Cypek 13.06.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 120 m2 to wcale nie mało, kominek do dogrzewania się przyda. Poza tym wrażenia wzrokowe są nie do przecenienie. Nie rób ino kotłowni z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.06.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 120 m2 to wcale nie mało, kominek do dogrzewania się przyda. Poza tym wrażenia wzrokowe są nie do przecenienie. Nie rób ino kotłowni z salonu. jeśli chodzi o wrażenia estetyczne ,to raczej piece wolnostojące w tym przodują. Patrz: http://www.kominek.krakow.pl/pl_,max_blank_2.php http://www.bodart-gonay.com/zen.html http://www.jotul.pl/produkt_64.html http://www.koperfam.pl/produkty-1.php?page=produkty-1-4-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.06.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 A to już rzecz gustu. Ja mówiłem ogólnie o kominkach i ich walorach wzrokoych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.06.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 120m2 to za dużo i na kominek i na kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 13.06.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 i tak WAS nie zrozumiałam Tzn. ,że koza to nie jest to o czym wczesniej pisałam? Myślam ,ze koza to jest taki wkład kominkowy-tylko z wylotem powietrza do kominu to w takim razie-jak nazywa sie takie cos ma takie rozwiazanie dużo osób a tylko cześć z tym wylotem pod posadzką to już nic nie nie wiem......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.06.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Koza to piec wolnostojący.A Twojego pytania ja nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazarek 13.06.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 i tak WAS nie zrozumiałam Tzn. ,że koza to nie jest to o czym wczesniej pisałam? Myślam ,ze koza to jest taki wkład kominkowy-tylko z wylotem powietrza do kominu to w takim razie-jak nazywa sie takie cos ma takie rozwiazanie dużo osób a tylko cześć z tym wylotem pod posadzką to już nic nie nie wiem......... Koza to piec wolnostojący, tak jak napisał Pattaya. Tobie chodzi o kominek otwarty, bez wkładu. Decyzja należy do Ciebie, ale ja osobiście zrobiłbym kominek z wkładem - w tej chwili kupno takiego wkładu żeliwnego do kominka nie jest dużym kosztem, a za to zawsze masz alternatywę "dogrzewania" domu i nie musisz uruchamiać pieca CO. Pozdrawiam, Bazarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 13.06.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 acha... dzięi moze pyt. źle sformułowałam Wolnostojacy mnie nie interesuje A powiedźcie w takim razie- co zainstalował w swoim domku mój znajomy wkład kominkowy- ale dopływ powietrza ma tylko od gory-tj. w kominie-nie ma tej rury z powietrzem pod posadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.06.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Ogień będzie się palił.Ale ciągnąc powietrze z pomieszczenia - kominek je wychłodzi.Efekt cieplny mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazarek 13.06.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 acha... dzięi moze pyt. źle sformułowałam Wolnostojacy mnie nie interesuje A powiedźcie w takim razie- co zainstalował w swoim domku mój znajomy wkład kominkowy- ale dopływ powietrza ma tylko od gory-tj. w kominie-nie ma tej rury z powietrzem pod posadzka Może ma kominek z wkładem żeliwnym bez mechanicznego rozprowadzenia, ale pewny nie jestem, bo w tej chwili ja niezbyt wiem o co chodzi. Pozdrawiam, Bazarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 16.06.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Dziękuję WAM seredcznie za wszystkie wskazówki i rady teraz czas na szukanie dwustronnego wkładu kominkowego tylko jak firma takie oferuję żeby jeszcze nie drogie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 16.06.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 weź pod uwagę TARNAVĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.06.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Jeżeli budujesz od nowa i jeszcze nie wylałeś podłogi zdecydowanie kominek, tylko taki do którego dołaczysz zewnętrzną czerpnię powietrza, żeby powietrza do spalania nie brał z pomieszczenia, w którym się znajduje.Jęzeli masz już wszystko zakończone (podłogi) wybór zależy od upodobań estetyczno-finansowych (kozy zwykle nie trzeba już obudowywać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 17.06.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 kroyena - właśnie chce tak zrobic dzięki Tylko na szybko muszę szukac dwustronnego wkładu koinkowego-co by dobre te rury do mocy wkładu( czy coś tam...) kupic tylko jak znaleźć niedrogi i ładny dwustronny wkład kominkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.06.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 pogrzeb trochę na kominkowych wąteczka.Z tego co pamiętam fi 150 mm w podłodze było wystarczajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 17.06.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 dzięki wielkie raz jeszcze własnie grzebie ale kurcze jak trudno wybrac... a ta rura to bez względeu na moc grzewczą bedzie dobra juz wywiedziałam sie m.in. ,że potrzebny jest mi wkład o najmniejszej mocy grzewczej- to sa chyba cos ok 8KW bo salon bedzie miał 42,2 kurcze jakie to trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.06.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 A jaki przekrój komina?Przecież nie bęzie nabierać taki kominek głębszych wdechów niż wydechy, bo zrobi ci się kurna chata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 22.06.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Czerpnia powietrza jest wymogiem technicznym do każdego kominka i kozy (od 2 lat) ale nie nalezy przesadzać z rozmiarem, bo przy dobrym kominie i czrpni fi150 to żadne regulacje wkładu i szybry nie pomogą, będzie się palić jak pod kowalskim miechem, ale gora godzinę.(widziałem już takie instalacje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.06.2005 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 ..." ale góra godzinę "...... ??? Ciekawe .. bardzo ciekawe.... Z wielką ochotą poczytam waszych porad na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.06.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 A jaką moc wkładu (planuje Tarnavę) powinienem dobrać do 140mkw powierzchni. Dom z poddaszem uzytk, jedna rura z dystrybucja powietrza na poddasze? Palenie będzie raczej częste. Ogrzewanie gazem ziemnym, wkład kominowy o przekroju 18x18 ok 6m dł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts