i dopiero trzeci, jako element małej architektury ogrodowej mi się ostał:D

Sąsiadów - niet

a po drugie to mam go w projekcie więc nikt mi się nie doczepi.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może na śnieg na dachu położ na nim kable grzejne i w rozpuszczaj śniego jak go już za dużo będzie.

Choć moja profesja związana jest z elektrycznością to i tak daleki jestem od uzależniania się od tego źródła energii. Jakoś nie czuję potrzeby by śnieg mi szybciej topniał a nawet 50cm tego białego puchu jakoś znacząco nie obciąż konstrukcji dachu i poliwęglanu.

• 2 months później...
Witam, fajny temat, fajny taras

ja mam pytanie - pisałeś, że między płytami poliwęglanu masz przerwy (na krokwiach), czy nie zacieka tamtędy woda? nie można ich dać na zakład? i czym mocuje się poliwęglan do drewna?

Płyty dociska się profilem aluminiowym z uszczelkami i z tego względu nic a nic mi nie zacieka.

• 2 weeks później...

Taras fajowski - GRATULUJE pomysłu i wykonania !!!

Właśnie podobny sobie wymyśliliśmy (i trafiliśmy na twój opis) i przystępujemy do realizacji, na początku myślałem o poliweglanie litym ale cena .... wiec bedzie komorowy.

Proszę napisz dokładnie w jaki sposób zamocowałeś krokwie do łaty zamocowanej na murze, jeszcze jedno....na długości twego tarasu widzę 4 supy podtrzymujące dach, z twojego doswiadczenia jak myślisz czy wystarczyły by 2 ?

Moje wymiary tarasu są takie same jak twoje 6x4 i tak sobie myśle czy niezamontowałeś zbyt dużych krokwi, ja myślałem o 10mm na 5 mm co 600 mm i poliwęglan 6 mm , napisz co o tym sodzisz ,

a

Dziękuje i pozdrawiam,

• 3 weeks później...

Przepraszam, że tak późno ale byłem ostatnio bardzo zajęty.

... Proszę napisz dokładnie w jaki sposób zamocowałeś krokwie do łaty zamocowanej na murze...

Po 4 gwoździe z każdej strony krokwi dosuniętej na "styk" do belki przymocowanej na klockach dystansowych do styropianu.

... ...na długości twego tarasu widzę 4 supy podtrzymujące dach, z twojego doswiadczenia jak myślisz czy wystarczyły by 2 ?...

Pewnie, że tak. Ja mam 4 bo tak mi ładnie pasują wizualnie.

... Moje wymiary tarasu są takie same jak twoje 6x4 i tak sobie myśle czy niezamontowałeś zbyt dużych krokwi, ja myślałem o 10mm na 5 mm co 600 mm i poliwęglan 6 mm , napisz co o tym sodzisz ,

Wytrzymać wytrzyma ale ja osobiście nie chciałem takich cienkich "zapałek". To ma być taki "prawdziwy, stary" taras. Te wymiary są tak dobrane by "cieszyły" oko a koszt jest drugorzędny.