anuś 13.10.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 będąc w salonie kominków (oczywisciez zamiarem wybrania odpowiedniego wkładu,obudowy etc.)zauważyłam przesliczną tzw.kozę,która niedosć, ze ładna to podobno nie gorsza niż kominek- ogrzeje do 130mproszę o opinie posiadaczy kóz i innych zorientowanych,a może jednak lepszy kominek?koza napewno tansza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.10.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Nie za bardzo wiem jak rozprowadzić ciepłe powietrze z kozy do innych pomieszczeń. Dla ukrycia rur konieczne wydaje się być wykonanie obudowy. A więc jak miała by wyglądać ta konstrukcja? Zapomnij, że sama, wolnostojąca w którymś z pomieszczeń koza ogrzeje Tobie cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 W listopadzie zeszłego roku zainstalowałem kominek przenośny -kozę w salonie z aneksem kuchennym (ok. 40 m2). Koza posiada długą rurę dymową (wlot do komina 20 cm pod sufitem) i stanowi ona u mnie znaczące źródło ciepła. Spotrzeżenia z zeszłorocznego sezonu grzewczego :1. Koza szybko traci temperaturę ale też szybko się rozgrzewa2.Stanowi wystarczające źródło ciepła dla tego metrażu (w 2 pokojach oddzielonych korytarzem musiałem zastosować inne żródła ciepła)3.Koza spaliła ok 3 m3 drzewa bukowo-grabowego (średnio wysuszonego)4.Rozpalałem ją błyskawicznie ( 5 minut po rozpaleniu zaczynało być ciepło w pokoju)5.Jest fantastycznie siedzieć i patrzeć w buzujący ogień. Działa to też wychowawczo - w zamian za telewizor który po prostu stoi obok nie włączony. Częściej się też rozmawia. Jednak chyba nie odważyłbym się zastosować ją do grzania całego mieszkania ( poddaszowe w piętrowym domu).Natomiast jest doskonałym uzupełnieniem na zimne wieczory.Co do rury - nie wygląda ona tak źle - lecz trzeba uważać na bliskie spotkania z jej temperaturą. Pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 14.10.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Czy ktoś ma kozę z wlotem do komina z tyłu kozy i czy rozgrzany komin np. z cegły długo utrzymuje ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 14.10.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Trzyma ciepło jakieś 6 godz,przechodzi nawet wyrażnie na drugą stronę- w moim przypadku do łazienki i na tej ścianie jest nawet suszarnia ręczników.Fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 14.10.2003 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Trzyma ciepło jakieś 6 godz,przechodzi nawet wyrażnie na drugą stronę- w moim przypadku do łazienki i na tej ścianie jest nawet suszarnia ręczników.Fajnie! A jaka to koza, jakaś "rasowa" czy zwykła? Jaka moc, ile kosztowała itpd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 14.10.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Mój kolega ma kozę. Grzeje fajnie, ale siedzenie przed kominkiem w którym trzaskają płomienie... to sama rozkosz. W remontowanej chałupie mam dwa kominki. Jeden z wkładem i rozprowadzeniem gorącego powietrza - można popatrzeć bo drzwiczki oszklone, ale drugi jest głównie do patrzenia. Otwarty, z cegły, wprawdzie spala się w nim dużo drewna i ciepła daje dużo mniej niz zamknięty, to jednak czopuch dobrze nagrzany jest gorący od wieczora do rana. Do patrzenia polecam kominek otwarty. Do grzania dobry wkład, A koza - chyba nie jest to, to co tygrysy lubią najbardziej. Wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anuś 14.10.2003 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 widzę,że wyraziłam się niezbyt precyzyjnie tzn.myślę o kozie jako alternatywie dla kominka, który ma dogrzewać a nie ogrzrewac nasz domek poza kozą(bądż kominkiem) będziemy mieli oczywiście właściwe ogrzewanie-gazowe. dziękuję za odpowiedzi ..i chyba zakupię tę kózkę teraz będę musiała tylko zdecydować jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 14.10.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 JURG ta moja koza to 85 kg[czyli nieduża] z piękna panoramiczną szybą,o mocy 11 kw- ogrzewa drugi sezon 100m.Ma malutkie palenisko,byłam aż trochę żdziwiona-ale to była nowość.No i super kosztowała-całość razem z rurą, kryzą dościenną oraz z silikonem kominiarskim-1600zł.Pan mąż zainstalował w ciągu jednego krótkiego wieczora-jeszcze tego samego paliło sie aż miło...Wyrob czeski,kupiłam w Practikerze.I sama przywiozłam własnym samochodem.HA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 14.10.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 JURG ta moja koza to 85 kg[czyli nieduża] z piękna panoramiczną szybą,o mocy 11 kw- ogrzewa drugi sezon 100m.Ma malutkie palenisko,byłam aż trochę żdziwiona-ale to była nowość.No i super kosztowała-całość razem z rurą, kryzą dościenną oraz z silikonem kominiarskim-1600zł.Pan mąż zainstalował w ciągu jednego krótkiego wieczora-jeszcze tego samego paliło sie aż miło...Wyrob czeski,kupiłam w Practikerze.I sama przywiozłam własnym samochodem.HA! Ostatnie pytanie. Komin - normalny, czytaj ceramika czy wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 15.10.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Komin,technologia z dziada-pradziada.Cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 15.10.2003 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Komin,technologia z dziada-pradziada.Cegła. Serdeczne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 15.10.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 a ile drzewa do tej kozy nakładacie i jak długo się w niej pali ?jestem ciekaw bo zastanawiam się czy nie założyć jakieś malutkiej w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 15.10.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 No chyba chcesz zrobić suchą łażnię....Ja nakładam 1raz na 1,5 godz.Lepiej więcej,bo potem żar trzyma długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 17.10.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Ja mam ochote na koze - jak dokończę remont. Kozy zajmują mniej miejsca - optycznie przynajmniej, są śliczne i charakterne.No i szybko nagrzewają pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caps.el 17.10.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Jest jeszcze jeden plusik o którym nikt nie wspomniał. Ja po prostu demontuję rury i wynoszę kozę na strych po sezonie grzewczym. Dziurę dymową estetycznie zaślepiam i mam wolne miejsce. W przypadku małego metrażu - rzecz warta uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.10.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 caps.el a chodz do grupy szczecinskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 13.06.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Co tak naprawde do domku, w kt. nie bedzie rozprowadzenia ani płaszczu wodnego, ani powietrznego- jest lepiej założyć- kozę (rozumię wkad z ujściem pow. do komina) czy kominek ( z całą tą cyrkulacja powietrza od dołu-pod posadzką i do góry)? Czy ja to dobrze zrozumiałam? Wiem,ze pewnie podobnych pytań bylo wiele Jednak pierwsza warstwa fundamentu zalana- i trzeba juz decydowac- a ja nie mam pojęcia Kierownik budowy-kt. jest jednocześnie architektem-twierdzi,że do takiego małego domku bez tych rozprowadzeń-wystarczy wspomniana koza Bo nie potrzebnie kosztowac bedziemy sie na kominek Prosze doświadczone osoby o pomoc- co ja mam wybrac Bo jestem zielona w tym temacie- a nie chciałabym później źałowac podjętej decyzji- Z góry serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.06.2005 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Instaluj kominek i wybieraj, albo DGP albo płaszcz wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 13.06.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 a jeśli nie chce rozprowadzenia ani płaszcza ani powietrznego- to co mam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts