multigad 27.06.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Uważaj bo tarnawa podaje tylko jedną moc wkładów i najprawdopodbniej jest to maksymalna, nie nominalna. Sądze tak ponieważ komora spalania 16-ki tarnawa, jest kubaturą mniejsza prawie 3 - krotnie od wkładów renomowanych firm zachodnich. Darek B ..." ale góra godzinę "...... ??? Ciekawe .. bardzo ciekawe.... Z wielką ochotą poczytam waszych porad na forum. Myślę że mam do czynienia z fachowcem, więc napiszę tak; podlącz wkład B1, albo inny do 1200 zł do komina 6m schidla fi 200 i doprowadź tam wietrznie o przekroju 150. Zaladuj suchą brzozą, to się przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.06.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Takie coś jak B1 wogóle nie nadaje się do podłączenia powietrza z zewnątrz ... bo nie jest do tego przystosowane . Samo doprowadzenie powietrza rura pod wkład nie jest rozwiazaniem . Widziałem takie "razy" że w kominku szalał ogień a w salonie LODOWNIA. Powietrze nie wie że ma iść tylko do wkładu i rozłazi się po całym pomieszczeniu . Fala zimna sunie po podłodze i wypycha ciepło przez wentylacje . Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.06.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Wielka pojemność komory spalanie wcale nie gwarantuje dobrego spalania i wielkiej mocy. Budowaliśmy kominek z wkładem o fasadzie 880 mm i jak nakladli taczke drewna to zaczynał dawac ciepło . Kominki posiadaja ATEST ENERGETYCZNY i jesli KRAKÓW podaje moc np 16kW to tak jest . Mówienie " no tak ale to tylko moc nominalna a prawdziwa moc to 30% wiecej" jest typowym " dopisywaniem na rocznice rewolucji " . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 29.06.2005 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 No cóż, uściślijmy;atesty są przeprowadzane na moc minimalną ( uzyskiwaną w koncowym okresie palenia przed wygaśnięciem)maksymalną (moment najwyższej mocy w calym okresie spalania)nominalną (średnia moc z całego okresu spalania) Większość producentów podaje co najmniej dwie moce nominalną i maksymalnąnp.Dovre podaje wszystkie trzy.Tarnawa podaje jedną bez podania która to.Ponieważ znam dobrze wkłady Keddy, na ktorych Tarnawa jest wzorowana, to wnioskując z tego co podaje szwedzki producent (a podaje obie moce i sa to niemal identyczne wkłady) moc podawana przez Tarnawę jest moca maksymalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 29.06.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Takie coś jak B1 wogóle nie nadaje się do podłączenia powietrza z zewnątrz ... bo nie jest do tego przystosowane . Samo doprowadzenie powietrza rura pod wkład nie jest rozwiazaniem . Widziałem takie "razy" że w kominku szalał ogień a w salonie LODOWNIA. Powietrze nie wie że ma iść tylko do wkładu i rozłazi się po całym pomieszczeniu . Fala zimna sunie po podłodze i wypycha ciepło przez wentylacje . Darek B To jest niestety poplątanie z pomieszaniem. System podłączenia powietrza bezpośrednio do wkładu, jest systemem fatalnym, wywołującym efekt "miecha kowalskiego", przyspieszającym spalanie i obnizającym sprawność wkładu. Gaz drzewny tak zwany Holzgas, stanowiący 40% wartości kalorycznej drewna, ulatnia się kominem, lub w nim dopiero zostaje spalony. Powietrze wie że musi iść do wkładu. Gazy spalinowe zaciągając powietrze z pomieszczenia, wywolują podciśnienie ktore zaciąga powietrze z wietrzni, i to dokładnie tyle ile mu potrzeba do spalania, bez przeciągu, biegnącego przez komin. Podlączenia na wkładach zostały wprowadzone jako zabieg marketingowy ze względu na eksport. W niektorych niemieckich landach ponoc ze względów bezpieczeństwa wprowadzono przepis wymagający, jeśli wkład nie ma automatycznego zamykania drzwiczek, takiego podłączenia. Ponieaz firma Spartherm zakładając u nas fabrykę liczyla na zbyt w niemczech, natychmiast wprowadzila takie podłączenie. Za nia poszedl hajduk, ktory tez eksportuje do niemiec (niektore wklady) Z tego co wiem przepis w co najmniej jednym landzie wycofano ze względów ekologicznych (zle dopalanie spalin przy tym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.06.2005 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Proszę Państwa fachowe porady "mulitigada" to niestety TOTALNA ŚCIEMA. To co zostało napisane o podłączeniu powierza z zewnatrz jest tego potwierdzeniem. Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 30.06.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 A ja myślę że takie przekomarzanie się, to po prostu zaśmiecanie tematu. 1. Jeśli ktoś buduje kominek to i tak poszuka rożnych źródeł informacji. 2. A jak poszuka, to znajdzie i sam będzie wiedział kto z nas ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.06.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 ... i oby znalazł coś więcej jak wasz "poradnik"... Jak wiadomo opieranie się na normach z niemiec jest fatalne w skutkach . POPIERAM WASZE METODY i poglądy w waszym wydaniu i wykonaniu !! POWODZENIA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 30.06.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Drogi Panie DarkuZadałem sobie trochę trudu i sprrawdziłem;1. przepis niemiecki zostal wycofany wszędzie ze względów ekologicznych (złe dopalanie spalin) w związku z rym nie ma już nigdzie wymogu podłączania wietrzni do wkładu.2. Moc nominalną liczy się według PN - NFD 35-3763.Moce podawane przez Tarnawe na wkłady to 14, 16, 18 kw, a jedyny atest na Tarnawe jaki udało mi się znaleźć opiewa na 12 kw mocy nominalnej, myślę że to wszystko wyjaśnia http://tarnawa.com.pl/img/atesty/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.07.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Niestety kolejny raz potwierdza sie elementarny BRAK WIEDZY "multigada" na temat kominów i wkładów kominkowych . W ofercie sa wkłady TARNAWA i TARNAVA . Ten atest dotyczy wkładu wysyłanego do SZWECJI z przeznaczeniem do domków letniskowych . Jest towklad opracowany pod zamówienie odbiorcy tzn wielkość , moc, kształt wg zamówienia... Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 01.07.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Nie, no to są już bzdury, przekrczające nawet to;"powietrze nie wie ze ma iść do wkładu" Jeśli to wkład do szwecji, to po kiego, mu bardzo drogi polski atest IGNiG? Proszę przedstawić atesty mocy na pozostałe 3 wkłady 14, 16, i 18kw. Ja w przeciwieństwie do Pana niczego tu nie reklamuję, ani swoich usług, ani kafli, ani wkładów ktore sprzedaję, bo nie sprzedaję żadnych. Ale wprowadzanie ludzi w błąd, jest niezgodne z regulaminem forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.07.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 O atesty można zapytać u producenta lub w Krakowie tel 012 421 00 33. Wkłady 12 kW są do kupienia w naszym kraju i dlatego wymagany jest atest . Atesty energetyczne posiadają wszystkie pozostałe Tarnavy : 10kW, 11kW,12,kW 14kW , 16kW i 18kW. Podawane moce sa MAKSYMALNE. " Wprowadzanie ludzi w błąd " ...ciekawe ...prosze o przedstawienie niemieckiego przepisu zabraniajacego podłanczania powietrza do wkładu. Niemieckie landy posiadają własne cechy kominiarzy i nadzór budowlany jest tam wyjątkowo ostry. Ciekawe czsy powycinali wszystkie Sparthermy , Brunnery , Ledy, Rueggy i pozostałe wkłady z doprowadzeniem tlenu do spalania???? Jestem jednym z nielicznych piszacych na forum podajacym swoje namiary łatwe do odczytania i połaczenia ich z firma . Staram sie podpisywać wszystkie informacje podajac strone internetowa lub telefon. Wielu czytelników forum otrzymało darmowe porady telefoniczne. Czesto byli to ludzie z drugiego konca kraju bo porad udzielamy bezpłatnie. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.07.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Orety zapomniałem... zaraz wycinam doprowadzenie tlenu do pieca gazowego... ten "efekt miecha kowalskiego" ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.07.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Musimy napisać do firmy Brunner i Austroflamm niech wycinaja te podłaczenia..... Ich przedstawiciele handlowi namawiają nas do złego wykonywania kominków ... a może to " V kolumna" ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 02.07.2005 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Tak jak pisalem - umiejętność czytania ze zrozumieniem nie jest Pana najmocniejszą stroną. 1. Nigdzie nie napisałem że gdziekolwiek zabraniają takiego podłącznia. Wręcz przeciwnie napisałem że w niemczech był przepis nakazujący je podłączać do wkładów i że go wycofano - co nie znaczy że ktokolwiek tego zabrania. 2. W niemczech sprzedawane są wkłady gdzie dopływem powietrza przez specjalną dyszę, steruje mikroprocesor i to jest bardzo dobry system, zbliżony do tego z piecow gazowych, olejowych i na pellet. 3.Podłączenie powietrza bezpośrednio do wkładu dużym przekrojem rury, sterowanym tylko przepustnicą nie jest nieprawidłowe, a jedynie pogarsza osiągi wkładu, zmniejsza sprawność i skraca czas autonomii. 4.cytuję Podawane moce sa MAKSYMALNE I o nic innego mi nie chodziło. Ostrzegałem tylko że są to moce maksymalne, na podstawie których nie można robić żadnych wyliczeń, ponieważ są osiągane w krotkim przedziale czasowym (Polska Norma) Dla obliczania mocy wkładu do wielkości ogrzewanej powierzchni potrzebna jest moc nominalna która zawsze jest niższa. I jeszcze jedno - atesty IGN i G zawsze podają moc nominalną. Dlaczego nie podaje ich tarnawa nie wiem. Nie mam nic do tych wkładów, znamy się dobrze z wlaścicielami firmy, robiliśmy dla nich obudowy na targi. Znam tez dobrze ten wkład, bo handlowalem z nimi kiedy jeszcze sprowadzali szwedzkie keddy, i doradzałem zmiany wyglądu kiedy planowali zacząć własna produkcję. Tym bardziej się dziwię, bo podawanie mocy maksymalnej, utrudnia orientację klientowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.07.2005 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Proponuje przeczytac Panskie poprzednie wypowiedzi . Coś sie Panu placze ...... A wyjatkowo dokładnie wklejona przez Pana Aprobate Techniczna ...... najdokładniej miejsce gdzie podano moc tego wkładu... "o mocy nominalnej 12kW ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 03.07.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Panie DarkuJa myślę że albo nie przeczytał Pan dokładnie, albo Pan bardzo dobrze wie że mam rację, a cała ta dyskusja ma podłoże ambicjonalne, a na to mnie szkoda czasu i szkoda zaśmiecać temat.Jeśli chce Pan tu uchodzić za Alfę i Omegę - proszę bardzo.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.07.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 W podawanych przez Pana informacjach brak jest konsekwencji . Raz prosi Pan o podanie atestów energetycznych na Tarnavy , zaraz potem pisze Pan o znajomości z właścicielami Tarnavy , wręcz o pomocy w opracowaniu wkładu !!!!!!! Jesli zna Pan tak dobrze firme Tarnava to powinien Pan znac ich atesty energetyczne Informacja o "wycofaniu "podłaczenia wkładu do tlenu [ koniecznego do spalania] spowodowała liczne telefony NASZYCH klientów [ tych z kominkami wybudowanymi i tych czekajacych na budowe ] . Ponownie prosze o podanie kto zabronił stosowania podłączeń wkładu w systemie oferowanym np przez Spartherm ? W jaki sposób takie podłączenie wpływa negatywnie na spalanie we wkadzie?? Co do "zasmiecania tematu"........ " Przeciąg biegnacy przez komin.. systemem fatalnym..przyspieszającym spalanie i obnizającym sprawność wkładu..złe dopalanie spalin przy tym systemie... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 03.07.2005 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 To jest horror. Nie będę trzeci raz pisal tego samego, więc żeby Pan zrozumiał zrobię tak; Cytat z Pana pytania i odpowiedź z poprzednich postów; Ponownie prosze o podanie kto zabronił stosowania podłączeń wkładu w systemie oferowanym np przez Spartherm ? odpowiedź zawarta w poprzednich postach; W niektorych niemieckich landach ponoc ze względów bezpieczeństwa wprowadzono przepis wymagający, jeśli wkład nie ma automatycznego zamykania drzwiczek, takiego podłączenia. Ponieaz firma Spartherm zakładając u nas fabrykę liczyla na zbyt w niemczech, natychmiast wprowadzila takie podłączenie. Za nia poszedl hajduk, ktory tez eksportuje do niemiec (niektore wklady) Z tego co wiem przepis w co najmniej jednym landzie wycofano ze względów ekologicznych (zle dopalanie spalin przy tym systemie. 1. Nigdzie nie napisałem że gdziekolwiek zabraniają takiego podłącznia. Wręcz przeciwnie napisałem że w niemczech był przepis nakazujący je podłączać do wkładów i że go wycofano - co nie znaczy że ktokolwiek tego zabrania. Powtórzę po raz piąty nigdzie nie zabraniają takiego podłączenia Natomiast wiem z praktyki że tego typu podłączenie; 1.Zmniejsza sprawność regulacji na wkładzie. 2.Skraca czas autonomii ( w przypadku sparthermu o około 20%) 3.Zmniejsza sprawność wkładu, bo gaz drzewny spala się już w kominie, lub wogole się nie spala, tym kominem wylatując. Oczywiście wszystko to zależy od komina, jego przekroju, wysokości oraz długości wietrzni i oporow ktore w niej występują. Robiliśmy takie próby w Niemczech, gdzie wietrznia była podłączona bezpośrednio do wkładu, a potem odłączona i wylot pozostawiony ok. 30 cm od wlotu wkładu, z możliwością przedostawania się nadmiaru zaciągniętego powietrza do komory grzewczej. W drugim przypadku, przy takim samym załdunku, tym samym drewnem spalanie trwało o 1,5H dłużej. Różnicy w uzyskanym cieple nie mogliśmy sprawdzić, z braku odpowiedniej aparatury. Co do tarnawy podałem że moce w folderach to moce maksymalne, Pan zarzucił mi że to "dopisywanie na rocznicę rewolucji" a cztery posty później napisał że podawane moce to "moce maksymalne". Gdzie tu sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.07.2005 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Panie pisze Pan takie brednie ....... szkoda gadać. 1 Zmniejsza sprawność regulacji na wkładzie ...... To co wszytkie pokretła i klapki sterujące przepływem pozacinało???? 2 Skraca czas autonomi .....Pytałem w Sparthermie.... popadali ze smiechu.... 3 Gaz drzewny spala sie juz w kominie , LUB WOGÓLE SIĘ NIE SPALA...... SSSOOOORRRRYYYYY ........ to dobija całkowicie. Pozdrawiam i życze kolejnych rewelacyjnych odkryc w temacie kominki. Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts