Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ady i Mikolaja

mikiada

Recommended Posts

szukając ladnych zdj. aranzacyjnych z wybranymi akcesoriami do lazienek abym mogla sie juz czyms pochwalic i odkrylam wlasnie przez przypadek ze umwyalke ktora zamowilam do lazienki na parterze jest polskiej firmy..ale jakiej! Marmorin dostał w tym roku nagrodę red dot.. dumna jestem niesłychanie, mało tego na liście projektantów którzy z nimi współracują jest projektant który robił nam łazienkę 10 lat temu - brawo Piotrze!!!

http://www.marmorin.pl/ - piękne rzeczy robią

a to moja umywaleczka.. niestety akurat ten model jest na zdj. bez aranzacji, kiedys zrobie wlasne

962451-1-1-0%5B1%5D.jpg

a oto pierwsza odsłona małej łazienki:

lazienka_dolna_uj2.jpg

lazienka_dolna_uj1.jpg

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nadrabiam zaległości...

grzejnik kanałowy pięknie zabezpieczony.. taka dumna jestem z męża że postanowiłam to zamieścić na forum:)

http://https://lh6.googleusercontent.com/_G9cJwwASwi8/TayPANCZ5LI/AAAAAAAAMk8/UfATwLwVxDw/s512/IMG_0002.JPG

chciałam też pochwalić ekipę od elewacji, która mało tego że dosłownie dopieszcza styropian to chyba jako jedna z nielicznych ekip zostawiają codziennie super porządek na budowie.. wszystko posortowane, kawałeczki styropianu poskładane, posprzątane odkurzaczem!!!!

IMG_0005.JPG

równolegle toczą się prace w ogrodzie.. tak było w zeszłym tygodniu: ziemia rozwieziona:

IMG_0013-2.JPG

IMG_0015-2.JPG

w salonie pojawił się kominek:

IMG_0029-2.JPG

IMG_0030-2.JPG

elewacja.. zgodnie z sugestią p.Zbyszka zastosowano dodatkowo termokołki

IMG_0032-2.JPG

część już zagruntowana:

IMG_0042-2.JPG

a dzisiaj kolejny etap.. najpierw wyrównali ogródek a teraz wykopali rowy:) na drenaż deszczówki z rur spustowych i system nawadniana trawnika

IMG_0048-2.JPG

IMG_0052-1.JPG

pojawiły się już gdzieniegdzie parapety zewn.:

IMG_0058-1.JPG

a tu na dowód: ekipa elewacyjna sprząta odkurzaczem po dniu pracy:

IMG_0062-1.JPG

a w kotłowni już pojawiły się płytki na podłodze:)

IMG_0063-1.JPG

płytki cersanit werbano grafit, na ścianę werbano bianco zakupione w skleplazienka.pl

Od 2 tyg. p.Tomek czeka na moją listę sprzętu agd do kuchni.. a ja robię wszystko byleby jej nie robić:( ratunku niech mi ktoś pomoże.. do jutra muszę podać bezwzględnie kuchenkę mikrofalową .. a co z tym związane też piekarnik. Wybralam sie nawet do sklepu.. zeby sobie popatrzeć.. a w sklepach kurka niewiele jest.. wszystko na zamowienie:(

• 2 weeks później...

święta, święta i po świętach... obiecuję sobie że to były ostatnie święta wyjazdowe...od następnych wszystkie będę spędzać w domku:)

trochę już wkraczamy w sprawy ogrodowe a właściwie mąż odkrywa swoje pasje.. dobrze bo ja się na tym kompletnie nie znam. Roboty ziemne pod trawnik wykonane.. można powoli przymierzać się do sadzenia. Czekamy tylko na finisz ekipy od elewacji. W związku z tym iż sąsiadce zza płotu niestety drzewka które posadziła od naszej strony (chyba gratisy do gazety:) nie urosły.. w związku z tym aby poczuć się trochę komfortowo musimy zainwestować w większe okazy. Pierwszy został zakupiony ale czeka w szkółce na hasło : sadzimy.

Oto pierwszy okaz: świerk serbski, wys. ok. 3m, cena 300zł - okaz pochodzi z bardzo dobrej szkółki i pan zapewnia że się przyjmie.. zresztą z zakupem drzewka związana jest śmieszna historia - miki oglądał ten cudny okaz dzień wcześniej i przywiózł mnie aby mi pokazać co znalazł, zaakceptowałam wybór i powiedziałam że może zrobimy jakąs rezerwację.. zaraz po nas przyjechała kolejna para która wypatrzyła sobie dokładnie to samo drzewo... :) sprzedawca uśmiał się, bo drzewo od 2 lat czekało na klienta:) na szczęście Państwo ustąpili... może zlitowali się nad moim brzuchem:)

swierk%20serbski.jpg

no to jeszcze muszę zainwestować w ok. 15 tujek wys. ok.1,5 m

powoli rozpoczynamy planowanie ogrodu... marzy mi się ogród japoński...wody nie będzie:( ale może chociaż jakaś wiśnia japońska

IMG_0546.JPG

IMG_0552.JPG

chciałabym wyhodować chociaż taki jeden okaz:

IMG_0557.JPG

Ogród ogrodem a w domu też sie dzieje...

- pojawiły się parapety wewn. - wyszły pięknie. Wszystkim posiadającym okna w okleinie złoty dąb polecam firmę Lavart, Szczepankowo. Parapety nie są w okleinie tylko mają fornir i wyglądają ..jak drewnianie, naprawdę wyszły super. zdj. które zrobiłam niestety tego nie oddają więc zamieszczę je jak poprawię zdjęcie:)

Na górze ściany zostały zagruntowane pod szpachle i zrobiło się bardzo przestronnnie.. wiem wiem.. wszyscy mi to mówili a ja nie wierzyłam.. mówiłam że mały ten domek, w holu dzieciaki będą miały niezły plac zabaw.. a ja kombinował jak powiększyć optycznie hol i chciałam kłaść fototapetę z perspektywą:)

Ciągle nie wybrane:

- kolor na elewację (masakra.. ile jest odcieni szarości..) - muszę to zrobić do czwartku!!!!

- sprzet agd.. odpusciłam ale co się odwlecze to... muszę to dokończyć!

Pierwsze pomieszczenie zaczyna wyglądać bardzo domowo - kotłownia!!

IMG_0041-3.JPG Muszę jednak domówić płytki na ścianę, bo jednak pod piecem też muszą być płytki.

W piątek będą montowane drzwi zewnętrzne! Zabrakło styropianu.. a że zamówiliśmy nietypowy to ociepleniowcy muszą czekać na dostawę... mam nadzieję że w w tym tygodniu dopieszczą finalnie dom i w przyszłym pojawi się już kolor elewacji.. a potem już tylko trawa i "prawie" można mieszkać.. ale mnie poniosło..:)

Skoro świt:) pojawiły się drzwi wejściowe:

IMG_0188.JPG

widok od wewnatrz:

IMG_0187.JPGPan pojawił się o bardzo nieprzyzwoitej godzinie 5:50 rano.. ale nie narzekam (w sumie korzystam z przywilejów bycia ciężarną i tak mąż pojechal na budowę) a ekipa montażową zmieniłam, bo okazało się że pan pomimo trudnych negocjacji kazał mi jeszcze czekać 2 tyg. na siebie... ta ekipa z kolei zjawiła sie w ciągu 2 dni ale jedyny wolny termin mieli o 6 rano:)

Drzwi firmy CAL drewniane dębowe w kolorze złoty dąb z naświetlem bocznym, - cena z montażem 6.100zł) Żal mi tylko tego zamka elektrycznego którego nie mamy...ale przy tych wszystkich wydatach dodatkowe 1500zl nie wchodzilo w grę.

O parapetach wewn. pisałam już wcześniej, więc tylko zamieszczę zdjęcie.: MDF fornirowany

IMG_0193.JPG

A AGD ciągle nie wybrane.. robię wszystko byleby sie nie zajmować tym tematem ale p.Tomek znowu mi przypomniał.. już naprawdę muszę podjąć decyzję...jeju jak chciałabym aby ktoś dokonał jej za mnie.

co za dzień..... tyle sie dzieje że padamy ze zmeczenia. Ja latam za wyprawką, sprawami urzedowymi, spotykam sie w sprawie sprzedazy mieszkania, mąż walczy na budowie i to z jakim skutkiem:

kotłownia wygląda już jak kotłownia:

IMG_0024-3.JPG

te rurki wyglądają okropnie i podobno nie można ich przykryć:( no cóż zachciało się ogrzewania podłogowego, kominka z płaszczem wodnym.. to masz babo.

Jeśli ktoś ma pomysl jak schować ten rurociąg będę wdzięczna za pomoc.

Instalacja gazowa to mega wyzwanie.. właściwie to od roku walczę z gazem i chociaż już niby wszystko mam dzisiaj znowu musiałam zglosic do nadzoru budowlanego oswiadczenie o budowie instalacji.. mam nadzieję że koniec biurokracji gazowej juz bliski.

W domu sciany sciany sie gipsuja.. a jutro niespodzianka - pojawili sie gorale, ktorzy skoro świt zamontuja plyty betonowe na klatce schodowej - holipa okazalo sie ze o 1 cm podalismy zle wymiary i trzeba bedzie jakos wykonczyc brzeg sciany:(

Na zewn. tez roboty w toku - dotarl brakujący styropian!!! ociiepleniowcy zakonczyli wyklejanie - jutro siatkowanie i finiszowanie. Rownolegle montowane sa parapety zewn i gzyms z blachy.. no i dzieje sie w ogrodzie. Pojawily się pierwsze nasadzenia:

IMG_0022-3.JPG

IMG_0021-3.JPG

Tuje 1,3m cena 25zł z ziemi nie z donicy. Kolejna ekipa ktora bede chwalic - zalozyciela trawnika i nawadniania:) jesli ktos potrzebuje to moge smialo polecic - milo, szybko, łaskawie cenowo czyli to co inwestorzy lubia najbardziej:)

A to Ci niespodzianka.. Panowie od płyt zaskoczyli mnie na maxa.. najpierw telefonem czy mogą jutro zamontować płyty - firma jest z Podhala i nie miałam ustalonego z nimi dokładnego terminu montażu..:) przyjechali wieczorem ok. 19, chcieli sie rozłożyć i rozpocząć prace nastepnego dnia ok. 6.. jest przed 22:00 wlasnie do mnie zadzwonili ze zamontowali juz te plyty w klatce!!!!! :))) zeby tak jeszcze ktos chcial mnie mile zaskoczyc.. truchleje teraz do jutra czy wszystko jest tak jak sobie to wyobrazalam. W dodatku Pan podobno przystojny - tak mi mąż powiedział - taki Karpiel Bułecka:)...

Pierwszy ogień w kominku:))))https://lh6.googleusercontent.com/_G9cJwwASwi8/TcRe2zKObTI/AAAAAAAAM2o/NjBImFIrfYc/s512/IMG_0036-4.JPG

IMG_0031-4.JPG

IMG_0032-4.JPG

Dzisiaj było już domowo... leciała woda w ogrodzie, ogień w kominku.. tylko obiadu "na gazie" brakowało:) był test ogrzewania kominkiem - DZIALA!!:)

Grzejniki zawieszone.

Upragnione betonowe płyty zakładane przez Karpiela Bułeckę:

IMG_0036-4.JPG

Jeszcze nie są tak piękne jakie będą.. bo zostały zaimpregnowane i za 2 tyg. osiągną swoja dojrzałość.. ale już tak cieszą oko inwestora no i poza kotłownią kolejny element wnętrza!

w ogrodzie był test podlewania, wyprowadzone są już miejsca na drzewka - na razie pojawi sie tam tylko kora.. ale dzieki temu bedzie troche mniej do koszenia:)

IMG_0042-4.JPG

IMG_0050-3.JPG

ciągle ważą sie losy koloru elewacji.. oj nie jest to łatwy temat.. na razie po n.. probkach wybrałam chyba:):

IMG_0048-4.JPG w słóńcu

IMG_0051-3.JPG w cieniu

ten pierwszy od góry.. dla porównania jakie różnice są w odcieniach w zależności od podłoża.. nie wspomnę o małej papierowej próbce koloru, farba na styropianie wychodzi ciemniej niż na tynku.. jutro zrobimy probe na wiekszym formacie

kotłownia w pełnej okazałości..

IMG_0053-2.JPG

a było tak ładnie....:( i tego rurociągu nie można pochować:(.. no ale kotłownia nie jest miejscem reprezentacyjnym.. no chociaż niektórzy wycieczki i do kotłowni urządzają:)

Sporo pracy czeka nas w przyszłym tygodniu.. oj dzieje się dzieje.. ale o tym później.

no i jest pierwsza budowlana a właściwie ogrodowa sprzeczka małżeńska:) - muszę to zapisać aby w razie czego mieć dowód:) jak mąż będzie się wypierał:) - ogród w całości powierzyłam mężowi.. bo ja o tym nie mam zielonego pojęcia i zaliczam się do osób wygodnych, które chętnie będą korzystać z uroków posiadania ogrodu ale absolutnie nie chcą w nim nic robić - mogę odmówić sobie.. (no nie wiem czego..) i zatrudnić nawet ludzi do koszenia. Ale że rola żon często sprowadza się to roli wyszukiwarki.. dostałam zlecenie na znalezienie kory, geowłókniny... no i tak wkręcam się powoli w te tematy i wpadłam mi w "rękę" siatka na krety..a że wszędzie dookoła można zaobserwować karkołomną walkę człowieka z kretami pomyślałam że bezwględnie musimy mieć coś takiego bo nie wyobrażam sobie ogrodu z rozstawionymi puszkami lub męża który nastawia budzik na 5 rano żeby polować na krety...ale okazało się że u nas jest już za późno na położenie tej siatki!!! mąż zdecydował że nie ma sensu jej kłaść - koszt. ok. 2 tys. zł. (z drugiej strony kupuje tuje 2m na które chce przeznaczyć 2 tys.) W pon. mają już siać trawę:( Jeśli kiedykolwiek pojawi się jakiś kopczyk kreta odnajdę ten wpis i będzie jak wyrzut sumienia. Nie chcę słyszeć nigdy o jakimś narzekaniu na krety ani nie zamierzam robić trawnik ponownie za kilka lat.. musiałam sobie ulżyć pisząć to i zapisać w pamięci.. bo wiecie jak to jest z mężami później się wykręcają że oni inaczej mówili i że to oczywiście nasza wina była:) Powiedziałam co miałam do powiedzania i milknę już w sprawie ogrodu.. niech się dzieje co chce. A jak kret żaden nie wyjdzie przez kolejne 5 lat to zwrócę mu honor i go tu publicznie oczyszczę.

Panowie szpachelki wysłuchali dzisiaj od rana awantury cioci, potem ja przyjechałam i też dołożyłam swoje trzy grosze.. mąż popoludniu załagadzał sprawę.. aż mi ich żal było, poniekąd mają trochę racji że ich pracy najmniej widać bo jak sie kładzie kilka warstw gipsu i szpachluje to pozornie wygląda tak samo... ale posiedzieli dzisiaj dłużej niż zwykle:) obiecywali że do końca maja skończą wszystko a do końca tego tygodnia górę... poczekamy, zobaczymy.

Ocieipleniowcy powiedzieli że będą jeszcze 3 tygodnie - nie zdawałam sobie sprawy że to może tak długo trwać... no trochę obróbki gzymsów u nas mieli, ale oni mi najmniej przeszkadzają.. oby w środku działo się więcej. w przyszłym tygodniu wchodzi płytkarz, więc znowu będzie się z czego cieszyć.

zdjęć nie mam.. bo chociaż dzieje się to postępy mało widoczne.. ściany na górze przyjęły barwy białe- wygipsowane i czekają na farbę, optycznie powiększyły się pomieszczenia. Kolor na szczęście w większości będzie biały, sypialnio tylko beżowo-szara, i jedna ściana w pokoju dziecięcym na zielono. Niezależnie od koloru i tak nie wiem jaką farbą malować... Jak zobaczyłam rozmieszczenie elektryki w pokoju dziecięcym.. zrobione na gotowo to zaniemówiłam.. nie wiem czy ja dostałam jakiegoś stanu pomroczności jasnej czy co sie ze mna stało.. nie mam pojęcia czym się sugerowałam wyborem rozmieszczenia oświetlenia.. pamiętam że przeszliśmy z p.Markiem po pomieszczeniach i tak sobie luźno rozmawialiśmy i tak to powstały wiszące kabelki które teraz nijak mają sie do koncepcji ustawienia mebli.... chciałam już kuć w nowych ścianach ale mąż mnie powstrzymał.. nie wiem co z tym jeszcze zrobię.

Mąż przywiózł płytki do górnej łazienki - te których sie obawiałam wyglądaja pięknie a te które zmieniłam w ostatniej chwili hmmmm muszę polubić - problem polega na różnicach w odcieniach bieli - pocieszam się ze jak przyjda do tego biale drzwi i bialy grzejnik to i tak bedę miala spektrum odceni bieli:) w dodatku mam wrazenie ze w salonie maja jakies oszukane swiatlo i wszystko tam wygladalo ladniej:(

Jak tak sobie narzekam to jeszcze sobie ulżę i napiszę jak zniesmaczyło mnie podejscie Cermagu - poszłam na łatwiznę, licząć że jak więcej zapłacę to będę mieć lepszą obsługę, płacę nie mało (tak mi się wydaje) a oni każą jeszcze sobie płacić za dostawę!!! kurcze co za podejscie do klienta to mi pierdolki hurtownie dowoza za budowe bez nawet uwagi o kosztach dostawy. Nauczka na przyszlosc!

Już miałam nadzieję że w tym tygodniu nastąpi uruchomienie kotłowni a tu znowu coś wyszło - muszę załatwić protokół od kominiarza i inwentaryzację rury gazowej zrobioną przez geodetę - naprawdę na załatwienie gazu potrzebny co najmniej rok i to jeszcze ciągłego latania i pilnowania tematu:)

Zaczynają tynkować elewację - hurra. Trawy jeszcze nie ma. Muszę się przyzwyczaić że teraz postępy tak szybko nie będą widoczne.

No to sobie ponarzekałam.. oj mogłabym tak dalej..

wydaje mi się że postępy są tak mało spektakularne że nie ma co nanosić nowych zdjęć

- elewacja powoli bardzo powoli nabiera efektów końcowych - góra została już otynkowana.. może w przyszłym tyg. pojawi się kolor.. oj strasznie wolno to idzie

- w środku góra już gotowa do malowania, dół powoli obrabiany płytami kg

- pojawiły się zalążki trawy.. może za tydzień pochwalę się trawnikiem póki co mamy zajęcie - podlewanie drzewek:)

Pan płytkarz budzi coraz większe wątpliwości.. od czasu kiedy go znamy spotkało go tyle nieszczęść które uniemożliwiają mu wykonywanie pracy że obawiam się jak to będzie dalej - w zeszłym tyg. pracował tylko 3 dni i trudno powiedzieć aby te 3 dni intensywnie pracował.. musiał jeszcze załatwić coś w hurtowni itp. Małż dzisiaj rzekomo porozmawiał z nim i mówi że mam jeszcze sie wstrzymać... ale ja taka cierpliwa i spokojna nie jestem, nie chcę czekać do kolejnego razu, jutro dzwonię do innej ekipy ale obawiam się że może być teraz krucho z terminami.

Kolejna ciekawostka nt. zakupów w Cermagu - zakupilismy brodzik do którego nie ma syfonu... szkoda że ktoś kto sprzedawał nam nie zaproponował od razu kompleksowej oferty, bo teraz musimy podlaczyc brodzik do ktorego nie mamy brodzika a z tego co wstepnie sie zorientowalam.. trzeba go zamawiac i czekac na niego!!!!! Oj ja głupia tak uległam wizji pięknego salonu....

Nie wiem czy już pisałam o kontrowersyjnej ściance w górnej łazience która miała odgradzać kabinę od reszty łazienki - projektant polecił wykonać ją z silki.. zastanawialiśmy się bo ja nawet rozwazalam cala sciane z szyby.. ale w koncu przekonal mnie argument ze na tej sciacne moge miec jakis mebel itp. Po wymurowaniu ścianki stwierdzilismy ze mamy za waskie wejscie do kabiny:) ścianka została obcieta.. niestety okazalo sie za duzo:) i zeby nie zamawiac drzwi do kabiny na zamowienie, musielismy domurowac 10cm:) Teraz okazalo sie ze brodzik zamówiliśmy na wymiar wnęki 180x90... ale niestety nie można go tam wcisnać i obrócić.. więc powstała koncepcja podcięcia ścianki od dołu żeby można było wsunąć brodzik i potem zamurować ściankę... chyba że ktoś ma inna koncepcje to bede dozgonnie wdzieczna. Nauczka na przyszlosc - wszelkie ścianki montować po montazu brodzikow.

Zaczynamy wkraczac w wykonczeniowke w doslownym tego słowa znaczeniu - jedni się opóźniają, drudzą ponaglają - dzisiaj chcieli przyjeżdżać JUZ montować balustradę szklaną:), drzwi wewn. też czekają na nas... oj dzieje się dzieje.

powoli trzeba decydować o lampach i tutaj doznaję kolejnego szoku... taka sobie lampeczka która ma być nad lustrem w górnej łazience

lucente%20way.jpg

koszt bagatela ok. 1000zł

oprócz tego mamy trzy takie lampeczki a'la biała kamera - oko .. nie mogę niestety jej znaleźć w necie. koszt jednej to ok. 700zł.. a to tylko łazienka!!!

MUSZĘ BEZWGLĘDNIE MUSZĘ... ogarnąć temat agd wiec po kolei od tego co najłatwiej:)

Zlewozmywak Blanco Metra 6 S Compact zlewozmywaki-1_5-komorowe-blanco-metra-6s-compact-silgranit-p22852.jpg

namieszali mi tylko teraz jakimś korkiem automatycznym.. ale nie wiem po co mi on, poza tym chyba zamówię bez tego korka (gratis) bo ja w tym zlewie muszę mieć oprócz baterii zamontowany wyłącznik młynka na odpady i jeszcze dozownik do płynu

ze zlewozmywakiem łączy się bateria, dozownik na płyn i młynek na odpady.

Bateria - najbardziej podoba mi się TRES CUB

http://https://lh6.googleusercontent.com/_G9cJwwASwi8/TdrKDml1yII/AAAAAAAANDM/O5Iv3v5JZvk/bateria-zlewozmywakowa-tres-cub-tres-1-87-444.jpg

z wyciąganą wylewką ok. 700-800zł

dozownik na płyn kupię najtańszy na allegro za ok. 30zł

młynek na odpady - zrezygnowałam już z super in sink a wybieram Franke 300 za połowę ceny in sinka, tj. ok. 650zł

powoli zmierzam do najważniejszego:)

Piekarnik WHIRLPOOL AKZ 237 IX, wahałam się pomiędzy tym a Electrolux EOB 63300 X.. w końcu padło na Whirlpoola - nie wiem dlaczego:) trochę obawiam się tych wkładów katalitycznych.. ale najwyżej nie będę ich używać.

Piekarnik%2520Whirlpool%2520AKZ%2520237%2520IX.jpg

i do tego mikrofala... początkowo miała być whirlpool AMW 494X ale doszłam do wniosku że mała poj. 22l a mam już jakieś cuda do gotowania na parze w mikrofali.. kurcze może przesadzam bo ten drugi jest o 350zł droższy whirlpool AMW 712 IX

Kuchenka%2520mikrofalowa%2520Whirlpool%2520AMW%2520712%2520IX.jpg